Monday, April 16, 2012

Diari Seorang Opah


Opah is an outgoing sassy lady. So whenever we want to go lepak at Kuala Kangsar town we'll bring her along. Not only she's a joy to be around, she'll pay for your cendol too lol. Opah, maafkan kami cucu-cucumu kerana kuat menge-pow.

Last Saturday we went to Kuala Kangsar town to get some cendol. It's been a while since Opah went out so she's quite excited too. Dia punya semangat macam nak ajak pi melancong Paris. We had cendol, laksa and pasembor at this place near Sungai Perak.

And guess what Opah brought along in her handbag...

Telur rebus kenduri.

"Opah,bawak telur rebus,boleh makan dengan laksa",kata beliau penuh yakin. Kau mampu?

Selepas kenyang,ingat nak terus balik sebab hari macam nak hujan. On our way home lalu kedai bunga. Tiba-tiba Opah nak beli tanah baja pulak. Apa saja untukmu Opah...

Since dua minggu ni cuti dari tempahan catering, she's been spending her time doing some gardening. Semai benih terung and some other ulam that i've never heard of before. Maka tak hairanlah orang kampung menggelar beliau Martha Stewart Padang Rengas. Ok yang tu tipu.

When i reached my kampung on Friday she was sitting in the kitchen drenched in sweat. I asked her what she was doing, she said "takde apa buat apa pun, baru mencangkul tanam pokok nyor 5 batang". To me 'takde buat apa' means lying down in bed whole day,watching That's So Raven on youtube while sipping on ice cold Ribena.Clearly we have a very different definition of 'takde buat apa'.

Lepas mendapat tanah baja yang dihajati i thought we can finally go back home. Tapi tiba-tiba on the way ternampak pasar malam pula. Opah and pasar malam is like hipsters and Pavilion. Justeru wajib turun kereta dan membeli-belah di situ.

Selalunya Opah jalan slow, tapiii dekat Pasar Malam/ Pasar Tani atau yang sewaktu dengannya her speed doubles. Jalan laju menonong je excited nak beli ikan. Pasar malam juga salah satu hotspot untuk menge-pow beliau. Komfem dapat.

Sebelum pulang there's one final stop. We had to go to this tailor's house sebab Opah nak tempah baju. Bukan baju raya, baju basahan katanya. Kelasss kau Maria baju basahan tempah kat tukang jahit. Ini tailor yang memang selalu pergi untuk tempah baju kerana menurut Opah design Vera Wang Padang Rengas ini memang menepati citarasa beliau.

-sedang go through design dan silhouette yang bakal digayakan

I've a feeling that she's gonna look extra comel in her new baju. Just look at the fabric that she has chosen...

-purple kaler polka dot gituhhh.

In an unrelated note, i saw this car sticker in Kuala Kangsar,

"hon la kalau u syok kat i"

*pengsan*

22 comments:

Tiara Fazlin said...

hahaha I adore ur opah so much! comel! tolong kemsalam kat dia!

The Other Derpina said...

Opah pakai coach kott. haruslah baju basahan pun tempah kt tailor.

btw, u hon x kat keta tu? =p

~ Cik Azz ~ said...

Hehehehehe...

Tang bawak tolo pongantin tu yg tak tahan tu.. Tapi boto gak.. Makan laksa kok takdo tolo mmg kureng sikit...

Cik Semut... said...

poooon...poooonnn....*tetibe*

farah liana said...

weh kuala kangsar katne? kampung ape? ntah2 satu kampung haha

Liyana said...

teringat arwah tok.

Filla ~ Kasihs said...

kemain muda remaja opah ;)

norhidana said...

heheheeh kim slm kt opah yek...
terus teringat opah@nyai akak kt kg, dia pun camtu gk... ada je keje nk bt, tak reti duk diam...

dali said...

opah kekal sebagai nenek kegemaran akak, setelah 2 nenek sendiri dah takde.

[A.I.D.A N.O.R.D.I.N] said...

opah ada twitter x? nk follow..hihi

rerehalim said...

Ooo pdang rengas kee. Saye, sayong mesjid. *tetibe*

hatim a.r said...

@tiara:insyaallah,but i might have to explain this whole concept about blog and internet to her T_T

@derpina:of course tak hon haha

@cik azz:dia memang dah plan dah nak makan laksa tu yg siap bawak telur rebus tu.tapi last-last kitorg yang pow hahaa

@cik semut:sila layari website yg tertera

@farah:kat pdg rengas la

@liyana:rindu jugak dekat nenek satu lagi.yg tu dh meninggal lama dah sob sob

@filla:haruslah muda remaja,kata lepak dengan cucu lol.kalau bawak pi pavilion ni mau join crew shuffle

@norhidana:orang tua memang cenggitu.mana nak dok baring tgk tv

@dali:awwwhhhh kalau opah baca mesti nanges nih

@aida:guna henpon pun masih di tahap beginner hehe

@rere:owh sayong..kuala kangsar tu memang tempat lepak sejak dari kecik.selalu jugak lalu area sayong,chandan dan sewaktu dengannya

Dylla Fadzil said...

fuyoooo, opah berpolka dot mcm thepoplook.com. kini opah setanding remaja hihi

Anash said...

pls laaa...
buat entry elok sket....
tak pasal2 akak dok gelak kuat2 kat opis nih...
dah sume staff pakat nengok kesewelan akak gelak sensorang...

tidakkah itu mengundang fitnah?
hehe..opss...
(mode gelak sopan ..motif?)

anisizatyA.J said...

pokok nyor 5 batang? pergh. Hahaha so cute lah opah

mia sha said...

" komen ah kalo syok kat hatim"
so...bertubi-tubi org mengomen ....ehheehehe...juz joking hatim..

Emi Miao said...

kalau opah baca entry ni sure mengucap panjang..tak pasal glamer..haha...she is so like my mom..hantar baju kat tailor, beli tanah baja utk gardening seperti martha stewart, enjoy shopping di pasar tani/malam..opah awak nampak muda dan sihat lagi..

.. said...

u really adore her Hatim! Can read yg you sgt2 sayang kat dia.

hatim a.r said...

@dylla:opah memang still remaja.baru nak masuk 72 tahun

@anash:tak baik curik tulang baca belog kat opis hehe

@anis:dulu dia siap kait buah kelapa.nak buat apa tak tau,bukan tak boleh beli santan siap kat kedai lol

@mia sha:tak sanggup nak guna slogan tu

@emi:alhamdulillah,so far sihat la jugak.sakit kaki sikit2 la.tapi tanak duduk diam

@...:of course i do! i only have one grandma left.the other one meninggal lama dah,tak sempat bermanja-manjaan

Natasha Zainal said...

Lol, teringat Mak tuk I, sama jela. Dia punya xde pape tu either in the kitchen cooking, backing,whatnot, or kat garden membaja orkid dia. Kalau nmpk Pasar, xde kje laen nk membeli, haha, And yes mntk apa pown dpt, haha. Oh and she enjoys watching Kardashian jgk, haha, dia laa tukang cerita what happened semua. Last week, dia siap ty bila nk smbg tgk harry potter ni, ada lg 4 CD kan, haha! A 65 yo grandma nk tgk harry potter, weeeyy, haha. At some point, I hv to say she's cooler than my mom, haha!

♥ dak pink said...

=)
Alhamdulillah, Opah you masih sihat kuat dah bertenaga.

Dulu, rutin I pun lebih kurang macam you. Tapi sekarang nenek i dah kurang sihat, dah tak ingat, kena pakaikan pampers.

Rindu dia cargas macam dulu.

andynurehanadibahrahim said...

teringin nak lepak2 skali makan roti canai sambil pekena teh tarik dengan opah kamu. hhahah. cool gila