Saturday, June 19, 2010

CCBH-episod 3:Italy



Semalam i makan cendol.

Boleh tak intro cibai macam tu?haha saja nak kasi jelous kepada mereka yang masih terkandas di luar negara.ni dah cukup baik setakat bagi ayat 1 line je.ingat nak buat post khas pasal cendol dan khasiatnya tapi macam kejam sangat.owh btw macam tak percaya belog ini dah ada 100 posts!tak sangka dah lama jugak i mengarut kat sini and you ppl still read it.so thank you very much *hugs and kisses*

Berbalik kepada tujuan asal entry kali ini,i nak share tentang satu lagi lokasi pelancongan di eropah iaitu negara Italy.seriously Italy banyak tempat untuk dilawati tapi sebab masa terhad dan bajet pun ermm ala kadar saja maka i cuma dapat pergi tempat-tempat penting saja.Milan tak dapat pergi pun. kalau tak sure dah belikan beg Prada sorang satu untuk follower belog. tula sapa suruh tak doakan kekayaan i?

Destinasi 1:Florence

Hurmmm sebenarnya Florence pun takdelah i tour sangat,setakat singgah beberapa jam je. actually Florence ni famous dengan art dan history nye.so memandangkan i tak minat kedua-dua kategori yang disebutkan maka Florence juga i cadangkan anda palang dari list senarai tempat yang ingin dilawati.habis dah semua ko nak palang baik pergi Taiping makan kuey tiow!eh eh jangan sentap kawan-kawan,Italy best tapi Florence je yg sedikit hambar(for me lah).


-ada cathedral ke apatah tengah-tengah town.memang cun jugak


-and then theres this bridge yang ada banyak kedai emas atas dia.apparently its quite famous.famous for what dont ask me.


-also the famous 'David' sculpture by Michaelangelo pun ada kat sini.

Di Florence lah i start jadi semakin tan sebab memang panas terik kat sini.Lepastu semua sculpture kat sini agak porno.nak ambik gambar pun background penis,tu yang tak banyak camwhoring.


Destinasi 2:Venice

Semua orang tahu Venice rupa macamana kot.Kalau anda bayangkan bangunan lama-lama,banyak air,gondola dan tourist yang ramai gila well basically betulla tu. Alang-alang dah sampai Venice wajib la naik gondola.

Tapi mahal gila sebijik gondola boleh naik 6 orang,90 euro.dahla pengayuh gondola sekarang taknak menyanyi.dah kena paksa baru nak menyanyi.itupun tengah-tengah nyanyi i ingat dia rap,rupanya tengah bersembang dengan pengayuh gondola belakang.ceh memang sapa yang expect Venice to be romantic mesti hampa. but Venice is still nice.

-water,old buildings and lots of bridges.i loikee


-the expensive gondola ride.brother buncit tu nyanyi seploh menet je.huh

-Plaza san marco.where you can feed pigeons.payung 9 euro lepas beli terus tak hujan-hujan dah.memang suwey.

selain venetian lace(which is also damn expensive),the venetian mask juga famous.setiap bulan februari akan ada satu festival di sini where everyone akan pakai mask.so i think february is the best time kot to come here.




Destinasi 3:Pisa

Pisa is a small city.Basically kalau anda datang ke Pisa,the only thing to see is the leaning tower of Pisa.takde benda lain dah.So,kalau nak visit Italy make sure tak perlu spend sampai 2-3 malam kat Pisa.in fact 2-3 jam pun dah cukup.

But you have to come to see the tower la,jangan tak datang langsung pulak.menara condong ni betul-betul condong ok,bukan lite-lite yang macam kat Perak tu.setiap tahun dia akan bertambah condong 1mm. sesiapa yang belajar add math boleh kira berapa tahun lagi sebelum dia tumbang.

Untuk naik tower ni you have to pay 15 euro and not more than 30 people are allowed to enter the tower at one time.pada hari yang sama i datang tu local people told us yang pukul 12 tengahari tu ada sorang perempuan 22 tahun bunuh diri dengan terjun dari puncak tower.fuh class betul kau nak bunuh diri siap bayar 15 euro.

The best thing to do here is to camwhore.seriously.

-ada gambar duduk

-ada gambar melompat

-heck even photographer pun all out

ramai jugak yang buat posisi tahan menara dari tepi.i pun buat but failed miserably.

Destinasi 4:Rome

Rome memang banyak attractions.sehari boleh cover satu Rome tapi memang kena amazing race la sikit.Tips untuk anda yang nak ber-amazing race di Rome,bawak air.lots of air.sebab air mineral tepi jalan musim panas ni harga 2 euro setengah botol kecik.fuh rugi rugi..

-Vatican city
Vatican city actually is like another country.sebab they have their own authorities with Pope as the leader.kecik je vatican city ni,ada cathedral and a huge square tempat gathering penganut-penganut Catholic.Tapi sebab cathedral ni tempat Pope lepak,maka rugi kalau tak lawat sebab the cathedral sangat besar dan cun.

-the balcony tempat Pope address orangramai.

-see how many seats they can put here.this is just half of it.

-if you come inside(which is free!)you can see this huge altar,obviously for the Pope to..ermm to do whatever he does.

-Colosseum,Foro Romano,Palatino
These 3 places basically hanyalah tinggalan binaan zaman dulu.you can skip the last two since ia hanyalah ruins tiang2 roman zaman dulu but kalau dah beli tiket masuk ke colosseum(12 euro), those two places pun included in the price.so nak taknak masuk je la.


-inside the colosseum.macam dalam cerita Jumper.

-foro romano.

-Trevi Fountain
Its beautiful and its famous.therefore jangan terkejeruk(terkejut beruk) bila anda lihat ramai gila orang disini.untuk ambil gambar secara solo memang agak mustahil.fountain ini feymes sebagai pusat khurafat di mana orang akan baling coins ke dalam kolam dan buat wish.

-see what i mean?ade kakak berjoget kat tepi time ambik gambar.kesabaran tinggi perlu jika mahu bergambar di sini.

-ini action je konon nak campak coin.padahal dah broke dah time ni.seposen jatuh pun nak buat kecoh dalam train suruh semua orang carik

-Spanish Steps
Dekat tangga ni orang kata tempat mereka yang cunzz dan hensem melepak sebab selalunya modelling agency akan random casting kat sini.tapi waktu i pergi semua yang haruk-haruk je ada kat situ.kat sini pun orang ramai mengalahkan kenduri tahlil.

-you can actually drink water from this fountain.true story.

well sebenarnya banyak lagi tempat-tempat menarik di Rome yang anda boleh pergi.sehari definitely not enough for you to cover it all.kalau pergi waktu summer bawak air dan sunblock yang banyak kerana sesal dahulu pendapatan..sesal kemudian ahh cakap pun tak guna. T_T

see you guys in the next post,now nak bersiap to go to a charity dinner! ciao!


15 comments:

captainlukman said...

walaupun paneh na mampos tapi spanish step tu mmg ramai yg jeous**aritu lah**. Uh dah HAJI pun kan lepas gi vatican**larikkkkkkkkkk**.I sempat 2 kali haji besar kat sana**petirrrrrrrrr** ehehehe

p.s:was a SR before n enjoy reading ur blog.Remind me when i was there:)

tintin said...

woww..
updet kali nie eksited tgk rome..
tgk collosseum teringat sejarah tyme skul..

WZulhilmi said...

Wah2!! post kali nie lagi meriah dgn gambar2.. Haha

1. Bangunan dekat Florance tu memang awesome.. Sebab di punya ukiran memang teliti betul. Rasa kagum pulak. yang pasal sculpture tu biasa lah org dulu suka ukir patung nude sbb diorg mcm nk study anatomy manusia. tapi ku dh byk sgt boleh pening.. Hahaha

2. macam best naik gondola ni... tapi kena baya mahal pulak.. Haha.. berapa ek exchange rate die dgn duit Malaysia?? venice memang best sbb mostly buildings dia byk di surrounding dgn air. <<< Macam lh pernah pegi!!

3. wah!! menara pisa!! << JAKUN
Seriously memang bagus betul ukiran2 org zaman dulu..:D

4. Ni lah rupa2nya vatican city.. Tempat paling suci utk org christian << suci bg diorg le.. Besar jugak ni.. Teringat novel Demons & Angels.. Haha

5.Colosseum.. tempat gladiator buat show depan org ramai.. Nice!! Tak boleh masuk ek? emmang sejibik mcm cerita Humper kt dlm dia.. Haha


Trevi fountain = cepat kutip duit!!

Spanish steps = jom minum air percuma!! LOL

miSs inTerpReted said...

in florence, dekat dekat area jambatan jual emas tu ada kedai italian food yang halal. sedap!!!

hantumakan said...

tetiba feeling tengok citer demon and angel-dan brown,(tom hanks) hahahaah.

and the fountain mcm citer kristen bell ke hapa ntah yg dia pi amik coin from the fountain -when in rome or something tajuknya yg dia blakon ngan josh duhamel laki si fergie.

percutian kau sgt awesome gila..

hatim a.r said...

@captainlukman:woh ni lagi dahsyat 2 kali mabrur kat vatican haha.apesal la silent reader je.kan bagus menonjolkan diri =)

@tintin:same ah.pestaim sampai2 collosseum tu feeling tourist gila

@wzulhilmi:apsal makin ke bawah ayat komen makin pendek?haha tak larat ah tu nk tulis. =D yg gondola tu exchange rate sekarang 1euro= 4 ringgit something.kira ler

@missinterpreted:alaa tak tau plak.kalau tak sure dh melantak situ

@hantumakan:owh when in rome,yg jiwengzz tu kan?tengok dalam flight emirates on the way balik haritu

puterakayangan said...

ermmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm...nak tny pe ek???ermmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm.....HAH!!!!!(bdk under age xphm xpe)...x teringin ka jdkan diri sendiri 'david"...snap!upload dlm blog..!konfem btambah followers!!!harharhar...*lucah betul

puterakayangan said...

italy...breathtaking....huh

WZulhilmi said...

LOL!! Nie perli ke apa ni?? =P
bukan tak larat lah.. Sebab terkedu tgk semua gambar2 tu.. Speechless. Wakaka..

hatim a.r said...

@putera:that would be inaproppriate

@wzulhilmi:gile lah sampai speechless.tapi speechless pun boleh tahan panjang jugak komen ngehngeh

•myraSHJ• said...

ok,teringat buku test geog n sej.

~Kak AZZ~ said...

Isshhhh... Apsal la dorang tak pakaikan patong tu boxer ehhh... =D

Mmg gelap dah kulit ko Timm... hahaa.... Takpe, janji hati putih bersih... hehe..

.zirah. said...

hatim,i nak jdk kakak angkat u la...boleh ikot g tour europe.hahaha..boleh mcm tu?
stress wo tgk u asek holiday.

p/s: skang mau kira duit syiling dlm tabung.

hatim a.r said...

@myra:alhamdulillah post ini mengingatkan anda tentang pembelajaran haha

@kak azz:kata2 perangsang akak tak mampu menyembunyikan fakta saya dh hitam T_T

@zirah:jadi kakak angkat pun ingat org ade duit nk belanja ke?ini pun dh korek habis saving neh!

mvp_dina13 said...

TEPI SKET!!!

oit tim!
d mmg akn folow ah blog u ni!
dh la rekemen tmpt2 yg fofuler bes, pics u pn bes-and-x-gediks-utk-d-tiru-pon.
so, d and fams pn enjoys bce blog u!

tq and do wrte mor and mor cause i blh pgruh ayah g jln eropah plak!
adious!