Wednesday, October 19, 2011

Quarter Life Crisis


I have commitment issues.

One of the things that i've just realized. I cant even stay focus in a 1 hour lecture,let alone survive a long term relationship. So since im not planning to grow old and die foreveralone-style, i decided that it's about time for me to make a bold move.

Get myself a wife pet. (baby steps people,baby steps)

All my life, i pernah ada 3 jenis binatang peliharaan saja. The first one ialah kura-kura harga 6 ringgit when i was in primary school. 2 hari bela, lepastu rasa macam tak capable tambahan mama tak merestui lalu cadangkan buang dalam kolam sekolah.

My second pet was a group of ikan puyu. Tangkap dari parit dekat kampung. 2 weeks after keeping them i gave up. Ikan puyu is not the kind of ikan you would keep if you wanted something elegant. It poops a lot. At the end of the day, mama was the one yang kena tukar air ikan setiap minggu.

The third pet was a cat. Tapi akhirnya menghilangkan diri disyaki akibat depresi.

You see? I can never stick to one thing for a long period of time-The reason why i refuse to get myself a DSLR like my brother because who am i kidding right?? Photoshop and stuff,no thankyou i'll stick to picnik.com. Easier.

But today i went to a huge(3 storey) kedai ikan in Georgetown to accompany my friend who out of a sudden mendapat seru to get an aquarium. Quarter life crisis much?


And at the end of the day i went back home with a pet of my own.

Perkenalkan, ini Tiz Zaqyah.

isnt she the cutest? holoh holohhhh

She is not alone tho. One of my housemate get himself a kura-kura too. So we have two kura-kura at home.

I call the other one Remy Ishak. But the proud owner is not very keen on the idea. Whatevs.
Im still naming it Remy Ishak.

Their love nest

Siap ada kayu timbul tempat Tiz nak sunbathing pagi-pagi awwwwhh. Tapi dua-dua tengah malu-malu suka menyorok celah batu. Mungkin tak mahu hubungan dihidu media. Dalam pada malu tuh, once letak atas lantai laju gila woh dia jalan.

Harap-harap kura-kura ini akan survive at least 3 bulan. Rendah gila target 3 bulan tapi itu yang paling realistik. Memang tiada pengharapan tinggi pada diri sendiri. Sesiapa ada petua untuk memastikan kura-kura sentiasa cerdas, cadangan anda amat dialu-alukan.

Another housemate's aquarium.

Dengan kehadiran kucing jiran, i give it 2 weeks tops.

23 comments:

syashafie said...

3 bulan tu kejam .hahaha

adrinaqamarina said...

kura kura mati dulu sebab sibuk sampai terabai dye. tsk.


teka teki : kalau sekor kita panggil kura kura, kalau dua ekor? kte panggil ape? kura kura kura kura? hehehe. ;)

Adileen Ramlee said...

ajar kura2 tu mkn sayur...jgn ajar makan pallet...nnt busuk wo! huhuhu...hrp2 kura2 tu bertahan lbih 3 bulan la...kura2 ni pon suka jugak melarikan diri alih2 dok bercengkerama dkt almari kasut dengan cicak.

mimi mn said...

bhahaha sesungguhnya Tiz pasti akan pergi dalam masa seminggu ke tasik berhampiran.


attention span kita sama,heck what am I doing here while G.M Test adalah pada Jumaat ini.

Liyana said...

boleh kut lebih 3 bulan hatim

all the best!

mungkin bagi diorang lumba lari utk cerdas dan cergas?

~ Cik Azz ~ said...

Anak buat akak pnh bela kura2 mcm ko bela tu.. Tup2 bila dah besar tapak tangan kura2 tu, anak jiran kat rumah dia pegi masukkan kura2 tu dalam lubang jamban.. sian kura2 tu.. sian jugak kat anak buah akak tu.. huhu..

Akak bela ikan puyu + ikan patin dlm akuarium.. Seronok tgk dorang main guli kat dalam tu.. haha..

Tak payah susah2 tukar air.. Beli je penapis utk akuarium tu sekali.. Yang penting, jangan sampai akuarium tu terkena pancaran matahari sebab nanti akuarium tu berlumut... Tu yg air asyik nak kena ganti je tu...

Zoe said...

macam mana nak kenal mana satu tiz zaqyah mana satu remy??

SYAZIRA said...

syabas Tiq.. aku sukerk lakonan ko dlm drama Sofiyya kat tibi3 tuh.

sweet life said...

i bet you will give to ur mom to take care tiq and remy... hehe..

thanks hatim about picnic.com...
saya pun guna tu tuk edit gambau...

dali said...

tim bab belajar tu x fokus tu biasa..bab r-ship tu ko belum jumpa the right on yo..trust me..
akak belakan kura2 anak akak, letak di tepi mesin basuh supaya x lupa bagi makan palet tetiap hari.. tp br tau boleh bg sayur, tq kepada pengkomen di atas sana..

hatim a.r said...

@syashafie:malas nak harapan tinggi.nanti kecewa wuwuwuwu

@adrina:kekekura

@adileen:sayur mahal.pellet murah.lantak ah busuk pun hahaha

@mimi:malang bagi tiz,tiada tasik berdekatan.cuma swimming pool di bawah

@liyana:sila doakan mereka T_T diorg memang suka lari2 weh!kalau letak atas lantai macam lipas

@cik azz:saya malas nak bela ikan ni.nk kena beli pam segala.kura-kura ni bior ken je hehe

@zoe:tiz is slightly bigger.but actually tak tau pun mana jantan betina haha

@syazira:ni yang rasa nak tukar nama lagi satu jadik fizow omar

@sweet life:mom got herself a new cat.memang tak pandang dah haiwan lain

@dali:ecececece siap nasihat perhubungan lagi teww haha.

adventurer said...

dikkk, you so funny......

FaiZaH Fyn said...

alololo comelnya tiz haha..eh hamster pun comel jugak! :)

~ Cik Azz ~ said...

Kalau pemalas tak payah bela apa2 la Tim oiii... Bela cicak je senang... hahaha...

D-SIM said...

ahahaha..2 weeks !

WaNieY said...

kedai aquarium ni best.. masuk ke belakang ada kolam ikan. then ada kucing dan anjing punya barangan.. ha.. kalo saya masuk bahagian kucing ni.. mmg rambang mata dah.. haha..

Tijah said...

takpe nanti tiz zakyah mati, boleh beli neelofa pulak. jgn lupa dapatkan sekali ostatshauki. hiks!

hatim a.r said...

@adventurer:where gottt funny mehh ???

@faizah:i dont fancy rats and co haha

@cik azz:bermula secara kecil-kecilan la dulu.kalau hidup kura2 ni boleh la mengorak langkah

@d-sim:i dont have high expectation for these things yknoww

@waniey:owh they have a pomeranian pup!!i want iwant!!!!

@tijah:ostatshauki tak seswai dalam bekas sempit2 ni.nanti asek nak menggauli je

kreepykrunchy said...

cair mekap tiz zaqyah lepak lama2 dlm aquarium..

puteriyangsenyum said...

alaaaaa omeynyeeeeeelahhhh tiz zaqyah :))))

mia sha said...

hye atim...i bela hewan gak...i bela ikan laga....mula2 nk bela ikan laga n kura2 mcm u nye la....pikir punya pikir...bnyak sngt lak hewan nk dibela...i pilih ikan laga...tp kura2 sngt cute...i tekejut gak bukak blog u...u bela kura2...hehehehe....excited i...i pilih ikan laga sebb xperlu guna extra oxygen...ha...i just share je...bnyak sngt la air u tu....kura2 hidup darat dan air...ukdg2 dia naik atas batu or kayu u...so u kena kurangkan sikit air tu....kasi timbul kura2 tu....sory eh if ayat i kasar atimm....i pon xpandai sangt...hehe...

mia sha said...
This comment has been removed by the author.
Yuyu said...

tim..besar sikit kura2 kau tu meh la jodohkan dgn kura2 aku.tapi belom beli lagi.ada dekat kedai tu haaa