Thursday, January 21, 2010

Pengembaraan Anak Muda Yang Penuh Ranjau 4.0-SEVILLE


OIIIIIII udah-udah lah cerita pasal spain.hahaha mesti rasa nak carut setiap kali baca blog ni cerita pasal spain.bukannya apa,i kalau boleh nak buat diari catatan perjalanan tapi sebab diary is sooo last millenium jadi i update lah ke belog.lagipun i pegi berjalan bukan guna duit KWSP nenek kau so dont kompelin here ah?

sebelum pergi bercuti haritu i ada buat list sikit apa yang i harus buat di spain.antaranya ialah makan local food,tengok bullfight,appreciate local culture macam flamenco dance,berlari sambil dikejar lembu and ambik gambar dengan bangunan-bangunan awesome yang menjadi kebanggaan spain.

local food dah try di barcelona.jadi misi utama ke seville adalah untuk tengok bullfight dan jugak flamenco dance since seville memang feymes dengan dua bendalah tu.(i assume sendiri) malangnya musim winter begini mungkin lembu lebih gemar mengawan jadi memang tiada bullfight diadakan.so the closest thing to bullfight ialah melawat bullring museum. dengan bayaran 4 euro i dan rakan-rakan masuklah ke museum lembu itu.i memang ada bad feeling tentang muzium-muzium ni sebab muzium paling best yang i pernah tengok ialah Night At The Museum.itupun sequel dia dah tak berapa mengancam.


-bukan baju Lady Gaga.ini baju matador

-cuma di sepanyol lelaki yang memakai high waisted pants disanjung tinggi.eh mata tengok mana tu?astaghfirullah..

-Plaza de Toros-what it look like inside

-muzium ini sungguh menarik.ok tipu.tengok gaya bergambar dah tahu

lepas tu i pergi ke another attraction here in seville,La Giralda tower.tower ini sebenarnye dalam cathedral yg besar gila baban.so merasa la masuk cathedral sekali.eh 2 kali first time haritu waktu hadiri majlis kahwin britney spears.

-menara ni ada 30+ tingkat.tiada lif disediakan.bila terpaksa tahan kencing dalam perjalanan turun memang menduga keanjalan pundi.

malamnya pula i pergi tengok flamenco dance di plaza de andalucia.flamenco show selalunya dalam satu pakej with dinner dengan bayaran yang agak mengazabkan sekitar 36 euro.memandangkan menu terdiri daripada haiwan-haiwan terlarang,we decided untuk bayar for the dance show saja sebanyak 18euro.

-walaupun penari wanita berwajah sedikit nyah tetapi penghayatan tetap tak terjejas

memang berbaloi 18euro tu sebab the show was quite long,lbey kurang 2jam and flamenco sangat exciting.lebih excited dari terjumpa lagu Setia Kukorbankan dalam playlist ipod rakan serumah. mengikut sejarah, flamenco ni ada influence gypsy sikit.so diorang punya dress up memang gypsy-ish lah.lepastu the movement macam tap dance kacukan sawan.lagi hyper dari tap dance and banyak melibatkan tepuk tangan dan memetik jari.



itulah antara highlights trip ke seville.sebenarnye i pun dah tak larat nak cerita pasal trip2 ni tapi sebab nak jimat masa dan bil telefon terpaksa tulis jugak supaya nanti bila mak telefon suruh cerita tentang vacation boleh suruh baca dekat belog saja.

lepasni last post pasal vacation-madrid.lepastu kita bergebang seperti biasa ok?

to be continued...





20 comments:

Balqis Riza said...

bergaya seyh mamat tu! wow!! patong yg macho!!!!!!!

oit takdak tmpt len ka nk cium..hahaha

bl nk abs trip ni? blk umah la weyh study

hatim a.r said...

trip dah abes.skarang kat rumah la ni.saje mengenang percutian haha.kelas dah start dah pun X BEST

Liyana said...

description ko semua hyperbola weh haha..

tp kan, mmg muka female sane type2 cmtu ke. nampak gagah.

AmalinaOmar said...

sori aku terpandang benda itu dahulu. astaghfirullah.

hatim a.r said...

@liyana:manade.kakak sorang ni je terlebih hormon sket.yg lain semua feminin je aku tgk

@amalina:aku tak salahkn cikgu skolah agama tu sbb sound kau hahahaha

myzatul~ said...

gamaknya org spain teruja2 nk wat part tu kat patung laki gagah tu~ hahahaah. lebihnye logam kt situ jek.(bantai je logam ke hape pon)

hantumakan said...

aku suka kekdah kau bercuti, trying to absorb the culture. tpi aku lak frust kau tak tengok bullfighting. but agree flamenco dance is sumthing u should see (acheh, mcm diri dah pi spain, haha) tarian itu penuh passion, me see only on tv juga sudah dpt goosebump, terbayang tengok live.

tengku_fir21 said...

La Giralda...
hahaa
penat nk mampus weih naik tower tue

irwan e3 said...

baguslaa blog ko, dah makin professional plak....budak2 msti lulus cemerlang paper geografi bace blog ko ni....

hatim a.r said...

@myzatul:sila kembali ke pangkal jalan LOL

@hantumakan:yela bila pegi tempat org tapi tak tgk culture lain mcm mana nk terbukak minda ye tak?fuh flamenco memang best gila!bila dia hentak2 kaki kat atas stage tu boleh rasa begegar.mmg goosebump!

@tengku fir:diorang seriusly patut buat lif kat situ or atleast provide jamban dekat puncak

@irwan:thanks irwan!belog anda juga best!

irwan e3 said...

ko bleh bace ker blog aku? org kata blog aku takleh bukak...tp taktau laa kalo connection kt msia ni cam cipan sket...lembab gak kadang2... x power cam kat dublin tu

hatim a.r said...

boleh je.lagu2 best woh.lagu neyo tu ape tajuk dia?haritu pernah tdengar tp x tau tajuk.ingat nk donlod

irwan e3 said...

pelik....pahal ngko bleh plak? certain kate takleh.. bunguk bunguk je...

hmm...bkn de tulis ker kt situ? ne-yo - never knew i needed. hang dok negara omputeh, takkan taktaw kot?? haha....

hatim a.r said...

tak nmpak playlist tu kat mane hehe.ne yo tak pemes sini,ramlah ram je pemes.eh btw bulan 2 search nak dtg sini woo (tiba2 bagitau.motif?)

irwan e3 said...

takpe...aku paham nape ko x nmpk. spek ko x cukup power lg tu...hahaha! padahal scroll bwh sket je, ko akan nmpk...

ak rase ni bkn tmpat chattin..haha!

s h a u Q i said...

lol~ tolong la korng 2 eko nie~ amik no tepon sudah~ baru la daring sikit nk bergayut ke~ ngeeeeeeee~~~

Import+Export said...

Bro, apa stok keta kt sana yg cun, aku nk buat stok, hahaaa...

hatim a.r said...

@shauqi:inilah akibat malas meletak chatbox di belog

@import export:hmm hmmm kat sini most ppl guna VW,audi and mini cooper. untung gila kalau dok sini latest model VW polo 17 000 euro je.i mean kalau kat mesia 17000 ringgit ape bole dpt?tp malaysia tetap dihatiku!

~Kak AZZ~ said...

ekekekekekeke......
.
muahahahahahaha.....
.
wakakakkakakaka.....
.
dah balik asrama ehh....selamat study ya....hehehe...

hatim a.r said...

kak azz!lama menyepi?ngeh ngeh