Sunday, November 14, 2010

My Weekend Getaway 3.0- Oslo

Salam 1malaysia semua,anda sihat? Takpayah jawab,i dont really care actually hehe.

Kembali lagi dalam siri weekend getaway episod 3!Destinasi pilihan kali ini ialah Oslo,bandar mahal cekik darah ptuihh. Actually this trip was suppose to be macam celebratory trip sempena habis exam. Tapi lecturer yang budiman postpone exam ke hari yang sepatutnya bertolak ke Oslo. So we ditched the exam for Oslo. Exam or vacation?hmmm no brainer.

But fret not,we already asked the lecturer untuk buat exam next week. And he said ok,exam will be on Tuesday. Waktu hari raya haji. -_____-" Selamat tinggal makanan percuma malaysia Hall.

I went to Oslo with my housemates,first time semua pergi vacation sekali.Memang brotherhood habis dah ni. Bertolak di keheningan subuh Khamis dan tiba di Oslo around 10 pagi lebihkurang. Tapi sebab pilot mungkin beli degree online,kapalterbang tak boleh landing di Rygge airport sebab kabus. Kena landing di airport Torp yang 3 jam jauhnya dari bandar Oslo.


-dah kena bazir masa naik train 3 jam ke Oslo.siot betul rasa nak claim je duit tiket dekat pilot.

Nasib baik sepanjang perjalanan disajikan dengan pemandangan indah.Perasaan berbulu kena travel 3 jam atas train semakin reda.


-credit to haizie =)

Oslo juga adalah antara bandar yang paling mahal atas dunia. So accomodation yang hostel pun dah dekat 30 euro satu malam. Jadi i dan ahli rombongan decided to sewa a 3 bedroom apartment.



The apartment was very nice (sebab mahal nak mati kalau tak nice memang aku rembat receptionist tu) ada kitchen semua. But they dont call Oslo the most expensive city for nothing. You have to rent kitchen utensils dengan rate 150NOK per day. Dia ada sediakan nescafe 3in1 semua tapi kettle pun kena sewa. Motif? Memang cilaka ini bandar,semua nak duit.

So kalau anda plan nak ke Oslo,selain dari baju tebal anda perlu bawa duit yang sungguh banyak. Lebih banyak lebih bagus. Nak jimat boleh tapi makan rumput ah itupun kalau bertuah musim winter ni ada rumput lagi.


-ini tidak cukup T_T

Sekali pandang bandar Oslo ni lebih kurang dengan any other European city.






-yes they have 7eleven everywhere!

Tapi Oslo ada jugak attraction yang tersendiri. Walaupun banyak bangunan lama-lama,tapi ada jugak bangunan baru yang canggih macam Opera House ni.



Design dia memang unik sebab you can actually walk all the way sampai atas bumbung bangunan ni. Semangat gila naik atas bumbung bangunan on the first night despite the fact that it was -8 degree outside.Not.A.Good.Idea. I almost died up there.true story.


-at night.gorgeous.


-the interior pun awesome juga.hampir nak tangkap gambar dekat toilet dia tapi berjaya kawal diri.jakun betul.

The next day tuh aktiviti sightseeing diteruskan ke Vigeland Park. Park ini mempamerkan sculpture oleh Gustav Vigeland,seorang anak watan Norway yang pervert. Kenapa pervert? Sebab semua sculpture dia orang bogel. Mengucap panjang masuk park ni.


-ini antara yang paling sopan

When you're surrounded by ridiculous sculptures,you tend to make ridiculous poses;


-like this.

Dan di tengah park anda boleh jumpa ini;

-a pile of naked people.hurmm interesting.

Since winter is approaching,daytime adalah sangat sekejap.pukul 4 dah start gelap. But,cuaca je sejuk tapi persekitaran masih mood autumn.


-photo taken at the park. by Haizie. Muka bersepah,takboleh bawak pergi majlis.

Then at night, we went to Aker Drygge. A huge shopping mall yang terletak bersebelahan marina. Sangat gorgeous okeh tempat ni dengan private yacht parking di tepinya. Wah sungguh posh sekali.






-kalau duit nuffnang dah lumayan,i ingat nak buat downpayment kapal sebijik.


-dari sini boleh nampak bangunan berkembar City Hall di belakang.memang saja buat blur belakang,ala-ala pro.

Wah banyak betul gambar nak upload nih. Tapi kita sambung cerita di kemudian hari lah ye memandangkan i kena study untuk exam hari Selasa. Lagipun kalau updet sikit-sikit banyak sikit post ye tak?

To be continued...

26 comments:

neddie said...

hahaha ! gelak kejap siapa komen dia rupawan.
very very nice. architecture mmg biggest attraction in europe. walaupun cuaca sejuk ia boleh membangkitkan certain feeling. I already can't wait for your london trip entry :)

paein said...

nice one

me n de alisha said...

Salam, berapa banyak nak bawa duit?? leh tahu how much u spend for this vacation in RM ;)

Wangi Azhari said...

suka betol tengok sculpture bogel beramai2 2..sgt unik..tp sokong part sculpture artist itu memang seorg yg pervert...

~Kak AZZ~ said...

Teringat masa belajar geografi dulu.. Kalau sebut Oslo je, terus teringat kat ikan tuna....

Oslo sjk dr dulu mmg mahal...

mimi mn said...

oh ingatkan belajar bagai nak rak tak updet rupanya pergi jalan-jalan.


ohh I need your help too.kalau free singgah la blog.it something about photography kalau nak tanya your brother pon boleh jugak cuz idk how to reach him jadi perlu pakai orang tengah.


you always put some pictures that make people smiles *wink wink*

hatim a.r said...

@neddie:alah london trip this time around x buat apa kot sebab waktu first year dulu dh habis round

@paein:thanks

@mamaalisha:that will be revealed in the next post ngehngeh

@wangi:its a PG rated park i tell u.nothing much to see pun actually.tp kalau spring mesti byk bunga2

@kak azz:ye eh?haha saya x ingat pun geog.

@mimi:ini lawatan sambil belajar la kiranya.owh and fotografi stuff u can contact my brother through his blog.link ada kat tepi tuh

Nisha said...

Hatim, ko almost died dekat building macam Opera House tu? what happened?

make sure include dalam next post tau...huhu..Gud luck in your exam weh..Kitorang kat sini pun tak boleh beraya haji.. Ada paper. *sigh*

atiQah raDzal! said...

weh, best gile u boleh pilih eh nak test hari apa?

omg . the place really mengujakan okay. kalau i tau sebegini cantik tempat oversea, dulu sekolah dah balajar betol2 dapat pergi oversea macam u :)

~Kak AZZ~ said...

Kalau tak silap akak, tuna bnyk dari Oslo laa... tp tu dulu... skang tak tau la kot2 tuna tu dah lari tempat lain lak.... hehehe...

*akak suka geografi sbb suka lukis peta... lebih2 lg peta amerika syarikat... hahaha... pastu kt dlm buku tu kan ada bnyk gambar2 pemandangan yang cantik2... Tu yang suka sangat tu...

sui nawi said...

Oo mmg pervert...
Gila statue tu...

sakit mata nengok.

adrinaqamarina said...

gambar tak boley bawak pegi majlis tu smart :P

hatim a.r said...

@nisha:wah aku ingat obersi je kejam macamtu.good luck nisha!!

@atiqah:salah lecturer yg pi tukar date last minute.so boleh mintak postpone hehe

@kak azz:subjek feberet saya tu time pmr.tak pernah x dapat A.buku nota geografi je yg dibalut dgn cun

@sui:some ppl say its art.its subjective yknow

@adrina:sebab guna kamera canggih.kalau guna kamera sendiri mm tak dpt lah kualiti sebegini rupa

norhidana said...

wah bestnyer bercuti2 ala2 autumn in my heart...

sume mmg cantik2... semula jd atau bangunan nyer
cume gambar2 yg... bogel tuh... seni itu mmg pelik

Arash Libra said...

beb..cantek spec..mana bli??

hantumakan said...

eh, awat with western and their phallic structure?

and in this case, piling naked scupture lagilah embodiment of somesort, hehee

(okay, i read too much of dan brown)

gud luck with exam if it yet to be examine.. :D

minahcoolio said...

olla,skunk ney mmg ko tka ke ckp from ak(page blog lame)jd i? well, can i know why?

hatim a.r said...

@norhidana:but i guess if its summer it wud be better kot.longer daytime annnddd x sejuk sgt

@arash:beli kat sini lerr

@hantumakan:i also dunno lah.mmg pelik sungguh,siap ada lawatan budak sekolah dkt taman tu.inaproppriate much?

@minahcoolio:sebab dulu2 only ppl i knew read this blog,now since ada readers yg older than me,its easier to use i sebab kalau 'aku' mcm terkurangajar pulak nnt

chittysarah said...

wow~
impressive..
tapi xbeli pape tuk kepuasan diri??
heee~~

dali said...

muka ko mmg comel pakai tutup kepala mcm serkup tu tim. mcm baby pulak akak tgk wakaka..

'AsYiKiN MoHaMeD said...

hatim..btw, lagik satu yang sangat mengujakan pasai oslo adalah"bandar ni membuatkan korang rasa tak nak membuang di public toilet"...hehehe...masuk toilet kena bayar 10NOK yang klo convert duit malaysia lebih kurang 6 hengget....huhuhuhu

hatim a.r said...

@sarah:tak!!takde duit sedih betul

@dali:mmg konsep photoshoot nih babyface katenye

@asyikin:kitorg membuang kat toilet masjid je hehe free!punyalah kedekut

Liyana said...

selamat hari raya hatim

Nana said...

ahaks!!! gambar2 dengan patung tu .. hmmmm ... menambahkan kelucahan patung tu lah! hahahaha!!!

Selamat hari raya .. raya ni I lepaq! Mak mertua masak wooo hooo!!! Takde lah rasa macam dok overseas sangat hik! hik!! :P

hatim a.r said...

@liyana:selamat hari raya yana!

@nana:theres alot more pictures which are too inaproppriate to be featured here haha.and selamat hari raya to u too!if its not bcos of exam,ill defoe crash ur place,tak aci ada mak mertua masak!!!

Farhana Salih said...

awat housemates n termasuknya pencerita nie tak nampak happy? Sekurang-kurangnya dapat melancong >.< Smile!