Tuesday, January 19, 2010

Pengembaraan Anak Muda Yang Penuh Ranjau 2.0-Valencia


Bertemu lagi dalam jurnal pengembaraan sepanyol 2010.episod kali ini kita akan mengupas mengenai sebuah destinasi percutian tak berapa popular di sepanyol-iaitu Valencia. dari Barcelona jika menaiki bas memakan masa 4 jam sahaja.namun jika sepanjang perjalanan disajikan dengan filem sotong gergasi yang ganas dalam bahasa sepanyol,maka 4 jam akan terasa lama.(kisah benar)

Valencia is the capital and most populous city of the Autonomous Community of Valencia and the third largest city in Spain, with a population of 810,064 in 2008.It is the 22nd-most populous municipality in the European Union and 35th-most populous urban area in the European Union with a population of 1,175,000 or 1,564,145. 1,705,742 or 2,300,000 people live in the Valencia metropolitan area.

eh apasal ayat macam wikipedia?terpaksa copy paste sebab ada orang tanya weh hatim belog engkau memang unsur2 hiburan saja ke?ok esok i buat entry kelebihan susu ibu dan kaedah melipat telekung.

kembali kepada tujuan asal post ini,bagi i walaupun valencia 3rd largest city ke apa tapi personally i rasa dia besar sikit je dari pekan Jerantut.tourist attraction pulak terbahagi kepada 2 area;Barreo de Carmen dan City of Art and Sciences.

Barreo de Carmen ni macam typical european city yang lain,ada monumen2 lama dan bangunan2 seperti castle.



but the most interesting place in this area ialah pasar nye atau dalam bahasa spain mercado central. pasar di sini menurut wikipedia juga adalah largest in europe(?) tapi yang pentingnya semua barangan adalah fresh dan pasar tidak berbau seperti ketiak bangla.

pertama kali begitu hampir dengan babi =_=*

mana nak carik stroberi besar penumbuk baby 4 euro sekilo hah?

yang speselnya tentang valencia ialah bangunan moden di City of Arts and Sciences. sepanjang di barcelona asyik tengok bangunan lama maka bila di valencia sumpah batak gila bila nampak bangunan moden.macam first time melawat klcc pakai baju batik sekolah menengah sains selangor T_T



di city of arts and sciences ni ada art museum,planetarium dan the largest aquarium in europe. dengan bayaran 20euro seorang (student price my ass) i menghabiskan seharian mengexplore the aquarium



-selain dari menonton walrus mengawan dolphin show yang awesome juga adalah highlight kepada lawatan sambil belajar ke akuarium ini.

sekian saja laporan kali ini.

to be continued..

21 comments:

schzn said...

hatim weh... kat mesir stoberi penumbuk baby tu harga dia dalam LE3 (EGP) je sekilo... haa... ko convert la sendiri berape.. hahaha

Liyana said...
This comment has been removed by the author.
hatim a.r said...

hah???fuh wajib pergi mesir ni.beli stroberi perlu masuk tentatif selain melawat piramid

gurLuvpink said...

lame x singgah ke blog u..da 3 episod dah..best2..=)

Balqis Riza said...

waaaa cntknye..
nnt dh kawen nk g honeymoon sini la..

uish stroberi tu mengancam dowh! haha

anisizatyA.J said...

haha u know what, i penah buat entry psl khasiat susu ibu, (sebagai bukti :
http://anisbassaj.blogspot.com/2009/06/why-i-want-to-have-three-breasts.html) ahahahha

gila nerd, sigh.

mana souvenir?

Liyana said...

weh aku yg tulis komen pastu delete kat atas tu. hehe

hmm, cool ah jalan kat sini. gunakan semua peluang yang ada nanti dah xde chance dah. unless ko keje kat ovc. and erm. selamat start blaja balik. reset kompas.

klaka la ko nih

apa2 hal. bila masa pula sc selangor buat lawatan pegi klcc? pakai baju batik pegi lawatan tu yg xle belah. sikit2 pakai bj batik. tgk teater tun fatimah pun pki bj batik sekolah. haih~

tengku_fir21 said...

hahaha...
tk sempat singgah ker valencia...

ia amat kagum tapi tk blh ler lwn bandaraya otomobil di jepun...yg bila kita pergi kita akan kata "waahhhhhhhhhh..."

isshh..sedihnyer ge lawatan sekolah pakai baju batik tk blh blahh....

hatim a.r said...

@gurluvpink:nantikan episode seterusnya waceyhh

@balqis:apsal tunggu honeymoon?skrg la pegi

@anis:fuh mmg nerd haha.souvenir mintak kat dyla.dia pun pegi jugak hehe

@liyana:apesal delete?ade la weh band pargi tgk philharmonic orchestra kt klcc.pakai baju batik lusuh pastu naik bas usang tu.malu gila weh

@tengku:rugi tak singgah valencia.japan ada dlm perancangan =)

tengku_fir21 said...

datang ler ker jepun
klu dtg miyazaki lage best

Nona said...

cantik cantik..lama tak dengar perkataan jerantut..hehe

hatim a.r said...

@tengku:ermmm now sudah pokai.sila tunggu bajet akan datang hehe

@nona:orang jerantut kah?ke orang valencia?

~Kak AZZ~ said...

akakpun tak pnh g jerantut....hehe....

cantik la pic tu....jernih je air dia kan....

hatim a.r said...

tula kak..sekali tgk mcm swimming pool pulak.rase mcm nak diving pun ade

norfaridahanum said...

ok,lawa gila.padahal senior i yg g jln2 sana semua asyik ckp psl valencia n barca je...alhambra tuh dah macam amer fort kat india nih la plak..weyy,mai india plak ah!best owh! *jgn percaya*

cop,u bdak band smss?batch rizal ek?

hatim a.r said...

eh i dh consider going to india lah this summer depending on the tix price jugak ah.tak best ke weh????

yup im one of those monkeys who think they can play instruments haha.but now orkestra tuh mcm dh maju sket la.thanks to yos truli =) puji diri sendiri

afsar said...
This comment has been removed by the author.
afsar said...

weh,baju batik sains selangor dah maju kut....kalo g KLCC dah tak nmpak cam budak batak dah...huhu
zaman batak dah berlalu..~

hatim a.r said...

kalau namenye baju batik skolah,design mesti longkang gila.tak boleh buat apa dah.nantila soh rizalman designkan baju batik skolah haha

norfaridahanum said...

summer tuh merujuk pada bulan brape tahun gajah weyh?i mane tau.india ada 3 musim je..hot,very hot,super hot. haha!north india area2 taj mahal tuh agak best r.kalo rs nk pergi n then blk dublin ckp "oh,iv gt tanned!" dtg r dlm bulan mac-sept...sure terbakar wa ckp lu.haha!

hatim a.r said...

mac-september tu kira summer la kat sini.time tu cuti.so im thinking of going back malaysia and frm msia pegi north india