Tuesday, March 22, 2011

Saya Pelajar Peubatan Tahun 3


After what feels like an eternity, akhirnya Tuhan menganugerahi diri ini dengan nikmat internet. Actually dah lebih 2 minggu i bermastautin di negeri jajahan Lim Guan Eng ini. Agak liberating juga sebenarnya tak online 2 minggu,bebas dari agenda yahudi dan freemason laknatullah yang menciptakan facebook.

Untuk settle down di negeri yang serba mahal ini memang tidak mudah. Dimulai dengan pemanduan panjang dari Nilai melalui highway yang hanya bersandarkan pengalaman memandu 3 hari dan sekeping lesen terbang hasil didikan si mulut lancang,Mr Gan.

-ya itu tempat duduk belakang kereta.

Nak mencari rumah pun satu hal juga. Initially we found this awesome condo near the sea with affordable rent. Fully furnish dengan ciri-ciri feng shui yang di approve oleh Madam Zorra. Namun akibat kurangnya semangat 1Malaysia dalam jiwa owner,cuma chinese tenants sahaja yang dimahukan. Isu ini akan saya utarakan di parlimen.

So akhirnya end up di kawasan apartment lama yang mempunyai sebuah swimming pool yang sungguh dodgy. Dah macam tempat menternak ikan sangkar pun ada. Tapi syukur kerana rumah i agak nice juga. At least tak facing kubur cina like this block;

-that cokelat kaler area is a huge area of chinese cemetery. Selepas menonton Khurafat tempohari memang bersyukur tak tinggal di blok ini.

But setelah beberapa hari tinggal dan belajar di Malaysia,apa yang dapat saya simpulkan ialah harga suatu penghidupan (cost of living) di sini sungguh mahal. Mahal yang bukan calang-calang. Tahap yang mungkin akan menyebabkan megi diletakkan di tingkat paling bawah piramid makanan.

Kalau di obersi Ikea dikategorikan sebagai perabot murah,di Malaysia Ikea adalah mahal. Even barang-barang Tesco pun sesetengahnya sungguh memilukan hati dan dompet. Nasib baik duduk dekat bilik paling kecil jadi sewa juga adalah paling kecil antara ahli rumah.

Niat hati ingin decorate bilik ala-ala katelog Ikea,tapi atas sebab-sebab tertentu yang tak perlu dihuraikan di sini,kebanyakan barang-barang dalam bilik adalah dari Tesco.

Sebelum didekorasi


Selepas didekorasi


Bukan saja barang kelengkapan rumah yang mahal, kos harian juga sungguh mendukacitakan. Tambah pulak sekarang setiap hari for 2 weeks kena seberang jambatan untuk pergi hospital. Tol je dah 7 hengget, setiap kali bayar terdetik dalam hati 'balik ni aku mesti start jual penapis air Hai O'.

And when people tell you Penang is a food heaven,they lied. The other day i went to Padang Kota to try pasembur and whatnot. Sepinggan 40 hengget. Cendol pulak dahlah rasa macam air bateri, tawar gila. kau boleh kira berapa helai dia letak cendol dalam tu,3 hengget. Kerang bakar saiz ala-ala anak kerang mumayyiz 10 hengget. Char kuey tiow rasa macam budak tadika goreng 8 hengget.

Food heaven kah macamni??

Shame on you Penang,shame on you. Jadi dengan ini i menyeru semua rakyat Malaysia dan rakyat dunia juga mari kita boikot Padang Kota. Overhyped je lebih ptuih. Bila teringat kena scam dekat Padang Kota nih mesti nak emo. Tak boleh terima ok bil makan ala-ala macam melantak dekat Tony Romas padahal gerai tepi jalan je.

Jadi sekian saja luahan rasa dan update ringkas kali ini. Saya akhiri dengan sebuah gambar yang diambil di wad 6 hospital X (nama dirahsiakan). Semoga mengambil iktibar.

64 comments:

Aisyah Kay said...

tsk tsk tsk. sedih baca ur entry kali ni. bersabar lah ye! :)

miss zizie said...

sabar ye :) seat belakang kete da mcm stor. i guess its satria neo ;p

ainzoo said...

dekat seploh tahoon aku stay kat penang... seperti yang ko kata dan jugak kawan2 aku kata...
tak pe la..mungkin blom jumpe port yang baekk utk layan selara kita kot ya?
By the way, i loikke the last pic..byk sangat menda2 yang dorang kata `terlepas pandang` cmtu... ni la rakyat msia...

p/s: sy sj blokwoking,terjumpa blog ni, then terasa macam nk jadi rupawan... eheheh

zuladlee said...

entry cam culture shock jer smpai m'sia haha..neway nice deco... siap cat lg ke tu??

Hannah Haykhall said...

hebat seh drive to penang..kipidap!! cun ahh bilik...siap cat bilik ke? semangat btol lah...

MiaDiera said...

err tak patut betul tuan rumah chinese tu

syakey said...

tolong la, slama hidup 20 taon kt png, pdg kota tu tmpt reject sbb dh la koto & makanan makin hr tak sdp. -____-

cuba try mee pitcheyy, pasemboq dia kind of famous la jugak. murah jew tp murah ntok sektol org mkn.

mimie said...

jgn la ckp cm2 kt penang :( saya stay penang skunk..lg 2 tahun kena hidup di penang ok.....psal mknan,mmg heaven kt penang tp u mesti salah tempat.

irma-ain ibrahim said...

memang penipu pun kata Penang macam tu. :D

and tu seberang jaya kan? nampak je gah sebelah carrefour. dalam? hehs.

hatim a.r said...

@aisyah kay:memang pilu

@zizie:satria neo kebendenye.savvy je,pikap macam lori balak.lambat nk mati

@ainzoo:tula.belum jumpa port best lagi.ni semua salah media yg mewar-warkan padang kota pasembur paling best lah apalah.

@zuladlee:bukan setakat culture shock dah ni

@hannah:actually i drove to tapah only hehe.then tukar driver

@mia:patut kena ISA tu

@syakey:tula takde org penang warning awal-awal.bagila suggestion tempat lain yg best

@mimie:i suruh orang boikot pdg kota je.tempat masih dalam pengawasan.

@irma:alah hospital kat ireland pun lebih kurang je.cuma less crowded.atleast the senior doctors here are nice

faezluvlela said...

kat padang kota mmg hmpeh..mkn kat c2 mmg xmnggmbarkn penang lngsung!

u patut try mkn kat gerai Sifu Omar Hokkien Mee Jalan Tanjong Tokong
kway teow sup n mee hokkien die mmg sdp gila..mrh je 3.50 smangkuk besaq

woo..byk lg yg sdp.kna tnya org penang la hehe

~ Cik Azz ~ said...

Ada plan nak tukar rumah tak? Nanti akak cuba tanyakan sorang kawan yg stay kat sana..

harifa said...

kat pulau ke seberang ne??kot2 la terserempak ke.xlah terkejut sgt.heheh...kat usm je ne..

adrinaqamarina said...

baru nak tanya kat hospital mana, tapi dah dapat warning dah hospital X.

ala bisik3 dah la. hospital mana tu?

nama.aku.lynn said...

1stly nak cakap...tpegun ah dekorasi bilik tuuu.awww..nak jugakkss..haha..

#ohbarukutau pdg kota yg sebenaqqq...dah hancur leboqq impian nak p mkn..40henggett??tak mauu ah..adoiilaa..

[i.l.y.a] said...

hahaha. takpelah tunggu aku datang penang kita serbu cari tempat makan. :D

syazwanizr said...

haha!

fiezafz said...

sila sabar. esok akan habis belajar akan pulang ke negeri kecintaan. tapi akan menjadi katak bawah tempurung sebab makanan kat kuantan lagi mahal dari KL. how can this happen? sigh.

CikHanim said...

wow!cantik bilik!lepas ni kalau2 boring, boleh la decorate wad pulak!
hahaha...

BuNgA PuJaAn said...

selamat berjuang meneruskan kehidupan di Penang. hheheehehhe. =)

dayanaazhar:) said...

oh belajar kat penang rupenya. yap penang mmg mahal:(
#

nanne_manja said...

hatim, padang kota memang hampeh...
explore lagi yaaa..

11 tahun lepas, penang ok..kos makan dan hidup murah lagi..sebab saya studi kat USM..

Skrg nie aja dah mencanak-canak mahal..

Kat roundabout nak pi sunshine, ada satu kedai char kuey tiow sedap..laksa ..kalo rajin pi balik pulau (x ingat nama kedai)..

yang lain-lain, bila saya datang balik utk jejalan (dis 2010)..banyak dah tak der tempat makanan yang sedap..semua bungkus tikar..kesiannnn...

Ungu said...

haha. kerang mumayyiz?

u made my day.

hanabanana said...

hosptal sberang jaya :p

u have'nt discover penang yet! im telling the truth, penang is like the greatest negeri in malaysia! haha now im missing penang :(

bugs said...

wah,cun ah bilik!

dYa said...

haila~
padang kota is not dat great neway.
but then. .banyak ag tmpt lain yg best.
like nasi lemak liverpool.kedai husin tomyam.burger exotic n many more.
u r just not lucky enough to find d right one yet><

yuyu lar said...

sabo sabos sabaqqqqqqqq...ngeh ngeh

inabu said...

hosp tu hosp *&^%$#@...ade ke patut masa mak akak eksiden, muka penuh ngan kaca windscreen keta, xdak sorang doktor pun kat ER, last2 nurse panggil dr gigi utk buang kaca2, mcm ci*&^%$#...

tp kan hatim, pasal tol tu, pegi beli kad TNG kat kaunter TNG penang bridge, u'll get 20% discount tiap2 kali nk menyeberang...so rm5.60 je, dulu 4tahun akak ulang alik keje ikut jambatan, pakai kad TNG penang bridge save la skit...

:::amanina ibrahim::: said...

undeniably, mmg cost living kat penang mhl..tp ape kata anda g cari umh kat area seberang? jgn la stay kat island if kne keje kat seberang..mmg 'parah' la..hahah..rumh kat sbrg is MUCH more cheaper :)trust me :)
n 1 thing about food, even saya org penang pn bru brape kali (sgt sedikit ok) g mkn kat pdg kota..n mknn kat seberang lagi SEDAP n MURAH..so, klw xnk complain slalu n nk hdup sng, try la stay kat seberang.. :) cheers! :D

Shahirah Elaiza said...

Keep your chin up Hatim! It takes time to get used to a new place. Keep your eye on the prize =)

Tijah said...

hehehe. tu la. kenapa la nilai takde hospital kan? kalau ada byk boleh seb bajet tu.

Princess Sasa said...

like tis entry.

mummy liesya said...

Alahai Hatim cian ko kan
Anyway experience is the best teacher...

aisya sakaria said...

cesssss menjatuhkan semangat nak holiday kt penang sem break nihh. cancel flight terus nihh bila baca. HAHA

dali said...

heh tim akak baru nak pi penang ada bff gathering. memang merencat pertumbuhan makanan haihh.. frustrasi.. sebab belum gaji haha
deko bilik tetap mantap..

Aini Amir said...

ko br je menjahanamkan impian aku nak ke penang...

harnidahussin said...

alahai hatim..i org penang pun dah around seploh tahun tak pi makan kat padang kota..dulu2 time gerai2 tu ok la..bila dah buat medan selera ni..memang out..

i makan pasemboq kat belakang bank mana tah..lupa lak..tapi ada member suka makan kat padang broom..

actually banyak tempat yg best..cuma kena pandai cari and try dulu..nanti jumpala port yg kena dengan selera.

selalu ramai orang/student breakfast kat astaka market Taman Tun Sardon..banyak pilihan..pasar malam kat situ setiap Rabu malam..

kalau nak naik campur tengahari kalau nak yg bersih dan sedap kat Minah Restoren, sebelah Maybank Gelugor..kat area Taman Tun Sardon gerai tepi jalan depan flat tu pun sedap gak..ada jual laksa seringgit jer..ok gak..

i selalu beli air soya/taufufah kat gerai depan pejabat pos Gelugor tu..ada gerai makan jugak..nasi kandaq beratuq pun ada but tak digalakkan..(maybe ada kas-kas my mom cakap)..selalu jalan depan pejabat pos gelugor tu time ramadhan ada pasar ramadhan kat situ..

kalau seafood, i selalu makan kat marton corner..sebelah marine polis betul2 lepas exit jambatan nak ke arah Queensbay..

tapi nak try makan kat Pak Husin nyer restoren kat area umah taman dekat jalan tengah tu pun best gak..

kat area belakang USM pintu Sg. Dua tu pun banyak kedai nasi campur masuk dalam taman perumahan tu sket..i selalu makan nasi kandaq pelita kat situ..rasa tak sama dengan pelita kat KL ni...

tryla kot2 taste tekak kita sama..hahaha

anisizatyA.J said...

I baca your title and I was like eh typo? then came the rest of the entry. AHAHA Hatim youre so funny lah.

hatim a.r said...

ive typed longgggg reply for ur comments but suddenly poof everything gone.cannot load page.FML.im emoing even more now

~ Cik Azz ~ said...

Sebab tu la dah maleh nak tinggalkan komen kek sini.. Macam2 alasan ko bagi sejak dah pemes de amor ni.... hahaha...

norhidana said...

ptt la lama menghilangkan diri, rupenyer dh mule bz ye...
heheheh alahai penang mmg lah antar negeri yg tinggi sara hidup dia mcm kl n jb...

psl makanan tuh, nsb kamu le dik hehehe jgn putus asa ye utk cari tmpt mkn lg yg best2... hehehhe

norhidana said...

ptt la lama menghilangkan diri, rupenyer dh mule bz ye...
heheheh alahai penang mmg lah antar negeri yg tinggi sara hidup dia mcm kl n jb...

psl makanan tuh, nsb kamu le dik hehehe jgn putus asa ye utk cari tmpt mkn lg yg best2... hehehhe

Ayu Taufik said...

mai perak mai...;)

fruitted said...

padang kota tak besh nak2 plak kalo slang kay ell.. mmg kena katok kaw2 pnya.. char koay teow kat bm la besh.. lenkali make fren dengan orang penang baru leh jalan n makan puaih2! ;)

maira said...

waaa....dh mai penang...

nadiaatiqahmad said...

ok ang kena p try makan kuew teow sup ansiam..terbaik!!

emaiyl said...

oi hang mengata negeri aku ka?

ZuHa BuDak KamPunG said...

Peubatan? course baru ke tim? hehehe...

adibah saffie said...

saya pelajar tahun 5! *mode riyak* ;p

..nOWa.. said...

kalau tak speaking penang memang kena charge macam tourist. kepala hotak kan? Anyway, dont die. Hihii

mia sha said...

hatim...pas ni kena pandai lorat penang ahhh...sy leh ajarkan heheheheh

Hijaupermai said...

wow...adekah smp bgtu skali kehidupan di penang..tp raseny klu dh nameny studnt kt mana2 pn akn rse susahny..n klu medic mmg lg rase trbeban kot..anyway..all da best 4 ur study..

DearHoneyDew said...

tim, tak pandai carik tempat la tu..takpe2, nanti2 kita buat satu event makan-makan kat penang. Ala-ala JJCM gitu..
Oh, btw, orang penang dah tak pegi dah Padang Kota yang Oh-so-famous tu..tempat tu untuk tourist je~

belinda dee said...

Atim, lambat sangat update blog..We want more story...

Doctor on Duty- Siti Soleha said...

kalo hatim pelajar perubatan tahun 3, ksol plak pelajar perubatan tahun 5..
1st time datang cni..
sekrang kira dah belajar kat malaysia plak yer..

kat mana-mana tempat pun ade de tak kena
dah dok 5tahun kat kelantan (mesti tau U mane), still tak leh terima nama kat kelantan tak de panggung wayang..so hatim patut bersyukur sebab dok penang..hiburan terlampau banyk..hehe

kalo balik kedah, sure lepak penang..

nak paggung wayang!! haha

gud luck dok penang..

cam tau je hosp X tue mana..haha

Dylana Suarez said...

Lovely blog!

xoxo,

colormenana.blogspot.com

Apis Hilton said...

hatim you boleh collaborate with eric..haha

hatim a.r said...

tulah,i think i havnt found the perfect eating spot yet. thanks for ur suggestions ppl! pak hussin tomyam dah penah try,mmg best ikan 3 rasa dia. im still looking for more places to eat.tapi padang kota tetap palang dari list!

Nana said...

ahhh I TOTALLY feel you!!! Memang cron lah harga kat Malaysia! Kat KL pun banyak tempat yang I rasa "over-rated" mahal aje lebih, sedap nye tak lah sangat! Baik makan kat gerai tepi jalan lagi happening! hehehe!!!

I balik Malaysia hari tu pun terkejut dog dengan all the prices of everything! sheesh Day light robbery siot! Malaysia don't know that they are being conned by businesses! isk! melampau!!!

Sabar aje lah. At least you dapat merasa dok overseas. Tak banyak orang dapat tu :D Enjoy what you have in front of you .. don't dwell on past glories :D (telling myself this as much as I can before I balik hahahahah :P )

hatim a.r said...

inilah problem nya bila dh dok overseas.you cant help but to compare! yelah tiap hari dalam paper do cakap ekonomic growth lah ape lah,tapi kita rakyat ni makin susah je hidup.barang makin mahal,ape yg economic growthnye.but still bersyukur lah jugak dapat bawak saving sket balik. hope u're doing great over there,nanti balik malaysia bicester village dalam mimpi je lah haha

wardah jamil said...

muahahaha..dulu kateliving cost student mesia kurang...hehehe..now u know..ni belum kau duduk UM kat tengah2 kl nih...:P

~roslinda~ said...

haha better tanya satu2 kalau ambik pasembur tu.okay this one berapa satu ketul?this one?this one?hahaha boleh bankrupt mkn yong tau foo dgn pasembur klu x berkira kira.huhu -.-" seb bek x duk pulau~even cm sama je huhu

Nana said...

hahahahah mimpi pun mimpi lah!!! dulu masa I balik dari US dulu 5 tahun I refuse to buy american stuff sold in Malaysia. Rasa ripoff gila! Ni balik UK ni pun I think I'd pose the same 'ban' on myself hik! hik!!!

mrs. nizam ~farra~ said...

maybe ko salah tempat la bro this time..lgpun org luar mmg slalu kene ketuk kt padang kota yg mana org2 penang memang tak pi pun..huhuh