Sunday, June 27, 2010

CCBH: Season Finale-Paris Revisited

Akhirnya sampai juga kita ke episod akhir siri Cuti-cuti Budak Hitam. Lepasni sumpah takde modal nak update pasal apa dah.nak cerita pasal phuket rasanya semua orang dah pernah pergi phuket,i je yang ketinggalan.maybe cerita pasal rutin harian bangun pagi,mandi,main dengan kucing,tengok tv.ulang 10 kali.sigh.

Paris was my last destination for my summer trip.my second time datang Paris sebenarnya so, excitement dia kureng sikit compared to pestaim datang dulu.kali ni kejakunan dah boleh dibendung sedikit. So mari kita lihat tempat-tempat menarik(menarik ke??) yang i lawati di Paris ni.

Eiffel Tower
Menara besi buruk ini sebenarnya sungguh overrated.kalau tengok dari dekat serius buruk gila.waktu i datang siap tengah cat lagi sebab dah start berkarat.disebabkan i dah naik dulu so this time kim salam la nak bayar tiket untuk naik lagi skali.sesiapa yang nak naik i syorkan book tiket online sebab kalau nak beratur on the spot beli tiket memang kau sempat masak rendang tok dulu baru dapat beli tiket tu.ramai gila ok!




-view from below.see, buruk gila kan??

Arc de Triomphe
Terletak di roundabout terbesar di dunia-with 12 exits,gerbang ini memang sungguh ikonik.its actually macam tempat memorial ke apetah.but roundabout ni memang antara yang paling busy dalam dunia. kalau i bawak kancil manual pusaka ke sini komfem menempah maut.



one of the exit adalah jalan besar yang dipanggil Champ de Elysees(lebih kurang camnilah ejaan dia).jalan yang menempatkan branded shops macam LV,Gucci,Bally dan Pusat Pakaian Hari-hari.eh tak yang last tu dekat stesen KTM Nilai.


-golongan kaya sedang beratur untuk masuk LV.yang takde bajet ambik gambar sudeh

Musee de Louvre
muzium terbesar di dunia yang menempatkan hasil karya orang orang pemes.menurut kata brother tour guide,if u were to spend 3 minutes menghayati 1 lukisan it would take 3 bulan untuk habis cover 1 muzium.3 bulan kalau kerja part time kat Mydin pun lagi banyak pekdahnye.

mengikut sejarah,musee de louvre ni dulunya adalah fortress yang dibina bagi melindungi paris daripada serangan barbarians.lepastu sape tah pi convert jadik museum.ceh baik buat medan selera ke apa lagi balik modal.




-the famous pyramid u saw in da vinci code.

Sebagai seorang buta seni,i memang tak reti la nak appreciate arts ni.i masuk dalam pun setakat nak tengok the famous Monalisa.original painting tu memang they keep it here. nasib baik masuk free sebab under 25y/o and studying in EU country,kalau tak memang takkan masuk pun.kalau anda student but not in EU harga tiket 9 euro setengah.


-tapi monalisa tuh amatlah keciknya.dahla letak border keliling tak bagi orang dekat.kalau gambar tak ori pun orang tak tau punye

Notre Dame
Cathedral ini pemes sebab cerita hunchback of notre dame tu.ada 4 bijik loceng di cathedral ni and each has their own name.lepastu salah satu dari loceng tu bunyik in F sharp note and will only be use in special occasion.begitulah menurut commentary from the river cruise.



the best part is around Notre Dame nih banyak kedai halal and souvenir murah.jadi memang masuk senarai wajib lawat i.

-jalan kedai halal

La Defense
La Defense pulak adalah the modern part of Paris.ada shopping mall yang agak posh and lots of hotels.bangunan kat sini semua baru dan moden unlike yang dekat city centre.landmark yang paling pemes dan godang kat sini ialah the grand arc.




-dari gerbang tuh kalau tengok straight ahead boleh nampak arc de triomphe.macamana dia boleh bina straight tuh memang wajib dikagumi.

lepastu orang kat sini pelik-pelik sket.depan kedai Tommy Hilfiger ada kerusi yang orang slalu letak dekat beach tuh.kat sini tempat orang-orang french sewel menjemur kulit.


-sape kata takde pantai tak boleh sun bathing??

basically itu jelah tempat yang boleh dilawati di paris.kalau nak pergi disneyland pun ok jugak sebab naik train adalah dalam sejam from city centre.tapi i tak pergi pun sebab waktu pestaim datang dulu 4 hari stay dalam disneyland je.tengok muka mickey mouse pun rasa nak penampar.

to move around dalam city pulak i syorkan naik train.once dah faham map,beli one day pass untuk memudahkan perjalanan. kalau nak naik hop on hop off pun boleh but bas ni gerak lembab gila nak mampus.so akan buang masa di situ.

sebelum berpisah,i nak tunjukkan gambar sebuah kedai di paris.jangan sebut nama kedai ini kuat-kuat kalau tak nak ditampar ibu kandung sendiri.


-astaghfirullah....

30 comments:

tintin said...

yess im 1st..~hehh~
lps ni no more CCBH..boringla i..hee
psst..godang tu hape??

hatim a.r said...

godang tu bagak.eleh eleh kang i buat CCBH je setiap hari kang tau bosan.ok la ni nanti bila cuti winter kalau travel lagi ada la CCBH season 2 ewah

-en.sani- said...

kau buat CCBH kat nilai 3 tgk...tak silap aku ade kedai satu tu mcm Cote A Cote, tapi dia ubah hurup C jd hurup K...

kalau takde masa, aku syorkan jgn pegi check bg mengelak penipuan...

adrinaqamarina said...

wah3,,,tak sabar nak tunggu CCBH musim season 2 nanti *oke tipu
=.=

Izzaty said...

haha! the last picture!! naughty ah u hatim. hahah

Nazrul Izuan said...

ceyt..ada season 2 ke? ahaha..rilex la...phuket pun ok what? dari cite mandi,mkn,tido..aha.

~IHSAN AZ~ said...

argh, siyes aku jeles hatim,ko mmg r,huhu, aku takat jalan2 kat malaysia pon x lepas lagi,huhu, ko tunggu post aku nanti...

btw, hows malaysia so far, aside from KFC black pepper,haha....

Balqis Riza said...

tak sgka aku eiffel tower tu begitu..haha

anisizatyA.J said...

Alaaah I suka je ccbh tak bosan pun. Hehe. Wc support team pe?

Natasha,K. said...

hatim..last pic tu area mana..??Akak x jumpa la pulak..sangat kerugiannn..lagi satu akak & hubb pun pi visit la defense tu, but wktu we all pi, xdo orang visit2 pun..xjumpa gak mall tu..satu lagi kerugian..sedey

dali said...

tim ko kata org french sewel menjemur diri, yg ko tu tourist mengambil gambar di kawasan kesewelan berlaku.. ahahaha...

inabu said...

ooo good info, last time akak smp paris sbb nk tgk eifel tower ngan pegi HRC je, july ni insyaAllah akan smp sana...nak pegi paris disneyland, n wajib singgah musee de louvre tu :)

dana said...

salam hatim...

saya baru je jd pengikut blog ni...
suke baca sume catatan perjalanan nih...
kire menambahkan pengetahuan gk, nk ke sana tuh... aduhai ntah bile

hatim a.r said...

@en sani:nilai 3 tak menarik la.dahla panas,banyak kain je pulak tu!

@adrina:entah ade ke tidak season 2 nye haha

@izzaty:eh suka dia gambar last.ish ish

@nazrul:kalau ada rezeki ada la season 2.kalau pokai jawabnye dok umah je le

@ihsan:malaysia pun lawa sebnanye.kite yg tak abes explore lagi.so far cuti is okay sebab still ada duit dlm bank.bila dh kering tu nanti yg susah sket hehe

@balqis:ye memang ia seburuk itu.u have to see it to believe it

@anis:i yg bosan!haha x larat nk tulis pasal travelling dah.WC i support underdog teams.semalam england kalah sedih woh.tapi mmg tak boleh nk deny la defense dia macam palat.

@natasha:saya pun x sure area mana kak.ni random je terjumpa.xpe ada masa akak pegi la lagi paris ni =)

@dali:kesewelan tu contagious.takdela kagum jugak tgk diorang gigih betul nk gelapkan kulit

@inabu:disneyland best!and kalau akak minat arts mmg wajib la pergi de louvre.cumanya after 6pm diorang tutup painting monalisa tu.so make sure u get there before 6pm.aaannddd seblah museum ada shopping mall!hav fun in paris!

@dana:pengikut baru?welcome!!!eh jgn kata mcm tu.rezeki kita in the future sapa tau kan?i dulu pun x pernah termimpi nak sampai sini.alhamdulillah dapat jugak sampai =)

•myraSHJ• said...

alah,stkat pic monalisa. . .
kecik je kan?
bek search kt google,
lg besar. . .
siap bley save lagi.
HAHA -..-

Effa Madiha said...

hahahah kalo beli baju kat situ pastu org tanye brand ape mampos malu nak jwb
wow 1st time ah tgk org bosan gy disneyland besides my tokwan :D

zuladlee said...

ape function eiffel tower ek??.tuh aku rse cam tower syarikat telekomunikasi perancis tahun 70 an je hahah

HaRaShO HiDaYaH said...

pi ice room kat nilai square eh...sambil shopping kain...ok?pastu story arr kat blog...hehehe

hatim a.r said...

@myra:entah2 yang kat paris tu pun stok google je

@effa:disneyland best tapi sebab i spent 4 days kat literally inside disneyland maka jadi bosan dah

@zuladlee:waktu dulu local ppl ada cadangkan diorang robohkan tower tu sebab considered eyesore.tapi luckily they didnt otherwise we wudnt be able to enjoy its 'beauty' today!

@harasho:nilai square bosan.tak tau pun wujud kedai tuh

ZaRa al ZahRa said...

huhu..rindu paris..kali terakhir ke sana 6 tahun lepas..mungkin x kan jejak kaki kesana lg..dah x ada apa lg d sana :(

hatim a.r said...

6 tahun?fuh lama tu.tapi rasanya paris nothing new pun.sama je

~Kak AZZ~ said...

Sebelum sampai kedai hari2 tu masok 7E dulu kan Tim... pehtu poie Mydin lak.... hahaha... Rojak kek bas stand Nilai tu sodap gak... dah cubo lom... =D

hatim a.r said...

eh akak macam lagi ekspet plak dari saya haha.tak pernah try lagi rojak situ.tapi kalau akak nk try pasembor/rojak mee yg sedap cuba rojak enstek.dekat area umah saya ni

Bulan Malam said...

walaaaahhhh blog walking cni! awesome pyramid! =)
n nice blog too!

hatim a.r said...

tq bulan malam!ewah nama tak tahannnn

HaRaShO HiDaYaH said...

woo...kecoh dah org crik Ice ROom nih kalo dtg nilai...sebab masuk jalan-jalan crik makan kot...heheheh boleh la...mana der tempat best lain kat nilai nih...kui3....

hatim a.r said...

eh ice room tu kedai makan ke kedai kain??eh kat nilai dah ada mydin baru woo.lagi posh dari yg dekat town nilai tu.lepastu kat giant dh ada old town ngan ayam penyet.haaaa mantap la tu

HaRaShO HiDaYaH said...

ice room tuh kedai makan....best gakler layan kalo musim2 panas nih...hehehehe ala takat old town ngn ayam penyet tuh, melambak dah tempat lain...ice room 1 jer kat nilai...hehehe tapi nak buka cwgn baru kat bangi dah...myb smbutan hangat kot....sila pi yer b4 meninggalkan mesia....heheheh

mvp_dina13 said...

TEPI SKET!!!

yg penting ad klik yg klik!
budget blh crk lgk.
tahniah la.

farahnas irina said...

Ko nih kelakar amek la dek..osah golak guling bilo den baco posting ko nih hah...
Paling ahkak golak bilo ko lotak gambar kodai yg x buleh nak nyobut tuh... Wakakaka... Kalau anak den yg sobut mau kono taghik telingo... Hahaha...