Saturday, June 18, 2011

Bajet Trip Ke Pulau Perhentian


Actually i thought 2 posts on Perhentian is more than enough. Jemu pulak nak harung sampai 3 post pasal vacation ni je. Ko hingat aku Ng Yen Yen dah takde keje lain nak promote pelancongan domestik? Tapi disebabkan ramai jugak yang bertanya tentang bajet and whatnot lemme break it down to yallz...

Untuk pakej yang i ambik nih,its a 3D2N snorkeling package. We took 3 double rooms sebab ada 6 of us. Setiap orang sepatutnya bayar RM 310. Ini including snorkeling equipments and breakfast. Tapi disebabkan kitorang malas nak mencarik makan kat tempat lain, and the fact that harga makanan atas pulau adalah standard Chilli's, maka we paid extra RM110 untuk cover lunch and dinner sekali.

So untuk yang fail matematik dan ilmu hisab,total disitu adalah RM420 tunai untuk seorang.

Secara generalnya,dekat Coral Bay i think SenjaBay ialah resort kedua paling senonoh rupanya selepas ShaRi La Resort (tak,ni bukan typo,memang nama dia bukan ShangRi La).


Tapi senonoh pun bilik dia cuma basic ada katil,aircond,cermin etc etc tapi takdek TV. If you wanna watch TV you can go to the cafe. Like we did.

-tiap hari pukul 7 mesti tengok girlfriend i berlakon drama.And they play a movie every night on a big screen.

The cafe is awesome. Sambil makan boleh tengok laut.

But,walaupun scenery lawa,the food there was a bit bleghh. If you go during school holidays and ramai orang there,they might serve your food buffet style. But since not many people around when we were there,makan adalah secara berhidang.

Tapi walaupun makanan tak sedap,lepas berpanas terik snorkeling 2 jam kalau kau hidang kelkatu goreng kunyit pun komfem licin. For more info on this resort you can chekidaudSenjaBay.com Im not sure about other resorts but people said those in Long Beach kebanyakannya walk in je takpayah book.

Some of you guys ada yang kata nak buat rombongan and everything,for me i prefer Redang daripada Perhentian. Redang is cheaper. Waktu i pergi Redang dulu,harga 300 lebih je inclusive of everything but i tak ingat nama chalet that i stayed in. Lepastu snorkeling gear tu you can keep it troughout your stay,not just during snorkeling trip. Kalau dekat Perhentian selain dari waktu trip,snorkeling gear harus disewa. Kedekut gila la weh.

The nightlife in Redang lebih happening dengan open mic karaoke and beach disco. The chalet that i stayed in provided freeflow drinks and board games. Unlike Perhentian yang semua benda nak kena bayar.

The pantai in Redang lagi besar,panjang dan best. You can even find baby sharks and other fishes dekat-dekat dengan pantai. This pic of Redang's beach is taken by my friend during our trip last time;

All in all,in my opinion you guys should check out Redang first sebelum decide on anything. Im not sure about the price now,since i went there 2 years ago. Sebarang pertanyaan boleh type di Google search bar sebab ini promosi secara tak berbayar. Takpayah tourism Malaysia spend juta-juta. Baik sponser i pergi trip lepastu tulis review heh.

19 comments:

izz zara said...

oh, tq for this entry. hope its hopeful for my friends n i :)

MRS. K said...

i stay dekat senja for 1 nite jek.. die punye breakfast mee goreng kosong jek! so, i pindah dok chalet bajet jek. duit lebih leh makan sedap

sweet life said...

scuba tak buat? murah kat sana

FARAH ASYIQIN said...

takpun, lantik jadi duta pelancongan domestik ok jugak kan :D

amy shuhada said...

taddaaa! ade pun bajet nya! bgus2. ng yen yen? lama tak dgr. ok jgak lh kalo kau jd pnolong dia!

Fatin Hidhayah said...

klu pegi vacation kat Tanjung Jara Resort, Terngganu lagi best. dats a 5 star pnya resort. mmg puas hati lah. maybe its can be ur next destination.hehe

@namaakulynn said...

since u saud that redang is better than perhentian,so i'll statrt GOOGLE about redang.ok kot untuk class trip.anyway,thanksss doc! ;)

FaiZaH Fyn said...

kelkatu goreng kunyit??erk tak dapat nak dibayangkan yearkss

**lepas ni boleh bukak hatim travel and tours hehe

hatim a.r said...

@izz:isure hope so too

@mrs K:the food was terrible.thats why i take continentl bfast every morning

@sweetlife:tak check pulak yg tu

@farah:haruslah kannn

@amy:hope this helps

@fatin:noted

@lynn:thats my opinion lah.but seriesly redang is more fun

@faizah:bukak kompeni japgi tak laku buek malu yo

hani said...
This comment has been removed by the author.
hani said...

haluu..i try to find shout box kt cni,mcm xde plak..so i nk shout kt cni jela.. :) actually nk gtau,encik i think i jmpe someone mcm u lar..i mean at the first look tue,mmg mcm eh hatim a.r lar..hihi..check out coffee prince,korean drama..2nd hero dye tue..dlm drama tue,style dye mcm kmu..huhu..*personal opinion..juz to share..tq..

Wan Nurzalia Wan Saelan a.k.a NoZ said...

omaigod..i missed this place..coral bay, long beach and bla bla..personally i prefer perhentian dr redang..maybe sbb dulu lps abis 1st deg i had my work-holiday stint kat coral bay for 7 months..hehehe..also it happened to be i keje kat dive shop di senjabay resort (used to be known as suria perhentian beach resort)..keje dgn mat and minah saleh..mkn french fries instead of rice..jatuh cinta dgn english ma bla bla bla..now i dh kembali ke pangkal jalan..Alhamdulillah..

Ungu said...

kelkatu goreng kunyit.

kau blogger yang paling banyak jalan-jalan yang pernah aku jumpa.

dan tiap kali aku komen, aku yakin diri aku rupawan.

norhidana said...

tp ramai lak yg ckp perhentian lg best dr redang tp hakikatnyer terbalik ye...

akak ni dh lama ngidam nk gi sana tp tak dpt2 gk, nama je laki org tganu tp dia pun hrm tak pnh jejak ke sana

hatim a.r said...

@hani:memang saja tak pasang shoutbox haha.malas nak kasi can org promot blog n spam

@wan nurzalia:best gila keje pulau.cewah ada pulak kisah sejarah silam kat sini hehe

@ungu:terimakasih kerana mengomen.memang ruangan komen ini dicipta untuk meningkat keyakinan diri pembaca

@norhidana:dulu org ckp kat saye jugak,snorkeling perhentian lg best.tapi lbey kurang je sebnanye ngn redang.but in terms of environment,sy rasa org muda2 prefer redang.perhentian ni utk org tua2 or couple2 ok la

nabilah shuib said...

saya juga mahu bercuti:(

*STRESS*

noorhayati said...

lawa girlfriend..artis lagi..kahkahkah

Mr said...

bape budget tok seorang (termasuk makan minum + aktiviti2 lain) mse kt sne? ade lebih dari 700 ke?

Sim Chong Aik said...

http://amazingpulauperhentiantrips.blogspot.com/