Thursday, June 16, 2011

Pengembaraan Epik ke Pulau Perhentian


Wah semakin lama semakin rare update di belog ini. Dah macam nak lingkup je gayanye. Sebenarnya i spent this past few days at Perhentian island with a group of friends jadi memang tidak berkesempatan untuk mengupdate. Sesiapa yang meng-follow twitter yos truli pasti sedia maklum dengan kebejatan yang melanda ini.

Trip ini telah diplan di saat-saat akhir memandangkan ahli-ahli rombongan sungguh bizi rutin kehidupannya sebelum cuti. So,adalah sungguh awesome apabila ia menjadi kenyataan walaupun mengalami sedikit cabaran dalam mencari jalan ke Pulau Perhentian.

I've been to Redang before,tapi yang tu naik bas malam jadi 3/4 perjalanan dihabiskan dengan membancuh tahik mata memang tak ambik port jalan mana or highway mana lalu. Tetapi trip kali ini akibat perasan posh,semua tanak naik bas. We decided to carpool dan ber-roadtrip ke Terengganu.

Berdasarkan asas Geografi pangkat PMR yang kukuh, my whole idea was this;

From KL,jalan straight up north lepastu belok kanan. Tadaa sampai Terengganu. Kedengaran mudah bukan? kepalahotakkau.

We were supposed to enter Karak and whatnot tapi sebab semua bajet cemerlang Geografi we end up keluar dekat tol Kuala Kangsar and head to Gerik. You can still reach Kuala Besut jetty using this route but people said its quite far.

Aaaand we(actually sorang je yang drive) have to drive across Banjaran Titiwangsa.

I've never use this route before so pestaim lalu agak kagum dengan view sepanjang jalan ni. Ala-ala Scottish Highlands sikit-sikit tetapi dipenuhi lalang di kiri kanan jalan.


-melalui empangan ikenotrecallthename

Tetapi perjalanan sungguh mencabar sebab jalan ini menjadi laluan lori balak yang sungguh lembab pergerakannya. Kalau kau joging pun mungkin boleh sama laju dengan lori-lori ini.

Di sinilah skill memotong dan pemanduan cemerlang diperlukan. Something which wasnt included in the curriculum at Mr Gan's Driving Academy. Jadi the whole way i didnt drive at all, memang diva habes duduk belakang makan sandwich sahaja.

-driver untuk trip ini. Tahniah kerana berjaya drive 7 jam non stop. Sudah pasti bukan lulusan Sekolah Memandu Gan.

Co-driver yang konon-konon offer diri nak drive.

Jalan yang sungguh denjeres ini menyebabkan penumpang belakang kelihatan seperti ini the whole time;

-sentaphatimaknak, sumpah neves setiap kali potong lori balak

At one point akibat terlalu cuak dengan gaya pemanduan ala-ala Syamsul Yusof di dalam filem Berbajet sederhana Evolusi KL Drift, we sang a long nasyid songs. Untuk memberi ketenangan extra incase masuk gaung.

Setelah 7 jam yang getir we finally arrived at Kuala Besut dan di-join oleh 2 orang lagi malauns untuk trip ke Pulau Perhentian the next day.


to be continued..


25 comments:

Syarafina Sabri said...

empangan temenggor rasanya . kat tengah-tengah tu ada pulau banding .

FaiZaH Fyn said...

jadi bos besar duduk belakang..konpem cuak laa kalau lalu sebelah lori balak mana tau tetiba balak tu tergolek tengah jalan..

~ Cik Azz ~ said...

Baru ko tau cmner rasanya dok kat belakang lori balak.. Kalau setakat sebijik je lori tu takpe lagi la... Ni kalau dah tiga empat bijik berderet2, lagi cuak ko nak motong..

Camtu la kalau akak ke bandar.. Tiap kali kakak ipar nak motong lori balak ni, mula la jantung akak ni mcm nak melompat keluar ikut tingkap.. Tapi apakan daya, tingkap pulak ditutup sebab keta ada aircond..

Sebab itu jugak sebulan sekali je kuar bandar.. Hehehe..

miss zizie said...

nampaknya tuan punya blog sangat2 tak boleh lupa jasa Mr. Gan kan sebab hampir setiap kali entry pasal drive ada jugak sebut Mr. Gan, haha!

Aisyah Kay said...

dr kl ekot kuala kangsar bagai n lalu banjaran titiwangsa?? sumpah u ekot jln yg sgt jauh!
tp di akhiri dgn pemandangan yg super duper cantik kat pulau tu penat tu mesti hilang kan? :)

Hannah Haykhall said...

peta tu comel...

syashafie said...

siot. to be continued lak.haha XD

hatim a.r said...

@syarafina:yelah kot

@faizah:dah macam final destination plak kan

@cik azz:memang tobat la nak lalu sini dah.nk motong cuak,nak follow belakang pun cuak

@miss zizie:i despise him that much lol

@aisyah:i know.but it was fun

@hannah:power gila kan skill?masuk bakul

@syashafie:sajer bagi saspen

amy shuhada said...

ok sila buat sambungan dalam jangka masa waktu yang terdekat sebab aku pun nk wat plan pegi perhentian. :P

MRS. K said...

perhentian kecil? baru pegi sana bulan 4 ari tu! besttt

[i.l.y.a] said...

astaghaa. apo lah kau pergi pusing balik buat apa? hahaha.

mmg jauh lah jadinyaa.

mia sha said...

alorh...cepatnya entry u abis...dah sambungan,...mcm teledrama lak...

nursyuhaida said...

tengah sedap-sedap bace, tengah senyum-senyum baca , sekali to be continued....


benti senyum.
tekan X.
off pc.

#dahbai.

najihatussolehah said...

bestnye..dah lama teringin nak pegi pulau perhentian..tp x sampai2 lg..huhu..

dayanaazhar:) said...

sumpah best

hatim a.r said...

@amy:your wish is my command

@mrs K:exactly!

@ilya:tau takpe.aku lalu yg jalan lenggong tu.sampai hujung.jauh gilos woih

@mia:japgi sambung

@nursyuhaida:harini jugak keluar sambungan eh

@najiha:pergi je.takpayah plan pun takpe.sampai sana tanya akak kaunter bape inggit semalam

@dayana:memang best

anisizatyA.J said...

OOOOO Perhentian dekat Terengganu rupanya. HAHAHAHA

Eyka Hanafi said...

hahahaa..jaoh gile perjalanan..tu seb baek xmasuk penang,pastu lalu kedah then masuk gerikk..terbaekk ah!hahaha~
but 7 jamm?O.o not bad laa..

hatim a.r said...

@anis:anis,bagaimana keputusan paper geografi PMR anda tempohari?

@eyka:itupun naisb baik i told them to take the KK exit.kalau tak memang pusing semenanjung dah tu

anisizatyA.J said...

I got an A. But thats like centuries ago. :p

anisizatyA.J said...

I got an A. But thats like centuries ago. :p

wan syamzaima said...

i dah selalu alami dh beratur ngan lori balak everytime balik kampung..duk belah utara then balik kampung kelantan,so mmg mcm tu la keadaan nya..

Wan Nurzalia Wan Saelan a.k.a NoZ said...

haha..yep agak jauh la sbb korang masuk PLUS ke Ipoh, K.Kangsar, Gerik blabla..tp best kan jalan tu..i loike it..i work in KT and my hometown is Ipoh..i suke jln tu sbb bole test skill drift i..muahahaha

hatim a.r said...

@syamzaima:nebes gila kan jalan cmni.patutnya dh buat double lane dh ni

@w nurzlia:pemandangan dia lg best drpd yg jalan lagi satu tu wlaupun distance lg panjang.tapi lama2 lalu rasa bosan jugak

V said...

KAT MANA NAK MENONTON TV1 ,TV2,TVi,TV3,NTV7,8TV,TV9 alhijrahtv, ,Astro Ceria ,Astro Prima ,Astro Oasis , Box Office Movie YA OK KINI ANDA TAK PERLU RISAU ANDA BOLEH MENONTON SEMUA CHANNEL TERSEBUT FREE DI http://vecasts.blogspot.com/2011/10/malaysia-tv-online-watch-malaysia-tv.html
TERDAPAT JUGA LEBIH 207 BUAH SIARAN RADIO ONLINE BOLEH DI DENGARI SECARA LIVE DI SINI http://vecasts.blogspot.com/2011/11/listen-malaysia-radio-online-live-radio.html
jom terjahhhhhhhhhhhhh ,maklumat penting,ada ketikanya sesetengah saluran tidak beroperasi kerana masaalah server down atau pun offline,