Sunday, January 24, 2010

Pengembaraan Anak Muda Yang Penuh Ranjau 5.0-MADRID,finaaaalllyyyy


yesssss finally sudah tiba di post last tentang espana trip.ni kira macam season finale lah.teruja tak?teruja tak?ke i sorang yang teruja?FINE.

ok first i would like to clear things up.hanya post barcelona saja yang ditulis ketika i berada di spain.post2 lain semua setelah kembali ke dublin.jadi jangan sangka i berjalan ke spain tak tahu nak balik lupa diri perlu belajar untuk anak bangsa T_T

madrid was my last stop untuk siri pengembaraan kali ini.madrid ialah capital of spain bukan barcelona seperti yang disangka ramai pihak(ceh ramai pihak padahal kau je). so public transportation di sini memang bagus. from 1 place to another memang akan naik Metro yang dpt mengurangkan risiko sesat sebanyak 70%.

destinasi pertama sebaik tiba di madrid of cos lah stadium real madrid


tapi sebab dah pergi old trafford so i decided taknak masuk.besides bukankah semua stadium rupanya sama?kalau nak tour stadium baik pergi stadium paroi,dahla free siap ada gerai popiah yang lazat.

jadi sebab kononnya nak jimat duit taknak masuk stadium,i menyinggah saja di souvenir shop stadium tu. nak jimat duit tapi masuk kedai.walaupun kedengaran bercanggah tapi itulah yang kami lakukan. dan sebab real madrid sibuk nak beli player mahal-mahal keychain sebijik pun dah 8 euro. 40 ringgit untuk seketul keychain?ok tak minat real madrid dah.

kemudian perjalanan diteruskan untuk mencari tourist attraction yang free.yes we're cheap like that.our next stop is..

-retiro park.ala-ala central park gitu

-gambar curi dari facebook Wan Syahmi.beliau kacak.sila add

-crystal palace di retiro park

retiro park ini boleh tahan besarnya and memang sesuai untuk beromantis dan melepak-lepak.tapi yang paling penting masuk free.ka-chinggg.
di sini juga i pertama kali dalam seumur hidup naik bot (ke sampan?) jadi memang macam anak sakai bising gila berebut dayung tengah-tengah tasik.kepada pengunjung lain harap maaf i selalunya tak begini.

-4.50 euro je untuk satu bot.ish ish ish Tuhan maha pemurah

the next day pula dipenuhi dengan aktiviti sight seeing.antara tempat2 yang sempat disinggah ialah plaza mayor.i sebenarnya tak paham kenapa tempat ni dianggap sebagai tourist attraction.its just a plaza(hence the name) yang dikelilingi kedai souvenir dan beberapa restaurant.


owh cerita Vantage Point pernah shoot disini.scene presiden kena tembak.berhenti study dan sila tonton filem ini sekarang.

selain dari plaza mayor,royal palace juga dikira sebagai tourist spot.dalam palace ini anda boleh lihat art collection yang dimiliki oleh royal family Spain.yawn.


disebabkan madrid adalah last stop so we had a grand dinner sebagai penutup kepada percutian yang serba indah ini. we went to el cucurauchoo restaurant.despite the name,restoran ini unfortunately tidak menjual cucur tetapi menyediakan seafood yang mantapzz.

-ekspresi buas sebelum makan

as for dessert we went to haagen dazs untuk memuaskan nafsu makan masing-masing.


sesi menambah lemak tepu dalam badan ini menandakan berakhirnya pengembaraan awesome 2 minggu lebih di spain.tiba masa untuk ucapkan selamat tinggal pada negara yang indah ini.
ADIOS ESPANA!!

fuh akhirnya habis pun buat entry pasal spain.i wana sleep now.babai zzzzzzzzzzzzzz


19 comments:

Balqis Riza said...

whoa! mknn itu nmpk lazat! whoa tak tahan!!!

ni ke yg u ckp teruja nek bot tu..kt fb? haha

tengku_fir21 said...

hahaha masa ko naik metro ada tk ko pkir nk bawa company metro tu utk gantikan rapid kl...
wakakaka...
*sampan dekat madrid lebih murah dari paris yer
**ko mmg minat zaharah kn..???

~Kak AZZ~ said...

hehehehe.....akhirnya balik jugak ke lubuk ya Tim.....

*Akak skang mcm takde mood la nk buat post....Tu yg menyepi je tu....Nak kena around the world gak kott....hahaha....

Liyana said...

hatim!

hehe. aku baca semua ini macam laju gila sebab ko tulis macam asal nak habiskan cerita. tapi bagus jugalah boleh buat satu topik blog cuti-cuti hatim

btw aku suka gamba yang ko amik kat fb tu. cun ah.

:)

miSs inTerpReted said...

hatim,

nak tanya u ols duduk mana masa pegi cuti2 di Paris? tgh usha2 tempat to stay lah...

thanks!

hatim a.r said...

@balqisriza:memang lazat hehe.ye nilah yg batak sgt tu *malu*

@tengku fir:serius malaysia kena belajar pasal pengangkutan awam dari negara lain weh.eh takdela minat sgt zara,beli bila sale je

@kak azz:tula kak dh lame baru nk balik ke lubuk.skarang mcm dh malas gila pulak.akak jgn lama sgt menyepi,den tengah bosan tak taw nk baca belog sapa dh hehe

hatim a.r said...

@liyana:aku pun dh malas nk tulis pasal spain sebenonye hehe.btw skil fotografi aku mmg mantap *masuk lif tekan sendiri*

@miss interpreted:owh waktu kt paris act we stayed dekat one of disneyland punya hotel sebab tujuan utama nk ke disneyland.time tu disney buat promotion 1 day extra free skali ngan tiket theme park.tapi from disneyland nak ke city agak jauh jugak.dekat sejam jugakla kalau naik tren.so if nak melawat city dia je baik usyar hotel/hostel kat city tu.

anisizatyA.J said...

cantik gila gambar yg curi dr fb shahmi tu. pokok belakang tu. awesome view.

hatim a.r said...

eh gambar yg diambil sendiri lebih cantik la!jadilaa puji diri sendiri

norfaridahanum said...

hoho!mncari tourist attraction yg free!sgtlah fhm ok...tmbh2 bila dh dkt last stop.
selamat kembali kepada buku.."duit rakyat tu,amanah!!" <---curi ayat ayah aq mnggu sudah

hatim a.r said...

rakyat tidak perlu bimbang.ur money is save with me hehe

adrinaqamarina said...

helo...
long time ta usha2 blog usang neh...
sedikit rindu ma...
btw...
mne nyer description lme?
when god made me,he was showing off?
da tukar baru?
azam taon baru ke?
(0_o)
tga winter break kah?

hatim a.r said...

sedikit je rindu?haha eh taun baru description mestila tukar.down to earth sikit.winter break dh habess la

adrinaqamarina said...

haha...
ok la tu sket je rindu...
kitorang ta winter break ag...
next week...
result cam ne?
gempak la?

hatim a.r said...

ceh egypt pun nak winter?errr result terlalu peribadi untuk dikongsi cewah

adrinaqamarina said...

haha...
mesti la...
igt dublin je ke de winter...
hoho~
kalo boley smpai jejalan tu gempak la seyh...
(0_o)

tintin said...

awek cun zara sentiasa di sisi kot...owhhh i semburu..

hatim a.r said...

zara dengan i memang takpernah clash sejak dulu =)

tintin said...

hopefully u z flirt dgn yg lain la pulak ..zara is ur best chice kot..