Friday, June 15, 2012

Orang Asli, Here We Come

Minggu ini stress gila. Kalau minggu lepas ialah minggu emo, minggu ni emo dia kali lapanblas. Dahlah kau banyak nak kena pikir untuk projek survey orang asli ni lepastu ada pulak sekor dua dalam kumpulan yang perangai tak semenggah sampai tak terjumpa kosa kata carutan yang mampu untuk menggambarkan sikap binawe yang dipaparkan.

Tu yang meroyan dalam twitter tuh. Nak cakap depan-depan nanti mengguris perasaan pulak habis terjejas semangat teamwork, tapi makin kau simpan makin menjadi-jadi dia punya perangai ambik kesempatan tu. Last night i was so angry until i couldnt sleep. Last-last ambik air sembahyang baru chill sikit. Tapi ambik air sembahyang je la, dasar pemalas bukan nak sembayang sunat ke hape
-___-"

But im sure things will get better after this. Once you hit rock bottom, you can go nowhere but up. And me, unable to contain my emotion was the rock bottom. From now on i'll try my best to make this whole thing work. Besides, the group leader is my housemate keji la pulak nak biar housemate terkapai-kapai aku kelemasan ambik kau ter-karaoke nampak benar lama tak menziarahi RedBox.

Sepanjang minggu dihabiskan membuat ini;

-presentation after presentation after presentation ulang lapanplohkali *muntah kuning*

Just sebab nak perfect kan our set of questionnaires. Lepastu lecturer A kata kena buat ni, lecturer B kata takpayah lepastu esoknya lecturer A tanya eh mana yang aku suruh buat semalam lepastu kau rasa nak tampar muka orang sebelah sebab nak tampar lecturer tak berkat pulak. Masuk kali ke 3 present memang rasa nak tikam semua orang.

So disebabkan sekarang dah complete questionnaire tu maka bolehlah bersiap untuk ke kampung orang asli hari Ahad ni. 5 hari dekat Sg Siput with minimal mobile phone coverage. Minggu depan belog mungkin akan diupdate melalui isyarat asap.

Lepastu dah masuk kampung orang haruslah kena fikir nak bagi hadiah apa untuk diorang sebagai ole-ole. Pihak kolej yang super pemurah bagi bajet setiap rumah 10 ringgit. 10 ringgit? Zaman sekarang 10 hengget kau beli topap bergayut dengan awek kerja kilang duduk Balik Pulau 30 menet dah habis. Jadi nak tak nak kena tambah duit sendiri.

Ketua group murah hati nak sponsor beras, for the whole kampung. But still, we are short of cash. jadi haruslah call seorang hamba Allah yang disayangi terus beliau derma 1000ringgit. To that special hamba Allah, i love you. And im sure those orang asli love you too.

Maka bertapak lah kami ke Tesco untuk membeli-belah.

-stationaries for orang asli kids

-gula and beras. people were staring at us mesti ingat kitorang nak meniaga kuih raya -__-"

And we'll buy more tomorrow. Tak boleh nak beli banyak-banyak kereta i mini tak mampu nak mengangkut. Bukan mini cooper, tapi literally mini.

They have to call the security guard dekat checkout counter sebab akak kaunter tak koser nak kira satu-satu. 


-Haaa camno nak sumbat ni camno?

I hope everything will run smoothly. Masalahnya sebab semua benda were informed to us at the very last minute. Kalau bagitau awal-awal maybe we can get even more sponsor dan mungkin boleh come up with 30 kilo beras for every house.Sebab our Prof said orang asli ni setiap hari makan ubi kayu. beras mampu makan waktu keraian je itupun kongsi satu kampung sekampit. Tak ke sedih tu woih? Every group member also chipped in their own money plus sumbangan makbapak. So sebagai treasurer kelas, i would like to thank all my classmates for contributing. Lets do our best, kalau tak dapat data yang bagus pun at least we go there and contribute something for their community. 


Yang Menjalankan Tugas,
Bendahari III

18 comments:

Adileen Ramlee said...

minggu depan saya kena siap sedia tuggu tepi tingkap nak tgk incik hatim update guna isyarat asap

HAFIZAH BINTI MASRON said...

sekali2 pergi tempat begitu akan lebih menginsafkan, banyaknya nikmat yg Allah bagi kita berbanding mereka.. sentiasa bersyukur....

shidaidris said...

akak nak terkencing la hatim, baca yang isyarat asap. gud luck tim, jangan stress sangat.

x mo, x mo (comel x akak buat macam tu)
p/s: jangan lupa bawak mancis nati x berasap

~ Cik Azz ~ said...

Ko pergi dulu kampung dorang tu.. Lepas tu kalau ko jumpa sungai, for sure ko terjun tiruk kat situ.. Orang asli pun kalah dengan terjunan tiruk ko tu nanti... hahahaha... Silap2 haribulan ko lupa terus pasal nak hapdet blog... :D

Orang asli ni baik if kita baik dengan dorang... Abang akak mengajar kat sekolah orang asli.. Kadang2 bila dia cerita perihal orang asli ni, jadi seronok pulak dengar...

p/s: Jangan lupa belajar tarian sewang... hihihihi...

Ecah Ecot said...

org asli at my area x main dah beras n gula nih...die siap pesan nk dtg bagi duit jelahhh...beras, gula org tok dah ade..muahahaha....dasat2..tu org asli moden...sabau jelahhhh

Zinnirah Humaira said...

Semoga bertambah murah rezeki Hamba Allah yg sponsor tuh :D
sukenya tngok preparation camnih, beli barang sama2. sy tunggu isyarat asap tuh ya. hehe :P

bajookurongkids.blogspot.com.my said...

Kenapa tak war2kan dalam blog. Ramai yg ingin memberi. kesian kat mereka.

The Ugly Mother said...

sila ke laman www.smokesignals.com utk entry next week. muahahahaaa....

Syarafina Sabri said...

May all of you be blessed :)

hatim a.r said...

@adileen:kalau takde asap mungkin guna burung merpati

@mama:insyaallah

@shida:tak stress pun dengan workload.yang tu kita boleh pelan-pelan kayuh.yang stress dengan perangai pelik-pelik orang sekeliling ni

@cik azz:takut kena leptospirosis mandi sungai kang hehe.tapi diorg mcm pemalu sikit.kena take time jugak nak berbaik2 tu

@ecah:orang asli dekat tmn negara siap kirim rokok.kau mampu????

@zinnirah:aminn

@bajookurong:sebab takde sebarang official document.tak sedap pulak nak main mintak je kat orang ramai.tu yang mintak sponsor kaum keluarga je

@theuglymother:smokesignal.net la haha

@syarafina:thank you

rerehalim said...

hari-hari dok tengok tweet2 emosional dari anda. smoga berjaya di kampung orang asli. mane tau jumpe jodoh orang asli cun.

♥ dak pink said...

Good luck lah ya masuk tempat orang asli tu.

P/S: Selesai projek nanti mesti rindu nak ngamok-ngamok marah semua tu.

P/S nombor dua: Hi & salam blogging.

cik ungu said...

hahahha..selamat berkampung..:)

norhidana said...

selamat bersahabat ngn nyamuk yek... jgn lupe bwk ubat nyamuk bnyak2, msti org asli kt sana tu gembira ngn sumbangan yg korang beli..

Aspen @ MyLovelicious said...

Salute habis la ngan dak2 yang wat projek cenggini....bagus2. Keep up the good deeds dik...

lynnaiza said...

kahkahkah!betul2 menghidupkan hari Khamis ku yang nak exam petang ni.adehh.sakit jiwa baca entri emo-seorang-dokter.mohon bertabah.

plss come out with ur next entri.nak tengok camno rupa dokter lepas bergelumang dengan orang asli tu haaaaa.. HAHA

Cik Hernie said...

Murahnya hati, semoga dalam lindungan ALLAH swt.

inabu said...

actually kg yg hatim pi tu maybe kampung yg terlepas dr dapat bantuan...tp klu hatim pi kg org asli dkt cameron highlands , sempadan gua musang, diorang punya membazir smp tak tau nak cakap..tiap2 bulan dpt bantuan beras, gula, tepung...boleh sekali tu sy tegur org asli tu sbb beras dia tumpah ke tanah, dia cakap "takpe, beras kite banyak"..chitttt, org lain berpenat lelah bekerja nak membeli 5kg beras pun susah, depa beras tumpah atas tanah buat tak heran, bg ayam makan je...

* actually sy selalu join kawan sy masuk kg org asli pasang solar..ada ke patut org asli amik panel solar tu buat meja, siap ikat ngan rotan cantik2 lg..bila tny nape buat mcm tu, bleh plak menjawab "nanti kite dapat yg baru" (siap menceceh2 mulut lg), mmg mcm boh penampaq sedas!