Monday, August 22, 2011

Diari Pemakanan Romadhon


As we grow up,we learn to not give a sh*t over small trivial things in life. Waktu kecil dahulu ketika matlamat jangka panjang hidup ini cuma ingin memiliki sebiji cyberpet, perkara kecil dan remeh-temeh sering meniggalkan kesan mendalam. Contohnya bila koleksi pemadam dirampas guru kelas,fuh dendam sampai darjah 3 tak habis.

Kalau bercakap pasal puasa waktu kecik dulu memang wajib ada air best-best. Lepastu wajib ada kuih,makanan sedap,roti john,murtabak,kebab etc etc. Waktu tu kalau puasa lepastu pergi shopping mall lalu depan bakery memang dugaan terbesar hidup.

Now that im a grown ass man, those things are the least of my concern. As long as there's food on the table,im good. I mean there's more to Ramadhan than just good food,amirite??

Walaupun bulan puasa langsung tak balik Nilai tetap tabah ok. Takdenye nak syahdu-syahdu ni. Besides,i survived 2.5 years in Dublin,why cant i survive Penang? I must say,living far away from family waktu di Dublin was the turning point. Dari seorang yang berada di bawah lindungan ketiak ibu kepada seorang yang berdikari.

First day sampai Dublin ialah bulan puasa. First sahur masak nasik lembik. Rasa macam nak menangis. Haha bongoks gila itu pun nak syahdu. Tapi hasil bantuan website seperti Myresipi, kualiti penyediaan makanan meningkat secara terlampau.

-antara hidangan berbuka yang disediakan sendiri sewaktu belum pro

Lama-lama bila dah terbiasa makan secara sederhana, secara automatis macam dah tak kisah sangat walaupun terpaksa berbuka dengan makanan bazar yang kualiti hamprak. (hampeh + haprak,new word.take note bebeh)

But of course once in a while kenalah berbuka best-best jugak. Duit ada dalam bank tapi makan megi tiap hari tu kufur nikmat nama dia. So kadang-kadang ada jugak berbuka di luar dengan rakan-rakan sebaya.

-this was at chili's.

-ini dekat restoren feberet, Pak Hussin Tomyam. Tapi time puasa kureng kick sikit

Sahur pulak makan je la apa yang ada kat dapur tu. Waktu mula-mula puasa semangat ah jugak nak bangun makan nasik segala. But now dah hujung-hujung ni,kalau terbangun tu pun dah satu keajaiban. So now what i do is,before tidur i prepare this two next to my bed;

Alarm bunyik pukul 5,dengan mata separa terbukak kunyah kurma sebijik (sebab lagi sebijik selalu time golek-golek sebelum tidur dah bantai) lepastu tonggang air masak sebotol. Then sambung tidur. Fuh efisien.

Bak kata Oprah Winfrey;

"Be thankful for what you have;you'll end up having more. If you concentrate on what you don't have you will never,ever have enough".

Sekian,tazkirah romadhon.


18 comments:

Adileen Ramlee said...

hamprak patut masuk dlm kamus dewan perkataan baru....hehehe

miss zizie said...

bersyukur je dgn apa yg ada :)


**p/s:org ckp lelaki kalau pandai masak nnt dapat wife yg tak reti masak, haha!

~ Cik Azz ~ said...

Syukur alhamdulillah..

Jangan part makan je pandai berjimat... Part beli baju dll nak kena berjimat jugak..

Ada orang beli baju sepasang 30 hengget dah boleh cover the whole body.. Ada orang tu beli baju sampai beratus hengget tapi ada part yg terjojol sana sini..

Oooppppsss...!!!

namaakulynn said...

hahaha. 2benda yg sgt patut ada di tepi katil tuuuu. precaution!:)

selamat berbuka doc.

Dr. Amirah said...

sama! i use my resipi jugak. duduk oversea seriously mengajar i camne nak jadi isteri solehah. :D upss.. hoho

Anash said...

hehe..
gelak baca entry nih sensorang
simple but penuh bermakna...
salam ramadhan ...(sempat lagi)

hatim a.r said...

@adileen:make it happen!

@zizie:ok sekarang dah tak reti masak dah

@cik azz:itoo diaa ostazah dah bersuara hehe.senang citer berjimat dalam semua lapangan lah ewah

@lynn:perfek untuk yg malas like yos truli

@amirah:mesra.net tak best sebab takde gambar.my resipi dahla resepi mudah belaka

@anash:salam ramadhan(dh nk habis dh pun hehe)

Ijah EmoTemo said...

ahahah , perkataan baru yg boleh di pakai ni ; hamprak ekekek.

Ecah Ecot said...

x beragak kn biar kurma bergelimpangan ats meja...meh nk sponsor pinggan sebuah!erkk..sebuah ke???

hahahaha

FaiZaH Fyn said...

yeah memang efisien sahur anda..make sure jgn makan benda lain pulak maklumlah mata separa terbukak :p

Apis Hilton said...

boleh join "semanis kurma"

Fatin Hidhayah said...

mkn kurma n mineral water.. sunah rasulullah tu beb. :)

sweet life said...

samalah kita... awal-awal puasa.. semangat nak masak apa bagai..
sahur nak masak apa bagai...
tapi dah last-last ni...
macam tak tahu nak masak apa lagi..
last-last buat nasi goreng je...
guna je apa yg ada..
dengan lauk telur dadar pun jadi lah.. :D

dali said...

ye lah. bab cikgu merampas pemadam itu mmg betul. dendam kesumat gitu.
selamat hari raya tim. blog ko masih kekal sebagai sinaran nur pd hari2 mendung akak. in fact everyday is mendung kah3x..
-akak si rupawan-

Dr. Amirah said...

agak la. i belajar sgala nasik pelangi tomto minyak sume guna myresepi sudah..HAHA sampai amam i cakap nak jadi doctor ke chef -.-"

a's said...

Pak Hussin Tomyam dkt Sungai Ara,Bayan Lepas right? (sekali alamat penuh,amik kau)sedappp! always eat there

Balqis Riza said...

masa puasa kat bandung, aku sediakan kurma n air gak kt meja..masa nk sahur tgk bersemut..

mvp_dina13 said...

TEPI SKET!!!

tada,
menu sahur 1st time d, tanpa ibu and ayah demi myahut seruan-tiupan roh bljr d prantauan ialah :

kurma dan air mata.

rpe2 ny, satu famili pn x lalu sahur tgk meja mkn dh x pnuh lg.

rse ny, sume famili mct cmni.