Wednesday, August 8, 2012

Satu Hari Satu Juadah


Romadhon tahun ini berlalu begitu pantas. Sedar tak sedar semakin tiba ke penghujungnya. Alhamdulillah azam untuk mengamalkan konsep JanjiDitepati Satu Hari Satu Juadah berjaya dilaksanakan. Tapi time weekdays je la, time weekend kalau balik kampung memang satu hari 10 juadah siap terhidang.

Walaupun berbuka di luar minggu lepas tetap order satu makanan je. Air complementary sirap jimat duit aku.

-lamb shank Secret Recipe. Sila hayati gambar ini sambil tunggu waktu berbuka.

Tapi semalam terpaksa lupakan konsep satu hari satu juadah apabila housemate ajak berbuka di buffet hotel. We went to Vistana Hotel sebab buffet murah RM45. Murah la kalau nak compare dengan buffet hotel lain tak mampu u olls.



The place was nice and the selection of food jugak quite impressive. Ada lauk-lauk melayu, kueytiow,laksa,nasi ayam,kambing golek dan segala jadah lagi. For 45 ringgit i'd say it's quite berbaloi. Tapi tak semua food sedap.

Nasi ayam and kambing golek sedap. The char kuey tiow looked like something my form 3 sister with zero cullinary skills would cook. Rupa dan rasa memang sendu di aidilfitri, tak sedap langsung. Murtabak dia pulak kulit punya tebal, tekstur seakan-akan mengunyah penyendal pintu. Seleksi lauk-lauk melayu not bad. Ada ketam masak lemak,ayam percik kelantan, sembilang goreng berempah. But the sayur dishes were mehh.

We were among the earliest to arrive at the place. Memang semangat kalau bab-bab makan. This was our table 20 minutes before azan Maghrib.

-mine was only the nasi ayam,kuih and slices of kambing golek. The other plates belong to housemates kebulur okeh.

Ingatkan meja kitorang je macamni sekali tengok meja semua orang pun berlonggok makanan,sorang ambik macam nak bagi sekampung makan. Last-last banyak gila makanan yang terbuang.

But somehow this Romadhon i dont feel like stuffing myself excessively like i used to do back then. Mungkin faktor badan yang sudah mengembang dan juga keinsafan yang terbit di hati sanubari cewahh.
Setiap hari sibuk pongpangpongpang suruh boikot barang yahudi, sebarkan kesengsaraan umat islam di Syria,solidariti and whatnot. Tapi bila berbuka sewenang-wenangnya buang makanan. Something is a bit off there...

I believe that throwing away edible foods is a slap in the face for people who dont have anything to eat.Membuatkan diri ini muhasabah kembali motif kita puasa dan iftar. Kemain lagi share gambar anak Syria kelaparan kat facebook bila nampak makanan Syria what?? We are all selfish and hypocrite liddat.

Jadi this remaining Romadhon, walaupun kita ke buffet silalah ambil makanan yang AKAN DIMAKAN sahaja. Kalau takut tak berbaloi bayar mahal tapi makan sikit, baik berbuka kat rumah beli bungkus nasik kerabu siap-siap. Jimat.

Semoga buffet kita akan lebih dilimpahi barokah. Amin.

16 comments:

Iffah Afeefah said...

oh muka ketat dari awal entry sbb tgk lamb itu

then senget2 sebab kue tiau punye cite

then kembali straight bace part akhir

#thanks ats peringtan

cik chopu said...

setuju sangat hal membazir food tu. tak gheti estimate kapasiti perut masing2, pastu bazir.

shidaidris said...

tapi kan hatim, akak hari-hari beli satu bungkus nasi kerabu atau nasi kukus dengan satu air dan satu kuih (2keping).

tu pun kadang-kadang x abis, camno? (-__-)

buffet memang x pernah jejak

FaiZaH Fyn said...

berharap akan ada fungsi save image yang boleh ubah gambar makanan kepada makanan sebenar hahaha

norhidana said...

murah betul lah dik buffet kt vistana tuh, kt felda ni pun paling murah dh rm60++...

akak jarang gi bazar, lbh suke msk sndiri sbb kalu gi bazar comfirm sume benda nk beli...

unknown said...

Cool meh...

hatim a.r said...

@iffah:itulah motif gambar kambing tu dipaparkan

@cik chopu:lepastu kena pandai menilai makanan.kalau yg rupa ala kadar tu kompem tak sedap.jadi takyah ambik

@shidaidris:mungkin air tu yang buat kenyang.so lepasni takpayah beli air ngan kuih.bancuh je sunquick setengah cawan lol

@faizah:you wish!

@norhidana:tu yang saya pergi gak tu.memang konsider murah,and the food pun not bad

@unknown:apebendalah yang cool tu hehe

~~*sepHatosTifiC*~~ said...

gmbar kat tepi y belum mumayiz ni cute la,very adorable. *komen x dek kaitan ngn romadon.haha

Dacron. said...

Bro, parathyroid tu apa?

wan.haniza said...

Well said! Tak sampai maksud 'puasa' bila makan waktu berbuka tak teringat kat saudara seakidah yang tengah sengsara.

Tahniah ye!

~ Cik Azz ~ said...

Setakat ni belum jejak ke bazaar ramadhan lagi.. Syukurlah kerana nafsu makan tidak dikuasai syaitonn...

Pembaziran berlaku bila ramai yang balik ke rumah sebab nak ikut selera masing2.. Kalau selera akak, goreng tolo mato kabau pun dah cukup sodap dah tu..

hatim a.r said...

@sephatostific:haha random.comel? sudah terang lagi bersuluh

@dacron:a gland secreting parathyroid hormone.dia kecik je duduk dekat thyroid gland jugak.penting for calcium punya regulation

@wan haniza:saya pun teruk jugak sebab teringat waktu bulan puasa je wuwuwuwu

@cik azz:biasa la tu.kalau saya balik kampung pun,mesti beli banyak makanan lepastu tak habis

Dacron. said...

If a person is having too many calcium dlm badan dia, eventhough dia jarang minum susu or take any calcium supplement, means parathyroid gland masalah lah kan?

namivamp said...

"Murtabak dia pulak kulit punya tebal, tekstur seakan-akan mengunyah penyendal pintu..."

terbayang kunyah penyendal pintu.extreme murtabak

NurShafiqa Balqish Jaffri said...

Ecehhhh dah upgrade camera ke..?haha..slalu gambar pkia i-pong je

NurShafiqa Balqish Jaffri said...

Ecehhhh dah upgrade camera ke..?haha..slalu gambar pkia i-pong je