Friday, June 22, 2012

Kampung Kenang dalam Kenangan


Baru pulang dari trip ke kampung orang asli. Sungguh exhausted tapi it was a great experience. We stayed at   Riverside Resort in Kuala Kangsar. Clearly people nowadays use the term 'resort' losely. Resort Sungai Perak in Kuala Kangsar is a shithole. If distance wasn't an issue i would've stayed at Opah's.

My generous college decided to checked us in dormitories. I dont have problem with the stay-in-a-kepam-room-with-12-other-dudes living condition. It wasn't ideal,but i'll try my best to adapt. But as soon as somebody found a human poop in a drainage hole in the toilet i know i need to get out of that hell STAT.

-the horror

And due to the genius ventilation concept, the dorm transforms into a sauna at night. Nak bukak tingkap ada nyamuk pulak so pilih la nak mati kena malaria atau heat stroke. Awal pagi esok semua orang berpakat upgrade ke bilik deluxe walaupun kena bayar seratus lebih sorang.Walaupun bilik deluxe di 'resort' ini pun agak mengecewakan at least ada aircond dan tiada tinja manusia bersepah di dalam bilik airnya.

Thanks for nothing, kolej kesayanganku. Next time kalau ada field trip takpayah susah-susah booking dorm, bagi je students suratkhabar sorang satu buat alas tidur bawah jambatan.

Malamnya semua orang bizi mempacking barang-barang untuk didermakan kepada orang asli pada hari terakhir lawatan nanti.

-stationaries

-setelah dibungkus di dalam gift bag belen kenduri kahwin

 -beg untuk isi gula,garam,sabun,minyak,teh,biskut. 

-harga beg je dah 2 hengget setengah.Inilah akibat bila terlalu awal war-warkan sponsor 1000 ringgit

-handwash untuk diberi semasa health promotion. Juga disponsor oleh salah seorang ahli group.

We were divided into 5 groups untuk survey 3 buah kampung orang asli- Kampung Kenang,Langkor and Asap. Kampung Kenang is the least ulu one, and im lucky to be stationed there. Lagi 2 kampung tu jauh ke dalam, jalan nak masuk pun sedikit horror.

-jambatan masuk ke Kg Kenang. Sedikit usang di situ.

-basic amenities seperti elektrik dan air pun ada 

Disebabkan Kg Kenang tak ulu sangat maka ia adalah yang paling maju antara ketiga-tiga kampung tersebut. Sekolah dan surau pun ada kat kampung ni. Most of the houses adalah rumah batu yang dibina kerajaan. Tapi masih ada lagi yang tinggal dalam rumah kayu.


-tangga depan rumah yang usang

Semua rumah-rumah kayu ini adalah sungguh daif. Lantai memang macam nak roboh. Kalau jenis yang tergedik suka melompat-lompat atas rumah memang tak digalakkan naik. 


 On our last day i had a chance to go to the other kampung. Walaupun certain rumah di Kampung Kenang agak daif, Kampung Langkor lagi teruk. Elektrik pun takde weh. Dahlah jalan masuk kampung ala-ala ekspedisi 4 wheel drive. Suddenly the shiteous dormroom back at our resort doesnt seem so bad.

-penuh bendera parti politik. harap pihak berkenaan boleh sediakan elektrik. Bendera bukan boleh buat rumah terang.



Basically what we do in these kampung ialah health survey and data collection. Tanya soalan from questionnaires yang dah diprepare minggu sebelumnya. And we also do some physical examinations like ambik blood pressure,measure body fat,peak flow, dan basics like height and weight.



And we also conducted special studies on TB and worm infection among orang asli. Jadi lepas dah siap questionnaires dan physical examinations, kena buat health education pulak. So bagi la sedikit briefing tentang TB dan jangkitan cacing kepada orang-orang asli ni.

-untuk health promotion ni we give them posters,pamphlets dan handwash. ipad cuma untuk tunjuk slides pasal cacing,bukan untuk disedekah.


-di rumah Tok Batin (Pak Dolah), mendengar penerangan beliau tentang sumpit.

-anak bongsu Pak Dolah yang excited terlebih ketika demonstrasi teknik hand washing yang betul


Anak Pak Dolah ni peramah sikit compare dengan anak-anak orang asli yang lain. Kebanyakan anak orang asli super pemalu terutama sekali yang perempuan. 

-orang tak suruh pun dia check mata,terlebih semangat sendiri volunteer ni.

Budak kecik lain kena umpan dengan gula-gula baru nak datang dekat. Now i know why molesters lure kids with candies -____-" It actually works.


-yang ni habis 5 ketul gula-gula baru nak bergambar. Retis sangat perangai.

Bersambung lagi di update akan datang. Tak larat nak upload gambar banyak benor,lepastu nak kena basuh baju kotor stok seminggu terkepam dalam beg.

17 comments:

[i.l.y.a] said...

Dressup dah macam yb. Hahaha boleh la tu.

CikHanim said...

woahhh rumah tok batin pakai tiles, umah aku jugak pakai tikor getah lagi!haha..

::FAIZ:: said...

cntik tiles coklat tu

noobies said...

mmg aku tak tau itu engkau dari tepi..
tgok2 gmbar last baru tau.. pehh...
mls nk ckp..haha

syazwani ramli said...

serius itu hatim?

Miss said...

woh..sgt interesting!
* sila anto baju ke dobi self service skali masuk basuh 50sen sejam..ekeke..sgt effective tuk travel ngan org yg x de mase nak basuh baju + x de mesin basuh kat umah T.T

syashafie said...

caption gambar rumah ngan bendera biru tu terbaek ah XD

Imran@Copenhagen said...

la, ingatkan duduk sekali ngan orang2 asli tu

HAFIZAH BINTI MASRON said...

terkenang zaman dolu2..seghopa

Adileen Ramlee said...

curlass sungguh di situ. gayanya seperti YB...

D-SIM said...

penuh bendera parti politik. harap pihak berkenaan boleh sediakan elektrik. Bendera bukan boleh buat rumah terang.

hahaha

gedebus gedebas said...

haah la..da gemok..eh silap..berisi..haha

~ Cik Azz ~ said...

Tengok katil dua tingkat tu, teringat masa zaman kerja.. Camtu la gayanya sebab duduk hostel company.. Rindu pulak nak main gegar2 katil.. hahaha...

Tu la, akak ingatkan korang duduk sekali dengan orang asli tu.. Comel anak Pak Dolah tu... Besar esok boleh jadi retis..

Motif tunjuk gambar penuh..? Nak tunjuk dah kurus lettewww... hehehe...

FaiZaH Fyn said...

mata saya yang silap ke atau memang itu hatim? sedikit berisi disitu hehe

Zinnirah Humaira said...

dah berisi sedikt, but in a good way..u look healthy and VIP yo :D

sweet life said...

pikirkan bapak orang tuk gambar 3rd last...
scroll bawah .. baru perasan...
tuan tanah rupernyer...
hehe...
nampak matang!!

Politik je lebih...
kerja tak jalan pun...
cian dorang!

Tiara Fazlin said...

tgk gamba last baru perasan thats u!