Sunday, June 20, 2010

Kajian:Filem Korea Tidak Bagus Untuk Anak Gadis

I dah jemu nak update pasal travel sebenarnya jadi CCBH episod 4 akan diterbitkan(wahhh diterbitkan) dalam post akan datang.

Dalam post ini i mahu membincangkan sikit tentang fenomena sekarang iaitu kegilaan terhadap drama korea dan yang seangkatan dengannya. seperti juga twilight,annoyingnya obsesi masyarakat terhadap drama korea sudah ke tahap hingga menjadikan hero pujaan sebagai profile picture di facebook.

To be honest,sebelum ni i tak pernah follow pun cerita bersiri korea kecuali Full House setelah direkemen banyak pihak. Bagi i semua cerita dia mesti sama:hero hensem,heroin comel,setiap episod akan bergaduh tapi di penghujung cerita mesti sweet-sweet balik.formula sama diguna pakai dalam Sembilu Kasih.kecuali part hero hensem.eh gurau je,Zed Zaidi takpayah sentap.

Selain Full House,series yang i tengok sampai habis ialah 1 Litre of Tears.i know its from Japan tapi kira lebih kurang lah tu.haa yang ni je i admit memang best gila sampai waktu A level punya study week pun sanggup spend sehari sejam nak tengok.lepastu tengok mesti sorok-sorok dalam bilik mengadap tingkap supaya senang nak nangis lap hingus semua tapi malu orang nampak sebab syahdu lebih.

Tapi drama lain memang bosan sebab setiap episod pun asyik nak bergaduh lepastu 5 minit terakhir rujuk balik.nak tambah konflik sikit dia mesti campak second hero yang tak kurang hensemnya.saja nak bagi penonton dilema tak tahu nak pilih antara hero yang dicintai+hensem+suka gaduh atau second hero yang tak dicintai+hensem+sweet nak mampos.

Lepas exam haritu,disebabkan semua series yang i follow dah habis sebab nak masuk summer,jadi i terpaksa mengconsult sorang housemate i yang memang pakar dalam korean series.Untuk beginner macam i yang cuma kenal Rain,maka beliau suggestkan cerita Boys Over Flower.


Ya,cerita ini juga seperti yang i jangka dari awal. Tapi i boleh faham kenapa gadis-gadis suka betul cerita macamni. sebenarnya semua anak gadis yang gilakan cerita ni mesti berangan nak jadi heroin. yela rupa tak seberapa,miskin pulak tu tapi ada anak orang kaya femes yang tangkap cintun.

lepastu kawan-kawan hero pun semua rupa tak boleh blah flawless gila memang merembes ah perempuan tu. tak cukup dengan hensem,romantik tak boleh nak lawan la. petik jari keluar firework khas untuk awek tengok. kau ade?

Yang i tak boleh terima bila ada yang over-over pulak macamni:




Sumpah takbley blah gila ok.sukati kau la nak minat laki korea ke apa,tapi perlu ke kutuk lelaki melayu? kalau muka macam awek korea takpe jugak.ni yang muka ala-ala handle gayung pun ada hati nak condemn laki melayu.

nanti esok bila usia dah lanjut,kalau tak laki melayu yang masuk meminang jawabnye sampai menopause la nak tunggu dapat boipren korea. Jadi sedarlah wahai anak gadis,tak semua lelaki korea tu sehensem yang dalam drama.yang berlakon tu semua stok cosmetic surgery je,lainkali pergi Korea tengok mamat korea yang jual air jambu tepi jalan tu hensem ke tak.

Minat tu minat jugak tapi takpayah obses sampai tahap annoying ok?rilek rilek sudehhhh




56 comments:

Sultan Fauzee ibnu Mazuki said...

haha..muke handle gayung..tak leh bla..like like like..
btw, saya suker citer korea tapi obses..woot woot
(so ak terselamat)hehehe...

hatim, kalo nak tengok yang lagi best, usha mysoju.com ..hehehe..

Sultan Fauzee ibnu Mazuki said...
This comment has been removed by the author.
adrinaqamarina said...

part last tu setuju sangat!

annoying gile bila tengok de yang sampai obses sangat...aduh....nak bf cam mamat korea la konon...siap belatih cakap korea kat rumah kot3 jumpa mamat korea time lintas jalan ke...

*eyh,,,rse lame tak komen4 kat blog ne...
cam ne msia? hak3...

sweet life said...

bah... bah.. bah.. (gelak sambil tutup mulut)..
sempoinyer entry...
selamba kodok je kutuk muka macam handle gayung...
bagos.. bagoss....
tak sempat lah nak layan korea ...T_T...

hatim a.r said...

@fauzee:aku tgk kat mysoju tula.housemate aku pakar gila weh semua crita dia tau.

@adrina:tak salah pun nk belajar bahasa ke,nak hafal lagu korea ke apa tapi takyah sampai nk kutuk laki melayu bagai.

anisizatyA.J said...

kita sama, tak paham all the hype about korean dramas (or japan or pape jela) semua typical storyline, plus hero dia rambut panjang2 sume, jambu2 benor, tak minat i. hehe

hatim a.r said...

@sweet life:apsal tutup mulut bunyik camtu?haha

@anis:weh jangan kutuk rambut panjang.smart jugak rambut die tapi tak logik ah bukak helmet pun rambut menten

Fana Flora said...

lawak la kau ni..mcm mana erk agaknya muka ala-ala handle gayung tu.kah3x~

erm betul tu..lelaki melayu pun ramai pe yang ensem.contohnya macam hatim.hahahahahha

hidup lelaki melayu. *peace*

sweet life said...

ehhh... apasal note kat leave ut comment.. semacam je pantunnyer..
...O_o....

lia lousy said...

1 liter of tears - mmg berliter liter tears berjurai sambil tengok..

BOF - mmg mcm menusuk kalbu sbb hero romantik nak habiss. hahaha.

korean,japan series ni, kalau dpt yg best tak cintan2 sgt ni, mmg best..lagu, bahasa pun best..

adrinaqamarina said...

ouh,,,ne kes emos sebab kne kutuk kat fb la ne...
ouh kte sokong sje!
bersykur la de lelaki3 melayu...kalo tidak...hurm...tak de meknenye nak tunggu mamat korea masuk minang...
hee~

Nazrul Izuan said...

ahahahaha! ok ada betulnya cakap kau...tak perlu smpai nak kutuk kan? sebab nanti end up dia akan cari lelaki melayu gak..haish..malu!

.:weirdogreenish:. said...

boys b4 flower bkn best pon.. cube tgk cite laen yg ag best.... my girl best woooo

BuNgA PuJaAn mEkAr mEwAnGi said...

heehhe. hatim agak beremosi ya bila lelaki melayu diperkotak katikkan. heehhe. sebenarnya, saya tak layan lagi cerita korea ni. bak kata orang. belum sampai seru. ehehe.

tapi memang betul la hero tu ensem2. heroin comel2 (teringat winter sonata n autumn my heart je.hihhi). tapi yang penting. lelaki melayu tak patut dikutuk sampai macam tu sekali. wajah melayu lain. wajah korea lain. takkan pernah sama. kan? (^_^)

WZulhilmi said...

Wakaka..Macam2 lah diorang nih. Siapa kata Orang lelaki melayu x de yang ensem? Dia tu yg tak reti cari. suka2 hati nk kondem tak tentu pasal.

Klu muka dh mcm gayung pecah dua ada hati nak laki macam korea.. Hahaha..
Aku tak layan cerita2 Kdrama ni. Sebab storyline dia sgt lah boleh diagak. Aku lebih prefer lagu2 Kpop je..

Izzaty said...

u melayu korea hensem! hehehe

hatim a.r said...

@fana:eh ke situ plak dia.walaupun lelaki melayu tak sehensem mcm dalam drama,tapi atleast asli no surgery wokeh

@sweet life:laa baru prasan ke pantun tuh.dh lama dah

@lia:kan kan??sedih gila woh.sapa tak nanges sumpah kental

@adrina:emo ah org kutuk laki melayu haha

@nazrul:tulah.berangan la nk kawen org korea.kalau dpt pun stok yg longkang je

@weirdo:tgkla kalau free nanti.insyaallah akan cuba

@bunga:ada kriteria presiden putera umno tak macamni?membela lelaki melayu sedunia

@wzulhilmi:lagu dia best ek?pernah dgr sikit je tapi xbole terima sebab english dia tak make sense

hatim a.r said...

eh tiba tiba ada komen izzaty sorry terskip.puji lebih2 ni nk apa sebenarnya?cakap!haha

puterakayangan said...

haha...sesuai muka ala2 handle gayung pacar dgr muka ala2 dinding perigi.!terbaik woook~

erm...agak2nya u try lah bwt plastic surgery...dpt muka cam rain(hensem sgt ke??adoi)...

p/s::hatim jealous nih...almaklumlah...hbs turun saham laki2 melayu terakhir cam KITA...haish!sbb komen pompuan hayun tuh...

Miss Rouge said...

hahahahahahah. lawak gila. muka handle gayung?? pastu jap jap merembes ape pulak nih isk isk kena letak label 18PG okeh entry u nih.

FarahMadiha said...

sooo true.. i'm a korean fan jugak.. bahaha! tapi memang betul, semua cerita korea ada dua lelaki.. dua-dua pun hot. pastu kaya. sorang baik tahap gaban. sorang lagi kerek gila tapi sweet.. pastu yang baik giler end up kene dump.. kalau nak tengok drama or movie korea yang lain i boleh suggest kan.. haha...

p/s: saja nak selit.. kene tengok cerita heaven's postman.. hero lawa! XD (maaf panjang sedikit)

hatim a.r said...

@putera:takpela.nk donate darah pun pikir namblas kali,ni kan pulak nk surgery.

@missrouge:eh lupa nk tulis post ni mmg 18+ je boleh baca

@farah:kesian betul,baik kena dump.ini tidak adil ni.

MY HEART said...

Alololo...jatuh saham laki melayu.

akak pun fan kdrama ni, bukan setakat kdrama sampai band korea pun akak minat. minat sangat la orang kata tapi bermusim le.

dulu time hindustan, abis suma lagu hindi akak hapal. sekarang ni korea pun sama abis suma lagu dan citer akak tengok hiks...only selected dramas je ar..

gamaknya kalo lepas ni, bangla ada buat movee best pun diyakini akak pun akak minat kot hiks...

sirius akak tak berapa minat citer boy over flower tu.. cerita cam apa ntah (sori fan BOF).. cerita korea yang akak layan bila jalan cerita lain dari yang lain like Full House. Now tengah giler ngan cerita You Are Beautiful.

tapi kalo hatim nak tengok one of peberet kdrama yang akak suka tengok.. sile la tengok wonderful life.. memang best.. hero tak berapa encem/heroin memang ke laut tapi story dia best sangat...

eh.. dah macam buat entry kat blog aku plak... ahaks...

izariah zainal said...

huhu..br terserempak ngn blog u nh n trus terjah kt cni.. post yg sgt mnarik,,hehe.
i pn bley thn kaki lyn korea gk tp ikut mood la.sal mmt korea minat2 ni ala hangat2 chicken shit ja.kgkdg klu da tgk 1 episod rs nk marathon ja smp abes..haha.
try cte coffee prince.best.

izariah zainal said...
This comment has been removed by the author.
izariah zainal said...
This comment has been removed by the author.
Hidemichi said...

Tetap dgn J-Drama! Lelaki jepun pun hensem jugak.. lelaki melayu jepun lagi ensem!hahahaha..

Yg si obses tu... cermin muka sikit. Tp tetiba betul dpt jodoh lelaki Korea ensem, suh Hatim jadi pengapit!hahahaha. Boleh?

WZulhilmi said...

owh tu dulu.. English teruk lah sikit. Tapi sekarang aku pun amazed dgn pencapaian Kpop diorang. Tgk lah Wonder girs sekarang. Tengah menempah nama dekat U.S sekarang.. Hahaha.

Mula2 aku dgr agak tak x phm lah sbb berputar belit lidah aku nk menyebut. Tapi bila aku put aside languange problem. Diorang punya beat music ok lah.. sometimes aku lebih byk dgr Kpop dari lagu english. sebab lagu2 english sekarang byk sgt berkisar pasal benda2 tak senonoh.. Hahaha..

tintin said...

minat xsalah tapi jgn smpai kutuk lelaki mlayu sbb end up akn kawen dgn lelaki melayu jgk kan..
(hatim jgn kondemn bnyk2 sgt sbb i pon lyn korean jgk..haha)

-en.sani- said...

1st time kot aku komen blog kau...ape2 hal mmg aku mmg lama dah baca blog ko...mmg menarik...maklumlah, org negori<---aku org tampin ok...

entry ni mmg aku stuju gile2...sampai bab2 nak lancar bahasa korea tu tak tahan tu...sampai satu tahap ade makwe sms aku, "awak, tahu tak maksud sarang he yo??"

ape gampang? kau ingat aku mesin tilik nasib?

miSs inTerpReted said...

i like lelaki melayu!! *matila konfesi kat commentbox nieh!

PurplePolaris said...

yup3!!sokong sgt..mmg typical dia crita psl pompuan tehege-hegeh, tapi da mamat ensem bley jatoh cinta.u ska ka hatim kalo dpt awek pompuan tehegeh-hegeh?haha....crita boys over flower tu org cakap best sgt2, tp bila tgk benci ah dgn heroin dia tu..kalo dia wat series lg best..crita korean yg best ni meh i rekemen kat u..fullhouse mmg best.winter sonata top class..autumn in my heart.my girl sgt lawak n pon best...
and crita jepon 1 litre of tears memg sedih.tp syok tgk..memg i nagis tgk crita tu.tp bila second time tgk konon2 nak nagis balik, tp x bley nagis dah pon.but still awsome, gojes!hehe..taste kita sama la..haha

PurplePolaris said...

u try la tgk crita indon ketika cinta bertasbih..best jugak.syahdu

hatim a.r said...

@myheart:woh ni pestaim komen akak sepanjang 1 post hehe.takpe saye dulu pun layan la jugak kuch kuch hota hai.kalau ade lg series best2 sudi2lah dikongsikan ye

@izariah:minat takpe.jgn over je.biasa la kita mmg senang minat kat benda yang cantik2.itu mmg lumrah

@hidemichi:haah la sekali dia dpt laki korea hensem.komfem delete post ni

@wzulhilmi:ok la jugak lagu dia.harap2 penyanyi mesia adela yg ke us jugak

@tintin:i tak kondem pun org minat.even my hosmet pun gila je layan.asalkan x over sudeh

@en.sani:sampai hati org senegeri baru nk komen tsk.takpe2 tq.belajar bahase tu bagus gak sebnanye tapi kalau dh asek nk sarang hayun sanasini rimas gak la

@missinterpreted:motif nk announce kat sini?hahaha

hatim a.r said...

@purple polaris:tak penah tgk pun winter sonata ngan autumn in my heart tu.tu citer zaman skolah x sempat nk tgk.ketika cinta bertasbih blom tgk jugak.insya Allah cuti xde buat ape akan ditonton

PurplePolaris said...

zaman sekolah..tapi syok.mesti felin cintan r klu tgk..hak2

-en.sani- said...

ok la kalo blajar bahasa btol2...ni kalo duduk kampung, ko nak cakap sarang heyo kat pokok getah? itik serati? asam gelugor? hehehe...

ape2 hal, lawat la blog aku okeh? hairussani.blogspot.com

Nana said...

hahahaha gila cool! Yang paling tak tahan tu is the last part tu .. gila brutal siot!

the perfect fit soulgasm said...

aku pon penah minat tahap gaban ceta2 korea ni. bila part sedih mmg bergenang je. -__-
siap ngaku hero drama tu laki aku bagai. last2 bila sedar ceta semua stereotype, mula tinggal sikit2. tgk intro pastu tgk ending.




*tgk bola lagi saspens ari tunggu hero nak comolot heroin tapi tak sempat sebab 2nd hero ada dekat belakang
pfftttt

~Kak AZZ~ said...

Hahahahaha....

Org meLAYU la katakannn...

Berangan, mengumpat, perasan... dah sinonim dgn jiwa mereka...

Setuju dgn entri ko ni Timm... ekekeke.... Zed Zaidi tu ensem gak laaa... kihkihkih...

zuera said...

cite korea ke,jepon ke,cine ke, hindustan ke,tamil ke, omputih ke...
cite melayu tatap d hati..ahaksss:P

dali said...

tim ayat macam handle gayung tu betul2 menceriakan mood hari isnin..

terbahak gelak wei..

that s why i like ur blog-lah..

Farhana Salih said...

Aaa~ obses gak ngan jepun berbanding korea tapi tak tahap annoying, ahaks~

tgk tgk 1 litre of tears masa tu pmr sampai kat rumah nenek pun guna tv nenek untuk tgk drama tu sian nenek masa tu nak tgk rtm >.<

wanhani2112 said...

hahaha...hero korea ada yang jadi duta produk bedak muka....masih macho ke???

•myraSHJ• said...

yeah.
knocks ur words der.
i sokong lah (:

Wan Nurzalia Wan Saelan a.k.a NoZ said...

x rugi baca blog u ni
fun fun fun
*sbrnye i dh baca smpi yg oldest entry dowh
yr blog is so much better than a blog yg cume tau ckp psl kecantikan,or maki hamun org,or cuma pandai tayang kehebatan diri or entah la.dh byk sgt blog i baca,2nd feveret lps hanis zalikha :)
keep it up adik hatim. habiskn study tu tau.

Izzaty said...

i puji nk ikut g phuket! hehehe
but seriously.. u really look like one. hehehe

nisa fazil said...

ahaks..aku suke n3 ni..
aku pn suke sgt kdrama ni sbb laki sume nsem.bkn stakat kdrama tapi sampai konsert korea pn aku pegi.
tapi bab nak laki korea tu x de la sangat. bf aku pon still melayu. realistik la sket. ingat fairy tale ape nk compare laki mlayu ngan korea. laki korea yg lawa sume wat plastic surgery. nk yang raw x yah pegi jauh2. ko pegi lepak ampang melambak org korea kt c2. x de nsem cm dlm tv pon. muke cam cine bukit gak

zuladlee said...

hatim ko try ar tgk autumn in myheart..igt time aku skola dlu sggup skip klas sbb nk sgt tgk ending dier which is very epic!! tapi satu tu jela drama korea yg aku layn, and satu lagi spe pnah tgk citer waterboys.. best gilerr lawak!!

sweet life said...

hatim.. u must read tiz..
an opinion from a girl plak..

http://khairahimo.blogspot.com/2010/06/korean-ceh.html

enjoy it!! ;D

hatim a.r said...

adoila lama tak bukak byk plak komennya.nk reply satu-satu pun mcm dah basi plak.thanks for all ur kind words =)

liyanna said...

aku minat korean dramas.
boleh dikatakan addicted to them.

tapi takdela berangan nak bf korea bagai.
abang aku melayu, handsome je aku tengok.


hahaha.
so, otomatik, muka aku takdelah macam handle gayung kan?

:p

hatim a.r said...

eceyh ni habis puji diri sendiri dengan kaum keluarga nih haha.yg muka handle gayung tu yg kutuk lelaki melayu je.yg lain tu minat korea ke tidak semua gorjes okeh

m_m said...

haha nangis curi2.. same r.. guilty xD
sape kate ensem je.. tgk la IRIS.. ensem ke tak.. hahaha tp cter tu best hahaha =p

nona hidayah said...

mak aih. memang sentap eden. terasa oh. saya memang giler korea. hahahaha. tp saya x pernah kutuk laki Melayu.

Pada pendapat saya, biarlah kalau ada anak2 gadis yang minat korea2 tuh. yang penting diaorang bahagia. susah oh kalau hidup x bahagia. hehehe

mvp_dina13 said...

TEPI SKET!!!

mak ni u, nangis lbh 1 litre tgk 1 litre teras uh.
ntah ap tah yg seliter uh!