Friday, January 27, 2012

Annyeong Ha Sayur Part 2: Jeju Island


Annyeong bitchess!

Bertemu lagi dalam travelogue Korea part 2. Seperti yang telah di war-warkan di dalam post sebelum ini, on the first day of arrival tu dah gerak pergi Jeju di sebelah petangnya. Kalau tengok peta Korea, Seoul dengan Jeju ni agak jauh antara satu sama lain.

So kena ambil connecting flight. 50 minit naik Korean Air dari Gimpo Airport. Setibanya di Jeju, dah agak gelap,almaklumlah musim-musim winter ni memang cepat matahari tenggelam. Destinasi pertama ialah Yongduam Rock.

Batu berbentuk kepala naga ini terbentuk dari formation lava gunung berapi. Ada lah cerita di sebaliknya,yang tu kau orang pi baca dekat website tourism Korea okeh takde keje nak buat promosi tak berbayar kat sini.


Lepas mensnap beberapa keping gambar dari pelbagai posisi modelling, terus menuju ke restoren berdekatan untuk dinner. Dinner adalah steamboat seafood. Tapi orang Korea ni mana ade steamboat tomyam segalajadah,dia boil air lepastu humban semua seafood dalam tu. Untung surirumah Korea senang nye lah haiii hidup kau bagi laki makan rebus-rebus.


Usai dinner,we checked in at New Crown Hotel. Macam dekat Seoul jugak,this hotel is located right in the middle of the city.


The view from our tingkap:


-Hellooooooo Jeju!

Marsh kata cerita Autumn In My Heart ada shooting dekat Jeju juga,but takdelah tunjuk this developed side of Jeju. Tak sangka ada town yang happening untuk diteroka. Teruja,teruja,teruja! Ok dah diam kau ingat kau Ella nak ulang 'teruja' doploh kali.

The best thing about Korea ni ialah kedai-kedai dia tutup lambat. Sampai tengah malam pun boleh window shopping lagi. Kalau kat Dublin dulu pukul 6 petang kedai dah tutup. (patut la Ireland bankrap)

Suhu di Jeju adalah tidak sejuk,dalam 9-10 degree macamtu. So boleh keluar berjalan pakai seluar tidur jyeah jyeah.


The quest of authentic Korean food bermula setelah beberapa minit berjalan. Padahal baru berapa jam makan dinner. -____-" Sekarang you tell me lah how to lose weight haihh

We went to one of the cafe to have Dobukki. A simple Korean dish yang terdiri dari rice cakes,sayur and spicy gravy. Sedap gila woihh..


Owh and we ordered spicy ramen as well. Sedap gila jugak (apeje yang tak sedap kau ni)

These are considered as snacks for Korean. Dinner dia makan benda lain yang lebih heavy. Snacking cenggini tapi paha kau saiz batang mancis? *depresi*

The next day tu eksplorasi Jeju bermula. Tour dimulai di Ilchulbong Peak. Area bukit yang terbentuk dari formasi lava gunung berapi juga,diwartakan oleh Unesco sebagai salah satu new wonders of the world.


Tempat ni sungguh cun. Boleh mendaki puncak tu kalau nak tapi disebabkan angin kuat + sejuk melampau hasrat mendaki dibatalkan.


-According to Thariq ada this one drama ada scene hero heroin ride basikal ke arah lighthouse tu. Tapi tak ingat lah pulak drama apa.

Then kalau turun ke bawah ke arah pantai tu akan nampak macam ada rumah;


Its actually adalah headquarters penyelam wanita. These women menyelam untuk dapatkan fresh sea products. Some of them ada yang berumur 70 tahun,memang dari dulu tradisi lelaki pergi memancing laut dalam,perempuan menyelam di pesisiran carik kerang,kepah dan sewaktu dengannya. #respect


-Those things were alive. Boleh beli dan makan.

Sebelum balik beli sotong kering tepi jalan. Sotong dalam bahasa Korea bermaksud Bullshit. So kalau muka rasa nak kena tapak,boleh la order 'Pakcik, SOTONG satu'.

On the way nak ke Ichulbong ni sebenarnya ada singgah ladang oren.
Disebabkan Jeju Island ni tanah gunung berapi,so tak berapa subur untuk pertanian. Antara pokok yang mampu hidup subur ialah pokok oren lah. Jeju punya orange antara produk yang fofular di sini.


Perjalanan diteruskan ke Folk Village. Di Korea ni tak banyak tempat yang ada perkampungan tradisional macam di Jeju. Orang kampung di sini dikecualikan tax dan dapat free education as long as they preserve gaya hidup unik mereka.


-the house


-gaya seksi pengangkut air

-nampak tempat dia cangkung tu?situ ada lubang untuk berak. So nanti taik kita tu babi hitam dalam tu makan. Cukup bulan sembelih babi buat kenduri. Kembang tekak aku ni haa

Lepas puas meronda satu kampung we headed to some other tourist attractions in Jeju. Sini memang kawasan pelancong so banyak jugalah muzium-muzium diwujudkan. The first one that we went to was the Trick Art Museum.

Basically muzium ni takde ape pun,cuma dia ada murals yang kalau kita bergambar dengannya boleh buat efek ala-ala 3 dimension gitewhhh.

Contoh:




-terpaksa berbaring untuk snap gambar ini


Muzium seterusnya yang dilawati ialah Muzium Ripley's Believe it Or Not. Memang fun ok semua muzium dekat sini,langsung tak ilmiah (bimbotic gila ayat). Sesuai dengan kehendak diri yang tak minat sejarah.


There were a lot of unique stuff inside the museum. Kira tak bosan la duduk berejam dalam tu.


-a car covered with gold coins

The last museum that we went to was a Teddy Bear museum. Yes,they built a museum for teddy bears. How.....educational. T_T


-Korean retis with their teddy bears on display

At first i was like what's the point of all this?? Muzium anak patung?? But after a while guess who got overexcited upon seeing huge cuddly teddy bears?

Setelah puas membuang masa di muzium-muzium tak berapa educational ini, we had dinner. Macam biasa mesti ada kimchi dan segala side dishes lain. Tapi lauk utama ialah mackerel bakar dan telur.

Begitulah berakhirnya satu hari touring Pulau Jeju. Tetapi malam masih muda. We decided to went out for coffee and try makan toast yang nampak macam sedap dalam drama-drama KBS.

-my verdict: memang sedap. Roti dia tebal tapi crispy,not too sweet. Just perfect.

Demikianlah ceritanya 2 malam di Jeju Island. Keesokan harinya naik flight balik Seoul dan teruskan perjalanan ke Yong Pyong Ski Resort untuk aktiviti riadah bersalji. Jumpa lagi di episod mendatang dengan skil editing gambar yang lebih sampah. Bye.

24 comments:

syamin ariffin said...

Terliur setiap kali kau cakap pasal makanan.*dubukki,dubukki.
Spicy rice cake sana pedas sangat kah? bg scale 1 t0 10 sket..

syamin ariffin said...
This comment has been removed by the author.
Iffah Afeefah said...

aku pasan entry ni tak emo maki2 cm entry lepas

thniah utk tu hatim

btw aku nk try sume mknn y ko kate sdp tu..sume sedap mne xnaik brt

AyuCandy said...

Omgggggggggg bestnya! Terbaik la entry trip ni. Memang best.

apple damein said...

psl lubang berak tuh..real ke?? hahha

lynnaiza said...

homaiiiiii.. serius rasa nak terbang p jeju skrg!tergoda betoi nih. O.O

btw,drama yg dkt lighthouse tu, Heartstrings kan?! ;p nice gila tempat tu. and 1 more thing, tak tau pulak Jeju pon ada town yg best. dlm drama nampak laut je manjang.igt mcm tanjung dawai kat kedah tu.hahaha

anyway doc,PART 3 PLEASE! ;p

Muhammad Al-Afiq said...

OOO-EMM==GEEEE...serius terliur tgk pics yg last tu...nmpk mnarik je trip ni...nti next entry boleh la bgtau brp dia nyer kos semua skali trip ke korea ni...if u don't mind...huhu

Haslinda Noh said...

drama kat lighthouse to heartstringg. muzium teddybears tu pun sangat syokkk. woooowwwwww

Dylla Fadzil said...

"According to Thariq ada this one drama ada scene hero heroin ride basikal ke arah lighthouse tu. Tapi tak ingat lah pulak drama apa."


I rasa drama Heartstring kot, masa heroin tu ikut atuk dia pergi jeju, thats the first time she met the hero . tengok lah, best ;D

Filla ~ Kasihs said...

huwaa.. ktorang tak pegi pon segala museum ripleys believe it or not tuuuu.. almaklum, rombongan ikut makcik2 :(
kalau gi gang muda mudi leh ronda makan2 sendiri #damn menyesal

Musafir Melayu said...

Assalamualaikum,

Terbaik~

manisz said...

Hatim, nnti ada masa.. gtau apa nama travel agency yang u follow nie ek.. tq hatim!

hatim a.r said...

@syamin:dia depends kat kedai tu jugak.ada je dubukki yg kitorg rasa x sedap langsung.yang kt jeju ni mmg terbaik.skala kepedasan 5 je.

@iffah:bila plak memaki nye

@ayu:jeju best sbb boleh merayau malam hehe

@apple:real laa.orang kampung dia mmg simple life macamni

@lynn:heartstring ada,secret garden ada.haaa semua lah.satu pun x penah tengok haha

@afiq:insyaallah

@haslinda:yg dh tua bangka pun overexcited haritu haha

@dylla:rajin skettt nk tengok haha

@filla:saya plak menyesal tak panjat bukit tu,tgk blog akak gambar lawo superb.tapi masalahnya sejuk nak mam time tu T_T

@musafir melayu:waalaikumussalam =)

@manisz:ok

Cik Hernie said...

bestnyeeee..
Nak souvenir! :)

Fatin Hidhayah said...

chanteq giler picture kat museum tu.. especially, pic yg up side down tu. i siap pusing2 lappy lagi sbb nak tau posisi yg sebenar. hahaha

Nur'alin said...

Asyik tengok scenery Seoul dan Jeju dalam drama Korea je ni... confirm nak pergi tahun depan.. haaaa simpan duit simpan duit... mcm seronok nih!
Bila baca ur blog dah rasa dah mcm kat sana hahahaha teruja

rerehalim said...

anda ikot tour package mane?apple ke?brape ribannn?

hatim a.r said...

@cik hernie:takde duit nk beli souvenir haha

@fatin:haha goodluck la membayangkan

@nuralin:dh rasa mcm kt sana takyah la pegi dh

@rere:sabarrr

Syarafina Sabri said...

Senang eh nak cari makanan halal ?

Syarafina Sabri said...

Senang eh nak cari makanan halal ?

hAziRaH yUs0f@kak yaa said...

best gilerr..!!~
[LIKE!] ^___^

misa said...

cite yg naik beskal g lighthouse tu heartstrings rasanya.

wehhh, bestnya tempat2 kat sana. rasa nak teleport g jeju island skarang jugak! hahah

laskar pelangi said...

perghhhh! nak melawat muzium tu semua.cam best. uish! lagi lah berkobar2 nak g sana ni...hukhukhuk! makanan tu buat ku terliur dimalam hari.sob3x~

norul ashikin Norzain said...

hi..kalau saya nak itinerary awak pegi jeju bole x??.kalau bole, email kat norulashikin.norzain@gmail.com..thanks..