Sunday, March 18, 2012

Fatass to Badass (or the other way around)


My housemate showed me a picture from our trip to Oslo centuries ago and pointed out the fact that i was slimmer then compared to now.

Translate: "naharomm gemuk sial kau sekarang".

I get the message;loud and clear.But trying to stay kurus in Malaysia is almost impossible. I've written in one blog post about my plan to shed some weight (siap beli kasut baru lagi kau) but guess what? Sekali berhenti jogging dan terbiasa manjakan diri dengan tidur petang membawa padah. Sejak berhenti bersenam tempohari memang terus simpan kasut sukan baru berkilat itu di bawah sinki. -__-"

Sesungguhnya istiqamah itu tidak mudah.

Fenomena penambahan berat badan secara melampaui batas ini sememangnya bergantung pada gaya hidup secara keseluruhan. I mean, waktu di Dublin dulu pun memang tahap senaman di kadar minima. Manakan tidak, hobi bermain tenis cuma kekal seminggu lepastu simpan raket bawah katil. Nampak pattern habit si gemuk yang tiada komitmen hidup di situ?

But thing is, di obersi i did not own a car. Jadi kehidupan seharian dipenuhi dengan aktiviti berjalan kaki.

-berjalan ke lecture hall,first year.

Kadang-kadang ulang-alik rumah ke uni 4 kali sehari cincai kira 2 jam jalan kaki. Jadi sebenarnya small steps like jalan kaki instead of naik kereta memang contribute ke arah mengekalkan berat badan unggul. Takpayah kau nak gigih lari marathon 14km hari-hari.

Dari segi pemakanan juga begitu. Diet yang serba zuhud saban hari memang menyumbang juga. Makan secara mewah cuma bila melancong saja.

-italy

-morocco

-paris

Tapi pulang dari melancong ini dia menu di hari biasa;

-kau tengok alas periuk bekas telur DIY tu pun dah putus selera.

Pemegang syer terbesar saham lemak di badan ini ialah tauke gerai nasi campur. Makanan di Malaysia adalah terlalu senang dijumpai, harga murah pulak tu kalau nak compare dengan di obersi dulu.

Dalam piramid makanan karbohidrat perlu banyak diikuti dengan protein. Tapi masalahnya ayam goreng di gerai nasi kandar dia bagi whole chicken leg instead of normal drumstick so according to my logic a.k.a fatass' logic, you just have to modify your food intake supaya masih menepati nisbah piramid makanan.
See? I totally adhere to the food pyramid,only that it's a supersized version.Now that i've recognised the problem , i shall say no to nasi kandar for dinner. Lunch mungkin boleh dipertimbangkan lagi huehue. Memang frust ok bila sanggup tahan taknak beli pakaian baru sebab konon nak tunggu badan kembali kurus tapi ibarat menunggu Nora Danish masuk meminang. To give you the idea how kurus i used to be lemme show you koleksi gambar retro zaman muda-mudi;

-dekat Paris disneyland sewaktu muka masih runcing seperti Anita Sarawak selepas wudhuk.

-sebelum balik Malaysia. kemeja putih itu kini tidak dapat dibutang lagi T_T

-Amsterdam. Jeans saiz 28. Sekarang dah jadi alas kaki.

-salah satu jeans favourite. Kini cuma mampu sarung ke sepertiga paha.

Sekembalinya ke Malaysia 2/3 koleksi baju dan seluar tidak mampu untuk menampung tubuh mungil ku lagi. Rasa nak pitam tengok gambar sendiri yang diambil di Pulau Perhentian tempoh hari......
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
T__________T

Sometimes it only takes one (or two) bad photo to kickstart a healthier lifestyle. Here's to regular exercise and istiqamah!

23 comments:

FaiZaH Fyn said...

konklusinya start jungle trekking balik so sport shoes baru yang terperuk bawah sinki tu tak jadi sarang lipas dan mempercepatkan pembakaran lemak anda :p

sweet life said...

hehehe....
dah demuk...
hehehe...

Melin Budak Baik said...

Nasi double + kuah campur + kuah madu + papadom seringgit + whole leg = sedapnyaaaa! Oh my, I'm hungry like hell T___T

The Ugly Mother said...

idok le gemuk mana pun!

~ Cik Azz ~ said...

Hahahaha....

Welkam to the club.. hoyeeaaaa...

But you still ensem and sweet maa... *saje amek ati.. hehe...

FARAH ASYIQIN said...

same situation here. istiqamah benda paling susah nak buat.

LoLLy~ said...

more gmbar gemuk plsss...men nyorok2 dlm air mane aci

Maira Junoh said...

siapa komen dia rupawan

hewhewhew (:

hatim a.r said...

@faizah:baik mem

@sweet life:bukan demuk dah ni.ni dh tahap obese

@melin:how can we say no to that, right?????

@the ugly mother:ececece jaga hati nampak hehe

@cikazz:jom kita jogging kak!

@farah:nak start senang.tapi once dah stop..perghh

@lolly:motif nak vain gila upload gambar banyak2?haha

@maira:self esteem booster ruangan komen ni

ashz_ami said...

patutla tiba2 ajak aisyh gi jogging petang td.. hehe..
next week, on !! minggu ni kn shopping2 dulu.. nk kenal2 jalan kt penang kn.. :P

hatim a.r said...

hoi hoi sebelum ni pun memang jog okeh cuma hangat-hangat je haha.jom la petang esok.tiap petang kot jog

Filla ~ Kasihs said...

haha.. sabar ler yer.. cer try weekdays kurangkan nasi, lebihkan mihun.. weekend boleh ah nak sental nasi, tapi bukan segunung kat pinggan.. cer try..

norhidana said...

hehehehe rilexlah dik
pasni ko gi lah gym 3kali seminggu...
msti boleh nyer
dhtu ko amalkan mkn salad mcm time kt obersea tu dulu...

~Lunia Icha ~ said...

it's ok..xkesahla gemok ke kurus..jnji sihat kan

irma-ain ibrahim said...

gemuk takpe asal sihat walafiat. :D


p.s ; i saw the cutest car of the year yang kaler bitu tu haritu. :P

hatim a.r said...

@filla:tapi nasik campur mamak belakang spital tu menggoda ohhh.takbley tahan.pastu mana ada kedai jual mihun utk lunch.ecewah orang gemuk mmg banyak alasan

@norhidana:kat obersi tak makan salad pun kak haha

@lunia,irma:sihat ke "sihat"?

arda said...

ok.gambar yg last tu mmg tak blh blah.ketawa sorang2 bila tgk.

hatim. u can do it!!! blh kurus punye :)

~roslinda~ said...

heh tak pernah rasa bosan baca blog ni~
good luck btw! :)

AjlaA said...

omputih kata bekpes like a king, dine like a pauper? ce try amik light dinner je. yg ptg sihat luar dan dalam. kdg org kurus kolesterol kemain tinggi gak. apakah?

NurWahidah Abdullah said...

hehe..mmg kurus dulu..

hatim a.r said...

@arda:dah terdampar rope ape je

@roslinda:tq

@ajlaa:bekpes tak sempat bangun,lunch tergoda nasi campur,dinner tergoda nasi goreng pedas hehe

@wahidah: T__T

Tiara Fazlin said...

hatimmmm u areee soooooo funnneeeehhhh!! hahahahah u kurus jela hatim! :p

anon said...

stop being so funny! kidding. please don't.