Friday, March 5, 2010

Nasihat Kerjaya Dari Seorang Loser


ok now since im sooo over cardiology,damn u cardio damn u.i think its time for a proper blog update.hehe mengada konon nak emo taknak update belog sekali takda orang simpati T_T
so post kali ini mari kita isi dengan sedikit manfaat dan motivasi.shall we?

tumpukan pada perkataan motivasi.slogan bawah takpayah jadikan pegangan hidup


to be honest when i started this blog i tak expect people other than my housemates to read it. so i certainly tak expect that some people will turn to me for advice. sebab kalau anda kenal i secara mendalam pasti lebih rela minta nasihat daripada mat rempit.tidak perlu lihat pada prestasi pelajaran,cukuplah dari segi kekemasan katil setiap hari.memang pada pandangan zahir boleh disamakan seperti tempat kerbau mengawan.

so i wasnt really prepared bila some of my readers ask me tentang being a medical student and whatnot. frankly im not the best person to answer this question. sebab seperti sedia maklum i bukanlah top student pun yang korang nak mintak nasihat-nasihat ni.

jadi lepas spm,dapat straight A's semua orang suruh i buat medik. but let me tell you..medik is nothing like spm. justeru adik-adik jika dapat 30 A sekalipun tak bermakna anda wajib buat medik. sementara tengah sekolah ini lah kena discover your potentials,something i failed to do before.

basically i chose medic sebab i tak tau what else i can do. you have to know what you're good at.tak kisahlah kalau pandai biology pun tak semestinya perlu jadi doktor. mungkin anda ada minat menganyam ketupat ? mungkin boleh buat perniagaan ketupat macam ketupat Nona. tengoklah cik Nona sekarang siap ada rancangan sendiri dekat tv3 hari ahad pukul 2.

di luar sana banyak lagi kerjaya yang boleh di ceburi. kanak-kanak di malaysia i rasa kurang didedahkan dengan kerjaya selain dari kerjaya yang cliche macam doktor,engineer,lawyer. and i rasa parents should not tell their kids what they should do but they should help them to realize their potentials.lepastu let them decide on their own what they wanna do for life.

bila anda buat sesuatu yang anda minat insyaAllah akan happy. happy itu penting sebab bila happy akan jadi rajin bila rajin akan jadi kaya bila kaya boleh ambil gambar begini;

jutawan hai-o,pn samiah bersama aset beliau.aset yang dimaksudkan ialah kereta tersebut.yang sebelah tu laki dia,bukan aset

so in case medic doesnt work out for me what do you think i should do other than audition untuk AF 9?

28 comments:

Liyana said...

hatim! ure the best lah!!! dah lama aku nak bagitau dekat semua orang macam ini. sebab takde pendedahan

indirect motivasi juga apa ini

tapi pasal nak minta nasihat ko dengan mat rempit. betullah juga. hahaha baik minta nasihat bibik kantin kat sekolah


pasal cardio kan. aku malas nak cakap banyak baik ko tanya rozek. die kan best student bab cardio. ceh. kalau tanya pasal gigi palsu untuk orang takde gigi langsung boleh la aku bagi sikit2 briefing macam mana nak buat kan. ceyh

tetiba masuk rozek dalam ini.

dulu aku pernah terfikir nak jual sticker. dengan getah skipping dengan batu seremban yang macam bantal kecik dalam itu ada kacang hijau tu. tak tahu kaya ke tak. masa sekolah rendah lah.. heh

(saja bagi komen panjang)

annoying tak?

Balqis Riza said...

wah menarik post ni..
ada betulnye apa u ckp..
tp zaman akhir zaman ni bdk2 plg2 tgi cita2 pon sume nk jd penyanyi..
abs kalau tu je potensial dorg ade cmne?
makbapak taknak msuk neraka kompem la suh jd doc drpd jd penyanyi betul tak?
tp tu kes kalau cita2 mereka cm hampeh la kan..
kalau nk jd penganyam ketupat berjaya, makayah patut la bg support..kaya woo jd penganyam ketupat..seriusss XD

anyway i jd farmasis sbb apa? pdhal i tak mnt lgsg kimia..amk farmasis mmg tensi gak apabila sume bende psl kimia pdhal kt sekolah dulu, cikgu kimia plg tak disuka apatah lg sbjknya..

i cite2 dulu nk jd cikgu BI ok..i sgt mnt bhsa..tp ayah paksa jgn berhenti amk sains..sedeyh sguh..tp taknak jd anak derhaka punya pasal, i turut je la..

eh emo pulak..agaga

amacam annoying tak? komen i lg pnjg drpd komen yana..hahaha :))

Hanis Abd Razak said...

wahh.. aku ske post ko yg ni... hohoho.. tu sbb aku x terurus dulu.. haha

tp bab cliche job tuh apsal x sebut arkitek? bkn sume cerita2 sume dok tayang akitek ke skg?

Hanis Abd Razak said...

wahh.. aku ske post ko yg ni... hohoho.. tu sbb aku x terurus dulu.. haha

tp bab cliche job tuh apsal x sebut arkitek? bkn sume cerita2 sume dok tayang akitek ke skg?

Miss ... said...

apsal pjg2 je komen kt entry nih hehe
tp aku setuju 100 persen dgn entry ko ni
yes yg penting minat
bila minat kita ada kesungguhan
pastu kaya
pastu happy ekeke

~Kak AZZ~ said...

no komen.....hahahaha....

think positive if u want to be a positive person....

menuju puncakkkk..... gemilang cahayaaaaa........pasti berjayaaaaa......... lu pikir la sendiri....ekekekeke....

hatim a.r said...

@liyana:apasal tak buat blog post terus? +_+ punyala panjang komen.eh aku dh lost kontek dgn rozek

@balqis:cewah buat luahan perasaan pulak kat sini

@hanis:nk salahkan sape pulak ko tak terurus?aku ni lagi kesian dari dulu ikut je ape org suruh.elok je terurus

@miss:yang penting target mahu kaya haha mata duitan betul kita

@kak azz:ni mesti akibat banyak menonton af.tiba2 menuju puncak haha

gr8na said...

tu la kan. cliche sgt..asyik2 dtanam cita2 doctor-engineer-doctor-engineer. i rase la kt msia ni, org kite cm kureng trust skit ngan kerja2 berunsur arts. pelukis ke. ceh2, untung2 leh jd picasso :p

[i.l.y.a] said...

kau jadi designer la wei kan bestfriend rizalman sekarang aku nak menumpang glemer kau.

takpe, dokter la best, dokter kan budak budak pandai. budak tak pandai tak boleh la nak jd dokter.

hohohohohohohh.

btw, sila cuba resepi kerapu i ye.

nfatinalwani said...

blog u kelakar gila! i bace sampai yang old entry. sumpah kelakar! i gelak tegolek sorang2 dlm bilik! i suke! :)

hatim a.r said...

@gr8na:tula.jadi waktu pendidikan seni perlu di upkan kepada 2 jam sehari.tiba-tiba buat cadangan

@ilya:owh awal2 family kita cakap kat aku takpayahla jadi designer jadi doktor bagus.whattodo anak soleh perlu akur

@fatin:thanks fatin!siap komen lagi nk bagitau gelak tergolek-golek hehe

anisizatyA.J said...

nice one. aku agree gila. bila straight a's spm je kita buat medic. cliche gila.pastu tak happy. hahaha. tpp tkpela, malaysia kurang doctor, kang kasi yg tak straight a kang, ade byk medical lawsuit pulak, kaku trjahit kt tgn la. kepala lutut dekat kepala la. he he

tengku_fir21 said...

betul!!!
aku sokong ko,jika kita sebagai penjaga tak perlu nak atur apa pekerjaan mereka di masa hadapan kita cuma perlu bimbing dan sokong macam aku dulu spm amik sains tulin konon-konon nak jadi seorang ahli perubatan sakit tuan...hahaha tapi at least bila kuar results terus apply business study tanpa rasa was-was

~Kak AZZ~ said...

bukan la Timm.... Maksud akak, tak payah la beria2 nak masok af.... Bukan boleh jadi apapon.... Jadi bahan exploitasi je... Lepas tu jadi ahli konsortium AC...jual2 gelang bagaii...

Lagi kaya orang tu, lagi laa banyak hutang dia... hehehe... Pastu bila dah makin kaya, makinnnnn la kedekut ngalahkan hj bakhil... hahaha...

hatim a.r said...

@anis:eh betul jugak tu.takpe la aku berkorban utk anak bangsa cewah kalau najib baca ni mesti elaun naik 3kali ganda

@tengku:cakap mcm gaya penjaga je.hehe ni dh ready ni

@kak azz:takde de den nk masuk af kak haha..yg berjaya dari af tu brape kerat je.yg lain tu buat bahan gosip je

adrinaqamarina said...

yup...
sokong jugak ngan ur post neh..
hoho~
ta semestinye kalo dpt stret a's kna wat medik jugak...
ag stu...
wat medik pon sebab kena pkase ngan parents
parents pulak sume na anak diorang jadi doc la...
tapi i rse...
post ne pon boley jadi motivasi jugak pe...
so mksudnye...
u ne boley jadi da best motivator jugak la...
even u cakap tdi lebey baek mintak nasihat dari mat rempit daripada u...
=)

hatim a.r said...

motivator?gila ke apa haha.betul jugak tu almost every parents nak anak jadi doktor.so lama2 anak pun mcm ikut je ah

Ezz@T! said...

Nice one =))

eima_fabulous said...

hye hatim..i dont know who u r but i love your blog!!n lagi 1 u ni sgt cute n charming ;)

eima_fabulous said...

hye hatim..i dont know who u r but i love your blog!!n lagi 1 u ni sgt cute n charming ;)

hatim a.r said...

thank you guys for being nice.kalau keluar iklan nuffnang jgn lupa klik hehe

hatim a.r said...
This comment has been removed by the author.
helyna said...

setuju ngan kata2 u pasal parents xpatut bgtau apa yg anak dorg kena wat,patutnya dorg bantu anak dorang sedar potensi diri anak 2.Actually,I salah sorg mangsa yg xsedar potensi diri dan ikut jek apa yg org nk I wat.nasib baik I end up be 'org' gak..

anyway,well said!!

aisyah ^^ said...

agree with u! dpt straight a's je habis satu kampung suruh buat medic..
my parents pulak konon-konon tak kisah, ambik la course ape pon..
tapi sempat cakap 'kalau boleh,umi nak tengok anak umi sorang jadi doctor'
aigo~ terus tak jd nk amek interior design..>.<

pasrah je la..
btw, susah ek cardio?????
next block kitorg blaja cardio ni..can't wait!^^

m_m said...

haha.. adoi yai.. official among my fav blogs . oh u sampai ke fakekarl tu.. hahah i afundi u lah kalau u masok.. haha

hatim a.r said...

@helyna:haha mangsa rupanya.patutlah support je apa i cakap =)

@aisyah:owh cardio takdela susah mana but the questions yg macam cimbeng

@m_m:thanks.fakekarl kelakar hehe

m_m said...

*officially.. geh typoism
fakekarl tu cm the most feveret.. u 2nd =p

Hunny Bunny said...

salam...bace post ni... cam btol2 nak ambik medic pla.... TY^-^