Friday, June 18, 2010

CCBH-episod 2:Germany & Austria


Well hello ppl!!!

Harini lets story-story tentang 2nd destination of my summer trip iaitu germany and austria. kenapa Germany and Austria sekali?sebab 2 tempat ini bosan dan tak banyak nak cerita pun. so siapa yang takde bajet sangat and nak travel around europe boleh cross out these two countries from your list.

I pergi 2 tempat di Germany - Frankfurt dan Fussen. To be honest nothing much to see in frankfurt. its a big modern city,lots of buildings blah blah. nasib baik i singgah je at this place on the way nak ke Fussen.kalau kena spend 2-3 hari kat sini mesti mati kejung akibat bosan.

-buildings...


-more modern buildings zzzzzz

the only tourist spot ialah this one square yang dipanggil Romer.ada banyak jual souvenir kat situ tapi mahal gila.sebijik fridge magnet boleh buat modal bukak warung burger.


The next day pulak i went to Fussen to see this famous castle.Actually ada 2 castle kat sini. The old one kaler oren and the newer one kaler putih.built by King Ludwig. castle yang putih tu nama dia Newschwanstein castle,yang oren tu i tak ingat tapi ada bunyik2 jawa skit la.

-castle lama located in between 2 tasik yang cunz

Castle lagi satu terletak atas bukit.Nak naik boleh pilih either mahu jalan kaki-which is macam panjat double tangga batu caves or just naik bas.tapi kena bayar 2 euro.


-this is the new one(well not so new lah)

-kalau dari atas bridge boleh nampak the whole castle.tapi memang gayat,ni pun dah gigil habess nak kluarkan kamera

maksud Newschwanstein ni white swan ke apetah.lebih kurang camtulah tu sebab die kaler putih.waktu Walt Disney nak buat sleeping beauty punya castle kat disneyland, he was inspired by this castle.

tasik yang dekat dengan old castle tu pulak memang cantik gila.King Ludwig juga dipercayai mati di tasik ni.woh scary betul.tapi sebab air dia jernih gila,siap ada orang ambik air sembahyang lagi kat situ(kisah benar).




Selepas Germany,our next destination ialah Austria or Innsbruck in particular.takdelah round satu Austria. just singgah Innsbruck for few hours.

Kalau anda rasa Germany bosan,bila sampai di Innsbruck sila darabkan kebosanan itu dengan 9. Innsbruck sumpah takde apa yang menarik pun.typical european city. Tapi oleh sebab kristal Swarovski berasal dari Austria,so kedai Swarovski kat sini sampai 3 tingkat.

Kalau anda suka kristal pasti boleh habiskan harta pusaka keluarga shopping kristal kat sini.

-dekat groundfloor they have crystal punya exhibition.tema dia winter wonderland.quite impressive.

and look who i found down there..

-mr jimmy choo!apa kaitan winter wonderland dengan jimmy choo shoes pun i tak tau.

walaupun innsbruck hambar,tapi surprisingly ramai jugak tourist.



dekat dengan bandar innsbruck tu ada satu bukit yang pernah dijadikan lokasi winter olympic zaman dolu-dolu. ala yang acara orang meluncur turun bukit pakai baju ketat tuh.haa yang tu la.

-kalau nak masuk kena ambik cable car naik atas.kalau naik cable car kena bayar.kalau bayar duit habis.so,jom ambik gambar luar pagar.

Basically thats all about Germany and Austria. Selamat berhujung minggu! tak sabar nak pergi masjid makan cendol sembayang jumaat kat malaysia nih!








22 comments:

noname said...

haha. cendol best wooo!

rizalman atelier said...

pls call faizul(0122867544) for invitation to rizalman's show

puterakayangan said...

mmg xbleh blah dpt invitation to rizalman's show............!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!blik m'sia terus dpt gi tgk fashion show dgn free!!!!!jealous hbs dah nih!!

xnak lah comment (padahal atas tuh apa)....jealous betul!

•myraSHJ• said...

sedara mara hape u nga rizalman ?
siap dpt free tcket ag .
na jugak !
ok tau,
takan dpt !
*sigh*

tintin said...

perghh..rizalman invite u tuh...lucky tul u..grr

Lili Sakina said...

ok hari ni jeles ngan hatim...Rizalman tuh!!!...
T.T
papepon have nice day kat Malaysia;)
**susah nak get rid of jealousy hmmmppphh

hatim a.r said...

OK APESAL SEMUA KOMEN TAKDE KENA MENGENA DENGAN ENTRY????(well except the first one sigh)

Lili Sakina said...

hatim: u buat2 tanye pulak...tsk tsk

WZulhilmi said...

Ding Dang datang lagi dengan komen yang panjang.. wakaka

1. Apasal bangunan byk sgt nih!! Adakah semua tu office building?? Kalau shopping mall or kedai makanan baru best.. wakaka

2. seriously kalau sebut Franfurt. Macam bunyi kentut dah.. Frankfart.. Hahaha

3. Fussen tu pulak macam fairy tale pulak aku tengok. Dekat tengah2 hutan banat tiba2 ada castle. Nasib baik tak de barbie.. Kalau x memang tak boleh blah.. Haha

4. Baru tau kat innsbruck tu pengeluar kristal swar~~~. paham2 je lah payah nk eja.. Kih kih

5. Kelakar tengok penghadang pagar dekat lokasi winter olympic tu.. Sbb tulis bergisel.. nak suruh bergesel kah?? Hahaha

~~Sapa rizalman tuh???~~ pura2 x phm. =P

irma-ain ibrahim said...

hello why lag germany bosan? i love berlin so much kot.

Aliyah Zambri said...

Hatim, can you ask your dear friend Rizalman if you can bring your close friend to accompany you to his show?
Nanti you bagitau I tau? I pun nak pergi jugakkkkk :(


Otherwise, awesomeeeeee entry, as always (dah penat puji ni, boleh lah you bawa I) haha

hatim a.r said...

@wzulhilmi:u can write a new post out of my entries u know!haha

dekat frankfurt tu byk bangunan office tapi ada jugak shopping punya area.frankfurter datang dari sini ok..rilek je kutuk mcm kentut =D

@irma:mereka yg dh ke berlin said it was as boring as frankfurt.baik takyah pergi germany langsung

@aliyah:i have yet to call him lah.baru topup hp ni.tomorrow morning baru nk call

tengku_fir21 said...

fuhh..jerman memang buhsan...tapi kempen nak menang fifa worla cup kuat..

hatim a.r said...

tapi kalah hahahaha.nasib baik x support

miSs inTerpReted said...

weihh...i beg to differ pasal pendapat u ols tak yah datang austria. sapa suruh pegi insbruck? tu tempat fames untuk skiing sajor! next time please pergi Vienna (capital of Austria) or Salzburg. and biar i jadi your tourist guide (if u r in vienna that is). There are a lot of stuff to do and see. and then, if alang-alang pegi vienna, teruslah singgah prague and budapest and bratislava. :)

PurplePolaris said...

german kalah dgn serbia lorr...well, tmpat lawa u.brapa suhu sana tem u p jln2 tu ea?ada suhu ala2 mesia tak?kezen i ckp agak panas sana.

hatim a.r said...

@miss:woh haha lupa ada orang vienna sini.hihi ok nxt time when i go there ill give u a call!

@purple polaris:its exactly like malaysia!

Eireen Camelia said...

ceh! gambar cantek-cantek! tak jeles! tak jeles!!

*lap air hidung yang mengalir keluar secara tiba-tiba*

hatim a.r said...

cik eireen,saya rasa jika anda tak terlalu boros mungkin wang gaji sebagai kerani pusat tuisyen dh cukup nk ke sini.serius woh

noname said...

haha.yg first one tu sebab rizalman belum komen. kalau x, mmg nk bagi komen jeles gak!!

mvp_dina13 said...

TEPI SKET!!!

jimmy choo dh dpt branding n some of the saham de blk!
bagus kan!
brtambah rkyat msia yg kaya..
hey malay, come on man!

Syahida Reds said...

kasut jimmy choo tu ade letak swarovski..sbb tu pamer skali kt kedai swarovski tu