Sunday, August 26, 2012

Raya Dan Makanan Tidak Mungkin Dipisahkan


We manage to get everyone to colour coordinate this year. Like finally each of us wore gray on the first day of raya. Itu pun sebab baju melayu semua makbapak yang belikan kalau beli sendiri-sendiri memang akan jadik macam tahun-tahun lepas. Sukahati ikut taste sendiri nak kaler apa. Our family photo was taken outdoor this year and it was scorching hot jadi i was squinting in all the pictures and ended up looking like a Mongolian. So,not gonna upload it here. But here's one taken on raya night.


-Actually dia beza 2 tone je dari kaler baju tahun lepas. Kalau pakai tahun lepas punya baju pun takpe sebenarnya. Ini yang dipanggil pembaziran Syawal.

Like usual, food is the main priority for my family. We love to cook and we certainly love to eat. Even sebelum raya pun dah mula memasak secara bersemangat sempena kepulangan semua orang ke kampung. This is nasi lemak prepared by MakSu for berbuka on the last day of puasa;


-bila dah ramai-ramai berbuka memang bagus guna daun pisang. Takpayah basuh pinggan kita lempor je daun dalam tong sampah lepas makan. Save time.

On the first day of raya menu memang tetap dari tahun lepas. Rumah Opah hidang soto ayam, rumah Pak Lang sebelah hidang KFC. Tak tahu la tahun bila nak tukar menu ni.


-Konsep memang masak banyak ala all you can eat buffet sebab kompem ramai orang datang beraya.


-KFC 500 ketul.Selalunya memang lebih dari cukup siap ada belen untuk ratah di raya ke2.

Sejak dari tahun lepas air dah upgrade sikit. Air bergas dah dikurangkan jadi kita hidang air Twister. Tapi beli berkarton-karton pun nakharomm nak menang hadiah cabutan kereta BMW.


Kuih raya pulak sampai 14 jenis memandangkan para makcik semua tokeh kuih raya jadi ini mungkin langkah marketing secara halus mereka dengan menghidangkan kuih buatan sendiri di kampung untuk melebarkan sayap perniagaan.


Untuk raya kedua pulak rumah PakLang menghidangkan nasi ayam dan sate.


Rumah Opah taknak kalah lantas hidangkan briyani kambing. Lengkap dengan jelatah,ayam goreng berempah, kari sotong dan kari udang. Dessert adalah pengat pisang ke apetah, tak sempat nak rasa.


Tapi sesedap manapun makanan yang dihidangkan,tetap tak dapat celen cheesy wedges buatan sendiri. Serbuk jalapeno cheese ini boleh dijumpai di pasaraya berdekatan anda. Cuma bancuh dengan air panas, rasa sejibik cheesy wedges KFC. Asal hidang je kompem habis dalam masa 20saat.


Malam raya kedua pulak tradisi annual BBQ keluarga diteruskan. 


-poyoss gila set up siap candle light bagai padahal sendiri je yang nak makan.


-Opah bersama cucu-cucu perempuannya.

And this year we decided to panggil orang tolong bakarkan kambing,ayam etc sebab malas nak prepare sendiri tempat bakar ngehngeh.



-tapi memang sedap terlampau kambing bakar dia. Tak sia-sia call tempah. Kalau nak harap sendiri bakar, hidupkan arang je dah makan masa 2 jam. Kali ni molek betul kau tinggal tadah pinggan je.

Ada juga persembahan selingan di tengah-tengah majlis BBq ini. Ia datang dalam 2 kotak besar yang telah diseludup dengan jayanya oleh MakLong.


-Made In China. Cer teka apa dalam?
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

-
-
-
-
-
--
Tadaaaaaa!
Bunga api 88 das.


I tried recording the firework show on my phone tapi pepahamlah phone cap tuntung walaupun bunga api meletup bagai nak rak tapi bila record bunyi kepehh kepehh je tu yang record setengah jalan lepastu givap. Dahlah kena telengkan kepala ketika menonton sebab tak reti camano nak bagi dia menegak haihhh..



Hari Raya ke-3 takde hidang makanan dah sebab dapur tutup untuk seharian keluar berkonvoi raya ke rumah kaum keluarga dan merasa makan di rumah orang pulak.. Jadi setelah 2 hari raya, 2 rumah sebelah menyebelah dengan menu yang berbeza sekarang memang tak sanggup nak check berat badan.

Raya ke-empat dah sampai KL untuk beraya di Ikea.



Selamat Hari Raya everyone. Hope everyone had an amazing raya just like i did, and let's shed this newly gained excessive fat!

14 comments:

FaiZaH Fyn said...

doktor sila prescribed meds yang boleh hilangkan sakit tengkuk akibat telengkan kepala :p

ainzoo said...

salam raya Temmm...
Kalau kau, logik la naik berat badan.
Orang2 yang tak ada kat msia ni. masa raya pun naik badan gak. Maklum la. semua lauk2 yg ada kat Msia tu, timbul masa raya pertama.
haish... sedang merangka plan untuk exercise. =.=".
BMI Unggul, i`m coming... huhu

amira_hasrori said...

wow, banyaknya makanan. sesuai untuk orang underweight macam saya, hihi.

Miss said...

gambo first tu sangat ensem..tehehehe

azalia hjsalleh said...

cop cop nie raya ke kenduri kahwin?
meriah sgtttttttt !
btw selamat hari raya maaf zahir batin

Rina277 said...

Gambar Opah dgn cucu2 tu look sebaya la..klu takde tongkat tu mmg tak perasaan mana satu opah..hehe..
Umah nenek kitorg plak letupkan mercun jenis sama tapi 149 das..lagi bergegar kampung..huhu..

kak su said...

wahhhhh.. bestnya ko punya experience rayaa... jeles giler akak nii.. siap ada bakar2 eh.. ada bbq lagi.. hulamakkk..

namivamp said...

kurang hajar.salah timing bukak belog hatim.makananception

LynnAiza said...

OH GILA HEAVEN!bunga api 88das tu tak menahannn.kotak dia pon dah mencurigakan.hahaha.

foods.mencik gilaaaaa la Hatim!blog ni tak penah gagal buat pembaca tahan liur.grrrrr.nasi lemak daun pisang tuuu.. nak gak wei. :(

oh ya,dah agak dah sbnanya mesti ada KFC!hahaha.ni dah tahun ke berapa tah since follow blog ni.tiap kali raya,mesti wajibbb ada KFC! ;p

k sorry komen pjg. :3

norhidana said...

paling tak menahan ngn juadah beraya ayam kfc tuh... sebijik cam iklan kfc je

kalu nengok ngn segala mcm makanan nih, comfirm lah berat ko naik dik oi hehehhe... heppy raya

Hariz Razaki said...

X happening mcm nih time open house aku siap kau hatim

Tiara Fazlin said...

gempak gilaaa ur family! food heaven!

hatim a.r said...

@faizah:buat physio je

@ainzoo:eh obersi punya open haouse lagi meriah ok

@amira:rugi tak datang hehe

@miss:maluewww

@azalia:ni kira rehearsal nak kawen la kiranya

@rina:kembang opah kang

@kak su:jemput lah datang beraya.tak perlu jeles-jeles lagi

@namivamp:saja nak jejaskan effort puasa 6 orang

@lynn aiza:attee kfc tu je ada kat kuala.mesti kena jana ekonomi dia sikit

@norhidana:harus kfc bayar royalti promosi ni

@hariz:rumah kau, kau la yg bertanggungjawab.aku dtg nak melantak je

@tiara:salah tu. Gempak gila berat badan your family!! baru betul

cheeze maz said...

salam ziarah... seronok baca blog ni.. tapi jarang entry baru

jemput ke blog akak cheezemaz.blogspot.com boleh order serbuk cheese SESEDAP sos CHEESE WEDGE di KFC hanya RM 10.00 (x termasuk courier. bukan seperti jualan di online lain yang RM 11/ RM 12 / RM 14 (x termasuk courier)