Sunday, October 2, 2011

Letih dan Emo


Jika dinilaikan setiap minggu dalam hidup,minggu ini boleh diiktiraf sebagai minggu terpaling hell. Setiap hari sebelum 7.30 pagi wajib terpacak di wad surgery untuk ward tutorials kemudian petang seperti biasa lectures diikuti dengan posting emergency surgery 6 petang sampai 11 malam.

Ulang rutin yang sama untuk seminggu, except weekend 8 pagi sampai 8 malam. Esok ialah hari last.

Mari ramai-ramai; ALHAMDULILLAH.

Its not that i dont like surgery,tapi this hectic schedule adalah sungguh meletihkan,zahir dan batin. Semalam satu rumah tertidur tengahari lantas terlepas sembahyang Jumaat. Padahal rumah mengadap masjid tapi azan sekor pun tak sedar akibat first time dapat tidur tengahari. Tidur dalam laknat bak kata orang. Mari bertaubat.

Despite some mayjah asshole-ness among them surgeons that we had to endure throughout the week, we actually learned a lot at the hospital. I just wish we had more time to rest sebab bukan dapat gaji pun stay hospital lama-lama ni woih. Penat duduk hospital akibatnya lecture petang tertonggeng dalam lecture hall.

Ada satu pagi tu we had to be at the ward sebelum 6.30am. 6.30 PAGI okay. So bangun tidur haruslah lebih awal dari bilal masjid seberang jalan T_T

-hospital lengang seawal 6.30pagi

Ada jugak scrubbing session where we were taught on proper techniques to scrub in for operations. Alaahh yang pakai baju warna kusam dengan fitting yang tak berapa flattering tu. Im sure there's gotta be some law prohibiting people from taking photos in the operation theatre.

Justeru ini saja gambar ala-ala surgeon yang diambil dalam tandas ketika rehat untuk kencing.

Kod pakaian yang betul di dewan pembedahan:

-abaikan surgical mask yang nak tertanggal itu. Tumpukan pada karisma yang ditonjolkan.

Kod pakaian yang ditegah:

-Dato Siti style.

That night we managed to observe a major operation. It was an abdominal aortic aneurysm(AAA) repair. Read up about it here pliss. When patient presented to the ward his aorta was already 7cm in diameter. Ini serius (nada wonderpets). Bila di check pada CT scan ada evidence of leakage.Woh woh ini double serius.

Maka urgent operation terpaksa di buat walaupun tengah malam buta. 2 orang taiko vascular surgeons di call serta-merta untuk lead the operation. Kadar kematian untuk surgery ini pulak adalah sungguh tinggi,jadi memang dah prepare for the worst. Eh apasal macam ilmiah sangat dah ni??

Sure enough waktu baru nak suture graft dekat salur darah,patient had cardiac arrest. But surprisingly takde pun semua nak kelam kabut macam dalam drama tv. Its almost like they've anticipated this to happen. While they perform CPR we went out to follow one of the doctor untuk break the bad news to the family. Sungguh heartbreaking.

Beberapa puluh minit berlalu,CPR gagal. Patient died on the operation table. Wuwuwuwuwuwuwuwu my first time observing major surgery and the patient died. Not.A.Good.Sign.

Since they only used a minor portion of the graft (bendalah yang diletak untuk gantikan salur darah), one of the surgeons telah bermurah hati memberi saki-baki graft untuk dijadikan souvenir.

Rakan sekelas yang berminat untuk membelek graft ini bolehlah datang ke rumah. Potluck dialu-alukan. Sekian terimakasih.

19 comments:

Muhammad Al-Afiq said...

waaa hectic la senior ni...aku bru tahun 2 medic pun dah penat gila vavi...kat sana xleh amik pic dalam operation room..? kitaorang kat sini mengalahkan america's next top model siap buat photoshoot dalam operation room..hahaha..oh btw kalau siti bca konfem dia sentap wei...hwahahaha

Iffah Afeefah said...

Tmpg emo weh

btw takziah

Ijah EmoTemo said...

perghh... mmg hectic gila smpi pkl 11 mlm T____T

Hijaupermai said...

wow...ruptured tripleA...mcm dh bleh expected pt die on table..a very..very good case..but very bad to the pt..

adibah saffie said...

kiteorg pon memang busy abes time surgical posting...tetapi best sebenarnya~...ahahaha...:D style datuk dalam ot tu sangat vogue ye~

azalia hjsalleh said...

kelakar tgk dato siti style tuh

sweet life said...

sabar ekh hatim...
belajar tu kan jihad namanya..

walaupun emo tapi still entry kelakau..
good one... neehhh

ainzoo said...

gile kentang pesen Tok Ti ko tu Tem oiiii :)... Ko tak promot sekalik ngan barangan KompleksHatem instead of SimpliCT? :)

Tumpang sedih dengan condition pt tu. Sgt berat ati utk bgtau bad news kat waris pt..huhuhu

~ Cik Azz ~ said...

Sempat lagi tu nak kenen kat orang...

Iisshhh3...

Not.A.Good.Sign...

Ngeeeeeeeee.....

btw, dah banyak dah garisan yang keluar kat dahi ko Tim... Harus tepek param mcm orang dalam pantang tu... kehkehkeh...

Anwar said...

"dato siti style" LOL!

namaakulynn said...

1stly nak takziah dulu.

then nak LOLOLOLOL.style datuksitihatim yang ohsem tuuu.haha.ok la kan. nak release tension sorg2 mcm tu.tp jaga2 la nak amik pic tu,kang org nampak,musnah imej dokter. hahahha

bugs said...

pehhhh hectic gle la. jgn kata nak dengar azan, bom meletop pn belum tentu dgr ni ble tdo haha

Ungu said...

Aduhai.

Tak boleh cakap 'yeahh i feel ya bro' sebab aku tak pernah witnessed death.

Heartbreaking la weh ini entri.

hatim a.r said...

@afiq:im not sure weather there's any written rule regarding that matter.but it just doesnt seem right to be taking photos in such places hehe

@iffah:silalah tumpang

@ijah:nak tengok tiz zaqyah berlakon waktu maghrib pun x sempat ni

@hijaupermai:there's another AAA in the ward.

@adibah:kalau bizi je boleh tahan lagi.yg tak brape best tu bila MO n consultant buat pundek

@azalia:haruslah jadik trend lepasni

@sweet life:jihad menahan ngantuk

@ainzoo:luckily we're not the one who did the talking fuh

@cikazz:minggu depan start rawatan laser

@anwar:she should be flattered

@lynn:apa ni takziah lepastu lolololol.takziah tak ikhlas lettew

@bugs:kalau gemoa bumi pun bak datang ah

@ungu:takdelah drama sangat sebab patient kan dh mmg unconcious sejak start surgery.sedih tgk family dia je la.and the fact that we talked to him just before he went in for Op

Mama said...

wah hatim....seronok ye ko!..gile aper sampai kol 11....dah posting o&g belom?....kalau belom...alah tim, pukul 11 tu nothing lee...:-)

btw...ayah akak kena tripleA ni.....5 cm diameter....Alhamdullillah...semua ok..masa buat operation tu...akak 2nd year....so kurang cerdik lagi...klinikal pun belom..:)

hatim....more post please...best dan dramatik le entry loh..:)

kreepykrunchy said...

x brapa nak paham what is AAA..x sampai tahap lagi..

sesegar said...

macam hareemmm je,datuk siti style kau tu,haha

♕Shareyza Ghazali♕ said...

Bongoklah kau hatim! Mengilai aku sorang2 tengok style Dato Siti kau tu.hehehehe

mvp_dina13 said...

TEPI SKET!!!

gray anatomy versi buku ke hape ni?

hey dr. hatim, do hav the guts 2 tell his/her famili mmber outside the OR yg theirs love/d one is dead?

d pn x tau nk ssun ayat cmn. hambik ko feelg manglish nih!

and do you fits enough to stand the 9.8 scala richer gengaran-goncangan-hentakan ibu, nnek, kkak yg x blh trm brta kmatian tu?

*smoga brjya dr hatim*