Wednesday, March 24, 2010

Tempat Kerja Paling Awesome Di Dunia


Haritu waktu i sedang depresi macam biasalah buka website berita harian untuk lawak-lawak terkini.tapi hampa.mungkin sebab terlalu depress sampai tidak mampu berhumor ketika itu. tapi i found this one article yang sangat menarik. pasal trainee di certain kompeni hanya diberi tugas membuat air dan memfotostat. ini memang mengimbau kenangan silam sewaktu i bekerja dahulu.

cuma bezanya membuat air memang di dalam bidang tugas i setiap hari sebab lepas SPM i kerja di kantin sekolah. ya walaupun dengan penampilan sebegini fabulous tapi i was an 'abang kantin' back then. i was the vogue-est penjual air dalam daerah Nilai ketika itu. hambek kau masuk lif tekan sendiri.

eventhough pengalaman bekerja cuma sekejap sebab i menyahut seruan Petronas untuk sambung belajar di utp,namun efek dari bekerja di kantin sampai sekarang masih terasa.lecuran minyak menggoreng nugget masih kelihatan di lengan mulusku.ok ayat last exaggerate.

sebenarnya banyak gila i belajar dari pengalaman yang sekejap itu. bekerja di kantin sekolah rendah lebih membina disiplin diri daripada program khidmat negara.bayangkan bangun pukul 6 pagi bergegas ke 'office' untuk kupas telur dan susunatur kerusi.then ada 3 kali waktu rehat and perlu sentiasa pastikan kantin bersih sebab kantin tempat i kerja itu gred A.
gred A ok setaraf starbucks.

di situlah tempat i pertama kali peroleh duit hasil tangan sendiri dan belajar sedikit kesusahan. jadi sekarang bila menghadapi kesukaran ketika study selalu terkenang nostalgia bekerja di kantin lantas terus bersemangat. tapi sebelum sambung study balik perlu turun ke dapur untuk makan sebab teringat nasi lemak kantin yang super awesome.

and i tersedar i tak pernah properly say thank you kepada majikan paling terhangat di dunia iaitu pasangan suami isteri Cik Long dan Cik Pian. i tak tahu nama penuh mereka apa tapi i syak cik Pian=Alfian dan cik Long=Long Piah. mereka ini bukan saja benarkan i tapaw nasi lemak bawa balik setiap hari bahkan boleh ambil air soya yang harga sebotol seringgit bila-bila masa sahaja. itu belum kira nugget yang i ratah sambil menggoreng. sumpah tak balik modal pekerja macamni. even waktu i nak fly ke ireland dulu and last year waktu balik summer pun muka-muka pengasih inilah yang sanggup hantar sampai ke airport walaupun i cuma bekas pekerja.

jadi di kesempatan ini i mahu ucap terima kasih kepada majikan awesome ini untuk pengalaman yang mendewasakan i dan sedikit sebanyak membantu i kekal tabah setiap hari. walaupun nanti jika diizinkan Tuhan i graduate and jadi doktor lepastu upgrade jadi angkasawan,i tetap akan bangga pernah bekerja di sebuah kantin 5 bintang.satu-satunya dalam daerah Nilai.


-kalau anda jumpa mereka di mana-mana sila minta autograph.sebab mereka selebriti di hati i. awwwwwhhhhhhh



34 comments:

Amirah I. said...

Hohh aku paham, sbb i pun pernah kerja you, housekeeping lagi, lagi "glamour" dari jadi abg kantin haha not. haaa. sanggup bangun awal tiap2 hari (lepas subuh x tido dah) sbb xnak lewat pegi kerja.

Alangkah bagusnya kalau aku se-enerhetic & se-semangat begitu untuk pegi kelas....

hatim a.r said...

wah wah cepat kau komen bah??sama lah aku harap lebih bersemangat untuk ke kelas.jgn lupa klik nuffnang aku di sebelah jika keluar iklan supaya aku kaya tak perlu kerja kantin lagi

marshitah mohamad mohaidin said...

terharu bace entry ko..(T T)
makcikpakcik mcm dierong susah carik skrng...
baek, layan kite mcm anak sndiri..
(T T)
*tgh emo~

adrinaqamarina said...

ala...
penah tggal depan umah diorang dulu la...
time tinggal kat nilai...
chewah...
tumpang populariti...
:)

kalo la i tau yang keje jadi abg kantin pon boley blaja medik kat ireland...
na je dulu jadik kakak kantin jup...
huhu~
;p

hatim a.r said...

@marsh:ini macam parents ke 3 aku.parents ke 2 makcik yg dok shah alam hehe

@adrina:tempat kerja i takde kakak kantin.makcik makcik je ada.tokey tak upah remaja perempuan sebab tak produktif haha

Liyana said...

penuh inspirasi weh post ini. tetiba aku rasa macam nak kerja kantin nilai 5 bintang ini.

ada contact number?

~Kak AZZ~ said...

akakpun pnh gak keje kantin... Kantin skolah menengah lak tu... Dah la cikgu2 kt situ semuanya kawan2 abang akak..

Pengalaman akak sangat tak best keje kantin tu... sbb makcik tu salu ckp kalau nak makan amek je la apa2, but at the same time, dia bersungut2 dan membebel all the time...

Apsal ko yg lelaki kena menggoreng bagai.... akak yg wanita sejati ni disuruhnya mop the whole canteen tu... sambil mop ada sekor dua budak/staff yang jalan kat tmpt yg still wet tu... Rasa mcm nak mop je dgn dorang2 tu skali...

hahaha..... hambekkkk.... sekali akak bebel, abeh kuarkan pengalaman kerja paling sedih setakat ini... hehehehe...

Lili Sakina said...

walaweyh apsal sweet sgt pengalaman kerja ko???
aku ni nak kerja kat pam minyak time cuti pon mak x bagi...
pastu, aku pakat dok umah perabih beras...hahahaha...sweet revenge kat mak aku

aini said...

antara blog plg best yg pnh sy baca.. :)
rajin2 la update blog ye...

anisizatyA.J said...

upgrade jd angkasawan? hahahahahah wooohh setaraf starbucks eh? dpt free air soya best gila, nak kerja situ gakk. hehe

aida said...

baca blog hatim ni..really make my day.. thanx ya ;)

Balqis Riza said...

hahaha lawak la blog ni wpon cm touching gak la..u ni merendah diri gak eh wpon suke perasan..agaga :D

abg vogue ni pernah jd abg kantin? whoa!! that is sooo sexay!! hahaha

abg2 nk nugget 3, nasi lemak sebungkus!!

yummien straggy said...

bile bace entry ni tanpe lihat foto,i feel nothing..
tp bile bc skali lg dgn tgk gambo..
amek ko..
maen dlm seyh..
sedih ek?hehe!

hatim a.r said...

@liyana:tak payah kontek.jumpa ja kat tepi jalan ck cik long saya nk kerja.kompem dpt hehe

@kak azz:saya bukan setakat menggoreng je kak.mop lantai 2-3 kali sehari!tula sebab jadi pekerja kesayangan

@lili sakina:mak tak bagi kerja?sebab kerja pam minyak mcm hardcore sgt kut.cuba carik yg muslimah sikit ngehngeh

@aini:terimakasih.rajin2 la baca =)

@anis:mana la tau kan dpt upgrade.best gila weh dpt soya free hari2.tak caya jom kerja sini cuti summer ni

@aida:thanks aida!u make my day juga =)

@balqis:sorry la dik abang jaga kaunter air je.kalau nk nasi lemak dengan nugget pergi mintak kaunter sebelah hehe

@yummien straggy:manade sedih.emo je ;p

aida said...

finally dh khatam baca blog adik hatim nie..hehe..sgt best...ok ;p rajin2 la update ur blog if bkesempatan ekk..x sabar nk baca..

FarahMadiha said...

wah! baeknye dieorg! siap hanta sampai airport lagii!! hebat hebat! XD

tengku_fir21 said...

ouwwhh cool ler weihh at least sempat mencari duit..
tapi statemetn angkasawan itu saya kurang senang yerrr

hatim a.r said...

@aida:thanks kak.sekarang mcm bizi sikit so tak berapa kerap.tapi stay tune lah sambil kelik nuffnang hehe

@farah:bukan setakat escort ke airport,siap bagi wang saku beberapa ratus dan pen parker yg mahal.memang mengharukan

@tengku:eh apsal takbley pulak nk jadik angkasawan??!!mana tau najib terbaca blog sekali nak taja pergi angkasa

~alya^^ said...

although dh ckp u secara live, nk gak commnt..saya bangga dgn u! sgt mengenang jasa..mmg idola adik2 sedara.;) best gila dpt soya free dhla mahal..abg kantin hot msti dpt admirer notes murid drjh 6..haha

hatim a.r said...

gedik je u nak jugak tulis komen hehe.bila nk updet ur blog hah???takdenye budak skolah rendah nk bercintan its illegal tahu :P

Juma Karamah said...

Haha! oklah tu takat mop kupas telur susun meja jer, akak lagi teruk! Kena kuatkan jiwa raga angkat berguni2 pakaian bagai, walaupun nampak indah je keje di butik!Haha. Memang awesome la keje lepas SPM! Pandai kamu cari bahan;)Provokasi betul!

tengku_fir21 said...

dia terlalu sibuk dgn 1 malaysia 1 dunia yer...hahaha...lagipun dr. faiz tk pergi lage...

hatim a.r said...

@juma:kerusi dia yg panjang kayu tuh.berat nak mampus kena angkat atas meja before mop.mop kena 2 kali 1st guna air sabun 2nd guna air biasa.sebelum mop kena sapu bagi bersih+lap meja.hah memang perlukan ketahanan jiwa raga

@tengku:dr faiz dh tua.lebih had umur dah.sori la hehe

AmalinaOmar said...

bila dah naik roket pegi angkasa esok, singgahla dulu kantin lama kau tu, pegi salam bekas majikan kau tu. nasi lemak yang sedap tu yg buat kau dpt jadi doktor. tapi tidak angkasawan.

[i.l.y.a] said...

apakah motif sebenar post ini?

a) mengucapkan terima kasih kepada cik long piah and pian.

b) saje nak menunjukkan kesweetan diri

c) nak tunjuk rajin kerja lps spm?

jawab bang jawab!

hatim a.r said...

@amalina:setiap kali balik nilai aku jumpa mereka.takpayah tunggu nk naik roket

@ilya:semua di atas.aku nk menyampaikan gratitude kepada org yg tiada pertalian darah yg treat aku mcm anak sendiri tak pernah berkira.takdelah mcm saudara yg kononnya rakan sejak kecil tapi bila aku nk pegi oversi tak nmpak muka pun dekat airport tau2 kirim tshirt hard rock cafe.jadi kalau beli pun tshirt itu mungkin akan beri pada cik long. jawab kak jawab

ctpayong said...

salam
- come across your blog thru zira@zappoz.
- can be addicted jugaklah reading your blog especially waktu mengong2. urghhh...dah boleh jadi cam therapy weyy.
- anyway keep it up son. bukan senang nak erase kan tension orang. more over waktu2 El Nino neh.

hatim a.r said...

eh ni mcm org sama je yg kmen nih hehe.anyway thanks again.el nino ek malaysia?

ctpayong said...

sorry la tuan doctor. ctpayong@jalina memang orang yg sama. terdapat kesilapan technical dan telah pun di rectified.

ctpayong said...

2 hatim with love
Hatim says : MAMA SAYA SEORANG BUSYBODY, MAMA SAYA SEORANG YANG EGO, MAMA SAYA TAK HEBAT MEMASAK, MAMA SAYA LEMAH, MAMA SAYA KEDEKUT,MAMA SAYA HIPOKRIT, MAMA SAYA TAK PANDAI BERGAYA and bla bla bla
ctpayong ans : Tapi mama kamu seorang yang kaya mempunyai harta i.e anak seperti kamu (ishhh... kenapa kembang kempes pulak idung tu...)

hatim a.r said...

ni puji lebih2 nak kirim pape ke?haha

BuNgA PuJaAn said...
This comment has been removed by the author.
BuNgA PuJaAn said...

best kan keje kantin.
i 3x masuk keluar keje kantin.
after spm, stpm, sem break masa fisrt year. hik3x.
mmg montel la keje kantin.
tunggu budak dtg membeli.
ngap sket2 pe yang ade depan mata.
time lucnh.
selagi tokey tak nampak pekerja makan.
dia akan suh makan dulu.
baru buat keje lain.
woohooo...terbaik! =)

mvp_dina13 said...

TEPI SKET!!!

sape kate starbuck standard A hah?
ari tu an, d an, ad jmp rmbut kt bwh bekas air uh. even kt luar bkaspn, ni ke imej starbuck yg smp msuk branding trbaek every year kt reader digest uh?

*hindar, starbuck ni pmegang sham yg trtggi u dlm sgla misi pprgan isreal*