Tuesday, September 6, 2011

Peristiwa Yang Menginsafkan Di Se Pertiga Malam


I slept late last night around 2 am. That's actually my normal sleeping time but last night was considered late since i have to be at the hospital by 7 am this morning. Bangun pukul 5 lebih so thats roughly about 3++ hours of sleep.

Paham tak masalah algebra yang cuba disampaikan dalam perenggan intro di atas? Tak,post ni bukan nak whining tak cukup tidur kejadah,tapi nak ceritakan pengalaman ngeri first time experience gegaran gempa bumi.

To those of you who slept like hibernating wild boars *cough*housemates*cough* there was actually an earthquake last night somewhere in indonesia. Tapi gegarannya boleh dirasai di Malaysia.

I was about to sleep that time,around 2am++ kalau tak silap. Tengah berangan-angan atas tilam tiba-tiba terasa tilam terhuyung-hayang macam dalam sampan. Disebabkan dilahirkan bersifat tahyul, of courselah assume ini gangguan syaiton. Memang sah pembaca tegar Mastika sejak darjah 2.

I slept on a matress(no bed i tell you so kesian),so ini gambaran minda sebaik merasai gegaran.

-saja lukis kaki gemuk.sedar diri.

Terbayang ada langsuir melompat-lompat atas tilam. Tapi macam tak mungkin plak,sebab langsuir ringan, and i paid RM500+ for that stupid piece of matress. Takkan tilam 500 ringgit boleh bergoncang angkara langsuir? Ini absurd.

Lepastu terus keluar bilik terdengar pintu berbunyi-bunyi. satu blok apartmen dirasakan bergegar. Terus buat kesimpulan,ini sah gempa bumi. Lantas sarung seluar yang menutup aurat lepastu ambik air sembahyang. Drama gila weh sebab terbayang kalau mati at least berpakaian sopan. Tau pulak kau nak insaf kan...

The tremor was felt for few minutes. Waktu tu terfikir nak evacuate rumah ke tak? Should i kejut my housemates first? These people i tell you,are not the easiest people to kejut. Its either i save myself or try to kejut them and later die together. Hmmm decisions,decisions.

Finally gegaran hilang,and everything went back to normal. Everyone lives happily ever after.Tamat.

Macam haram cerita earthquake. But last night's experience sungguh menggerunkan. Dahlah duduk apartment yang borderline dodgy,anytime boleh roboh. I've seen in movies where people hides under their dining table during earthquakes. I dont know how effective this is but looking at my dining table....

ini komfem mati.

To those who said i was hallucinating/high/kena sampuk/suffering a certain degree of cerebellar lesion checkout this news article from Berita Harian. At least i wasnt dramatic enough to call bomba.

21 comments:

maryam said...

lol gila

nu ra in said...

huhu..serious i nk ngaku..me too last nyte!!!...i was so scared mmg dh fkir msteri2 dh..huhu..skali btul rpnye gmpa bmi..nauzubillah

~ Cik Azz ~ said...

Ada rasa nak pindah rumah tak? Mana la tau kot2 nak cari rumah yang tak bertingkat lak, senang sikit nak lari ke jalan raya...

Adik akak pnh alami situasi yg sama masa dia stay kat sebuah hotel kat Indon dulu.. Terus je dia bawak anak bini dia pegi airport, taim tu jugak balik Malaysia.. mujur ada tiket lagi.. Tiket yg dh sedia beli tu kira sedekah je la.. huhu...

Kawan2 ko yg tak sedar tu mungkin tengah mimpi naik motobot... haha...

Mr.Alfie said...

Ya Allah, nyenyak betol tido aku semalam tim. Mesti kucing aku rasa gempa tuh. Balek keje kang aku tanyakan.

P/s: Dah penah rasa skali jugak. Tu lah, sapa suroh dudok rumah tinggi2. Elok buat pondok kat bawah Pg bridge tuh.

cik aletheea : said...

pernah rasa tremor jugak dedulu amsa kes tsunami.. seram.. btw, cantek langsuir ko...





ps: cun giler ar gambo kat tangga tue. jeles...pergh..sumenye comel2..

Ecah Ecot said...

krohh..krohh..tido x sedo diri...hahaha..er..xtau pape pon pasal ni...

Ijah EmoTemo said...

err, tak tahu la pulak. err tp gila dramatik siap berpakaian sopan tu. ahahah

Dr. Amirah said...

masa kat egypt pon pernah rase .. ingat pening sebab baru keluar lif..rupenye satu bangunan rasa..cuak gile..

hatim a.r said...

@maryam:gila tak gila laa cuak habes dh semalam

@nurain:yes finally ada jugak yg rasa

@cik azz:bukan tanak pindah,tp rumah skrg ni dh ok.tengah2 penang.dekat ke kolej n spital.rumah atas tanah pun kalau buruk gila takde makna jugak

@mralfie:sah memang spesis tido mampus ni.kesian gila kucing trauma sorang2

@cik aletheea:cuteness runs in the family.lol

@ecah:sila baca paper

@ijah:haruslah insaf.

@amirah:memang konfius jap pening ke gempa bumi

Sultan Fauzee ibnu Mazuki said...

weyh, dats bukit jelutong babe..woohoo..

FaiZaH Fyn said...

woo mesti cuak gila..tapi kelakar pulak sebab ingat langsuir main lompat2 atas katil haha

WaNieY said...

haha.. serius xrasa gegaran lgsg.. maybe badan saya xsensitif kot.. haha.. pagi td baru tau..sedangkan 1 apartment semua org lari turun bawah..

Anash said...

gambar tuh (sketch) nice drawn..
hantu pun nampak cute..tapi kain dia senteng ...mcm hantu seksi..

gempa bumi..yea..pernah ke padang, sumatera sebelum posa, nengok kesan gempa bumi di sana..tak bleh nak imagine nak lari mana kot..

~ Cik Azz ~ said...

Isshh... Tak baik cakap camtu.. Bagi orang yang tak mampu, rumah buruk yg dah nak roboh tu pun dorang sewa... sebab ada je orang yang buat sewa even rumah tu kira mcm pondok..

mumsie said...

Dr Hatim, you are H-I-L-A-R-I-O-U-S!!!

mumsie said...
This comment has been removed by the author.
Balqis Riza said...

time kat indon, bila jadi gempa, aku nampak laptop aku gegar ke kiri ke kanan, aku agak teruja..tp mgkn sbb perlahan je..kah3..adoii..

anisizatyA.J said...

Tsk. Scary gila.

ainzoo said...

Tim,

ehh ..awat tba2 aku macam komen kat justim TIMberlake? ahaks..

aku pun ada pengalaman mcm ko. aku kat Bt Uban, Png, masa tsunami yang kat acheh tu...serius debor gile..walopun uma sewa aku tu kat tingkat 4, dia pnya bgoyang ( tba2 SY lalu..bgoyang, i follow i follow)..mmg aku PK mcm nk kiamat je masa tu... That time aku tgh writing utk my thesis. Aku cuma ingat nk kuar dr uma dengan tutup aurat & bawak external hard disk yang ada back up thesis aku..tu je..tepon ke, IC ke, mmg aku xingat dah..

By the way, Selamat Hari raya kat ko Tim... best kan dpt raya ngan fmly..aku stil jadi anak perantau..huhuhu..

irma-ain ibrahim said...

kalau betul gegaran tu dekat kawasan tu , any tall buildings akan runtuh in 10 seconds time je. so kalau rasa gitu gitu ( mesti cuak jugak kan. :D ) , tu tempias jauh jauh je.


gambar header rumah tu terbaik ah. bagi Warisan tengok mesti dorang nak ambil buat kawasan berwarisan.


Selamat Hari Raya ! maaf kalau ada salah sepanjang bertype-type dialam maya.

Gda said...

hey muka u mcm Lee Sun Gyun dalam coffee prince la... (komen tiada kena mengena dgn post ini)