Tuesday, January 19, 2010

Pengembaraan Anak Muda Yang Penuh Ranjau 3.0-GRANADA



setelah menghabiskan 3 hari 2 malam oh 3 hari 2 malam~~(nyanyi gaya fazley)di valencia kami kumpulan pelancong muflis meneruskan perjalanan ke granada pula.menaiki bas.sekali lagi. fuh separuh usia remaja memang dah habis atas bas saja.walaupun naik bas memang kurang vogue tapi kalau drive dari rumah ke the curve yang jarak 5 minit pun boleh mati enjin 2 kali maka sudah tentu menyewa kereta bukan pilihan bijak.

perjalanan kali ini memang yang paling jauh sehingga i terpaksa overnite atas bas.see versatile gila boleh tidur di airport DAN di atas bas.kalau kahwin senang bila rumah kena jual dengan bank boleh anak beranak tidur dalam van.dahla berebut tempat duduk dengan abang bermuka Nepal.mentang2 kau gengster kau ingat senang-senang aku nak let go the best seat in the bus untuk kau hah?

awal pagi esoknya i tiba di granada-sebuah bandar yang terletak di kaki pergunungan Sierra Nevada.hotel penginapan pula terletak di puncak bukit.kalau nak mendaki jalan kaki insya Allah thaipusam tahun depan baru boleh cek in.so naik teksi je lah which didnt cost much pun.around 7 euros je.

4stars konon.cett cerek mana weh mana??!

the most famous tourist attraction kat sini of cos lah alhambra.which is a fortress built by orang muslim when they came to spain zaman dolu-dolu.but bila christian pula mengconquer spain some part of the alhambra diguna as a church.


-tapi still boleh nampak lagi tinggalan-tinggalan islam.tulisan-tulisan khat kat dinding2 semua masih ada till now.


-sepatutnya kolah air tu ada lion statue yang support keliling dia.but that time semua lion kena hantar kedai kasi repair.tapi tambang masuk still takde diskaun.di mana keadilan?

-bandar granada memang happening walaupun atas bukit pull n bear,mng,zara semua stok lagi terkini dari dublin.dahlah murah gila.shame on u dublin.shame on u...

-sekarang anda faham kenapa i lebih selesa menaiki teksi dari berjalan kaki?

walaupun kristian dah conquer spain zaman dahulu tapi masih ramai lagi penjual kebab muslim di granada(takde kena mengena).so in terms of mencari makanan halal lagi barakah memang tiada masalah.certain restaurants walaupun takda tulis halal bila tanya sebenarnya halal je makanan dia.so takdelah tiap hari makan kebab penuh bawang.memang tak menyihatkan malahan pengambilan bawang yang banyak dipercayai boleh menyebabkan ketiak berbau tengik.

-selepas berkali-kali makan kebab akhirnya makan ikan for a change. ekspresi wajah menggambarkan penafian ketiak berbau tengik.

actually banyak gila gambar dekat alhambra tapi i tak larat nak upload semua kat sini. lagipun kalau penuh gambar orang tak panggil belog,orang panggil facebook.ok sekian saja untuk episod kali ini bertemu lagi dalam post akan datang dengan destinasi yang lebih mengujakan.bye!! *berlari ke bilik air untuk samak ketiak*



15 comments:

Balqis Riza said...

ketiak berbau tengik

HAHAHA..
lama kah tak mandi? keh3..

nway, nice la tulisan..dulu kecik pndai khat skg jawi pon lupa..
aishhh~

ashz_ami said...

nak pgi granada skali lg..
xpuas shoppin pun ari tuh..
huhu..
nak mng..
nak zara..
nak beli !!

hatim a.r said...

@balqis:itu cuma mitos.saya berbau bayi ok.
btw my jawi pown koyak oredy

@aisyah:gedik try 3 jam beli sehelai.last2 aku jugak yg berbelanja

rizalman atelier said...

courtyard kat alhambra tu mmg menjadi idaman untuk rumah i.. sungguh rumah oscar de la renta punya rumah. Sori beb,blog lambat update sbb alasan yang sama..malas nak update gambo. Agaknya sbb tu kot uncle karl tak letak gambar kat blog dia.

hatim a.r said...

fuh memang style la kalau courtyard rumah macam tu.tak tau pulak oscar de la renta punya rumah like dat sebab haritu dia buat open house raya i balik kampung hehe.

takpe ill be waiting for new updates tapi make sure its worth the wait lah.jangan satgi updet 2 ayat je.cett

tengku_fir21 said...

hahaha
4 bintang ko macam tidur dekat holiday villa 3 bintang jerr...
wakaka...


nie lage tempat yang aku tak sampai lage..serius cantik ala-ala taj murah..ehh taj mahal..

s h a u Q i said...

ngeeee..
dgrt kate kalau letak minyak cap kapak kat ketiak n then makan bawang byk2 menghasilkn satu scent yg susah digambarkn? Wakakakaka~~~

AdiE said...

i wonder when i could have da chance to travel around da world...
(sgt jeles dgn anda sbnrnye..huhuhu)

study pon x baes lg..hehehe

~daniel adie~

hatim a.r said...

tengku fir:kan??4 stars taik kucing la.tp rugi woh tak dtg sini,lawa gila

@shauqi:ni mane plak dtg petua minyak angin segala ni?mesti pengalaman peribadi kan????

@adie:ape nk jeles,ade rezeki nanti dpt la chance tu

Liyana said...

sebenarnya aku nak cakap

best gila boleh pegi tengok alhambra tuh!!!!!

tapi tak jadi sebab aku rasa macam semua post ko ak nak cakap best

tapi aku nak cakap ini
toilet ko dah ade air ke belum?

hatim a.r said...

memang best pun alhambra.suhu sejuk nak mamps but still matahari terik.siap ada snow lagi waktu second day kat sane.

toilet aku baru plumber datang,mr albert mmg efisien.now gap btw class aku balik nk mandi hehe

miSs inTerpReted said...

you are so funny!! thanks la ek cos menceriakan hari yg penuh pancaroba (chewah).

btw, austria x nak visit ke?

hatim a.r said...

thanks to you for reading.hmmm austria best ke?nnt pegi xbes mcm x bbaloi pulak

~alya^^ said...

ngongets la u hatim..lagi mau emphasize ketiak sampai tamat blog..haha xle blah! pastu i pon sokong naseb baik u xdrive..karang, xpasal2 abg nepal kne tolong smbong drive..;)

hatim a.r said...

wiwit wiwit dah pandai komen dah die skang haha.u pun tau my driving skill tahap budak lepasan taska.