Saturday, September 13, 2014

Pengembaraan Separa Solo

When i started blogging i made a mental note, to only post happy stuff on this blog yknow as a reminder to myself that i got a lot to be thankful for in life no matter how shitty it can get at times. Hence the lack of update for the past 1 year? Memang dah lama tak update sebab busy,kehidupan depress anndd bila tak busy internet macam barbie.

And by the way it seems like a lot of people at the hospital read the crap that i wrote in this blog, so its super awkward. One time got patient's relative came up to me and said eh doktor saya selalu baca blog kenapa lama tak update. Nearly made me jump off the building. So no matter who you are; fellow HO,patient,relatives,specialist,consultant,tikus warung belakang hospital..if you happened to read this blog please pretend like you dont know me. Please.

So back to biznizz, the reason for this sudden update ialah untuk share pengalaman percutian julung kali secara solo sempena end of posting leave. Lolol bajet gempak percutian solo padahal pi langkawi je deknon. Naik Airasia dari Penang 15 menet stewardess tak bother pun nak jual kacang tak sempat nak makan dah sampai hoi.



I shared a few pics on instagram and got a lot of questions "kat mana ni?" "share location please" and the least polite "ni kat mana sial?". So memandangkan diriku bukan receptionist office Tourism Malaysia maka marilah kita merungkai persoalan di atas di dalam satu blogpost yang mampan.

Memang nak adventurous sket saja test keyakinan diri organize last minute trip. Disebabkan dah ada credit card sendiri secara automatis tangan laju tekan button booking online. Benar kata orang once you have a credit card, the world is your oyster. Gittewhh hujung bulan dapat stetment bank meratapi belen duit nak beli sependa pun ansuran 4 kali bayar.

Sepanjang hidup dah beberapa kali pi Langkawi so sebenarnya dah tau takda apa pun nak dibuat di Langkawi *matila kena cerca dengan penduduk Langkawi*. So tujuan ke Langkawi adalah semata-mata nak lari dari Penang dan stress hidup. Maka harus tuju ke pulau terdekat dengan tambang Airasia terpaling murah 74 ringgit pi balik murah baq angg. Dah usyar tambang pi Bali last menet mahal nak mampuih nanessss.

So disebabkan tujuan utama semata-mata untuk rilek-rilek haruslah book resort/hotel yang best. Hotel 4 Seasons 2 malam dah habis licin gaji aku sebulan maka kita settle for boutique hotel. Sebab boutique hotel selalunya lebih character dan unik compare to hotel-hotel generic yang lain. Justeru resort yang dipilih ialah Bon Ton Resort. I know the name sounds dodgy but trust me the place is awesome.

Awesome ke tidokk??

Instead of the cliche beach view this resort offers a paddy field/lagoon view. Surrounded by coconut trees, each private accomodation adalah berupa rumah-rumah kampung. The owner of this place owns China House in Penang so that explains the hipsterrific vibe. Each houses are original malay houses from various places in Malaysia, dismantled and rebuilt here in Langkawi.

I obviously stayed at the smallest (and cheapest) villa; the Blue Ginger. Despite its stripper like name, this villa is super awesome for solo travellers.


Quirky interior with all the basic neccessities i really enjoyed staying at this place.Kira konsep luar setinggan, dalam macam kondo. Mengimbau kenangan balik kampung kat Parit Bulat Johor dulu-dulu duduk rumah papan. Memang nostalgia sungguh.


The only downside is TV takdak channel, tapii they have quite an extensive selection of DVD that you can borrow from the counter. So keje aku dok pinjam DVD satu malam bantai sampai 3 movie tengok dalam bilik, lepas gian selalu kalau hari bekerja dah macam nenek-nenek pukul 10 aku dah tido.



The breakfast corner


Breakfast delivered to you everyday

Pastu pukul 6 petang staf resort datang tutupkan tingkap,pasang ubat nyamuk and set up kan kelambu. Memang menyahut seruan KKM untuk memerangi denggi. Selaku warga KKM saya mentauliahkan resort ini sebagai tokoh resort bebas denggi 2014.


Malam-malam memang takdak kerja lain, drive pi luar beli food tapaw bawak balik bilik makan sambil tengok dvd. Nak order food kat resort macam mahal so beli tapaw je kat luar bahahaha 



Complete with open air wooden bathtub.


So malam-malam boleh berendam sambil menghayati pemandangan langit dan langsuir yang bergayutan.


Ko nampak betapa gigihnya aku bukak air shower tu pastu lari masuk dalam ambik henfon pastu snap baru mandi semata-mata nak masuk dalam belog. Sila hargai kesungguhan ini.

The awesome part is everything here is organic including the toilettries. Sabun lemongrass and some organic shampoo shit. Its good but you'll smell like a fuckin potpourri afterwards. 


The fancy schmancy bathsalt.

Siang hari pula takdak benda lain nak dibuat selain duduk membaca novel di tepi kolam kemudian swimming 2-3 lap pastu naik sambung baca novel sebab kaki cramp tak stretching sebelum swim.




Walaupun compund resort ini kecik saja tapi the scenery adalah sungguh terbaik. Matlamat untuk menenangkan fikiran tercapai tatkala menikmati pemandangan indah di sekeliling resort.












Ada satu building khas tepi paya ni untuk melepak-lepak di verandah. Ada board games dan bar untuk kemudahan muda-mudi berfoya-foya.

Next door to Bon Ton Resort ni ialah Templetree Resort, a slightly newer resort under the same owner. Jalan kaki je pi sebelah tu boleh guna all the facilities there including their recreational room dan swimmng pool yang lagi besar.


Templetree lain sikit konsep dia. Dia takda private kampung houses, the accomodation ialah in the form of colonnial houses, originally was built in Penang then reassembled here. Ada juga konsep macam china house kat bawah ni haa


Pricewise im not sure itu engkorang boleh cek kat Agoda sebab rates adalah bergantung kepada peak season atau tak.

Baidewei malam first je stay sorang pastu bosan sepantas kilat book kan tiket dan terbangkan ibu kesayangan ke Langkawi haha. Siap paksa ambik cuti satu hari.


Amboi mak sapa yang eksaited tu siap pakai kain batik nasib baik takda orang salah sangka ini kakak pekerja resort.

Butttt i personally think this resort sesuai untuk anak-anak muda dan golongan yang sukakan kelainan. Lets face it old wooden houses are not everyone's cup of tea. To those who prefer the comfort of a typical hotel room sila ke The Danna, Berjaya dan sewaktu dengannya. This place is for cool and hip people only. Besides its an animal friendly resort so there's a lot of cats wandering around the compound. Most of them are rescued cats but are well taken care of and well fed. 

Each houses ada their own house cat. My house got this one;


So basically if you are an animal lovahh and willing to try something different bolehlah cuba menginap di Bon Ton Resort Langkawi. Sekian tips pelancongan, jumpa di next update tahun depan.

20 comments:

~ Cik Azz ~ said...

Memang tak menahan sungguh, siap ajak mak dia tu... hahaha... Tapi tengok gaya memang bosan la kalau duduk sorang2 kat rumah macam tu.. macam terdengar2 je bunyi dinding kena cakar... krik krik krik... ahaha...


Lagi beberapa tahun, gambar mak tu tukar jadi gambar wife pulak.. hehe..

Aliah Nuqmans said...

nanges baca post setahun sekali. nasib baik insta aktif. hehee

green apple said...

Ya Allah..... best gila weh tempat camni. Ni baru namanya ketenangan......kecuali kalau aku check in bawak anak2. masa tu tido tengah2 pekan Kuah pun lagi tenang agaknya

nielza said...

omai got cats!! so menarik! tq for sharing this

athi FATHIYAH said...

lama dah dok usya resort ni dik ooi..
tp kan mmg xbyk malay update pergi sini..

ini yg terbaik so far..

thanks for the post dr

Miz Eija said...

sangat best... nampak tenang sangat!! boleh sggest utk family :)

ain.ya.nun. said...

Yey, Doc updateee!

eray ayang said...

wah memang lain dari yang lain nie. mahu bawa anak-anak, gegak gempita jadinya resort bon ton nie. tapi seyes, saya suka....

Emmie Idris said...

aaaaaa bila berendam and dongak ke atas langsuir bergayutan, tak sanggupppppp.....

ya allah nanes kua hinus baca blog baru update ni ha...

BooBooKitties said...

Sakan gi langkawi time EOP... Lol!! Skrg ni duk PBU best la...

garfella said...

jgn la tunggu tahun depan baru nak update lagi.. nanges wehhhh

Nur Farahin Balqish Bt Salehudin said...
This comment has been removed by the author.
Nur Farahin Balqish Bt Salehudin said...
This comment has been removed by the author.
SaViLiCiOuS said...

Dayum you are good

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

lelaki seksi said...

pergh!bestnya...cantik view..salam kenal..

Obat Serbaguna said...

Cara Diet Alami dan Cepat Tanpa Capek Olahraga
Obat Tradisional Abses Hati paling Ampuh
Apakah Penyakit Asma Menular apa Tidak
Obat Tradisional Penambah Gemuk Badan paling Ampuh
Eye Care Softgel Harga
Obat Tradisional Kolesterol paling Mujarab
Obat Disfungsi Seksual Pria Alami
Obat Impotensi Alami Paling Ampuh
Obat Ejakulasi Dini Paling Ampuh
Obat Kuat Pria Alami
Pengobatan Ginjal Bengkak super Ampuh
Distributor Green World Mamuju Sulawesi Barat
Tips Alami dan Cepat dalam Mengatasi Nyeri Otot
Vig Power Capsule Green World
Obat Tradisional Keputihan paling Ampuh

Widya Sena said...

cara pemakaian obat kutil kelamin de nature | cream obat kutil kelamin | cuka obat kutil kelamin | dimana beli obat kutil kelamin | harga obat kutil kelamin di apotek | jenis obat kutil kelamin | jual obat kutil kelamin di apotik | jual obat kutil kelamin jakarta | jual obat kutil kelamin murah | jual obat kutil kelamin surabaya

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)