Monday, September 10, 2012

Mengimbau Kenangan Open House Di Obersi


Eventhough raya di kampung halaman sungguh meriah tetapi sebaik saja kaki ini dijejakkan ke Penang suasana raya lenyap sama sekali. Balik-balik dari cuti hari Isnin pagi pergi hospital berkepam sampai tengahari petang pergi lecture seolah-olah macam bukan bulan Syawal pun.

Memang ironi sungguh waktu di Dublin dulu walaupun takde cuti raya tapi kemeriahan raya terasa sampai sebulan. Semua rumah mesti buat open house, melainkan rumah yang nakharomm kedekut ataupun yang ahli rumahnya spesis yang masak air pun boleh hangit. Meriah raya sampai sebulan terasa sebab boleh gathering sembang-sembang di rumah terbuka berskala kecil ini.


Tak perlu menu bombastic dan presentation 5 bintang, cukuplah sekadar soto/mihun sup yang dihidang dalam mangkuk beli kat Argos selonggok 8 euro. 



This was at my open house in Dublin.



Fun times.

Bila dah balik Penang ni dengan takde masa plus duit pun tak berapa nak ada jadi memang tak mungkin lah nak buat open house macam zaman muda-mudi dulu. Nak makan hari-hari pun catu bajet weh koser pulak aku nak bagi makan satu batch.

Jadi disebabkan last week kampung halamanku telah mengadakan open house sempena bulan Syawal yang mulia maka haruslah ku menjemput beberapa rakan taulan ke kampung untuk sama-sama me-revivekan suasana open house yang telah lama ditinggalkan.

Tapi paham-pahamlah kemalasan berganda nak snap gambar sekarang ni jadi gambar yang ada cumalah gambar sebelum majlis sebab segan nak ambik gambar guna henfon zuhud di khalayak ramai.



Menu adalah banyak melampaui batas. Ada nasi ayam,kueytiow goreng,lemang,rendang,spaghetti,soto,sate dan macam-macam lagi. 


Only 4 of my friends came. I should've invited the whole class.

Before the event started ada orang datang untuk set up P.A system. And they had a karaoke set siap dengan list seleksi lagu rock kapak yang sungguh banyak. 


Maka haruslah ku meng offer diri untuk test mic. Tak agak-agak test mic lagu Awie Senja Nan Merah terus.
Selesai dendangan lagu Senja Nan Merah yang pitch perfect itu daku mendongak ke langit dan....



Some people should just stick to Redbox.

11 comments:

Hariz Razaki said...

Ala teringat nasik lemak ayam bakar smlm ke?nantila aku msk laen bwk pg klas ye..

sweet life said...

aikh... mengimbau open house over sea tu mengimbau zaman kurus gak ekh? hehe...
open house yang grand XD...
macam nak kawen.. hehe

namivamp said...

nanti suruh awie akustik lagu mendung selangit khas untuk hatim :) sweet sangat

kak su said...

tak tahan tu test sorer dgn senja nan merah.. haruslah ujan ribut terus pastuuu.. hik..

norhidana said...

heheheh siap hidang ngn periuk rice cooker terus ek dik, nama pun bujang kn... apasal ko tak amik keadaan lps tu, ujan lebat tak walaupun mendung dh berarak?

FaiZaH Fyn said...

tengok khemah, kerusi meja cantik kemain terus confuse ni open house ke kenduri kawin? ;)

Cik Hernie said...

Kurus gila masa study! hehe

hatim a.r said...

@hariz:kau jgn nak janji kosong okeh

@sweet life:haruslah menangisi kegemukan masakini

@namivamp:takpayah awie.sendiri boleh nyanyi

@kak su:tu nasib baik baru mendung je.kalau bantai ghazal untuk rabiah mau banjir

@norhidana:kat obersi cenggitulah.mana ada mangkuk hidang fancy2 nih.terus letak periuk je

@faizah:rehearsal nak kawen

@cik hernie:sekarang pun study lagi tapiiiii hahahahaha

eqbal zack said...

Nice pic bro... :)

sw33T MOm... said...

best la open hse kat perak, grand nya! Kaya2 betoii org sana.. Memang x lokek yea bab mknn nie.. *zarynnzariffzaraa*

eni said...

penang dkt mana tu...