Thursday, August 23, 2012

Preparation Is Half The Fun


I always love the day before raya. It's the day when everyone arrives at Opah's (including those who would never set foot in the kampung other than during raya time *stares at my own family member*) and bergotong -royong mengemas dan memasak secara hilang kawalan. Since PakLang next door runs a catering business, the peralatan and utensils are always available for mass production of food. Masak memang pakai kawah je tak main dah kuali bulat.

Tapi se-terrer mana pun everyone at cooking, no one can make lemang as perfect as Atuk and Opah. Bila orang lain buat kompem kerak tebal, beras tak mampat, santan tak cukup dan pelbagai komplen yang lain. Dia mesti kena Opah yang isi beras dan santan and Atuk will handle the bakar part.

-because kukur kelapa is soo last century.

-Opah doing her thang 



-Atuk keeping a close eye on them lemangs

Both Atuk and Opah's physical conditions have deteriorate lately. But still, they want to do all these themselves. It's either they love us so much they dont want us to go through the hassle of making lemang or they are scared that we 'the younger generation' will messed up the lemang and we would have to settle for lemang segera Adabi.


-menyediakan bahan-bahan rendang

Selain juadah tradisional, menu moden canggih ala Key El turut disediakan.


Dari segi menghias dan mendekorasi rumah memang takde apa sangat sebab tahun lepas baru cat. Langsir pun guna koleksi tahun-tahun lepas  sebab yakin dengan kebolehan memasak pasti juadah yang sedap mampu men-distract para tetamu dari menyedari langsir 2 tahun lepas punya.

Pak Lang je semangat buat kolam ikan raya.


Tapi akibat sifat kejakunan yang menebal di jiwa anak-anak saudara beliau, kolam tersebut telah diconvert menjadi pusat akuatik di malam raya. Pandelela Renong sangat perangai siap prektis terjun tiruk dalam kolam ikan.




Kuak lentang dalam kolam ikan. 

Anda mampu?? T___T

8 comments:

FaznFaz said...

i missed bakar lemang session when my arwah atok was still around!!! gigih weh carik buluh sampai kampung org asli gombak sana!!! those was glorious days!!!

now soo jeles with ur lemang pics!!! nothing beats home made lemang...

salam aidilfitri...

FaiZaH Fyn said...

wow! kolam ikan raya tu..lepas ni boleh hantar atlet kolam ikan tu pergi olimpik :p

~ Cik Azz ~ said...

Wahhh...
Makin cantik rumah opah ko Tim.. Untung la dia ada anak yang boleh buat semua tu..

Kat rumah akak ni nak kena tempik2 dulu baru ada yang nak cari kayu api dan hidupkan api utk bakar lemang tu.. Ramai yang lebih suka main game dan lepak2 dari menolong di dapur.. Sodih den.. huhu..

Lemang tu lebih sebatang dari lemang kat rumah ni.. Pastu, tengah bakar lemang, hujan turun lak.. Tahun lepaspun camtu jugak.. nasib malang sungguh...

namivamp said...

seperti gampang kuak lentang tersebut

rerehalim said...

Tahun ni tak balik sayong takdapat menikmati kampungmade lemang sobsss

Ainun Zulkiflee said...

Wei sedih gilaaaa :'( Emosi tau weolls baca. tsk tsk

hatim a.r said...

@faznfaz:lemang beli memang susah nk dapat yg sedap.

@faizah:berenang semeter dah semput.takde makna nak hantar olimpik

@cik azz:saya tolong tengok je kak haha.tau-tau semua bahan dia dah siap.tak tau siapa yg preparekan

@namivamp:belum renang berirama lagi tu

@rerehalim:perak the best!rugi siapa tak balik perak

@ainun:tahun depan aiman pulak pergi overseas.kampung makin sunyi.weolls kat sini pun merasai ketiadaan kakak dengan naqib wuwuwuwu

kak su said...

see.. akak pun setuju.. how susah it is.. opah atuk musti nak puaskan hati anak2 cucu.. huhu.. sedey pulak mikirkan org2 tua tu..

bab kuak lentang tu mmg pakat gelak akak sensorang membacanya tem oiiii... ko mmg bab menyusun ayat2 kalu tak berair mata, tentu berair hidung.. huhuhuuuu