Saturday, February 9, 2013

Redefining Success


A great philosopher once said;

I could spend a lifetime earning things I don't need That's like chasing rainbows and coming home empty. "


Ok tipu. Philosopher wak lu. Ini lirik lagu Natasha Bedingfield. Walaupun pop songs adalah synonymous dengan lirik berunsur lagha tahap langit ke tujuh but sometimes we can learn things from em. Buang yang keruh ambil yang kernih kekdahnya. For example this particular song lah.

Zaman sekarang perlahan-lahan kita lihat mindset masyarakat yang meletakkan material possession sebagai matlamat unggul dalam hidup. Sampai tahap kejayaan seseorang tu diukur melalui berapa banyak Chanel kau ada, the type of car you drive around and the kind of house you live in. Haramjadah mindset shallow apakah ini?

Tak kira lah walaupun kau cikgu yang dedikasi, walaupun kau surirumah yang menjaga makan pakai suami, ataupun seorang pejuang seni melayu asli..kalau kau takda rumah banglo dua tingkat, kalau kau tak drive BMW, kalau kau tak mampu nak masuk Chanel tanpa diberi pandangan serong oleh sale assisstant, menurut pandangan rata-rata masyarakat masakini...kau manusia GAGAL.

It is sad to hear parents nowadays instead of telling their kids to study hard and contribute something meaningful to the society would tell them to excel in their studies so that later boleh ada rumah besar dan boleh drive kereta mewah. Sejak dari kecil dah dipupuk matlamat utama dalam hidup kau mesti ada rumah dan kereta besar. Anything else dont matter. Sad.

That is why kita banyak tengok orang muda sekarang join bisnes yang tah apa-apa. Produk super tahi siap boleh claim therapeutic benefits tanpa melalui clinical studies lepastu jual harga ribu-ribu. Jalan mudah nak kaya, carik downline. Nak motivate downline, tayangkan kemewahan handbag limited edition, baju seluar designer labels. Ini semua mampu anda miliki jika ikut jejak langkah saya- tagline paling kerap dijaja.

The saddest part is people my age who since young has been taught that success = kaya raya ialah golongan paling mudah terpengaruh dengan model bisnes sebegini nurakka. Lepastu posing kipas duit depan muka upload besar-besar kat homepage facebook. Memang mengundang tapak kaki di skrin laptop.

Dont get me wrong. I have nothing against rich people. Most of successful people are rich. But not all rich people layak digelar successful. Dalam dunia sekarang ni nak kaya macam-macam cara ada. Masyarakat dah dibutakan dengan target nak hidup mewah sampai tak kisahlah cara apa pun kau nak kaya. Taiko-taiko bisnes sistem marketing ala piramid illuminati yang gigih motivate downline kononnya, padahal sebab nak make sure aliran duit sentiasa masuk.

It's true that these people work hard for their money, tapi dengan produk yang sah-sah description macam alat Doremon agak-agak la nak menipu pembeli woi. So di mana barokah dia kat situ?

So the next time you think of uploading those pictures of you holding a stash of money with caption yang merendah-rendahkan pencapaian orang lain, think again. What exactly have you contributed to the society. Kalau kau rasa jadi kaya tu adalah matlamat unggul dalam hidup dan semua orang patut berkongsi matlamat yang sama silakanlah. Tapi satu hari nanti jangan terkejut masyarakat kita akan jadi masyarakat paling selfish dalam dunia, who will only do things if they get paid good money.

I guess what im trying to say is, let's focus less on materialistic possession and focus more on what you can contribute to the nation. Dan tak semestinya kaya = successful. Sekian.

"success isn’t about how much money you make. It’s about the difference you make in people’s lives."

-Michelle Obama

*Mode muhasabah diri.

(muhasabah diri kat panggung wayang pun bolehhhh)

20 comments:

dayanaazhar:) said...

hai dr hatim

I am really impressed by this time post. I copy what u wanna say. Being successful mmg bukan bergantung kepada materialistik semata-mata. itu konsep budaya kuning, eropah yg kita sudah lama kena permainkan. inilah kejayaan kaum laknat Yahudi utk hancurkan kebanyakan umat Islam. sedihnya lihat masa kecik lagi mak bapak dah bagi ipad buat anak main, kalau anak main dpn budak takde ipad, nnti budak yg takde ipad tu pun rebel minta ipad from his mom. benda mcam ni nampak remeh, tapi mmg merosakkan generasi muda. seriously, masa kecik, at school pun we had been continuously asked to excel so that we can be what we wanna be. just mention: doctor, pilot, businessman?? and etc. But is that all what we wanna achieve in life? sedihkan? matlamat bersifat wahan je disini selama ini kita diterapkan. bila masuk U dah mula ada nak masuk bisnes cari downline. I hate it from the start. Never trusted this. Bisnes macam tu mmg tak berguna langsung. I am so freaking marah hahaha. dah macam buat another blog here. sorry:)but u write what is so true.

ahkak batik said...

well written. kita hidup di dunia materialistic. dunia memang tidak adil tapi Tuhan itu adil.

-auntie batik-

NY said...

Nice One, As always.. ^^

shahnonsalleh said...

when everybody got PRICE,
even when they at night,
when the sell come first,
and the TRUTH come second,
just wait for a minute and SMILE.
........

Kita hidup dala environment cenggini as everybody ot their own price tag.

~ Cik Azz ~ said...

Kalau dah ramai yang suka judge a book by it's cover, memang semua benda tu yang akan dipandang dulu...

Nampak je kereta mewah, matapun terbuntang padahal kereta tu maybe kereta pinjam je.. huhuhu...

Materialistik ada di mana-mana..

Mujur la akak ni taksub dengan novel je.. Henbeg pun beli kat masjid india.. 30 hengget je pun.. Takdepun kena saman malu pakai hendeg murah camtu.. :D

Kadang2 risau jugak dengan fenomena macam ni.. Budak2 skang ni ada degree dalam bidang tertentu tapi lebih berminat untuk menjadi jutawan segera (risau dengan anak buah akak yg sorang tu.. huhuhu...)

chumut said...

Assalamualaikum,
This truly reminded me bout my students.

I asked them; "Why you need to study?"

they answered; "Because later in future, I can get good job and money."

What a mindset...and to think of.. I was once like that...sighs.

Regards,
Chumut

FaiZaH Fyn said...

dulu itu laa yang selalu di set dalam kepala..belajar tinggi2 lepas tu boleh kumpul harta berkoyan-koyan..tapi bila dah meningkat umur being rich is not everything kalau jadi manusia yang hanya tahu penuhkan kehendak sendiri dan abaikan keperluan orang sekeliling..
nice entry from you hatim! :)

Hazwan Arif said...

Orang miskin adalah mereka yg berusaha memenuhi kehendak hidup serba mewah dan akhirnya sentiasa tamak utk mendapatkan harta. Ni Presiden Uruguay yang kabor.

Nice bro.

Shida Idris said...

since when its not about money dear, since when? die hard 5

mama ct said...

this doc got brain...a good one!..well done hatim!

pandaicakap said...

ada point.. nice one bro ;)

Falahin Farn said...

true, i was once like that, i always thought i really wanted branded things, but now those feeling just gone, i see they are other people who doesn't depend on brands' to be happy. i see a lot more smiles and happiness without materialistic as the main objective. i pray that brands' will not be the way to measure our success :)

rerehalim said...

"Buang yang keruh ambil yang kernih kekdahnya"

dalam banyak2 ayat motivasi, KERNIH jugak paling obvious.

Shada Dadadoodoo said...

thumbs up for a very very good entry!

dunia sekarang, dik.
yang tak pakai kereta mewah, tak berbusana branded head to toe tu mmg tak berjaya.
sbb takde duit ;)

mungkin nature of biz tu kena show show segala reta benda, kalau tak camne nak convince orang kan?

gitu.

Zainatul Emelia said...

well said, dik!

mvp_dina13 said...

tepi sket..

penuh hemah cik hatim.

psstt.. MLM... cukup2 la. penat la.

Azah said...

kenapa tak ada LIKE mcm FB. Rasa nak LIKE byk kali tis article.

Filla ~ Kasihs said...

*thumbsup*

harnidahussin said...

Hatim..
well written..

sometimes kita tak nampak 'kejayaan' sebenar di akhirat..

kita tertipu dgn 'kemewahan' dunia yang tak kekal...

bodoh kan kita?

hatim a.r said...

@dayanaazhar:thankyou di atas komen yg panjang lebar ini hehe.dah mcm blogpost pun ade

@aunty batik:tudiaa kata-kata hikmah

@NY:tq =)

@shahnon salleh:tak pasal2 terkaroke lagu price tag kat bilik ni

@cikazz:taksalah nak jadi kaya.majukan hidup.tapi kaya tu kenalah kaya cara berkat. jgn niat nk brg mewah semata

@chumut:and you can do something about it.go brainwash the students haha

@faizah:biasala kecik2 dulu mmg pikir nak kaya je. rasa cambest je tgk dlm tv org kaya makan kat rumah minum fresh oren

@hazwan:tq for sharing the quote

@shida idris:since...now?lets make a change cewah

@mamact,pandaicakap:tq komen =)

@falahin:good for you

@rerehalim:haruslah lepasni dengar lagu2 berunsur motivasi je

@shada:nak buat camno.org melayu nk kayo cepat.pastu terliur je tgk brg mewah org.so tu yg join bisnes puaka macamtu

@zainatul:tq

@dina:harus di ban MLM ni

@azah:ada ok button like kat bawah tuuu

@kak filla:tabik spring kt akak yg bisnes secara konvensional utk generate income.nnt dah kaya jgn show off handbag tau hehe

@harnidahussin:boleh tahan bodoh gak la kita ni