Monday, April 23, 2012

Love Is A Funny Thing


Truth be told, Psychiatry is very boring. Too many theories and too much time spent on one patient. Kalau clerking biasa takes you roughly setengah jam, Psychiatry clerking ambil masa at least one hour. And by the end of 1++ hour tu bukan patient je rasa nak amukan, dengan kau-kau sekali rasa nak bakar hospital.

But today i've learned something new.

Instead of going to the psychiatry ward like usual, we went to a school for kanak-kanak kurang upaya. These kids ada yang Down's,autistic,dyslexic etc etc. Tapi semua periang comel melampaui batas.

Exhibit A:

-memang rasa nak kidnap bawak balik

The principal, Puan Katijah was soo nice and welcoming. She's so enthusiastic in what she's doing it's inspiring. Dah jadi cikgu di sekolah khas since 1984,i wasnt even in my zygotic form at that time. She even wrote songs and later sanggup turun KL carik komposer untuk record lagu ciptaan ini bagi digunakan sebagai alat bantuan mengajar.

I personally think Malaysia needs more teachers like her. Someone who is really passionate in educating the kids, bukan yang sebenarnya jadik cikgu sebab tiba-tiba rasa kerja cikgu je yang senang lepastu cuti banyak heaven woih.

Untuk membuktikan betapa beliau berbesar hati menerima kunjungan student medicine yang tak seberapa ini siap ada prepare bihun goreng tomyam for us T_T


Sepatutnya kitorang yang datang ni lah yang bawak buah tangan,ni dia pulak yang siap jamu bihun goreng satu tray besar. Dahlah makan sampai licin -__-"

Sambil makan bihun sambil tengok students menyanyi menari. Comelness overload.

Ni bukan menyanyi berjoget lagu-lagu bimbo Selena Gomez dan seangkatannya, the songs they sang and dance to were actually very educational. Ada lagu pasal banyakkan minum air, pasal menjaga kebersihan diri and also lagu menggalakkan mereka untuk jadi budak yang baik.

-maaf,kamera sedikit getaran jiwa.

Later in the afternoon i went to a psychogeriatric clinic at the hospital. Psychogeriatric kiranya specialize untuk orang-orang tua yang ada masalah psychology. We met this old couple there. The husband is 90 tahun and suffering from Alzheimer's disease so ada dementia.

The moment they walked in you can notice that the wife is really exhausted sebab jaga orang dementia ni bukan senang. Sikit-sikit dia lupa and they are highly dependant on their caregiver.

The tone in his wife's voice kadang-kadang macam nak marah pun ada sebab pakcik ni dahlah ada hearing problem lepastu tambah pulak dengan penyakit ni memang sah-sah kena repeat arahan lapanploh kali baru nak paham. We conducted a mini mental state examination on this uncle to assess his cognitive function.

Based on the assessments, the patient will be given a total score to monitor the level of deterioration in his orientation,memory etc etc. One of the assessment requires the patient to write down a sentence. Since this 90 year old uncle can understand his wife better, we asked his wife to give out the instruction.

This aunty in her high pitch voice shouted to the uncle in chinese,asking him to write down a sentence. And this is what he wrote;









:')


50 comments:

Dylla Fadzil said...

terharu okay baca cerita pakcik 90an tu :')

miss zizie said...

inspiring. boleh buat filem, seriously! =)

Nor atau Nad said...

:')

Liyana said...

arghhhhhh sedih,tak suka!!! uncle ni buat org terharu :") u should know u are doing such a honored job kan? i wish i am at your place but i do lack the doctor's brain. i is sad.

rerehalim said...

Pergh uncle hero the notebook!:')

memories said...

pergh!!! mcm boleh buat iklan hari raya jer citer ni. moga pakcik tu cepat sembut.

ashz_ami said...

that is so sweet.. and sad at the same time.. T_T

Kisah Aku... said...

teringat kat parent kte..setiap hari akan gaduh2 walaupun dah hidup bersama almost 50 years,apa ntah yg digaduhnya..tapi saat2 akhir nyawa abah..setiap sebelum tido mesti dia nak pandang muka mak dulu,senyum baru tido...ermm..kagum dgn old couple,tak show off love pun tapi we can see the strong affection between them.

Rinie said...

macam notebook sungguh!! camni la baru sweet.berpuluh tahun hidup bersama pun cakap i love you lagi.it's so sweet laa

hdsykn said...

seriously? ;') dah lah baca diari opah pon boleh mngundang airmata apatah lagi entri ini. huks.

iddy said...

awww..that is so sweet :')

najwa aminah abas said...

love. makes the world go round.
~bergenang air mata

shidaidris said...

owh, nasib baik dok sorang-sorang kat umah. mata dah bergenang ni. this is super sweet :)

hanabanana said...

magad. terharunya T_____T

norhidana said...

salute ngn principal kt school kanak2 kurang upaya tuh... msti dia sgt jujur ngn kerja dia...

terharu ngn uncle 90 tuh...

MY said...

sweet... :) ..

aisyahmokhtar said...

bro, abis tu, aunty tu punya reaction camne?

FaznFaz said...

shed tears.... oooohhhh.... so sweet.... to both pakcik and the teacher... really inspiring...

fadz tennyson said...

awhh.. :')

eh, pastu ape reaction wife dia? :D

fyda ahmadi said...

you know what hatim ?
i work at geriatric female ward !
first rasa macam down sbb dpt psy but then rs mcm ada hikmah jaga ahli syurga ni woh .

ceklala said...

eh??tetibe rase uncle ni romantik giler kot! hahaha

The Ugly Mother said...

same question as aisyah & fadz...

az said...

very touching.. :'(

ras emil sazura said...

sumpah part last tacing:)))) apa reaction isteri dia?

sweet life said...

last part is really touching..
mesti wife dia jaga dia
lapan puloh empat kali pun tak pe..
sebab tau...
husband dia just ingat
"I Love You"

so sweet ...T_T....

TheGreatestMom!!! said...

ok... itu sgt terharu...

dali said...

bab zygotic tu ada kaitan ngan zigot kan. tak sangka ada guna jugak belajar sains dulu...lega..

knp mcm nak nangis baca i luv u tu- emosi betul. uncle harus berlakon dlm p s I luv u

Ibu Adam said...

Uih...banyak habuk tetiba!!

Tiara Fazlin said...

darn! ninja potong bawang! T__T
hatim! next entry bgtau ape reaction his wife! buat footnote pun takpe! sobs tacing woh

Hijaupermai said...

"And by the end of 1++ hour tu bukan patient je rasa nak amukan, dengan kau-kau sekali rasa nak bakar hospital."

hahahaha...same feeling klu jmp pt chronic schizo..cuba klu bipolar..sedar2 je patient yg lead the conversation..kite jd tukang nganga..tukang angguk..pastu join skali pt gelak..hahaha..

Rin said...

meleleh airmata kak erin yg mmg nga overload with pregnancy hormone ni.

superb+serra said...

wow! terharu gilaa tgk ayat last tu.

Erm..btw,ade eh posting psychiatry?

/'zi:/ said...

semoga puan katijah diberkati; and uncle sweet sngt ok!

anisizatyA.J said...

:")

anisizatyA.J said...

:")

anisizatyA.J said...

:")

anisizatyA.J said...

:")

FaiZaH Fyn said...

saya perlu mencari calon suami seperti pakcik itu :')

Nisha said...

ok. kisah uncle tu super sweet

emelkhaf said...

How did the auntie react after seeing such beautiful comments from her husband? I feel curious to know. She is indeed one lucky wife.

Emi Miao said...

termenangis lah pulak...mencikk

Kara Badri said...

serius part last sekali tu dah nangis :'(

Fatim said...

this is such a beautiful stoory..

adibah saffie said...

kadang2, buat mmse test memang klakar~ haha...

nway, psy best!!! ^__^

~ Cik Azz ~ said...

Sayang tak perlu diucap..

Bergaduh tapi jodoh berkekalan sampai tua.. Itu namanya gaduh-gaduh manja...

:D

hatim a.r said...

OK lets not get overdramatic people!haha.this is not grey's anatomy.in drama series aunty and uncle would probably end up making out with each other in the doctor's room. well in reality like in this case, the aunty blushed a bit, still shout at the poor old man and we continue on with the assessment.anti climax,i know.that's why i ended the story just like that lol

redzabes said...
This comment has been removed by the author.
redzabes said...

dammit onion-cutting ninjas

whitelilies island said...

cuweeetttt nye laa hai auntie n uncle tu.. touching sgtt :))

mvp_dina13 said...

TEPI SKET!!!

being teacher.
its from the heart.