Sunday, November 13, 2011

Tajuk Perbahasan Hari Ini: Yuna, Tudung dan Role Model Islam


Spent last night watching AIM 18 with some friends. Those of you who are following me on Twitter surely know this since i was tweeting like a maniac during the event. Owh and 3 people unfollowed soon after i wrote this;

If i get a penny for everytime someone is offended by my tweets,i'd surely be rich. Note to self: do not make inappropriate jokes on twitter about Anuar Zain in the future, his fans are probably writing a threat letter as we speak.

So as usual,i started Sunday morning (tak berapa nak morning sangatlah bangun pukul 11 woi) by browsing through gossip blogs just to read other people's thought on last night's show. Dan seperti dijangkakan isu gaya pemakaian Yuna menjadi salah satu topik hangat diperbincangkan.

Yuna

gambar pinjam belog Budiey

Antara komen dari rakyat marhaen berbunyi;

"ini bukan menutup aurat.pakaian ketat macam ni ke jadi role model budak perempuan sekarang?"

First of all,im not a die hard Yuna fan. So this post is not for me to defend Yuna and her outfit of choice. Lets discuss this like an adult. So let say Yuna came clad in a syariah compliant tudung labuh, with jubah and socks, will that be OK?

Even if she sing afterwards?

So everytime i read these kind of comments it baffles me. What do we want from them artists really? Mula-mula festaim bila dengar Yuna nyanyi kita yang impressed,lepastu siap share-share dekat facebook kagum gila ada juga wanita Malaysia bersuara lunak merdu macamni.

We admire these people's amazing talent, indirectly encouraging them to become a singer but at the same time expect them to be ikon Islam Hadhari. You want them to be a world known pop star but at the same time an ustazah pilihan. Where is the logic in that?

Contoh lain pulak bila kita tonton rancangan realiti. Sewaktu fenomena Mawi, semua orang undi si botak ini sebab dia innocent sweet budak kampung yang berperibadi kudus selalu mengunjungi surau. Tambahan pula menjadi bilal di kampung. Wah wah lagilah menjadi-jadi makcik di kampung beli topap 60 ringgit seminggu semata-mata mahu AFUNDI imaginary menantu ini.

Kita suka peribadi Mawi yang sebegini-warak dan tidak lupakan Tuhan. Tetapi at the same time kita undi dia supaya dia berjaya capai cita-citanya untuk menjadi penyanyi pop yang terkenal. Kalau Mawi masuk Akademi Nasyid lain cerita lah. Ini konsep rancangan Akademi Fantasia itu sendiri terang-terangan memang tak menerapkan nilai-nilai Islam.

Lepastu bila Mawi jadi artis kita persoalkan kenapa dia tak sealim seperti zaman pre-Akademi Fantasia beliau?

Jadi persoalan untuk kita semua di sini;

-Adakah adil untuk kita expect artis-artis menjadi ikon Islam sedang kan kita yang bersubahat menjerumuskan mereka ke dalam dunia glamor?

-Adakah even possible untuk artis menjadi role model islamik kepada anak muda?

-Kalau kita mahukan hiburan pure Islam,sanggupkah kita tinggalkan semua ke-lagha-an dunia ini? ( and yes that is including K-pop and terkinja-kinja di konsert Maher Zain)

Dan soalan terakhir;

-Mengapa kita susah-payah harapkan Yuna jadi idola untuk anak-anak kita sedangkan ada idola Islam seperti Siti Khadijah dan Fatimah?

Ini bukan salah Yuna dan tudungnya. Bukan salah Najwa Latif dan video-video laghonya. Bukan juga salah Cikgu Shida *tibatiba*. Ini salah kita sendiri dalam memilih idola, salah kita yang secretly dambakan hiburan duniawi tetapi terus-menerus salahkan penampilan manusia lain untuk tutup nafsu sendiri.

And i think its about time we start blaming ourselves for all these. Dont you think?



ps:post lepas pasal lady gaga tiba-tiba ala-ala alim pulak.bipolar gila kau

38 comments:

syashafie said...

thoughtfull.indeed.

~ Cik Azz ~ said...

AIM ehh...? Akak tak tengokpun.. Tak taupun sape yang menang.. Dah malas nak tengok pesen2 serabai artis ni... Pi mai pi mai dok tang tu jugak.... ooppss...


Betul tu.. Salahkan diri sendiri sbb tersalah pilih idola... ehehhh...

mimi mn said...

Gotta agree with you sya. Irony isn't it?

Iffah Afeefah said...

hidup ni pilihan

lau pilih die jadi role model mmg diri sndiri salah

ade hati nk slhkn org

doakan die berubah sudahla

pemikiran org kite fuhhh

Tijah said...

ooooo begitukah fesyennya? isk! saya tak tengok pulak sebab blog hopping lagi best. hikkks!

lopekk said...

Ko plak Hatim bila nak reveal nama boyfriend?

Takkan tergedik-gedik pergi konsert lady gaga tanpa boyfriend kot? Hakhikhak.

hatim a.r said...

@syashafie:your thought?apakata anda ecewah

@cik azz:its just that tak adil nak salahkan yuna semata.diri sendiri boleh pikir.dah besar panjang

@mimi:irony indeed

@iffah:doakan yg terbaik untuk semua orang

@tijah:tengok tv sambil study ni!

@lopekk:my fans are writing a threat letter to you as we speak trololololol

puteri nur aqiliah said...

hal mereka dgn tuhan. we just need to take care of ourself. mana yg boleh ditegur, kita tegur. x boleh, kita ckp dlm hati n x payah ikut. x mcm tu??

Balqis Riza said...

ini best brooo

Cik Hernie said...

choice is in our hand, so.. lu pikir la sndiri kn.. ;)

D-SIM said...

" adakah adil untuk kita expect artis-artis menjadi ikon Islam sedang kan kita yang bersubahat menjerumuskan mereka ke dalam dunia glamor? "

adoi brader.. kau sendiri tgk, kira kau sokong jgak laa rancangan AIM. tak ke itu bersubahat menjerumuskan mereka ke dalam dunia glamor ? #.#

at least, effort kita kalau tak dapat sedarkan yuna, kita dapat sedarkan peminat yuna bahawasanya cara pemakaian yuna bukanlah yang afdal.

Apis Hilton said...

agree agree agree with u! :)

hatim a.r said...

@puteri:tapi kadang2 kena tegur jugak kan?

@balqis:ini best sisssss

@cik hernie:exactly

@d-sim:ini persoalan untuk semua including myself. RE:second last sentence on the post. Basically my only point is,sometimes we have to look at OUR flaws jugak. cannot 100% salahkan them artists. get it? get it?hehe

@apis:i disagree.tiba2

Insane Inkling said...

Well said Hatim!

Yuyu said...

bila yuna bertudung salahkan dia pada bahagian lain pulak.

ayoyoyo...

shidaidris said...

x nak komen tentang post ni sebb well said. apa la nak expect tentang artis, just appreciate dia punya bakat jelah, yang lain biaq pi la

cume tentang tweets anuuar zain tu, mak suka...haha

ainzoo said...

Setuju dgn apa yg ko kata tu Tim.

Satu jari tunjuk kat orang, empat jari lagi tunjuk kat diri kita sendiri. Gitu la di ibaratkan. Cuma, kita as sebahagian drp masyarakat, harapnya dapat mainkan peranan untuk saling sama mengingatkan ~ berpesan2...

Aku suka ttg twit AZ tu..hihihi ;)

suffiakmal said...

hatim i do agree with you.

DanieL AdiE said...

Indeed!

Stop blaming others..

Pikah said...

sooo true

Lovely Fieyza said...

yeah.. i think so.. manusia skrg ni.. sendiri pun tak betul sebok nak betulkan org lain.. haha...

Eisha said...

bagus entry ni..tu belum lagi yg dok sebok bkn main mengata artis seksi nak mampos sdgkan aurat kita sendiri tak sempurna kita jaga

what we expect from them??

Juno said...

nah, ini baru entri rupawan.
Aku minat AZ masa Keabadian Cinta.

dah. sekali je aku cakap.

hatim a.r said...

@insane inkling :thankyou

@yuyu:thats what happen when you idolize an artist.

@shida:kan??nak harap lebih2 dari artis buat ape.ramai lagi personaliti macam ustazah bahyah ke prof muhaya ke

@ainzoo:itu tweet main2 ok.anuar zain sila jgn saman

@suffiakmal:yes!

@daniel:exactly

@pikah:not necessaraly true.im deeply flawed.im sure someone else can come up with better arguments

@fieyza:memang sifat semua orang ni.termasuk yos truli!

@eisha:its our fault jugak yang mempopularkan diorang kan.so maybe instead of fully blaming artis,we ourselves pun boleh cermin diri dulu. *insaf*

@juno:ecehhh tak perlu malu mengaku minat AZ ok.lagu dia sedap kot!

Sarah Iman Khairul Azhar said...

nice entry. in the end, it's up to us to choose the right way

tira azhar said...

this is truly nice,
it's all about choosing who to be your idol, not blaming someone when she's not qualified in being one. btw, dia pun tak mintak kita ikut dia kan? parents pun tak boleh salahkan yuna kalau budak2 ikut dia - because parenting is how you teach your children, not asking them to follow another ppl.

hah, i still love how she sings.

Emi Miao said...

dear hatim,

sgt setuju dgn pendapat anda..
inilah yg ingin ahkak luahkan tapi tak terluah2..
wat do u expect kalau dah nama nya artis/penyanyi..tak kan kau nak dia pakai jubah tutup muka tapi nyanyi dgn gitar pulak..semua bajet alim bagi komen yg holier-than-thou..
drpd dok risaukan anak org baik jaga anak sendiri dan diri sendiri supaya tak jadi mcm tu..

okeh cuma saya punye dua sen..

puteriyangsenyum said...
This comment has been removed by the author.
puteriyangsenyum said...

totally agree with you. sgt2 betul. tp ade jugak certain artis yg kita boleh jadikan idola. contohnya, wardina saffiyah. it's depend on ourselves lah kan, ape yg baik tu kita jadikan teladan, ape yg buruk tu kita jadikan sempadan. waallahualam. :)

nice entry btw! like3~

last but not least, ape yg baik itu datangnya daripada Allah swt dan ape yg tak baik itu juga dtg daripada Allah swt tetapi disandarkan atas kelemahan diri kite sendiri. ;)

Akid Nadia said...

totally agree with you on 'yuna dan tudungnya' and with regards to the twitter post, it sounds like a joke to me. haha!

btw, keep up the good work. i like the way you express your thoughts, clear and easy to understand :))

Naqiuddin Rozman said...

agree.. Yuna datang bukan sebagai idola untk mendidik anak-anak melayu(islam) cara menutup aurat atau ape. die datang sebagai penghibur (walau pun mcm berbunyi sekular). so memilih icon perlu kena pad tempatnya.. Hidup Yunaa!! (ehh tetibe)XD

Hidemichi said...

Well said. worth standing ovation in an award show. like, seriously. I always thought of it but never succeed to put it in words. mohon share...

hatim a.r said...

@sarah iman:yg dah boleh pikir sendiri baik buruk tu sudah2lah salahkan artis atas nafsu sendiri

@tira:i love her song decorate!

@emi:kan?dah namanya artis memang tak dapek la nak harapkan jadik ustazah.pekerjaannya tu pun in the first place kita x tau selari dgn islam ke tidak

@puteri:even wardina kan dh cakap,artis TAK BOLEH dijadikan idola kan?maybe this is what she meant

@akid:ini bukan clear thoughts ke apebenda,sbnrnya memang tak reti bermadah kata.tu yg ayat mcm budak darjah 3 haha

@naqiuddin:exactly

@hidemichi:silakanlah share.moga2 tiada lagi komen-komen di blog gosip yg mengharapkan artis menjadi role model pada anak-anak -_-"

LIP (^_^) said...

Agree with u.

saya afi said...

Bipolar? Hmm. Nice thoughts though :)

jaa64 said...

i'm so agree with u..nice post dude!

mvp_dina13 said...

TEPI SKET!!!

wannabeteachersaid : ni jga brikutan pnca ibubpa x blh jd cth trbaek buat anak2.

jd, make yr move!

mirror -> muhasabah + keep-die-high-enough improvosing!

mvp_dina13 said...

TEPI SKET!!!

Mark Westlife (once said) : .... my great family mmbers, boyfriend, friends tis all for you.

*one not-so-so-died-hard-fan-heart broken on tat day*