Tuesday, January 1, 2013

Rombongan Haji Rasdi Clan Ke Indonesia- Jakarta


Sempena mengakhiri tahun 2012 satu rombongan besar-besaran melibatkan keluarga besar Haji Rasdi telah dilancarkan. Rombongan muhibbah ini disertai oleh 35 orang family members. Keberangkatan mencemar duli ke tanah kusam Indonesia ialah dengan pesawat KLM yang sungguh brengsek sekali in flight entertainmentnya 30 menet nak landing baru boleh on jadi tak tahu ending cerita yang ditonton separuh jalan.

-checked in bags plus kotak mengandungi bahan makanan



-Sesampainya di airport memang tak boleh berhenti compare Jakarta and KL. Julia Perez yang feeling indo maju tu is a fooken liar. Aircond airport pun sepoi-sepoi bahasa dahlah kaunter check in lembab nak mampos memang terasa kesyukuran maksima dilahirkan di Malaysia.


-Bas ekspres atau dalam bahasa indo nya bas pariwisata yang membawa we olls sepanjang berada di Indonesia. Best gilak naik bas ramai-ramai satu family feeling dia macam zaman rombongan sekolah rendah dulu.

I've never been to Jakarta before, jadi expectation terhadap bandar ini mungkin tak lari jauh dari KL. I was wrong. This place is a shithole. Kotor, sesak, udara tercemar dan membangun secara tak seimbang. Apartmen dan kondo cuma untuk orang-orang kaya. Rata-rata penduduk tinggal di setinggan atau di bawah flyover. Takde waste management yang proper so sungai tengah-tengah bandar pun penuh sampah. 

Ini membuatkan Sungai Klang tampak suci lagi menyucikan kalau nak dibanding dengan sungai-sungai di Jakarta.

Here are some random shots of Jakarta;








I'll go into details about the trip in upcoming posts. Malas nak resize gambar sekarang sebab laptop zaman Mat Kilau ni bila bukak file besar sikit dia hang. Dahlah semalam sampai KLIA dekat pukul doblas harini dah drive ke Penang. Nanti dah settle down sikit with college stuff i will story-story in the remaining posts. Insyaallah.

14 comments:

FaiZaH Fyn said...

tak pernah pergi indon tapi tengok drama indon plus gambar dalam entry ni rasa duduk Malaysia jauhhhhhh lebih baik :)

toilet = kamar kecil? K. HAHA

mimi mn said...

I bet the luggage tripled when you guys coming back home.

HAFIZAH BINTI MASRON said...

dulu tuan tanah tak puas ati pasal kamera, kali ini salahkan laptop pulak?.. setelah dapat kamera yg ala2 CANGGIH lagi mahal gitu!!!... maknanya?? kot2 pa n ma kesian....tak gitu? hehhee

bugs said...

sy dh penah smpai indon, mmg ptt brsyukur sgt2 kta dok m'sia. mmg jauh beza

udara sna mmg kotor. kluar dr pgi smp mlm, pastu ce try amik tisu & bersihkan lubang hidung, hitam weh.

Black Pearl said...

sy pun x pernah pegi indo.
tp kalau tengok gambar n baca description tu, rasanya macam Mesir kot. sbb Malaysia jauh lebih moden dan bersih dari 2 negara tu.

Azie said...

Ada orang kata, kalau nak rasa insaf, pergi la Indon, Vietnam dan Kemboja.. Itupun kalau rasa insaf laa..

Syukur duduk di Malaysia... Siapa yang takde rasa syukur duduk kat Malaysia ni, sila la pindah ke Indon sana.. huhu...

Shida Idris said...

haha, i've been there twice (bandung n surabaya)

yes, indo serious is a poor country. ko bayangkan dik, akak pernah tanya gaji pembantu kedai, ingatkan dalam sejuta rupiah (RM300++) tapi separuh pun x sampai yee.

kalau sekali makan mesti dalam 10-20 ribu rupiah tu pun yang plg cikai, yg tepi jalan yang kebersihannya mmg bersih *tangan di dada mata ke atas*.

how can they survive dengan gaji seciput tu.akak mmg kompius

LynnAiza said...

yang bawak motor "DOA~IBU" tu apabenda sbnanye?haha.
btw,pemandangan mmg sebijik la mcm dalam sinetron2 tu. mmg crowded la eh kt mana2 tmpt pon.pheww.

~ Cik Azz ~ said...

Err... Baru perasan kat atas tu terkomen guna akaun lain... adoyaii... malu weiii... tp malas pulak nak delete... lol

**Azie...

yummien straggy said...

cepat update,tak sabo nk kutok julia perez *tibe tibe

norhidana miswan said...

ni dh balik ke msh kt sana lg nih? heheheh ptt lah senyap je

hatim a.r said...

@faizah:memang punnnn

@mimi:not mine tho.

@mama:memang tak puas hati.bila nak tukar laptop ni???hahahahaha

@bugs:hidu asap siang malam.mana tak hitam lobang hidung

@black pearl:tapi at least orang indo generally tak sekasar org mesir kot.diorg gentle sket

@shida idris:diorg mmg survival.gaji harini untuk makan harini je la.esok lain cerita

@lynn:beza dia takde pun muka macam pelakon sinetron duduk tempat crowded.yang tu semua duduk condo.

@cik azz:amboihhh patutle lain pulak nama tiba2

@yummien straggy:weekend ni!

@norhidana:dah balik dah.senyap sebab baru start semester

anisizatyA.J said...

tu jakarta, ko bayangkan makassar betapa 10000x lagi shitty. btw pariwisata actually means pelancong/tourist bus.

mvp_dina13 said...

tepi sket..

satu je kemahiran org indo yg pasti ditabik!

driving skill

superb sakit perut! ligat!