Tuesday, August 9, 2011

Ramadhan Yang Pilu


You know its Romadhon when;

1-you hear sexy, sultry almost sensual voice whispering Yusof Taiyooobbbbb on radio no less than 17 times everyday

2-Bloggers put up entries about their daily berbuka menu.

If you godek-godek my entries from last Romadhon,you can see my fair share of those menu berbuka entries. Sebab puasa tahun lepas was spent at home,with parents. And awesome food.

Why no menu berbuka entries for this year you ask?

If i were to put my menu berbuka here,orang Somalia pun sumpah nangis tengok betapa sedihnya kualiti hidup i ni haa. Gila hambar seleksi makanan memang tak membangkitkan selera makan langsung. But i dont mind really,lagipun bukankah kita digalakkan bersederhana ketika berbuka? *kesat airmata denial*

Normally i'll buy food from pasar ramadhan near my house,which is the least meriah pasar ramadhan on earth. Dari segi kuantiti boleh tahan variety dia. Tapi dari segi kualiti.....Sedih.
Sesetengah makanan tu macam orang baru belajar masak pun ade. Tulis je murtabak daging tapi bila makan ade la 2-3 ketulan kecik daging melekat celah gigi. The rest were kentang,bawang dan angin. Jadi akibatnya setiap hari i would only buy sebungkus nasi with lauk or nasik kerabu for berbuka. Thats it.

Sehari spend 5 ringgit jimat hoi menjelang hari ke 28 puasa nak beli 4 iPad pun tadehal. Wah riak gitu.

The only time i have proper food for berbuka is during weekends. Sebab weekend berbuka bersama Opah di kampung =)

Inilah nasib anak perantauan. Rumah jauh nun di Kota Nilai (jauh la sangattt) jadi terpaksa menumpang kasih pada nenek tsk tsk. But berbuka dekat kampung super best okeh. Walaupun ada menu macam mee or soto, nasik dan lauk wajib ada. Sia-sia diet seminggu, balik kampung topap lemak.

Owh and i went to bazar in Kuala Kangsar last week. Kalau nak dibandingkan dengan bazar dekat Penang ni ibarat nak compare Pavilion dengan Plaza Ampangan.

Unlike bazar in Penang, Kuala Kangsar's bazar is held in a proper place. Siap berbumbung lagi uollsss.

-people lining up to buy the most famous murtabak in KK

Bazar dekat Penang takde tapak proper. So dekat tengah-tengah bazar tu boleh pulak kereta,motor lalu ala-ala drive thru ke hape ntah. Dahtu driver Penang ni ramai jugak yang bangang tak bertempat. Dah tau tempat ramai orang nak bawak laju jugak.

So tidak hairanlah setiap minggu di bulan puasa ini memang sentiasa ternantikan weekend untuk makan sedap. And Opah always masakkan something for me to tapau bawak balik.

-Sebekas penuh tempoyak masak,makan sorang sebab orang lain tekak homputeh tak makan tempoyak.

Agak-agak kalau sapu kat roti sedap tak ni?


34 comments:

Balqis Riza said...

blog ko apsl dh kurang psl mknn? dulu bukan main..hahaha

happy fasting hatim..
aku thn ni puasa kat indo..

hatim a.r said...

katenye bulan puasaaaa.gila takkan nak update pasal makanan tiap hari kantoi la tak puasa haha

Fatmie Nordin said...

part yusof taiyob tu mmg x leh blah! haha
hey, goog to hear that u r all well! =D
kalo sudi, jenguk2 la blog i ye.. haha

Mr.Alfie said...

mmg tu la bazar ramadhon kat png neh. nak meriah sket, kat bayan baru sana. takya risau dilanggar sambil mata melilau bernafsu nak beli makan.

Dr. Amirah said...

rindu rumah..uwaaa..tsskk sentap :'(

Tijah said...

tak baik ok compare dgn plaza ampangan. hahahaha.

~ Cik Azz ~ said...

Lain kali beli lauk je... Nasik tu masak la sendiri...

Akak lak mmg susah nak beli kat bazar ni.. Sedangkan hari biasapun rasa makanan tu tah hape2 tah, inikan pulak taim puasa... Baik tak payah beli, kang tak pasal2 ter-menyumpah lak... haha...

~~*sepHatosTifiC*~~ said...

sdpnyer tempoyak tu,, bce post kol 6.59 ptg...terliur,,sy x tekak owg putih,,nk ckettt....

Hannah Haykhall said...

Haha, betul tu kaktijah, kesian plaza ampangan.diperkotakkatikan....heeeeee...tapi tetap berjasa beb.

Tempoyak jenis tu speciality orang perak kan, yg campur dgn santan sekali and few daun kunyit.Last week my mum pun ada masak that tempoyak.kawan dia orang perak la ajar masak mcm tu.sedap....

Hannah Haykhall said...
This comment has been removed by the author.
♕Shareyza Ghazali♕ said...

Driver penang memang macam pantat,mostly.

Apis Hilton said...

bazar ala2 petaling street

LynN LoLa~~ said...

haha kemain agi tajok.. sadis tol bunyi..

well tahon lepas lynn berbuke ngn nenek je ujong minggu.. tu pon kalau balek, if not, beli ajela makanan kat bazar depan usm tu.. this year, heaven!~ tiap2 ari makan sedap sepanjang cuti berpuasa di rumah.. haha jangan jeles inchik hatim! :-p

mimi fatin said...

org penang bwk kereta mmg laju, nk melintas pun tkot! err, tempoyak tu... sedapnyaa...

gadis semalam said...

ahaha..x sangka sora pompuan yusoff tu menjadi pujaan ramai..

najihatussolehah said...

opah da best:)

ainzoo said...

YuTa itu memang tidak boleh belah :D

Aku cuma suka makan patin masak tempoyak.Tekak jawa aku ni can not go tempoyak dalam jelmaan lain.


Menu bukak puasa aku sama je tetiap ari... Karipap Sardin + Kurma Sepah + Teh o panas... Kelitahan seperti tiada kehidupan..tapi, itu la realiti..huhu. Rege semelih leher je memasing kat PaRam.. huhu

Selamat Berpuasa untuk ko Tim... Aku ni , nama je balik tanahair, tp, de pluang nk bbuka puasa dgn famili..huhu..sungguh tiada kehidupan.. (Mode: mata kelip2 xmo kolam air pecah)

dayanaazhar:) said...

tempoyak tu sedap cam nutella sapu kat roti, tibai aje..heheheh. anyhow, selamat menyambut ramadhan, alang2 boring baca buku pasal medic, alihkan pula minda kepada Quran ye. Pesanan utk sesama muslim. :) Selamat beribadah......syukuri dengan nikmat yang ada ye:) peace

FARAH ASYIQIN said...

kampung kita sama la dekat kuale.
cuba try popia stesen kuala kangsar dekat bazar tu. sedappppp.

dali said...

tim ke mana skil2 memasak ko yg hebat tu. eh dulu kan hampir menjadi adik ipar akak kah3x..
bizi sgtkah jadi dr. sampai x sempat nak masak hias cantik2 lagi?.. sian..p/s: opah comel xtreme pasrah je cucu amik gamba

[i.l.y.a] said...

maknanya hujung minggu ni balik kg lagi la gamaknya ye? hahaha

WaNieY said...

haha.. pasai yang org penang suka bwa mtr tgh2 pasar ramadhan tu.. mmg btull.. x smua la.. tp ada la juga 2 3 kerat.. kalo pasar malam lg la.. dah la sempit.. lagi nak prosok motor tu.. (paham ka? =p) org tua x pa la kot kot x larat nak jalan jauh.. ni muda2 lagi.. kaki semua lengkap aih..

p/s : haha.. pagi2 dah luah perasaan.. =p

Shahirah Elaiza said...

Ramadhan Mubarak Hatim! Yeah I hate those Yusuf Taiyoob ads... esp. the one on tv. That rolling eye at the end is creepy!

hatim a.r said...

@fatmie:insyaallah.apa khabar trimbleston?

@alfie:bayan baru jauh benau le.nk yg dekat2 je hehe

@amirah:too bad hahaha

@tijah:tu je shopping mall paling sedeh pernah dikunjungi

@cik azz:nak masak nasik tu yg maleh raso eh

@sephatostific:menyesal plak tepek gambar kat sini.diri sendiri pun terasa lapor

@hannah:haah org perak nyer version.kalau negri sembilan ade letak daun apetah n petai.pun sedap jugak

@shareyza:amen sister.lol

@apis:tu ramai yg bermekap tebal ke bazar.tak cair la katekan

@lynn:tak jelessss.buka kat kampung best ape

@mimi:pasrah je la dok penang ni

@gadis:dh jadik trademark puasa kot.

@najiha:=)

@ainzoo:inilah nasibbb.taun ni takde rezeki lagi nak rasa masakan mak bulan puasa.masakan opah pun layan je la

@dayana:baik ostazah

@farah:nanti la bile2 try.beratur beli murtabak pun tak berjaya lagi ni

@dali:sejak balik mesia nih memang dah hilang sentuhan bak kata orang.malas!baik beli je,mudah.

@ilya:ofkossssss

@waniey:bawak slow2 takpe.ni yg nak race tetengah bazar tu tak paham gak la

@sha:happy fasting sha!it is creepy but its a smart marketing campaign no?

Mr.Alfie said...

ko asik menapau kat sepital je ke? try area nusantara or masjid kapitan. but still masih berisiko dilanggar okeh!

last year kat komtar ni jugak, but this dah lesap suma bazar ramadan. mana pi tatau!

NaniRostam said...

seronok dengar cerita hatim.a.r.


kak nani betul-betul bersederhana tahun ni...


alhamdulillah...4...5 hari bantai laksa buyong utara dekat bazaar raya sec 13 shah alam ni...masih belum nak muntah....tahniah penjual yang pandai masak barulah bukak business....

hatim a.r said...

@alfie:tu la masalahnye kelas sampai petang,dh letih-letih ni nak menapak meredah jam tu satu hal jugak.next weekend boleh la kot try-try kat area sana tuh

@nanirostam:laksa buyong memang sedap!!!memang betul kak,kadang2 tuh beli makanan-makanan kat bazaar nih rupe je menarik.bila makan hmphhh baik lah buat sendiri je.kita ni takdela berkira sgt soal harga kalau makanan tu sedap ye tak?

ini dahlah mahal pastu tak sedap,memang bikin panas.good luck untuk bisnes di bazaar tu ye,dulu selalu jugak saya gi sana tp skang dah juh T_T

Nana said...

OMG that Yusof Tayoob advert is extremely ANNOYYINGGGG!!!!!!!!!! Mula2 I dengar mati2 I ingat it was a lingerie's advert hahahaha!!

Nana said...

Oppss .. and selamat berpuasa to you ;D

Mr.Alfie said...

tim, ko jgn malas. nanti bontot ko besar. hahaha!

wan syamzaima said...

penang u stay kat belah mana?
ada pasar ramadan yg best tapi belah2 bayan lepas la...
or u mai je belah kulim..tak jauh pun...ada 2 tempat,mmg tak terpilih nak beli apa..byk sgt...

namaakulynn said...

okey sangat maju ye.bazar kk berbumbung!jelesss.nak inform mb perak ah suruh taruk bumbung jugak kat bazaar teluk intan ni.panasssss.

saffiya_aleesya @ echa said...

waahhh nampak sedap giler tempoyak yang opah kau tapaukan tu..serius klu lauk2 yang best xde pun xpe klu dah ada tempoyak ni..sedap hingga menjilat jari siott..

Hidemichi said...

try sapu atas roti pizza amacam?