Saturday, December 31, 2011

Rombongan Cik Joyah Ke Melaka

Bersempena dengan cuti hujung tahun, keluarga besar Haji Rasdi telah bercuti secara berjemaah ke negeri Melaka.

Percutian ini malangnya tidak disertai oleh Haji Rasdi sendiri kerana beliau lebih gemar bersantai di kampung halaman menjaga kucing yang hampir due date beranaknya. Namun begitu seperti dalam trip yang lain, Opah turut serta untuk mewakili suami beliau.

2 unit apartment 3 bilik terpaksa disewa demi menempatkan keluarga besar yang borderline obese semua anggotanya ini.

Pusat kanak-kanak berkubang pagi dan malam.

Kali terakhir pergi Melaka ialah waktu masih bersekolah. Jadi kagum seketika dengan pembangunan pesat bandar ini. Tahap kebersihan boleh dibanggakan namun perlu improve public transportation sebab musim cuti ramai gila orang woiii nak carik parking macam nak carik jodoh.

Dulu pergi waktu zaman hingusan Dataran Pahlawan tak berapa nak bukak,sekarang siap extend bangunan lagi. Kelas kau maria.

Lepastu dah ada Menara Taming Sari sebelah tu. Wah wah harus jakun dan naik.

Konsep Menara TamingSari ini adalah ala-ala Solero dekat Genting.

Once again Opah conquered her fear of height. Syabas. Actually the best way to enjoy Melaka's scenery is by beca. 30 ringgit for 30 minutes, not that expensive eh? Considering that most of us are fatasses, 30 minit itu mungkin boleh akibatkan hip joint pengayuh beca dislocated.

And most of these beca ada radio, got subwoofer sumore i tell you. To hell with Dondang Sayang, they play Rihanna and LMFAO songs.

-beca Mercedes. anda mampu?

Memandangkan Opah juga tak berapa fit untuk berjalan kaki di area Jonker Walk maka khidmat 7-8 beca terpaksa digunakan untuk mengangkut satu family. Perarakan beca keluarga Haji Rasdi ini menggamit perhatian pelancong untuk mengambil gambar. Justeru memberi feeling Miss Tourism kepada ahli rombongan.


Selain menikmati perasaan like a boss takpayah berjalan kaki, dapat juga mendengar penerangan pengayuh beca tentang historical spots dan tourist attractions seperti makam Hang Jebat dan Masjid Kampung Kling.


Kunjungan ke Melaka tidak sah jika tidak disertai kunjungan ke Medan Ikan Bakar. The one in Umbai is overrated sebab last time pergi tak berapa best. So we went to the one in Serkam, few kilometeres further dari Umbai. Gambar ini diambil selepas ritual melahap besar-besaran.

-4 meja cantum,berekor-ekor ikan,2 kilo udang goreng tepung,2 kilo sotong goreng tepung,kupang,kepah,kerang,ketam,20 bungkus nasi lemak,nasi putih tambah,dan beberapa menu yang lain. *usyar harga treadmill online*

Another attraction ialah Melaka river cruise. The best time untuk naik ialah pada waktu malam.Di samping view yang gorjes, complexion kulit yang sediakala 10 di skala hitam juga dapat diselamatkan dari bahang mentari.

-the historical Kampung Morten

-buildings along the river are decorated with awesome murals

River cruise ini is wayyy better than Venice's gondola ride. Air Venice dahlah bau longkang, harga cekik darah plak tu. Sungai Melaka ni after restoration dah tak berapa ada bau. Lepas tu bot siap pasang lagu-lagu klasik and commentaries as we go along.

Bridge ala-ala Venice pun ada. Suck it, Italy.

All in all, we had a blast. Percutian secara berjemaah begini memang seronok,lebih-lebih lagi takpayah keluar duit lol. Maybe next time boleh ke pulau pula, because i'd like to see Opah in a diving suit. Pasti comel melampau.

19 comments:

Dylla Fadzil said...

errr. bila dah besar besar tua tua ni, rs tak sampai hati plak nak naik beca, kesian kat pengayuh beca. tapi kalau tak naik pun kesian, sbb mcm tu la sumber sejeki dorg. hmmm hmmmmmmmmm.

najihatussolehah said...

wah...ramainya family..best jalan ramai2...

Syafiqah Alkaf said...

seronoknya:), takpernah dapat bercuti rmai-ramai macam tu

FaiZaH Fyn said...

2 kilo udang..2 kilo sotong..banyaknya haha siapa yg habiskan semua tu ye? :p

cik yana said...

byk kali jugak dh jejak kn kaki ke melaka , but have never been a trishaw ride .. past and look only.

*bagaimana perasaan anda en.hatim slps menaiki beca ?

Tiara Fazlin said...

kemsalam opah! tell her i adore her! hehe

Musfirah Shalleh said...

HAHA . opah pakai diving suit . WOW(!) tak sabar nak tengok . HIHI

dayanaazhar:) said...

pergh sapa la bayar semua ni..mahal gilak naik beca semua...hahahaha.....serious nampak heybat je melaka kat sini, sedangkan kalau pi sendiri macam bosan je. lol...

~ Cik Azz Abu Bakar ~ said...

Dah jadi mat bunga dah bila naik beca yang dipenuhi dengan bunga... eheh..

Untung bawak Opah.. Yg ngam dgn Opah tak payah kuar modal.. ehehh..

hatim a.r said...

@dylla:part yg bukit2 tu diorang turun n tolak dgn tangan hehe.so takdela patah kaki mengayuh

@najiha:tapi bila masuk mahkota parade ramai2 payah oooo.crowd control agak sukar di situ

@syafiqah:dulu time kecik2 selalu jugak holiday macamni.tapi semua dah bizi ni susah sket

@faizah:obviously not me lol

@cik yana:perasaan bangga sebab membantu industri beca melaka hehe

@tiara:kena buat fanpage dia ni

@musfirah:pakai je la.diving mesti tak lepas sebab tak reti berenang

@dayana:pegi ramai-ramai yg buat best.lepastu shopping dekat mahkota parade.lagi bertambah best

@cik azz:opah pun tak keluar modal lol.dia mem besar.naik je

shidaidris said...

jeles tau. ari tu jalan2 langkawi ni pulak melaka. dahle pegi ngan opah n family ramai2. :)

D-SIM said...

haha, aku bru jea pegi melake haritu..silap adik ko, paep xnk ikot~

.::TAIKO OTAK::. said...

haha..i yg duk mlake ni pon xnaik lg menara taming sari tu..kehkehkeh..

neway,best la k.ilya n famili bercuti..tu xtry duck tour ke?best gak dgr cte..ala2 kete dua alam :)

mvp_dina13 said...
This comment has been removed by the author.
mvp_dina13 said...

TEPI SKET!!!

nnek d prnh ckp tau, ble adik pkai swmmg suit, opah tgk adik x pkai ap2!
mlekat. ketat. sendat.
so, adik rse nnek x kn pkai kan.
so, d pn rse nnek x kn pkai.

dali said...

tim gembira akk ko pegi ke kg halaman akak. semua tempat tu akak lalu pi kerja je hari2 hihi..(*feeling tourist setiap hari*)

tang menghina italy tu i like hahaha

lynnaiza said...

baca part makan tu,otomatik kenyangggg.dasyat.phew phew..

FroggiePrinceess said...

nice one .
kalau pergi pulau open season nie
memang best,

the most tip top service kat pulau perhentian, no extra charge and memang berbaloi

try usha http://www.facebook.com/mohsinchalet

mafizah said...

Kita boleh dapatkan senarai homestay Melaka yang murah di Melaka berhampiran lokasi pelancongan di Bandar Hilir dan Klebang sila lawati;
http://www.homestaymelaka.com.my atau http://homestaymelaka.worldheritage.com.my. Sila hubungi melalui telefon atau Whatsapp ke 013-2987378 (Hana) untuk tempahan.

Bagi penginapan apartment dan hostel murah untuk rombongan ke Melaka berhampiran lokasi pelancongan di Bandar Hilir dan Klebang boleh lawati http://www.indahkembara.com

Ataupun kita ada membawa rombongan pelajar ataupun kumpulan bolehlah mendapatkan pakej-pakej menarik untuk penginapan di Melaka dengan melawati http://pakejlawatan.worldheritage.com.my