Saturday, January 5, 2013

Jakarta Kota Kehambaran


Marilah kita sambung cerita jalan-jalan ke Indonesia sempena waktu weekend yang sedikit free ini. First and foremost memang Jakarta is not known as tourist magnet pun jadi memang tak hairanlah jika it practically offers nothing to see. Everything they have there, we have the better version of it in Malaysia. Tempat-tempat yang dilawati di suggest kan oleh our tour guide Pak Agus. Luckily i didnt pay a single cent for this trip if not i sure do want my money back because the places he brought us to was hambar with capital H.

Tempat hambar #1 : Taman Margasatwa Ragunan

It's a zoo. Dont get me wrong, i love zoo. Just not this one. Maybe because it was school holiday, so half of Jakarta population decided to also sibuk visit the zoo that day. Jadi instead of orang tengok binatang, binatang yang tengok orang.


-Gajah menonton gelagat manusia

Aaaaanddd people here are weird. They picnic in the zoo. 


-______-"

Bukan takat picnic, dalam tu siap bukak warung bakso,kuih muih tradisional,lepastu jual jajan tepi jalan. Sumpah tak tipu. Kalau kat Malaysia kau buat perangai camni memang dah ditohmah masyarakat.

But we had fun pushing Atuk and Opah on wheelchair. Wheelchair bawak dari Malaysia sebab taknak bagi pasangan romantis ini berjalan banyak, nanti sakit lutut. 




Tempat hambar #2 : Planetarium Jakarta

Planetarium negara ni terletak di Taman Ismail Marzuki. Memang listed as salah satu tempat pelancongan, tapi kau tengok rupa luaran bangunan memang lagi buruk dari bangunan majlis daerah Jerantut. Lepastu again, faktor cuti sekolah memang penuh dengan budak-budak sekolah. Macam kesian pun ada diorang ni, planetarium negara dah rupa tempat shooting Resident Evil.



Planetarium dia bukan macam Malaysia punya ada bilik graviti dan simulator-simulator cool. Basically kau bayar tiket dan tengok show pasal bintang-bintang and that's it. Pastu kau balik. On the way nak keluar ada kedai jual megi cup. Random gila hoih.


- Atuk belum start show dah tidur. Betapa interestingnya tempat ni.

Seats dia tu boleh recline, so bila dia gelapkan bilik and pancarkan projektor ke siling kubah memang rasa macam dekat angkasa. First 5 minutes i was quite impressed, lepastu tidur.

Tempat-tempat lain selain 2 tempat ni boleh lah tahan. We also went to Masjid Kubah Emas somewhere quite far from Jakarta city. Kononnya tempat tumpuan pelancong lah jugak tapi macam masjid biasa je. Takdela yang sepeselnye pun. Dahlah tak mesra jemaah pintu masuk sebelah jalan kereta lalu-lalang keluar masjid boleh mati syahid kena langgar.


-kubah masjid ni kononnya di saluti campuran emas tulen sikit. Tu je la yang unik pun.


Taman Mini Indonesia is another tourist attraction in Jakarta. Dalam Taman Mini ada rumah-rumah contoh dari daerah-daerah dalam Indonesia. This place is huge so kitorang ronda-ronda dari atas bas, koser aku nak berjalan dalam tu. Turun melawat dekat rumah Minangkabau/ Sumatera ni je.




Other than those model rumah, dalam ni ada theme park jugak. 


Selain tu boleh jugak naik cable car. Cuti sekolah macamni agak gigih beratur nak naik cable car ni. Tempat beratur panas terlampau pihak management murah hati sediakan kipas lekat kat dinding. T_T  Memang bermandikan peluh ketiak sendiri beratur kat situ.


-pulau membentuk peta Indonesia.

Makan in Jakarta:

Makanan Indonesia ni banyak jenis. Street food berlambak-lambak tinggal lagi kau selera ke tak nak makan dekat kedai atas longkang yang tiada bekalan air. Bakso dekat satu restoran dalam zoo tu boleh tahan sedap.


-my brother enjoying bakso, clearly the thought of having food poisoning has never crossed his mind.

After seeing this sign on the public toilet's door, i decided not to eat more than 2 sudu.


We also had nasi padang at several restaurants. Lepas beberapa kali makan semua orang tak selera nak makan nasi padang dah. Most of these restaurants serve lauk sejuk yang dah terhidang atas kaunter display. Lepastu gulai ayam,ikan,nangka semua kuah rasa sama. Nampak sangat kuah masak bundle.


Last-last masak sendiri dekat bilik hotel guna rice cooker yang dibawak dari Malaysia. 
Kau mampu duduk hotel siap boleh masak nasik lemak dengan gulai ikan guna rice cooker untuk 35 orang makan?

Ada makanan yang kau dengar nama dah hilang selera dah;


Ni ok lagi. Ada satu kuih tu nama dia pukis. If books is plural for book, pukis is plural for??? Speechless.

Jika ragu-ragu dengan kebersihan street food yang ditawarkan, usah ambil risiko. Makan je di JCo Donut. JCo kan kompeni Indonesia so cincai kira macam menikmati juadah tempatan la tu.



Shopping in Jakarta;

Untuk shopping barang murah yang berkualiti takde tempat lain selain Mangga Dua. Mangga Dua ni pun sekarang dah besar. Main building je ada 6-7 tingkat. Ada satu blok lain dikhaskan untuk jual gadget-gadget.


Kalau nak carik kain dan telekung sini bukan tempatnya. Yang tu kena pegi Bandung. Kat Mangga Dua banyak jual handbag fake gred A. Handbag dekat Bandung nampak benor tipu nye dan buruk nak mampos. 
Selain menjual henbeg tiruan berkualitas tinggi, sini banyak jual accessories. 


Rantai-rantai camni kalau online blogshop jual 20-30 ringgit. Kat Mangga Dua kalau kau tawar menawar belas-belas je. Itupun tawar menawar ala kadar,kalau secara agresif mungkin sepuluh ringgit pun boleh dapat.

Baju batik dan kain sutera batik pun murah kat sini. 


-everyone helping Opah to decide on kain sutera for her baju raya.

To those of you who wants to shop at a more civilized place there's Plaza Taman Anggrek. A huge, brand new shopping mall with high end brands. 


We went there on our last night in Jakarta. Duit rupiah dah tinggal cukup buat bayar masuk jamban je. Jadi haruslah shopping di tempat yang menerima credit card.



-shopping tempat mahal jadi budak-budak kecik semua tinggal kat hotel. Save bajet.

All in all, i can conclude that nobody should come to Jakarta especially during school holiday. Everywhere is crowded with people, the food is not that good and the air is polluted. Unless you have online blogshop selling accessories and fake handbags, ok la jugak shopping banyak-banyak kat sini. Kalau tak baiklah kau spend duit pergi snorkeling kat Pulau Redang.

If i have to choose one picture from our trip to represent Jakarta, it's this one;


19 comments:

Haza Zarif said...

Betikkkk sangat! Went there last year. Hmphhhh. Jakarta sangat kotor, dan tak mesra alam. Dannn food poisoining itu wajib. Shopping? Tapayah buang masa la. Pasar malam kuantan lagi best.

NY said...

hi hatim. well..i'm a huge fan of your blog. and it's kinda heartbreaking reading your review this time. but i have to admit though, jakarta wasn't a best place to spent the holiday. jakarta has nothing to offered (while our people went to malaysia and singapore for holiday, what the hell are u doing in here during holiday :-P). But please visit other places in indonesia next time. hehehe (^▽^)” *still a huge fan of yours*

Ma Ri Ni said...

yup, right, if u wanna visit Indonesia, just dont go to any Pulau Jawa area especially Jakarta. Go to sumatera, sulawesi, kalimantan or even papua if u dare :)

Shida Idris said...

hahaha, mmg kena indon kaw-kaw. akak suka indon actually tp tempat untuk shopping je, lainn. ermm, ermm

Zuliza Mohadin said...
This comment has been removed by the author.
Zuliza Mohadin said...

Owh...bace review ni sambil nyanyi lagu dambaan pilu dari khai-laki rosma af..sadis sungguh!

~ Cik Azz ~ said...

Kat sini selalu je ada makcik2 buat rombongan cik kiah utk ke Indon tu.. Kadang2 ke Bukit Tinggi la, ke Bandung la, Ke Jakarta la... Ada jugak dorang ajak akak ikut, tapi entah la, takde nafsu nak ke sana... Tak tau nak cari apa sebenarnya...

Kalau setakat nak pergi shopping, memang la akak tak minat.. Pening.. Baik akak poie PD... Sepuloh kali poie pun takpo dohhh... hahaha..

hatim a.r said...

@haza: kan?? kalau nak buat meniaga ok la kot shopping kat sini.kalau nk shopping biasa2 baik la dok malaysia je

@NY:bali maybe.other places im not sure.dah serik pegi indo.baik save duit gi maldives haha

@ma ri ni: went to Medan when i was in form 4.wasnt as bad as jakarta.jakarta is the worstttt

@shida:makanan dia ada je yg best best.cuma tak berani nk makan

@zuliza:sadis gila balik malaysia bawak virus flu + sore throat

@cik azz:makcik2 tu nk gi mangga dua la tu.takpayah pegi kak.baik tido avilion pd lagi best

Syuhadah Azri said...

tak pernah ke Jakarta lagi, but maybe this is a good tips for me. Ahaha

aidahassan said...

Lol what are you expecting from Jakarta. For sure Malaysia is better. But as I am living here, adapting is the best word to describe.

Nisa~ said...

aku gi bandung dengan laki aku hari tu abes semua street food kitorg try.. sedap2 actually.. haha.. mak2 kitorg sume ckp tergamak nye kitorg mkn.. entah la eh.. hahaha.. then aku ni dah 3rd time dtg.. mase first time kena food poisoning.. so this time dah imune.. but laki aku yg kena.. buat aku suke la street food diorg.. tp jgn pilih yg nampak kotor sgt.. luar u yana dulu ada byk gile gerai2 sedap.. pempek dah rase.. pukis belum.. hehe

Rina277 said...

saya pun setiap tahun mesti akan melawat indonesia dgn kwn2..rasanya dah hampir seluruh jajahan indonesia tu saya pergi dan pendapat saya tak gi jakarta tu pun takpe..bandung klu nak bisnes ok la..boleh borong sakan n murah klu pandai tawar menawar..klu nak kawasan agak bersih n agak sesuai nak bercuti dgn family bagi saya elok la kepulauan sumatera mcm medan, padang, bukittinggi, pekanbaru, jambi..nak shopping pun best n damai..klu kepulauan jawa tu saya rasa surabaya, jogjakarta la yg ok..pulau plak ofkoz la bali atau klu lebih berani terus ke lombok yg lebih cantik pantainya..saya ni berani sbb ada kwn..klu takde mmg tak berani la kot..hehe..

DJ said...

hahaha hatim, jakarta mmg sesak kan...tp myb korg punya supir tak pandai bawak jalan kot...hehehe tapi dia pun mesti pikir the best place nak bawak smpai 35 org tu!naik bas!kalo takat pergi 2,3org n explore jakarta...mayb baru leh rasai kebestan nya kot...tp aku pun prefer bandung dari jakarta...bandung makanannya enak2....nyaman je...tp myb jugak sbb ko pi masa school holiday kan...macett laa...

hatim a.r said...

@syuhadah:the tips ialah jangan pergi haha

@aidahassan:omaiii tak dpt bayang kena duduk jakarta

@nisa:aku kalau pi tempat lain aku try jugak street food diorang tapi kat sini aku tak tau apasal tekak aku kembangggg je tgk kedai2 dia.pastu rumah dia pun dah rupa pusat pelupusan,mmg takde la basic hygiene org jual makanan ni

@rina:medan dah penah pegi dulu.satu bas jugak,and it wasnt as bad as jakarta.jakarta mmg the worst

@DJ:agak mencabar jugak nak angkut satu bas ni.tapi kalau research kat internet mmg takde tempat best pun dia nk bawak.jalanraya takdela macet sangat,still bearable.tapi tempat2 pelancong dia perghhh penuh

khairul anwar said...

haha..pening kan dtg jakarta?
cuba ko bayangkan aku hidup kat sana 6 tahun cmne. btw, mall taman angrek and seblah dia central park tu la tmpt feveret aku kat situ. rmh sewa aku seberang jalan mall tu je.

LynnAiza said...

satu : yang plg tak menahan adalah nama makanan tu. gila. hahahaha. patut bagi cadangan suruh tukar nama ka apa ka kan..

dua : pic last, WIN! itu betul2 menunjukkan cemana tmpt tu. hahaha

Azah said...

Hatim, kalau berani pasni buat family trip ke New Delhi dan Agra :-)tak perlu ke zoo utk ambil gambar. Atas jln berkeliaran. Anyway, India has a lots of monuments and history.

mvp_dina13 said...

tepi sket..

once is enough!

Haizyati said...

hahaha... best ar baca blog nih. Gelak mengekek sorang2... mmg klakar. Steady bro...