Thursday, June 24, 2010

CCBH-episod 4:Switzerland

Lama betul rasanya tak update belog nih. Haritu pergi Phuket ingatkan nak update jugak,tapi laptop ni apasal tah tak boleh pulak connect wifi hotel.biasaaa dia,suka tak boleh connect di saat genting.

Jadi kali ni i nak sambung balik siri travelog CCBH yang tertangguh haritu dan destinasi pilihan kali ini ialah Switzerland. Siapa yang rasa macam dah jemu baca pasal travelling ni harap bersabar sebab i pun dah jemu sebenarnya hehe.justeru untuk tidak membuang masa anda sila tutup komputer dan pergilah menonton Imam Muda di cenel oasis.

Di swiss i pergi ke satu tempat tourist yang agak peymes jugak iaitu Lauterbrunnen yang terletak di kawasan gunung-gunung. Setakat i hidup nih i rasa tempat ni paling cantik pernah dilawati. dahla view gunung dia memang cun lepastu siap ada waterfall turun dari puncak.


the best part was our accomodation tu memang located antara 2 gunung.so imagine waking up every morning to this:


ada banyak benda yang boleh dibuat di Swiss asalkan anda berduit. boleh pergi paragliding,helicopter ride,kayaking,jungle trekking etc etc. paling feymes ialah naik ke puncak gunung Jungfrau yang pernah jadi location filem james bond. but tiket train nak naik atas tu 100 euro lebih and it valid for 1 month. di puncak Jungfrau ni ada flying fox,ski and kejadah lagi aktiviti-aktiviti yang melibatkan snow.

selaku seorang pelajar berbajet kecil,i tak naik pun Jungfrau sebab dulu dah pernah naik snow capped mountain di Turki.instead,i sight seeing naik cable car sahaja tsk tsk. eh tapi just for 15 euro,it was worth it!

-it was a long,gayat ride.turun cable car sujud cium tanah.

-sampai atas feeling hindustan.ada lebih kurang 15 keping gambar berbaring guling-guling.tengok balik memang annoying

Habis ronda-ronda naik cable car,i went to Trummelbachfall,which is air terjun yang bertingkat-tingkat.this waterfall memang tak akan nampak dari luar sebab dia mengalir di celah batu gunung.so you have to go inside(costed me 11 euro) to see it.


-awesome gila kannn???

Pekan Lauterbrunnen ni pulak sebab memang tourist spot jadi agak mahal.even jam Swatch yang supposedly originate from swiss pun agak mahal.kalau anda nak beli Swatch murah i suggest you go to other city.

-jangan tertipu.walaupun indah tetapi barang mahal.

Kalau i kaya ala-ala taukeh Sendayu Tinggi komfem dah beli rumah kat sini weh sebab bukan je cantik,nyaman segala tapi jugak bersih gila.nak tahu tahap kebersihan dia macamana?


Haa kau boleh sejukkan air botol dalam longkang?

ps:this time im really broke.no joke haha




21 comments:

hantumakan said...

kalau jaman aku kecik,
pandangan tempat ni macam citer heidi, yg budak yodell panggil kambing ke hapa tuh..

but it's beyond beautiful ah scenerynya

hatim a.r said...

kat sini org dia bela lembu je.lepastu lembu dia siap pakai loceng.comel betul.aaand mmg beyond beautiful!

adrinaqamarina said...

wah3...phuket...kampong halaman kuh! :)

eh,,,sangat suke lah waterfalll...waha...tambah3 time summer cam ne...berendam bestnye...

ps*eh...even tak de joke...tapi masih mampu tersenyum baca post ne...
:)

zuladlee said...

priceless gile view dier..jam swatch pon cam harge spenda scuba jer..haha

WZulhilmi said...

Wah2!!! Memang cantik weh!! Kagum sekejap dgn ciptaan Tuhan.. :)

1. memang best klu tiba2 ada air terjun kat tepi umah.. hahaha.
Seriuosly pyh giler aku nak menaip lauterbrunnen. Byk giler n nya.. Hahaha

2.Best gak try aktiviti2 kat Jungfrau nih.. sebab tak pernah try kan.. hahaha (- -")

3. cable car tu mcm kat genting ek?? tapi versi lagu tinggi??

4. lagi satu tempat ejaan pelik2 trummelbachfalle. Panjang sungguh. Ni main scrabble terus menang.

5.gamabr air terjun tu memang awesome!! Suci je aku tgk tanpa sebarang toksik cekelat yang berbahaya.. Hahaha

6. stil mmc tak boleh accept sbb mindset pikir longkang tu kotor. hahahaa

btw switzerland best dgn naturenya!! :)

Starstruck

PurplePolaris said...

ush ush..sejuk ayaq dalam longkang.biaq betoi..tapi series memang cantik cun gila sunggoh sunggoh(maksud dia gojes sgt2)...accomodation dia brapa hatim per night?

Izzaty said...

terus ade feeling nk nyanyi the sound of music. even though cerita tu bwat kat austria.. but then. nk nyanyi gak. tihihihi

nice!

Tijah said...

wah cantik2...

waterfall tu mcm kat kampong saya lah kat kole pilah. hehehe

hatim a.r said...

@adrina:waterfall dia sejuk gila.so dia tak bagi org berendam pun

@zuladlee:kat sini swatch mahal T_T

@wzulhilmi:yes mmg nature dia terbaik.kalau dtg dgn family mesti lagi awesome

@purplepolaris:kabin tu satu malam 20 euro.kalau dorm 15 euro.im not sure tapak khemah sewa berapa

@izzaty:salah tempat nk nyanyi nih hehe

@tijah:wah tak sangka kole pilah cantik ala-ala swiss =D

anisizatyA.J said...

cantik gila waterfall celah bukit.cm port best nak bunuh diri hahahha

FarahMadiha said...

oh! i pernah pegi tempat ni! but when i was 3.. so dah tak ingat... -__-'

maiTuty said...

cantik weh tmpt ito..
syokknya klaw dpt g..

i follow u...

hatim a.r said...

@anis:kan??cantik gila.mula2 tgk mmg jakun

@farah:pergi lagi to refresh ur memory.kalau ada duit sumpah nk dtg lagi skali!

@mai:insyaallah kumpul duit bole je pergi and thanks for following this blog =)

captainlukman said...

ye lah beb, saja je jadi SR, since most of the pics remind me back those 'zaman kegemilangan' days tu...tu yg comment ni. Infact swiss is beautiful, name it zurich, geneva or any other small town diaorang yang mmg bersih dan cantik. Nak nak lagi summer time...waaaaaaaaaaaaaaaaaa syiok boleh washing2 eyes**tutup mulut** hehehe

DURRAH AFIQAH said...
This comment has been removed by the author.
hatim a.r said...

@captainlukman:wacehhh zaman kegemilangan hehe.i really want to go to those places.insyaallah kalau ada rezeki

@durrah:boleh je kalau nak ;p

-en.sani- said...

kat tampin, kalo kau sejukkan air dalam longkang, alamat penyakit taun la...takpun batuk kering.

keh3...

hatim a.r said...

itu mmg carik penyakit tuh.longkang nilai toksah cakap la indeks pencemaran dia

puterakayangan said...

wah!klu jd bill gates bley lah order rmh cam order drinks....haish!!order rmh kat switz..mmg awesome lah....

mood hindustan...sesuai pe dgn watak yg tgh berguling tuh....physically sesuai!!!hahahaha!!

puterakayangan said...

wah!klu jd bill gates bley lah order rmh cam order drinks....haish!!order rmh kat switz..mmg awesome lah....

mood hindustan...sesuai pe dgn watak yg tgh berguling tuh....physically sesuai!!!hahahaha!!

hatim a.r said...

memang kat sini banyak buat cerita hindustan pun.tapi yg buat pemes sebab pernah jadik location james bond