Sunday, April 4, 2010

My Weekend Getaway 2.0-Belfast


Since its Easter weekend lepastu ada extra cuti hari isnin,i dengan a few friends mula-mula bercadang untuk rent kereta pergi ronda-ronda.tapi rupa-rupanya yang ada lesen semua tahap lesen celup stok kalau bawak gear 1 wajib mati enjin 3 kali.jadi untuk memelihara kepanjangan umur last-last we decided lebih molek jika menaiki bas sahaja ke Belfast.

untuk anda yang tidak tahu, Belfast terletak di Northern Ireland.Northern Ireland dengan Ireland adalah 2 negara yang berbeza bukan macam Nilai 1 dengan Nilai 3.Northern Ireland currency dia pound Ireland pula currency dia euro.faham?tengok ilmiah juga blog ni rupa-rupanya. i sebenarnya tak tahu sangat pun pasal belfast punya history ke apa tapi yang i tau Titanic was built here.

first day sampai memang dah target nak spend satu hari di shopping mall untuk lepak-lepak sahaja. memang menguji iman sungguh sebab harga barang agak murah compared to dublin. owh and thanks Elle for the birthday present!!hehe

-the shopping mall,victoria square


we stayed dekat shopping mall tu sampai malam untuk tengok movie Kick Ass. which by the way was super awesome. movie ini macam kacukan superbad,juno dengan kill bill.series best gila tapi i tak sure dekat malaysia ada tayang ke tidak filem ini memandangkan perbendaharaan kata skripnya penuh dengan carutan.

then the next day dipenuhi dengan aktiviti sight seeing menaiki tour bus. first destination ialah Carrick-a Rede rope bridge. basically ini cuma jambatan gantung saja.but the scenery at that place memang breathtaking woh.


tapi from the ticket booth to the bridge memang agak jauh. takdelah jauh gila sampai boleh jamak qasar tapi rasa jauh sebab jalan dia macam berbukit-bukit.letih gila menapak nasib baik pagi sarapan kebab ayam kalau tak separuh jalan memang dah give up.


jambatan ini dulunya digunakan oleh nelayan waktu diorang tangkap salmon.sekarang dah tak guna tak tau sebab apa.mungkin sebab salmon tesco pun dah tak berapa mahal jadi buat apa bersusah payah.

-series gayat gila dah mengucap siap-siap sebelum lalu

our next destination pulak ialah Giant Causeway.tempat ini merupakan pantai berbatu yang agak pemes di northern ireland nih.ada la cerita legend pasal 2 ekor giant mengenai tempat ni.tapi i dah lupa.boleh buka wikipedia untuk menambah pengetahuan.


-memang unik gila sebab batu-batu di sini berbentuk hexagon.macamana boleh bentuk macamtu i tak tau.cari di internet ok manja betul semua nak i cerita

destinasi last for the day tour ialah Derry-which is a historical city. tapi sebab sepanjang jalan i tidur maka terlepas penerangan tour guide. so instead of pergi ke historical site dia i dan kawan-kawan masuk shopping mall carik makanan haha.memang tiada semangat melancong yang tinggi.

-pemandangan sepanjang jalan.
apasal caption gambar macam tajuk lagu nasyid?

-di Derry banyak mural-mural yang menerangkan peristiwa riot bloody sunday yang berlaku di sini.dia ada kaitan dengan civil rights dan tah apa2 lagi.

dahlah waktu sekolah time pelajaran sejarah waktu wajib untuk tidur jadi bila tour guide start cerita pasal history segala memang wajib lah i tidur.last-last bangun blank gila apa aku buat tengah town ni weh??

walaupun agak letih tapi trip ini sungguh best kerana disertai rakan-rakan rapat. im glad i join this trip sebab walaupun penat it was so much fun. =)





20 comments:

adrinaqamarina said...

wa...
victoria square...
huhu~
sangat seronok...
t mo try la jugak...
thanks to encik tourist guide...
=)

Balqis Riza said...

cantiknyeeeeeeeeeee

hatim a.r said...

@adrina:yes anda patut dtg ke sini.mungkin tak mahu balik selepas itu

@balqis:kan kan??mcm videoklip westlife pun ada

m_m said...

woa batu hexagon tu ada disebut dlm klas geology i tapi tak dgr sbb sebok bergosip.. hahah =p

~Kak AZZ~ said...

cantiknya tempat tu...

batu hexagon tu takde yg kecik2 ke Tim.. Amek la barang seketul dua bawak balik sini... nak gak tengok betol2... hehe...

hatim a.r said...

@m_m:buka balik nota geologi anda.i nk tahu the facts =)

@kak azz:takde yg kecik la kak.sume besar2 bagak.tak muat beg pown

~alya^^ said...

U yg ada lesen celop tu kan?? ;) and ur most welcome:)
A
And ur most welcomeee:)

tengku_fir21 said...

huh...aktiviti menarik...nanti klu fail exam jadi doctor blh jadi travel agent yer
haahhaa

FarahMadiha said...

ok.. kene suro my dad save money nak hantar i pegy holiday kat sane.

hatim a.r said...

@alya:u pun lebih kurang je lesen celup

@tengku:alaaa taknak la fail.travel agent keje part time

@farah:ya boleh kumpul dari skrg hehe.rugi woh kalau x pegi

BuNgA PuJaAn mEkAr mEwAnGi said...

best nyer tengok pemandangan tu...
cantikkkk...
(^_^)

izzah said...
This comment has been removed by the author.
hatim a.r said...

kalau pegi lagi best.dijamin.

Nana said...

wahhh cool nye the batu like that! hehe!

hatim a.r said...

yeah u shud defoe come here!i know u like nature n stuff.this place is awesome

daisy said...

Phewwwwwww
bila la aku dapat g sana....

shilang00 said...

sangat smart r pic ni

Rabi'ah Mustaffa said...

owh, batu tu jadi camtu sebab sudden release of heat during cooling process of rock masses... macam ni, lava (molten rock) yang keluar dari dlm perut bumi akan menyejuk jadi batu (batu volcanic) bila dia sampai ke permukaan bumi...
dalam case ni, berlaku sudden release of heat masa lava tu nak menyejuk jadi batu...dalam masa yg sama, process penyejukan tu jugak introduce stresses which are identical in all direction in the plane of the layer...and that gives the hexagon shape to the rock....in simple word, dia jadi camtu sbb sudden release of heat & stress....ok,get the idea?

in most cases, batuan tu continuous sampai atas tapi kat gambar tu mcm ada byk stack kan? nanti i try tnye kat lecturer mcm mane dia bole jd stacked macam tu..menarik2, i tak pernah nmpk pn ade yg stacked mcm tu... formation ni nama dia columnar joints...bole google utk tau lbh lanjut dan untuk mendapatkan maklumat lebih tepat...i explain berdasarkan pemahaman kat kelas je..mungkin ade yang terkurang...just to tell the basic idea kenapa dia jadi camtu...
btw, i kawan wark...nice to know u...i guna blog u sebagai terapi hilangkan stess...bwahaha!...

hatim a.r said...

woh ini memang komen terpanjang dalam sejarah.thanks for the explanation =)
nice knowing u.rajin2lah tinggalkan komen.panjang atau pendek.

Rabi'ah Mustaffa said...

nak suh propa bak poskad sekeping dulu..haha ;)