Wednesday, January 12, 2011

Winter Trip 2.0: Stonehenge & Lacock Village

On the second day tuh kitorang ambik half day tour untuk melawat Stonehenge dan Lacock Abbey. Mula-mula nak ambik full day tour tapi tak de lah pulak for that day. So half day pun jadi la. The tour started at 1pm. Jadi untuk mengisi masa lapang sebelum pukul 1, we decided to spend money we've saved from not going into museums.

Post boxing day sale was everywhere. Toleh kiri kanan semua 'further reduction'. Memang sukar mengawal kemahuan ekoran boxing day Dublin macam najis jadi tak puas beli-belah.

Lebih-lebih lagi nama jalan tempat shopping seakan-akan memberi petunjuk kau patut shopping sini,sekarang bukan masa untuk berjimat.Lekas keluarkan credit card.

Benda pertama dibeli ialah 2 helai seluar slack untuk pakai pergi hospital visit semester depan. Gila sejak berhenti sekolah tak pernah beli seluar slack lagi. Nasib baik Topman buat sale,jadi tercapai azam untuk mengambil serius hospital visits dan tidak lagi memakai jeans di hospital seperti yang selalu diamalkan.

Then pergi Debenhams,pun ada sale. They have this collaboration with designers antaranya with Matthew Williamson. He came out with an affordable line called Butterfly by Matthew Williamson,kinda like Lanvin and Sonia Rykiel for H&M.

Since almost everything got 70%off, i bought 2 dresses for little sister. So to Sis Nana, dont worry. I didnt buy the expensive Matthew Williamson dress,yang tu harga sehelai boleh buat downpayment Proton Inspira.Im still a student remember? T_T

But the problem is i dont know little sister's size. Mesej bonda dan beliau reply, 'agak-agak je,tapi jangan ketat sangat sebab adik dah besar'. Baik ostazah. -__- Reply memang tak membantu langsung.

So i just bought them in different sizes,kalau yang tak muat tu most probably i'll sell it here nanti.

-siap mintak hanger sekali.memang tak boleh blah

Selepas puas menggores kad kredit,akhirnya tour bus tu pun sampai. Maka naiklah kami ke atas bas kecil tersebut menuju ke Stonehenge. Dari Bath ke Stonehenge kena drive sejam. Along the way banyak fun facts tentang Bath and the surrounding area from our tour guide,Tim.

I booked this trip with MadMax Tour. Highly recommended. Its a small group tour,so memang sangat best dan intimate tambah pulak guide peramah gila and very knowledgeable. Sepanjang perjalanan view adalah padang rumput luas kiri kanan jalan. Macam wallpaper Windows XP hijau dia.

Finally arrived at Stonehenge,have to pay to see it upclose. Dunia sekarang mana ada benda free puan-puan. Kecuali sampel air kordial dekat Mydin.

Stonehenge nih kira macam salah satu wonders of the world jugak. Sebab ia telah wujud sejak 3000BC lagi dan setiap batu beratnya adalah berpuluh tan. Jadi sungguh misteri macamana orang dulu boleh bina Stonehenge ni tanpa kren dan jentolak. Guna kuasa jin afrit mungkin.

Owh and they also provided us with those audio thingy where you can hear all sorts of explanations. Tapi kegunaan sebenar Stonehenge ni kekal sebagai misteri sebab there's no official record mengenainya. Tapi banyak lah teori-teori mistik yang dikemukakan.


There's a souvenir shop there where they sell lots of stuff like fridge magnets,snow globes dan segala kejadah lagi. But the most interesting one i gotta say was this;


After spending almost 50minutes there,kami meneruskan tour ke Lacock Village. Village ini dikategorikan sebagai National Heritage site sebab ia dah wujud sejak beratus tahun dulu. Camilla Parker Bowles,bini Prince Charles asal from around here lah. Waktu anak perempuan beliau kahwin the ceremony was held in the village's church dan dihadiri oleh Prince Charles,William dan Harry.

Our tour guide told us the story about how they have men with snipers around the church area sebab nak protect keselamatan 3 ekor prince tersebut.

The main attraction in this village ialah Lacock Abbey. But sadly when we got there,dah tutup. Abbey ni menjadi location untuk filem Pride And Prejudice dan few scenes in the Harry Potter movie. Koridor Hogwarts kat sini lah dia shoot.

Tapi jangan gundah. Banyak lagi scene Harry Potter di shoot di sekitar kampung nih. If you are a huge Harry Potter fan like me,anda mesti tahu Hogsmeade. This particular road ialah where they shoot Hogsmeade dan jugak Godric's Hollow in the latest movie. (i tengok balik Half Blood Prince,and most of the scenes from the first 11 minutes dibuat kat sini )


If you go into one of the local pub you can see pictures of Harry and Dumbledore walking down this road sewaktu shooting filem diadakan.

Dan kalau anda fanatik Harry Potter jugak,you must've recognized this house;

YES! Its the house where Lily and James Potter got killed in the first movie. Bangga siot sambil ambik gambar terbayang-bayang scene Voldemort datang berayatanpa diundang.


-Voldemort wuz ere. Fanatik habis *rasa nak lempang*

And this house pulak was featured in Half Blood Prince. This is Professor Slughorn's house. Mula-mula i pun tak berapa cam sebab Half Blood Prince is my least favourite Harry Potter movie.


And if you go to Lacock, dont forget to go to their bakery. Its a small bakery where they have workers dressed up in traditional costumes.Cumil betoi. And they make the best vegetable pasties!

Walaupun sedikit kuciwa tak dapat masuk Lacock Abbey,I had fun during the tour,mostly because i am a huge Harry Potter fan. But for those of you yang tak minat dont worry. Im sure this tour will still be fun for you guys sebab banyak facts baru yang diperoleh dari tour macamni.

We went back to Bath around 6pm. Sampai-sampai memang dah gelap,so memang takde benda lain dalam kepala selain dinner. Had dinner at a very nice japanese restaurant in Bath. Excellent gila food dia woh.

With that tantalizing picture,i end my post. Saja suka sejak dua menjak ni ending post dengan gambar makanan.

to be continued....

20 comments:

DearHoneyDew said...

my sis pun kipas-susah-mati HP jugak!
haha..lepas ni boleh berbangga, bila tengok HP je, boleh ar cite-cite kat member, "Owh, i've been there.."

DearHoneyDew said...

perghhhhh!!!
gua no 1 arini..
hahaha..*bangga dengan diri sendirik*
hatim, kalo baju tak muat, sale 50% off lagi lah baju tu..
mahal tu kalau ikut currency exchange =)

:D said...

Best gile best gile best gile gile besttt T.T

FaznFaz said...

waahhh.... rasa nak save/ bookmark ur page, then, bila ada rezeki pegi uk nak amik gambo dekat scene HP gak... hehehehhe!!!! dlm my simpanan ada gambar dekat platform 9 3/4 jer... huhuh!!!

Farah said...

mak aihh . mak aihhh . banyaknya tempat untuk scene harry potter :]

WZulhilmi said...

klu mintak hanger tak charge lebih ke? scenary yg sgt menarik! ! Stonehenge tu tak boleh masuk ek? ingatkan boleh masuk lepas tu sentuh2 sikit batu dia

hatim a.r said...

@dearhoneydew:eh excited dapat first sampai komen 2 kali hehe.cuba tgk dekat debenhams malaysia,ada satu kat lot 10 kot.mana tau sale jugak

@:D :indeed!

@faz:i really want to go to platform 93/4 tapi tiket pegi london mahal pulok.takde rezeki betul

@farah:banyak dari half blood prince punya movie

@wzulhilmi:memang dia offer kasi bawak balik hanger.stonehenge tu dulu dia bagi orang dtg dekat.but then people start to vandalise and ambik batu-batu kat situ.so dia buat la barrier cmtu

anisizatyA.J said...

Omg rumah lily n james! I love harry potter!! Hatim you're so lucky dapat go there pffffts

hatim a.r said...

it was so surreal okeh bila dpt tgk depan mata.im such a fanatic lol

sweet life said...

owh terima kasih post gambau banyak2 utk HP...
good luck exam..
dah g belajau.. :P

pete said...

stonehenge tu mcm pnh nmpk.
kat iklan nikon kan?yg kamera d3100 tu.

hatim a.r said...

@sweet life:ni je yg larat nk upload.glad u like it

@pete:owyeah?x pernah tgk pulak iklan tu

Nana said...

heheheheh ahhhh Butterfly by Matthew Williamson ... TIPAH TERTIPU SIOT!!!! hahahahaha!!! I was thinking .. PERGGHHHH dia mampu beli MW dress!! gila kaya siot! hehehe!

Ahhh I should go check it out .. haram tak tau! Aws its still sweet of you to buy something for your sister. My brother .. hmmmmmmm belum tentu dia nak beli kan I apa2 hehe! owh well..

hatim a.r said...

haha u think my father gabenor bank negara ah?besides my sister is only 14,too early to wear couture dont u think? eh u should totally check it out,theyre having blue cross sale,70% off for most items.but i think now dah tinggal leftovers jelah by now. ow yeah,i like buying stuff for my siblings cus im awesome like that. puji diri sendiri bley?

RS said...

thanks for dropping by my blog. just read this whole blog post. its so lovely! I love all the pictures and stuff.

you're so rajin to travel around. I'm so not but I do want to travel before I leave England. masih tgh belajar kat England ke atau saje nak melancong?

lawat blog saya lagi kalau nak! hehe.

http://rinaisk.blogspot.com

hatim a.r said...

ure welcome dear,thats a cool blog u have.actually im studying in dublin and this is my last semester b4 i head back for good this march.eh u should go travel!go out n see the world cewah.sebab its cheaper for us to travel now,since we're already in europe.nnt kalau dh balik malaysia baru menyesal x travel.in UK,i'd say scotland is the best! andd ill defoe check out ur blog again =)

Zaiya said...

satu perasaan seperti perasaan jeles timbul di sini... nak ikut... chantik views...

monyeticky itu tati said...

if me happen to be there..mmg da pluk da tiang ke dinding batu..waaa..mesti sgt2 bahagia dpt pi..

huge fans too bro!! ;)

misa said...

woah. best sangat ni hatim! arghhhh jeles gile. dapat gigit jari je la.

Zinnirah Humaira said...

i'm a huge fan of Harry Potter too !! rasa mahu ke sini, i wonder if they serve pumpkin juice there? hmm :)