Sunday, October 30, 2011

Ekspedisi Pulau Jerejak


ps:post ini mengandungi banyak gambar,jadi terpaksa diedit untuk mengurangkan waktu mengupload.kelik gambar untuk melihat dengan lebih jelas.ada paham ke?

I've said it in my first jungle trekking post. One fine day,we'll conquer Jerejak Island. And that one fine day was yesterday. =)

My college's Adventure Club ada organize this 2D1N trip to Jerejak so me and friends thought why not? But none of us were a club member. So a massive thank you to the Adventure Club for letting the 6 of us menyibuk di dalam aktiviti kelab anda teheee.

For those of you who dont know, Pulau Jerejak ni dekat Penang je dik oii. Kalau lalu jambatan Penang tu boleh nampak la pulau kecik antara mainland dengan Penang Island. Smacked exactly in the middle of those two. So naturally, the sea water around this pulau smells like dog poop with a dash of budu. Jadinya trip ke pulau ini ofkoslah bukan untuk mandi laut/snorkeling tetapi lebih kepada aktiviti riadah membakar lebihan geleber lemak di sekeliling ukurlilit tubuh.

Banyak cerita angker pasal Pulau Jerejak sebab dulu ia merupakan tapak penjara dan pusat kuarantin pesakit kusta dan TB. But now dah develop jadi tempat percutian. You can read some of the history here;

We stayed at Jerejak Resort & Spa. Overall the room was nice but the restaurant was a huge dissapointment. Not only it took 40 minutes untuk orang ambik order, the food adalah tidak sedap. Tidak berpadanan dengan harga yang mahal.

-clockwise:lobby,the modified kancil/buggy,the room,resort area.

First day memang untuk aktiviti bebas jadi haruslah manfaatkan sepenuhnya kewujudan swimming pool yang menggamit sanubari itu. Disebabkan swimming pool apartment sendiri macam kolam tahi,maka excited terlebih dapat pool senonoh.

There's not much things to do here at night. So we decided to kill time with some much needed karaoke sesh. But you have to pay for the room-hourly rate. Yes,nothing is free on this island.

The next day we had several activities planned out for the whole day. Dimulai dengan jungle trekking. Ahli-ahli rombongan sebelum trekking;

-begitu berkobar.

Jungle trekking cuma 45 minit saja,tetapi seakan 4 jam lamanya akibat trail yang mendaki bukit. Perasaan seperti ingin pengsan tidak asing lagi dalam kamus hidupku,bahkan sudah jadi seperti dejavu. Setiap kali trekking pasti disusuli dengan kecenderungan untuk pengsan diikuti dengan rasa sesal yang mendalam.

-Razak Trail? My daddy wuz ere.

After the longest 45 minutes of our lives, tibalah masa untuk wall climbing pula.

-All set to conquer the super tinggi wall behind us.

Kronologi pendakian:
Im not a fan of height so you can imagine lah how i felt up there. I wanted to just hang on for dear life and wait for bomba or something to bring me down. Yeah,not gonna happen.

Waktu turun ,brother yang jaga tali tu buat lawak tak kelakar. Dia lepaskan semua orang turun ala-ala Solero Shot dekat Genting. Sumpah.Tak.Kelakar.Woi.

Seakan-akan sudah buang tebiat,we did repelling shortly after that. Cuak turun dinding pun tak hilang lagi ni hah.

Lepas semua orang selesai membuang tebiat masing-masing we headed to the suspension bridge untuk ber-flying fox pulak. Great. Lagi satu aktiviti yang 'sesuai' untuk mereka yang takut ketinggian like yos truli.

-Flying fox menyeberangi empangan.

After we were done with the flying fox we went for a bicycle ride around the pulau area. 1 hour bicycle rental is included in this You-Cant-Wait-To-Die-Isit? package.

Actually the initial plan was to cycle to the remains of the haunted prison. Tapi malangnya jalan ke situ ditutup. But it was still a fun bike ride sebab jalan untuk berbasikal adalah di sepanjang shoreline. So anda boleh lihat Penang from a different perspective.

-That's Queensbay mall.

Tetapi fun tidak bermaksud tidak challenging ok. Trail berbasikal dilengkapi dengan lopak air durjana dan selut berbahaya. Ada ahli rombongan yang telah menjadi mangsa selut ini.

Exhibit A:
Lepas 1 hour bike ride sepatutnya ada paintball and archery included in the package. Tapi semua orang muka dah macam nak pengsan lalu surender dan balik ke bilik untuk mandi, packing dan chow ke Queensbay.

-menunggu feri untuk pulang

All in all, i think Jerejak has a lot of potential. But Guan Eng has to do something about the sampah-sarap here. Kalau kasi bersih pulau dan laut sekeliling dia mesti kurang disgusting sikit.

Sejurus mendarat di jeti, terus tak berlengah dan menuju ke Pak Hussein tomyam untuk makan. Memang menjadi kebiasaan kami untuk makan besar selepas aktiviti-aktiviti lasak. Sungguh tak berbaloi seksa diri untuk kononnya bakar lemak seharian -__-"

Sekian,laporan aktiviti Adventure Club yang pertama.

18 comments:

FaiZaH Fyn said...

eksaited laa tunggu nak tengok gambar bekas penjara tu tp xde..tsk tsk

HIdayah said...

berjalan je kejenye..besh3..

namaakulynn said...

tak tau nak komen part mana. semua best. hahahhahahah.

mcm besttt je pulau jerejak ni.aktiviti tiptopppp!best best best.boleh la buat plan utk kelas ke nnt. thank you dokter! ;p

Cik Hernie said...

mcm best je, 1 fine day nk pegi sni jg..
#i mean d trekking.

syashafie said...

lemak yg di excrete pon masuk balek kalau mkn bnyk cmtuh.haha :P

Hidemichi said...

eh, yg next punya aku nak join ek. yo yo o.

hatim a.r said...

@faizah:we were excited as well,bummer gila tutup plak jalan

@hidayah:mana ada bejalan je...hari biasa duduk rumah lipat kain ok

@lynn:memang best pun!tapi food mahal.

@cikhernie:sesiapa yg suka aktiviti camni ok la pergi.tapi kalau nk relaxing tepi laut baik pegi redang ke

@syashafie:tau takpeeee

@hidemichi:takde next dah haha.lepasni nk try tempat lain lah plak

Apis Hilton said...

they said it was a haunted island, is it true??

harnidahussin said...

hatim...kalau taknak berlelah semput..baik gi spa kat situ jer...best wooo...

syamin ariffin said...

hoi2,makan sedap.pak hussein tomyam kelass gituwh.area bj kan?

D-SIM said...

yes ! pulau pinang slack kat perairan die jea.. btw, mcm sronok jea activities korg

norhidana said...

wahaaa mmg penuh padat tul aktiviti korang utk menghilangkn lemak...
tp acara mkn2 bile dh balik tu lg bagus hehehe

.. said...

perghhh .. jerejak & pak hussein tomyam are two closest thing my heart as both were/are my living place.

pesal tak try spa @ jerejak? best tau .. open gazebo with sea view & sea breeze

hatim a.r said...

@apis:i didnt see any ghost.so iguess its not true

@harnidah:kalau setakat nak spa takyah susah2 gi pulau hehe

@syamin:i dont know exactly where it is lol.dekat dgn giant

@d-sim:mmg syok!pi la try cuma tu lah,sampah banyak

@norhidana:yg last tu yg looking forward tu

@..: will try it some other time

syakey said...

ingtkan takdak apa dkt pulau ni.....

takdak ke terserempak dgn roh roh org penyakit kusta?? huhuh

razli's daugther said...

Salam.nak tanya,berapa cost yg da spent sepanjang kat sana eh?setiap aktiviti,memang sendiri2 organize atau ada pihak mana2 yang tolong handle kan,example:wall climbing/flying fox/jungle trekking?
tq.

beloger baru ler said...

hatim, ade idea tak kalo pi pineng nk stay hotel mana
sumtin cheap @ affordable n comfortable mayb?

hatim a.r said...

@razli's daughter:sorry for the late reply tak perasan!!yg kitorg pegi ni kolej dah subsidize hehe.tapi ada pakej one day all activities + lunch rm65 kalau tak silap.dia memang ada guide yg akan assist kita sepanjang hari tu

@beloger baru:tak tau la pulak sebab memang tak pernah duduk hotel kat sini.but one thing for sure hotel area batu feringghi kompem mahal! so kalau nk yg dekat2 laut hotel area tanjung bungah ok kot