Monday, February 18, 2013

Pengalaman Seminggu Sebagai Kambing Jadian


It's not a secret that i have a love-hate relationship with food. Eversince i live in Penang my weight has been yo-yo ing a lot. Sometimes borderline obese,sometimes ok. But never underweight. I love food too much i can never be anorexic.

Berat turun naik ni dia ikut musim. Kalau dah dekat-dekat nak exam tu selera makan macam mewarisi 18 saka nenek moyang. Makin depresi makin bertambah selera makan, coping mechanism gamaknye. Tambahan pula umur dah menjengah pertengahan 20 an nih, metabolisma badan dah menjunam. Senang gila nak gemuk tapi Ya Rabbi susah gila nak turun woih.

But kalau time determine tu dalam seminggu dah boleh muat balik seluar. Waktu determination tinggi setiap hari akan jog/hiking lepastu ambil light dinner. Unnecessary calories seperti aiskrim dan cekelat dijauhi. Lunch je makan banyak. Tapi masalahnya semangat untuk kekal sihat itu cuma bertahan seketika saja. I dont want to take supplements ke apa, because who knows what long term side effects they have. For now i'll just stick to exercise dan diet. No disrespect to people who take supplements, it's just personal preference.

Lagipun bukan nak bina badan sebab nak otot berketul boleh ambil gambar gaya douchebag selak tshirt dan upload di instagram, just nak maintain berat biasa sebab kalau tergemuk sikit terus tak muat seluar slack yang pakai pergi hospital tu. Sedar diri ni bukannya kaya oi keje nak beli seluar je tiap kali menggemuk.

Sebelum cuti raya cina haritu tahap disiplin adalah ibarat peserta The Biggest Loser top 3. Setiap hari dipenuhi aktiviti riadah.


Lepastu malam makan salad. Salad hoii gila tak pernah seumur hidup dinner salad 5 hari berturut. Dah serope kambing


Campur fish fillet jenama Figo yang sedap melampau, kalau tak memang tak lalu telan. Pastu letak meatball jenama Tesco jugak dalam tu. Menyesal beli jenama Tesco ni. Rasa macam makan penyendal pintu. Tapi jimat gila makan macamni tiap malam. 

By the end of the week berkesan okeh. Boleh rasa pakai seluar dah longgar dan keratan rentas badan kini tidak gajah lagi. Tapi...... cuti cainisniuyer balik kampung ambik kau makan lunch je 3 kali tambah. Penat je mengambing seminggu makan salad hoi

Opah la punya pasal tiapkali masak sedap melampau gulai lemak pekat, ikan belanak masin goreng, sambal nyor, ulam kacang botol memang menu menyeru saka.


-gambar hiasan: Opah menonton drama filipina dari jarak dekat kerana perlu baca subtitle


-siap buat steamboat malam raya cina. Cina pun tak over camni

Now since im back in Penang, i need to re-start my weight loss regime all over again. Tapi nak start balik lepas lama cuti tu yang mencabar. Petang-petang bila dah dekat time nak jogging secretly berdoa dalam hati supaya hujan takpayah jogging jadi takde rasa bersalah sangat nak tidur petang atau berbaring sambil layan youtube. Teknik sabotaj diri apakah ini???  Haihhhh...

22 comments:

LynnAiza said...

ini memang entri menyeru saka gelak kuat2 dalam hati nih. tak menahannn. dr.hatim dengan excercisenya dan jugak air tangan opahnya. hahahahha

AyaSofia said...

Dr Hatim owez kalah ngan opah . hahaha.

AyaSofia said...

Dr Hatim owez kalah ngan opah . hahaha.

sweet life said...

hmmm.... yang penting sehat.. haha

Muhammad Mustaqim Razali said...

masa cuti memang saka akan berkerja keras utk minggu-minggu diet jd nak tak nak kena makan byk. Mesti opah hang juara master cheif.

azrienazin said...

I'm addicted to your blog since last week. Cuti CNY dihabiskan dgn baca your blog... BESTTTTT!!! even my daughter pun suka baca your blog jugak. Keep blogging... :)

Udez said...

makan penyendal pintu?lol

menu memang diakui menyeru saka.hoho.penang mmg tiap2 ptg ujan jgn risau haha

Fauziah Mohamad said...

ur opah lebih mengenali diri u

Kisah Aku... said...

having same dilemma. petang2 berdoa hujan turun supaya tak payah main netball utuk menyelimkan diri.huahuahua

hatim a.r said...

@lynnaiza,ayasofia:tu yg skrg kena kurangkan balik kampung. boleh gemok!!!!

@sweetlife:itulah target nye pun.nak sihat.tp kalau dah BMI terlebih-lebih camane nk sihat ye dok

@mustaqim:takleh masuk masterchef.opah expert masakan kampung je.suruh masak western kompem tersingkir haha

@azrienazin:thankyouuu.daughter single lagi?eh

@udez:hujan takpa la jugak.ni yg mendung pastu tak hujan2.dia mcm teasing je

@fauziah:tu belum balik nilai lagi.sambal tumis jawa airtangan ibu adalah tak mampu ditolak

@kisah aku:seppp sikit*bergegar lemak*

Tiara Fazlin said...

hahahahah I have a crush on your opah nak belajar masak ngn dia!

cikmaze (: said...
This comment has been removed by the author.
ahkakbatik said...

gumuk pun hatim nampak comei jugak. pokkcik dulu selim je sebelum kawen. dah kawen mokcik tipah tertipu. maka kalau takmo tipu bini, gemuk jelah dari sekarang.

-mokcik batik-

Nursyahida Osman said...

Eh nk carik la fillet tu. Tp betol ape u ckp. Da umo 24 ni cpt je bdn gemuk pdhl sama je mcm dulu2. Bila wiken balik uma je tros jeans ketat. Pastu kena workout nk kasik muat jeans. Hoih makin tua ni makin remeh masalah. N oh i agree wt u pasal supplements. I pon ta mkn due to d side effects. Tp ntahla mcm kna amik jugak kot nk naik sem ni sbb cpt penat. Dah tua katakan.. Haha

Nursyahida Osman said...

Eh nk carik la fillet tu. Tp betol ape u ckp. Da umo 24 ni cpt je bdn gemuk pdhl sama je mcm dulu2. Bila wiken balik uma je tros jeans ketat. Pastu kena workout nk kasik muat jeans. Hoih makin tua ni makin remeh masalah. N oh i agree wt u pasal supplements. I pon ta mkn due to d side effects. Tp ntahla mcm kna amik jugak kot nk naik sem ni sbb cpt penat. Dah tua katakan.. Haha

StingRay said...

peh.jamuan malam raya.gila rajin buat.haha

Udez said...

huhu really? sbrg jaya hari2 hujan..sblh sana awan tak pi kot.huhu

Anash said...

baca...tersengeh
sambung baca..tertutup mata nak tahan gelak
baca dan baca...senak perut..(what? sendal pintu?)
ok..
tak larat nak tahan gelak...terus mengekek macam org sewel...

keep up the blogging...
(tarik nafas...semput gelak..)

~ Cik Azz ~ said...

Iyo la.. Kito ni samo yoo suko makan.. Akakpun takde nak amalkan pil kurus2 ni.. Ikut la nak jadi macam mana badan ni haa.. hehe..

Tp bila badan rasa berat je, mmg akan kurangkan makan sikit... Namun nak exercise jogging turun bukit naik bukit tu, takdo la dohh... Kang ado lak pakcik2 miang ikut kek belakang.. kehh3...

mvp_dina13 said...

tepi sket!!

cainisniuyer!

Azuan Salim said...

u knw what, what u just wrote in ur post mmg exactly like my life..keje nk makan je....fyi, my kawan bg link to ur blog suruh saye bace...serius lawak gila.....im ur follower now..keep updating..peace..

Juno said...

aku tak pernah jumpa meatball penyendal pintu. thanks for the heads up.