Friday, September 16, 2011

Humble Pie


Situasi: A girl from kampung came to a specialist clinic to get her thyroid lump checked.

Mr X : Okeh,kita nak check sikit, boleh bukak tudung tak?

Girl : ermm saya segan

Mr X: bukak tudung segan, pakai ketat-ketat tak malu pulak?

*disambut hilai tawa student-student disekeliling*

I lost my respect for Mr X there and then. What happen to not imposing your belief on others? What happen to ethics and whatnot? Sure you might think its your responsibility as a Muslim to tegur. But im sure there are better ways to convey your message. You can be religious without being a jerk.

Dahlah budak perempuan tu umur sebaya dengan student sekeliling dia,kau ingat self esteem dia tak terjejas ke kena public humiliation macamtu? If it was me I'd rather die from thyroid disease daripada datang nak check kat hospital lepastu macamkan aku ni takde maruah kau nak cerca.

Then Mr X asked that girl where she come from etc etc. She told him she come from a kampung to work here in the city.

Mr X: owh this is what we call migrant worker. They come from kampung and live here without parents supervision contributing to social problems.

Judgemental much?

Kerek gila nak stereotype orang kampung macamtu. Kalau berani pergi try kutuk orang kampung depan Opah. Memang mengundang terompah atas kepala kau. I dont mind when he tortured and verbally abuse students like us. Ini memang ditakdirkan,hidup sebagai medical student memang wajibulghunnah terima cercaan dengan hati redha. But memang tak boleh terima bila kau nak rendah-rendahkan maruah orang yang tak dikenali secara public.

Elok-elok datang hospital dengan thyroid problem, balik rumah tambah plak sakit jiwa sebab stress kena hina. Somebody needs a slice of this;




ps:anggaplah cerita ini tiada kena-mengena dengan yang hidup atau yang mati. cerpen malam minggu barangkali

23 comments:

FaiZaH Fyn said...

amboi kemain mr X..cakap tak bertapis langsung..

namaakulynn said...

niat nak menegur tu dah baik,tapi cara pulak tak betul. hmmm...

Cik Hernie said...

setuju, cara tu tak betol.. -_-

~ Cik Azz ~ said...

Nak berkenalan dgn MR.X tu boleh tak..?

Rasa macam best je kalau dapat kenal lebih rapat dengan dia.. hehh...

Dun weri laa.. nak kenal je, bukannya nak ajak kawen pun...

Tak hengennn den.. walaupun ko doktor... cehh...

** anggap je ni komen untuk cerpen ko tu.. :D

Azmir Seed Fakkri said...

dont they teach professionalism kat sana?

cHenta OHh chenTa said...

xnak pg klinik tu lagi la..sembuh sakit (lupa sakit apa tadi) terus kena sakit jiwa lepas jumpa Mrx..

Apis Hilton said...

I think MR X is rural-ist..

miss zizie said...

biasalah tu, manusia :)

Ijah EmoTemo said...

pergh , MR X punya molot , mmg bikin hati hangin je wohh. mmg bagus teguran dia tp tak kena cara laa -.-'

wardah jamil said...

yeah..to an unknown person seems cruel..but we need to become people like mr X sometimes..when dah tegur cara baik2 tapi takmo dgr cakap..maybe insult is the best way..just a tot..

wardah jamil said...

yeah..to an unknown person seems cruel..but we need to become people like mr X sometimes..when dah tegur cara baik2 tapi takmo dgr cakap..maybe insult is the best way..just a tot..

mimi mn said...

dah lama tak komen sini. aihh tapi memang betul above all Mr. X lupa ethics dia towards a patient.

FARAH ASYIQIN said...

he's soooo not ethical as a doctor, without being realised that he has put down his honour as a one of most respected human being on earth.

Balqis Riza said...

teguran yg, ummm, haha..
takpe la..satu hari nnt org lain pulak buat kat mr x camtu..
i mean public humiliation..

ainzoo said...

walaupun Mr X tu doktor, dia dah menunjukkan ketidakprofesionalan nya (aduh..tgeliat jari nk taip) & PKran singkat... That gegerl kompom rasa kejatuhan air muka yang tak terhingga.

Scene camni, akan diingat oleh pelanggan ttg servis yg diterima dari Kem Kesihatan Malaysia. So, sebab nila setitik.... doktor2 lain pun kna tempias... Eh, Syiall la.. phuiii (tiba2 Abg Long Dil lalu)

Mr X : anda bermulut bangkai.
Girl : jaga diri kat perantauan.

NajwaZin said...

Otak bijak, tapi sayang mulut tak sebijak otak.

sweet life said...

agaknya.. Mr X tiada ethic...
sebab tu dia bersikap begitu...
walaupun dia professional...
ramai jekk..

puteriyangsenyum said...

wuwuw. lama x singgah sini. nice one :))

I am not perfect said...

Kat kg, org panggil dresa (tah betul ke tidak ejaannya..) atau MO la kot. muda2 plak tu..

yg lawaknya, akak nak amik MC sebab chicken pox.. tahu2 je la.. keadaan muka ala2 mukabumi bulan tu.. siap minta no hp katanya untuk rekod. cheewah..

esok lusa dapat call, nak ajak date! what?!! dgn muka cenggini punya lubang2! sangap sgt ke dia ni. itu la last skali p klinik desa..sejak 10 thn lepas.. bila pregnant baru p pulak.. hehe..

yummien straggy said...

tade etika betol mista x..
maruah pesakit kan harus dijage..
lagipon,pakai bj ketat and masalah sosial tade kene mengene dgn keje die..

and to u hatim..
thank you sbb mengingatkan kami yg ade lg doktor yang pandai menjage hati pesakit :)

nil said...

mr X kena bc balik ethics.

malu la kalo jd budak pompuan tu. mesti benci nk g hosp.. hilang respek jugak

TAIKO OTAK said...

sumtimes when profesionalism ditolak ke dlm tong sampah..:p

Jαnnαhツ said...

sarcastic