Tuesday, January 8, 2013

Pengembaraan Indonesia Bersambung- Puncak, Bogor


Luckily we didnt spent the whole 7 days in Jakarta, if not i would have died of boredom, food poisoning or respiratory infection. Whichever came first. Selain Jakarta, Bandung juga dimasukkan ke dalam itinerary pelancongan berjemaah ini. On the way to Bandung, we lalu this place called Puncak in Bogor. So we made a pitstop there lah for a night.

As the name suggests this place is located at the puncak of a bukit. Memang agak seksa bas nak naik ke puncak tu. And dia ada set kan giliran untuk kenderaan turun naik bukit ni. So waktu turn kereta dari atas bukit turun, kenderaan-kenderaan yang tunggu turn nak naik memang kena beratur panjang.


Sambil tunggu turn tu layan MTV karaoke Broery Marantika yang dipasang buat kali ke sejuta lapan ratus oleh Pak Agus.

Sepanjang jam ni kau boleh tengok orang indo meniaga atas jalan jual kacang,jeruk dan macam-macam lagi. Siap ada buat bisnes bukak toilet awam tepi jalan. Resourceful betul.

Puncak ni ala-ala Cameron Highland. Kiri kanan penuh ladang teh. Tapi dia punya ladang tu lagi luas dan cover seluruh bukit. Judging from their abundant locally produced tea product maka tak hairanlah ladang teh dia seluas alam semesta. Over.



Cuaca pun sejuk macam dekat Cameron Highland. Orang tua dan budak-budak mungkin kena pakai tebal sikit, tapi takpayah over pakai winter coat.

Sepanjang jalan banyak kedai-kedai sebab area ni pun banyak pelancong yang datang.




Di Puncak we stayed at a hotel located in a town called Cipanas. Cipanas bukan bermaksud Cipan Ganas tapi maksud dia air panas atau hotspring.

Pekan Cipanas ni lebih kurang pekan Tanah Rata di Cameron. Udara lebih segar berbanding Jakarta jadi kira ok la jugak duduk sini. Lebih menenangkan sanubari.


Sama juga seperti di Jakarta, ahli rombongan dah tak lalu nak makan makanan indo. Jadi a few of us went to the town market to buy groceries untuk dimasak menggunakan rice cooker mukjizat ajaib masak untuk 35 orang. Pergi town naik angkutan kota. Kinda like a taxi, but its actually a van. A very buruk van. 




-kau tengok lah Indonesia, tempat pelancongan pun jalan raya dah macam litar rally Pasir Gudang.

Kalau pergi melancong ke mana-mana i looooooveee going to their markets. Sebab dekat pasar ni lah kau boleh tengok locals menjalani kehidupan seharian. Locals yang stay true to their culture not some teenagers at shopping mall. Tapi, ada jugak tapi dia, waktu pergi pasar ni baru lepas hujan, jadi bau-bauan dari longkang and their non existent sistem perparitan was almost unbearable.

-ughhh

Walaupun agak disgusting, pasar ni barang-barang semua fresh sebab tanam sendiri takpayah bawak dari jauh. Sayur-sayur dekat Indonesia ni kebanyakannya memang fresh even yang dekat supermarket. But sadly not everyone there can afford to buy fancy sayur.







Peniaga sini old school semua orang still pakai penimbang zaman Uji Rashid sekolah tadika.


Dekat celah-celah lorong atas pasar ni ada rumah orang. Dekat Indonesia ni memang sukati mak tiri je nak buat rumah celah mana.


We stayed in Cipanas for 1 night. Tapi hotel best sebab ada tahu goreng cicah kicap pedas paling sedap di dunia dan karaoke free dekat coffee house. Lepas Cipanas destinasi seterusnya adalah Bandung. On the way nak ke Bandung singgah di kedai kerepek untuk beli the femes kerepek belinjau or melinjo or whatever they call it. Kerepek dekat sini semua sedap-sedap. Pisang cheese pun sedap. Or if you dare boleh beli keropok kulit sapi. I did not buy it sebab makan kulit lembu terbayang rasa macam makan kompang.


While waiting for everyone to board on the bus, this will happen. Everytime.


Peniaga jalanan naik atas bas dan paksa beli souvenir paling tak berkualiti dalam dunia.

Cerita pasal Bandung will be continued in the next post sebab malas. Bye, nak basuh kain jap.

12 comments:

hasnahnoh said...

ni makcik dok tunggu cerita selanjutnyaaaaa....

Black Pearl said...

sy blh kata yg indo ni especially Puncak, sama macam mesir. antara mode of transportation ialah naik van yg function mcm teksi. dan alat penimbang tu. samada mcm zaman uji rashid atau yg lg old-school; yg pakai dacing tu. org yg naik atas bas jual2 tu pun ada jugak, tp lebih common kat dlm tren.

bugs said...

saya dh mkn keropok kulit sapi, TERMAKAN sbnrnya, dh mkn dgn kuantiti yg byk baru tny org tu keropok apa, mslhnya keropok tu sedap, mmg sedap. mmg x rasa kompang

~ Cik Azz ~ said...

Ehh, ko tak beli ehh kacang gajus mentah..? Adik akak kata gajus tu murah kalau kat Bandung.. Sampai rumah, kita bakar la sendiri gajus tu..

Kalau akakpun, maybe beli kerepek belinjo je.. Kat sini belinjo mentah tu sekilo 18 hengget..

shahnonsalleh said...

Penah g Cipanas and naik kete kuda dia... kete kudanya memang berbau berahi skit...hahaha, but still memanng better compare ngan jakarta nyer sekitar...

cik chopu said...

pernah pegi jugak. peniaga jalanan dia memang bikin kita nak lari pecut setiap kali. paling tak menahan dkt bandung diorang offer keychain malaysia.

hatim a.r said...

@hasnahnoh:sabaq sat naa makcik hehe

@black pearl:OK cairo cancel dari wishlist tempat melancong haha

@bugs:ok sekarang menyesal tak beli

@cik azz:saya tak tau pun keropok belinjo tu mahal.kalau tau boleh borong buat bisnes hehe.malas nk beli bijik gajus tu,tak makan sgt pun

@shahnonsalleh:not bad la area bukit ni.at least tak tersumbat hidung dgn asap kereta

@cik chopu:bukan keychain je.tiba2 ada jual tshirt hardrock celup dari serata dunia

kucing belon hitam said...

Saya suka la blog awak Hatim. Gambar lawa!

Hafizah Samsudin said...

Kite pun suka baca blog ni:)) free visit lah blog kite pulak hafizahsamsudin.com

Black Pearl said...

tapi kalau sukakan 'adventure', hmm.. mesir ni sesuai lah.. hahah

hatim a.r said...

@kucing belon hitam: thenkiu

@hafizahsamsudin:insyaallah

shaqza said...

makan keropok kulit kompang yaNG tak tahan tu