Wednesday, May 30, 2012

Korean Food In KL

It's no secret that i'm not a big fan of Korea. Tried to hop on the K-drama bandwagon,but after watching the ridiculously romantic series, Boys Over Flower jiwa ragaku tidak mampu untuk menerima semua ini dengan hati terbuka. Dialog yang sungguh cheesy, kisah percintaan murid sekolah yang penuh onak dan ranjau pergghhh. Too much. I wouldnt be surprised if they pooped glitter and roses.

Despite all that, i still enjoyed my vacation to Korea. And to be honest i dont mind going there again. One of the things that i misses the most is their food.



Jadi sempena hari cuti terpaksa hasut rakan-rakan untuk turun KL dan cari restoran Korea sebab kalau nak pergi Korea lagi sekali bukan tak mampu, cuma sementara nak tunggu lagi 3 bulan duit scholarship masuk memang kena makan langsir jawabnya.

Went to Gardens today sebab ada restoran Korea dekat situ. Something surprising happened earlier but im still not ready to write about that,yet. (i'll probably write about it in another post) ,so for the time being lets focus on them fooooood!


-Makan di restoran Koryo-Won. Jangan risau, sebelum masuk dah tanya waiter melayu tu dia kata all the food are prepared in a Halal way. But i guess since they also serve sake, lesen Halal Jakim tidak berjaya diperolehi. Sebarang kemusykilan boleh ditujukan kepada pihak pengurusan restoran atau pejabat mufti berdekatan anda. Kalau rasa syubhah takpayah makan,takde sapa paksa pun.

Dekorasi restoran memang mengimbau pengalaman di Korea. Masih segar di ingatan melangkah masuk ke dalam restoran kecil di tengah kota Seoul di waktu malam selepas mengharungi pengalaman penuh sensual di sebuah Jimjilbang yang erotik.


-penyedut asap di atas setiap meja untuk menyedut asap bbq. Seoul Garden should invest in this.


Disebabkan waktu pergi tour Korea dulu ikut group non muslim,maka memang telan airliur tiap kali ahli group makan beef dan babi panggang. Berjurai airmata tatkala mengunyah hirisan kobis dan cendawan di setiapkali meal. Jadi kunjungan ke Koryo-Won harus tidak disiakan. Terus order Wagyu beef, ox tongue (ya lidah!) dan semangkuk bibimbap.

-rupa ox tongue sebelum dimasak. seakan-akan peperoni tetapi dengan kekenyalan pedal ayam.


-pelayan restoran sedang memanggang daging wagyu dan ox tongue tersebut.


-cara nak makan ialah letak daging atas salad. Campur kimchi ke apajadah side dishes yang disediakan mengikut citarasa,gulung dan baham. Waktu di Korea dulu sebab daging tak halal terpaksa sumbat sayur dalam gulungan salad. Sayur dalam sayur- Inception much?


-bibimbap yang telah dicedok ke dalam pinggan kecik. Sedap tapi masih tak dapat menandingi bibimbap di Incheon airport.

Secara keseluruhannya, makanan adalah sedap (especially wagyu beef) dan rasa seperti masakan Korea asli. Namun begitu harga adalah a bit steep, nak makan sekali-sekala merasa bolehlah, tapi kalau nak makan sampai doploh kali baik beli tiket pergi Korea terus. 

26 comments:

Zinnirah Humaira said...

"they pooped glitter and roses" hahaha..

Iffah Afeefah said...

berjurai air mate makan syur dlm syur

sngt sadis bkan?

wa pnyedut asp tu cm dlm cite korea

#hatim tgk cite rooftop prince la pulak

bof tu mmg jiwe kekanak je

Cik Semut... said...

hahahaha..tahu xpe..ayat smpai berjurai2 air mate tu yang tak tahan..

nyway..cam sedap je..*kriuk..perut lapar tetibe..=.="

noname said...

best gile. balik msia, confirm serbu. mesti marsh excited makan. marsh marsh -.-''

Musafir Melayu said...

Assalamualaikum,

It's night and I'm hungry and I'm not near to either Korea or Malaysia.
Or to food shop.

and I open this post...dang...

Mana kain langsir nak makan!!? ^^"

mimi mn said...

You look kurus, exam stress izit?

Filla ~ Kasihs said...

hatim email akak your email address.. ada hal sikit ;) framekasih@yahoo.com

dali said...

suci betul muka kau sebelum makan tu tim.. baju putih of course. yg berpakaian korea tu, itu duta pemakanan korea.. hihih

norhidana said...

heheheh... dpt akak bayangkan mcmne muke korang masa trip gi korea time tgk geng2 non muslim tu mkn....

tgk menu mmg sedap2 nk cube ntah bile lah yek... tp tingin bebeno

hatim a.r said...

@zinnirah:mungkin ada kebenaran di situ

@iffah:tak sanggup la nak commit follow berpuluh-pulh episod ni.notes pun tak habis baca lagi

@cik semut:memang sedap!tpi mahal haha

@noname:weh ko kalau pergi ajak aku lepastu belanja sekali tau.duit euro la katakan...marsh opkos excited,biasala dia semua korea

@musafir melayu:takda langsir sarung bantal pun bolehh

@mimi:celah mana yang kurus tu hahahaha

@filla:sudah ku emel kak

@dali:ini memang sengaja pilih gambar yg kelihatan paling suci.yg lain memang tak boleh bawak majlis

@norhidana:pilu hatiku bak kata misha omar.tengok je ler orang makan sedap-sedap

dayanaazhar:) said...

merangsang cephalic, gastric and intestinal phases!@@

lynnaiza said...

k doc. tggu cerita yg disimpan tu plak. ;p

Inani Nor said...
This comment has been removed by the author.
Inani Nor said...

I thought I was the only one yang tak suka Boys Over Flowers :O

syamira zainan said...

ouch! yummy.

Miss said...

* tumpang lalu..

Dude!! lawak gilos arr blog ang ni..ilangkan stress membacanye..kekkeke..^^ V

Tiara Fazlin said...

woot woot hatim da slim! :p

emelkhaf said...

Wagyu beef? Demm!

nila said...

Dearest hatim, now I'm on my honeymoon vacation in penang. It's my pleasure if u can suggest we wer to have the best me udang. Inception? Hahahaha... Tq yatim...

nila said...

Dearest hatim, now I'm on my honeymoon vacation in penang. It's my pleasure if u can suggest we wer to have the best me udang. Inception? Hahahaha... Tq yatim...

nila said...

Dearest hatim, now I'm on my honeymoon vacation in penang. It's my pleasure if u can suggest we wer to have the best me udang. Inception? Hahahaha... Tq yatim...

Fatim said...

What happen dkt Gardens tu,ni mesti jumpa Neelofa :D

Maya Lisa said...

assalamualaikum :)


sedapnyaaaaaaaaaaaaa >_<

hatim a.r said...

@dayana:wah medikal sungguh

@lyn:dont get excited.nothing interesting really haha

@inani:sep skett

@syamira:sila cuba!

@miss:tenkiu sudi lalu

@tiara:memang tipu la tu

@emelkhaf:sedap!

@nila:mee udang plg sedap dkt sg dua,seberang.tp ada byk kedai mee udang kt situ saya pun tak sure mana satu yg plg sedap.

@fatim:takde makna jumpa neelofa.jumpa amber chia je,tapi ini cerita takde kena mengena dgn artis ok

@maya:waalaikumussalam.memang sedap!!

putihnilaclorox.blogspot.com said...

my girl is always the best k-drama.haha

ainzoo said...

wagyu tu apa makna nye Tim?

aku ingat sangat bab erotik tu.amekau.kakakaka

aku singgah mesia sat on the way g meeting kat had yai. last two days makan mee udang kat Teluk Kumbar. best juga. well, ikut cita rasa tekak masing2. hihi. (sedang mengenjoikan diri makan makanan malaysia... sebelum kembali bertapa ..yeahh)