Saturday, December 1, 2012

Resepi Aiskrim Goreng Versi Pemalas Terlampau


Parents are away for the weekend. They are on an adhoc honeymoon-ish trip to Langkawi. Since mama won't be able to join the family trip to Indonesia later this month due to some unforseen circumstances, she insisted on going for a short trip where she can board on a kapal terbang. Whatevs, kasi can.

But the bad news is i have to spend the entire weekend at home with only my little sister who is no fun. She spends most of her time either in her room watching some korean stuff or in front of the tv watching Istanbul Aku Datang for the 8th time.

You might think having a girl in the house will come in handy untuk tolong masak setiap kali meal time. Wrong. My sister is a 15 year old teenager with culinary skills of an infant. So it is up to me to make sure both of us are still alive and not starving by the time le parents come back from Langkawi.

This is what i prepared for dinner yesterday;


But my sister is not entirely useless. She taught me how to make Aiskrim Goreng versi nakharom pemalas. So lemme share whitchu guys simple steps to make Aiskrim Goreng. 

First the ingredients needed;


-Roti Gardenia dan Aiskrim.

Yep, that's it.

It's up to you lah roti brand apa nak pakai. Kalau posh sikit boleh guna eskrem Haagen Dasz tapi kalau miskin macam kami sila beli aiskrim yang tengah sale di Mydin.


Scoop seketul aiskrim dan letak atas sekeping roti. Then cover with another slice of bread.
Lepastu,


Tenyeh dengan mug. Langkah ini akan memastikan kepingan roti tadi bercantum dan memerangkap aiskrim di dalamnya yang menjadi inti. Faham ke tidokkk??

Hasilnya;


Haaa dia akan jadi macamni. Lebihan kerak roti di sekeliling tadi di trim dengan pisau. Lebihan-lebihan roti tersebut boleh lah dihumban ke dalam longkang ataupun kalau taknak membazir campak dalam bread pudding.

Simpan roti berinti aiskrim di dalam container dan frozen kan dalam peti ais beberapa jam atau semalaman atau sukati kau lah. Ini memang bergantung kepada instinct semata-mata. Lepas dah dibekukan bolehlah digoreng.

Goreng dalam minyak yang panas. Penggunaan minyak yang baru adalah disarankan kerana menggoreng dengan minyak belen goreng ikan masin malam semalam akan mengtransformkan aiskrim goreng anda kepada sejenis makanan yang dipandang hina oleh masyarakat. Goreng kejap saja sebab tujuan menggoreng adalah cuma untuk mem-brownkan permukaan roti dan menjadikan beliau rangup. 

Kalau goreng lama-lama nanti takut roti menyerap minyak secara berlebihan lantas mengakibatkan jantung tersumbat dalam jangkamasa panjang. Ini adalah tidak bagus untuk kesihatan di samping menyesakkan hospital-hospital kerajaan secara tidak langsung menambah tugas doktor dan kakitangan hospital.

Inilah rupa paras selepas digoreng;


Makan ketika masih panas-panas. Gabungan rasa roti yang panas dan inti eskrem yang sejuk...fuhhh orgasme berganda. 

Sekian resepi cincai minggu ini.

26 comments:

~ Cik Azz ~ said...

Lebihan roti tu jangan campak dalam longkang.. Campak je dalam kolam ikan... Mencakup la ikan tu nanti...

Advanced la jugak ko ni.. Akak langsung tak ponah buek eskem goreng ni.. Polasu mek amek.. haha...

Iffah Afeefah said...

hahaha mak aku teruja sngt ngn resepi ni

podahal kekanak 5 taun ley wat sendiri

FaiZaH Fyn said...

kemain perli adik dia..jangan lepas ni perang aiskrim goreng dalam rumah dah laa haha..

tips buat aiskrim goreng: nak kena tengok cerita korea dengan istanbul aku datang

deno said...

bestnyaaa...:)

Nenek Sayha said...

stylo milo cucu buat eskrem goreng :)

Falahin Farn said...

kreatifnya adik hatim O.O even a 20 years old person like me don't know just how to do it.
all the best for your adik, hows her pmr?

John said...

menarikkkk! nnt aku nak try kat umah lah! hahaha

hatim a.r said...

@cik azz:takdo kolam ikan masalah eh

@iffah:hahaha teruja tu.cuba buat sekali mesti lagi teruja haha

@faizah:perli tandanya sayang ewah

@deno:ofkos la best

@nenek sayha:takde maknanya stylo.resepi cincai habis

@falahin:result tak keluar lagi.hujung taun ni baru tau rasanya

@john:try!mmg sesuai utk golongan bujang dan pemalas hehe

Muhammad Al-Afiq said...

waaa nice ar bro..nti nk try ar..sng je nmpk kan

Tijah said...

Hoih. Ni kira salute la jugak ko bleh masakkan utk adik. Aku dulu masa kecik2, mak balik kg berpantang abgku bg roti planta je hari2. Last2 bapak ku upah jiran tolog masakkan

Alfi Kasran said...

ok nice.boleh try ni.

bugs said...

tenyeh dgn mug. dh pandai ckp utara noh hehe

kira rajin la tu masak kt rumah drpd makan kt kedai

sweet life said...

perli adek dia..
padahal bersyukur giler dapat resepi fried ice cream dari adek kan? hehe..
nak lagi ranggup???
gunalah kulit popiah... hehe

unknown said...

should try later...

♥ tiah ♥ said...

thank you thank you kita nak cuba! XD

mohammed ridzuan Jaafar said...

nampak sedap...tak sabar nak try...thanks for sharing this!

mvp_dina13 said...

tepi sket

aduh terliur!

Fida Rafidah said...

Wow, nmpak sedap & senang gile nk wat. Ni kalo tgn sebelah tgh lipat kain pun boleh wat (ok, tipu sgt...hehe). Akan ku cuba resepi ni.

Naim Iman said...

resipi yg sgt awesome. akan try. thanks :)

cAhayA piLiHAn said...

owh, macm tu nk buat ice cream goreng!!!! nak buat lah balik rumah nanti!!! hehehe

#RZ said...

Aku pon baru blaja resipi nih last time, improvised a lil bit to give it a gourmet feel..nanti kite bwat kat penang tim

syamin ariffin said...

nk sedap tambah oreo yg telah dikisarkan campur dlm aiskrim.
ewahh ^6

azimbond said...

bro..mohon share..:)

norhidana miswan said...

kire ok lah tu, dh ada spageti +msti ada dessert kan... walaupun tahap pemalas tp msti rsa dia menyelerakan jugak kn...

LynnAiza said...

ok nak tryyy!

Jujue Ahmad said...

wow, simple nyer. Jue nak try r nanti. Tq 4 the receipe..
Don't forget to follow my blog http://jujueahmad.blogspot.com