Thursday, June 23, 2011

Sepohon Daisy Daunnya Rimbun.


Today i went to Ikea with a couple of friends,kira macam rombongan kanak-kanak Negeri Sembilan ke ibukota. One of my friend wanted to buy some stuff to decorate her room back in Penang. Nak transform jadi ala-ala resort katenye. Kelas kau Maria.

I,on the other hand didnt have any intention to buy anything. Kiranya tujuan berfoya di Ikea tidak lebih sekadar untuk keluar dari Nilai dan menghirup udara karbon ekzos asap lori kotaraya. Duit takde tu satu hal, bilik kat Penang tu kan besar jamban je celah mana pulak nak sumbat kalau beli perabot lagi.

But who am i kidding right??

Barangsiapa yang mampu berjalan merentasi Ikea tanpa membeli apa-apa,sesungguhnya mereka itu dikalangan orang-orang yang tegar. Ku hanyalah insan yang lemah, kecundang tatkala melihat koleksi senduk kayu dijual pada harga seringgit tigapulohsen. Lepastu jalan-jalan lagi teringat eh bakul laundry dekat rumah dah roboh, harus berbakti pada keluarga dan beli yang baru. Pasti ibu lebih semangat untuk mencuci pakaian -____-"

Begitulah pengorbanan seorang anak yang kasih pada ibunya.

At the end of the day,tak jadi beli senduk. Tetapi pulang bergaya dengan storage box (tujuan pembelian masih menjadi misteri) , sebuah bakul laundry dan sepohon daisy. Kombinasi barangan yang sungguh random.

Usai menjana ekonomi negara, we went to Garden restaurant at The Curve for lunch. Mula-mula ingat nak makan dekat foodcourt Ikea tapi tengok ramai pula manusia di situ seolah-olah khabar angin bebola babi tidak pernah wujud sama sekali.



Sampai rumah terus berkobar-kobar pasang kotak dan letak di shelf sebab selalu tengok orang buat dalam majalah interior walaupun tak tahu motif dia apa.

Owh dan tidak dilupakan bunga daisy yang sungguh comel ini.

Ini pokok real by the way because i dont like bunga plastik. Bunga plastik selain daripada tidak menyumbang kepada ekosistem, cuma bertindak sebagai pemerangkap habuk dan kadangkala menjadi port cicak bertelur. Do you still remember those time when people go crazy over bunga kraftangan made from straws?To me,that period of time was the Zaman Gelap for interior design.

Tapi problem jugak nak membela bunga hidup ni. Menurut ibunda, bunga daisy ni susah nak jaga. Memang kena percaya ah kata-kata beliau kerana walaupun tiada ijazah dalam bidang holtikultur, those 4 rapidly growing, healthy rambutan trees in front of our house are testaments to her gardening prowess.

So i assume when i go back to Penang later,ibunda will be able to take good care of my precious daisies. But looking at her current 'project' on our yard, things dont seem to be convincing.

Semoga Tuhan membela nasib pokok bungaku.

27 comments:

Siti Munirah Jaafar said...

hahaha, risau pulak tengok naseb bunga daisy daunnya rimbun ! wakakaka ><

Iffah Afeefah said...

cantik gila

ingat plastik tadi..serius

harap sebulan akan dtg masih begini rupenye ye encik hatim

suffiakmal said...

looking forward to go to ikea. and lawak gila cara u describe ur mom punya 'project' ! hahah

nabilah shuib said...

entry paling COMEL. haha

la d0n$eja n0reul said...

murni sungguh niat beli bakul laundry tue...
beza memang berbeza bunga daisy tue sebelum dan selepas...
kekeke

Tijah said...

aminnn...

sesungguhnyer tuhan mendengar keluhan daisy yang teraniaya ittew...

unknown said...

ternanti-nanti ape nasibnye si daisy sebatang tu sebulan lagi ???

FaiZaH Fyn said...

sepohon daisy daunnya rimbun??lagu saujana versi baru ke??

Apis Hilton said...

never been to the garden..ape special meal kt situ?

anis nabila said...

"Zaman Gelap for interior design."

Hahaha! I know what you mean.
Aku teringat mase zaman bunge straw fofuler, makcik2 kat kg aku sebuk dok blaja wat bende tu. Habis satu beg plastik straw warne-warni diorg angkut dr kedai. Last2 tak ke mana. End up dalam stor je. Haisshh.

Ungu said...

aku risau untuk si daisy.

ok aku macam teringin sangat nak rasa bebola ikea.

mia sha said...

sepnjg i folw citer u,i agak u ni sorg yg dah boleh berkawin dah n pandai jg rumhtgga if ur wife xjg rumah sbb bz...betoi or x u yg tahu...i agak ja..sekian tq hehehhe

hatim a.r said...

@munirah:seb baik murah huh

@iffah:real life lagi cantik kaler dia

@suffi:sila sediakan duit bcos u will buy at least one item lol

@nabilah:ke mana tumpahnya kuah.eh

@noreul:bakul lama si hanis la robohkan.lepastu ambik yg elok punya dari rumah bawak pergi kolej ceh

@tijah:amin.semoga umur beliau panjang

@unknown:tiba2 membesar sihat segar bugar.haaa

@faizah:kate saujana dh lingkup.haruslah take over

@apis:they have so many things there.but dessert selection is a bit disappointing.chicken chop sedap

@anis:bunga straw is the epitome of tacky.rumah siapa yg ada bunga straw sila buang sekarang

@ungu:pergila rasa.ok la rasa dia.tapi karipap yg paling sedap kt ikea tu hehe

@mia:eh maluewwww

Aku intan yann brand said...

semoga daisy tuh segar sehingga sekembalinya anda dr penang.. I follow blog ni yer.. minta izin

Alexandriana Alia said...

haha, dah boleh nampak dah nasib daisy tersebut... :P

Nia Dhani Nasir said...

Aku cam trase sket bile ko kate pasal bunge straw tu sbb akula orgnye yg berie2 buat mende tu sume...

Cik TTK said...

hahaha...sempoii...

bunge straw = zaman gelap..terbaek!

namaakulynn said...

dokter beli bunga owh.awwww.hahaha
bak meh sini nak tolong jagakan. ;)

freeter farn said...

hm, hm, daisy tu sedap namanya macam nama org, hihi.

p/s- saya seorang tegar, tak pernah beli barangan ikea, haha

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

i luv ikea! i pon x suka pokok plastik..

najihatussolehah said...

harap daisy tu still chomel...:p

izz zara said...

daisy hidup lg ke ni? i always buy flowers xkira daisy ke ros ke apa, ltk kt bilik hostel tp xpenahnya nk thn lama2, tp ttp xserik krna lps tu beli lg dn lg

norhidana said...

alahai ko dik,pantang pg ikea msti membeli ek,tp sapa lah yg kuat sgt iman pg ikea tak beli apa2 kan...

tp bunga daisy tu mmg lawo lah dik..mmg bgs citarasa ko tuh
semoga pokok tu sihat2 ye hendaknyer... nnti kalu ok blh beli pokok lain

syashafie said...

doc jeq laa jaga. jgn menyusahkan org tua hoke :P

harnidahussin said...

haha...ko lawak la hatim...kecik hati mak ko kang bila describe current project dia cenggitu ;) walaupun akak ragu2 juga nasib daisy ko nanti..kita bako jer...ehhh...silap...

cik yana said...

hatim ! mula2 nak cakap .. bunga daisy tu cantik .. ble ckp sal bunga plastik ni mmg btl x sumbangkn pape . lg 1 .. " khabar angin bebola babi ? " adodoiii .. yana ta penah dgr =_="

hatim a.r said...

@intan:silakan =)

@alia:sekarang dia masih segar bugar lagi hehe

@nia:setiap org ada sejarah silam lol

@cik ttk:ala2 zaman paleolitik gituh

@lynn:takpe skrg so far dia masih sihat lg

@freeterfarn:seriously?wuyoh hebat gila

@rina:kan?real flowers are prettier

@najiha:it is hehe

@izz:kalau beli bunga dia je mmg tak tahan kot.beli sekali pasu semua.setiap hari siram mesti ok punye

@norhidana:dia dh tumbuh 3 bunga baru.excited!

@sya:org tua takde buat apa kt rumah baik jaga pokok lol

@harnidah:takde makne kecik hati.dia dh buang pokok mati tu hahaha

@cik yana:x penah dengar??its all over the news