Parents are away for the weekend. They are on an adhoc honeymoon-ish trip to Langkawi. Since mama won't be able to join the family trip to Indonesia later this month due to some unforseen circumstances, she insisted on going for a short trip where she can board on a kapal terbang. Whatevs, kasi can.
But the bad news is i have to spend the entire weekend at home with only my little sister who is no fun. She spends most of her time either in her room watching some korean stuff or in front of the tv watching Istanbul Aku Datang for the 8th time.
You might think having a girl in the house will come in handy untuk tolong masak setiap kali meal time. Wrong. My sister is a 15 year old teenager with culinary skills of an infant. So it is up to me to make sure both of us are still alive and not starving by the time le parents come back from Langkawi.
This is what i prepared for dinner yesterday;
But my sister is not entirely useless. She taught me how to make Aiskrim Goreng versi nakharom pemalas. So lemme share whitchu guys simple steps to make Aiskrim Goreng.
First the ingredients needed;
-Roti Gardenia dan Aiskrim.
Yep, that's it.
It's up to you lah roti brand apa nak pakai. Kalau posh sikit boleh guna eskrem Haagen Dasz tapi kalau miskin macam kami sila beli aiskrim yang tengah sale di Mydin.
Scoop seketul aiskrim dan letak atas sekeping roti. Then cover with another slice of bread.
Lepastu,
Tenyeh dengan mug. Langkah ini akan memastikan kepingan roti tadi bercantum dan memerangkap aiskrim di dalamnya yang menjadi inti. Faham ke tidokkk??
Hasilnya;
Haaa dia akan jadi macamni. Lebihan kerak roti di sekeliling tadi di trim dengan pisau. Lebihan-lebihan roti tersebut boleh lah dihumban ke dalam longkang ataupun kalau taknak membazir campak dalam bread pudding.
Simpan roti berinti aiskrim di dalam container dan frozen kan dalam peti ais beberapa jam atau semalaman atau sukati kau lah. Ini memang bergantung kepada instinct semata-mata. Lepas dah dibekukan bolehlah digoreng.
Goreng dalam minyak yang panas. Penggunaan minyak yang baru adalah disarankan kerana menggoreng dengan minyak belen goreng ikan masin malam semalam akan mengtransformkan aiskrim goreng anda kepada sejenis makanan yang dipandang hina oleh masyarakat. Goreng kejap saja sebab tujuan menggoreng adalah cuma untuk mem-brownkan permukaan roti dan menjadikan beliau rangup.
Kalau goreng lama-lama nanti takut roti menyerap minyak secara berlebihan lantas mengakibatkan jantung tersumbat dalam jangkamasa panjang. Ini adalah tidak bagus untuk kesihatan di samping menyesakkan hospital-hospital kerajaan secara tidak langsung menambah tugas doktor dan kakitangan hospital.
Inilah rupa paras selepas digoreng;
Makan ketika masih panas-panas. Gabungan rasa roti yang panas dan inti eskrem yang sejuk...fuhhh orgasme berganda.
Sekian resepi cincai minggu ini.
26 comments:
Lebihan roti tu jangan campak dalam longkang.. Campak je dalam kolam ikan... Mencakup la ikan tu nanti...
Advanced la jugak ko ni.. Akak langsung tak ponah buek eskem goreng ni.. Polasu mek amek.. haha...
hahaha mak aku teruja sngt ngn resepi ni
podahal kekanak 5 taun ley wat sendiri
kemain perli adik dia..jangan lepas ni perang aiskrim goreng dalam rumah dah laa haha..
tips buat aiskrim goreng: nak kena tengok cerita korea dengan istanbul aku datang
bestnyaaa...:)
stylo milo cucu buat eskrem goreng :)
kreatifnya adik hatim O.O even a 20 years old person like me don't know just how to do it.
all the best for your adik, hows her pmr?
menarikkkk! nnt aku nak try kat umah lah! hahaha
@cik azz:takdo kolam ikan masalah eh
@iffah:hahaha teruja tu.cuba buat sekali mesti lagi teruja haha
@faizah:perli tandanya sayang ewah
@deno:ofkos la best
@nenek sayha:takde maknanya stylo.resepi cincai habis
@falahin:result tak keluar lagi.hujung taun ni baru tau rasanya
@john:try!mmg sesuai utk golongan bujang dan pemalas hehe
waaa nice ar bro..nti nk try ar..sng je nmpk kan
Hoih. Ni kira salute la jugak ko bleh masakkan utk adik. Aku dulu masa kecik2, mak balik kg berpantang abgku bg roti planta je hari2. Last2 bapak ku upah jiran tolog masakkan
ok nice.boleh try ni.
tenyeh dgn mug. dh pandai ckp utara noh hehe
kira rajin la tu masak kt rumah drpd makan kt kedai
perli adek dia..
padahal bersyukur giler dapat resepi fried ice cream dari adek kan? hehe..
nak lagi ranggup???
gunalah kulit popiah... hehe
should try later...
thank you thank you kita nak cuba! XD
nampak sedap...tak sabar nak try...thanks for sharing this!
tepi sket
aduh terliur!
Wow, nmpak sedap & senang gile nk wat. Ni kalo tgn sebelah tgh lipat kain pun boleh wat (ok, tipu sgt...hehe). Akan ku cuba resepi ni.
resipi yg sgt awesome. akan try. thanks :)
owh, macm tu nk buat ice cream goreng!!!! nak buat lah balik rumah nanti!!! hehehe
Aku pon baru blaja resipi nih last time, improvised a lil bit to give it a gourmet feel..nanti kite bwat kat penang tim
nk sedap tambah oreo yg telah dikisarkan campur dlm aiskrim.
ewahh ^6
bro..mohon share..:)
kire ok lah tu, dh ada spageti +msti ada dessert kan... walaupun tahap pemalas tp msti rsa dia menyelerakan jugak kn...
ok nak tryyy!
wow, simple nyer. Jue nak try r nanti. Tq 4 the receipe..
Don't forget to follow my blog http://jujueahmad.blogspot.com
Post a Comment