Friday, March 19, 2010

Teknik Belajar Yang Perlu Dijauhi


Antara sifat mazmumah pada diri i ialah gemar bersembang perkara tak berfaedah. oleh yang demikian cita-cita untuk menjadi tukang masak di kaca television sudah lama dipalang sebab nanti bila tengah kupas bawang putih tiba-tiba bukak cerita pasal pengalaman pertama mandikan kucing.

jadi bila i kena study seorang diri dalam bilik memang la sangap gila takde orang sekeliling nak bawak bersembang. dahlah attention span tahap budak 5 tahun justeru banyak perkara tak berfaedah dilakukan ketika membaca nota setiap selang 2 mukasurat.

lepastu bila tengah belajar bertukar-tukar posisi demi menepati feng shui.


-bajet kalau angkat kaki ilmu cepat mengalir ke otak.tapiiiiii harammm

lebih menggusarkan apabila sekarang dah dapat habit bila belajar mesti nak makan. tapi kalau makan tak pernah pulak rasa nak belajar. siap mengidam roti canai tengah-tengah negara omputeh ni pulak.haru betul. nasib baik dapat jugak roti canai tu beli kat masjid. i mean beli dekat kedai runcit dalam masjid tu lah hawau.kejadah apa imam nak buat part time jual roti canai.

-walaupun rupa tak semenggah takpayah kutuk ok! 5 keping= 11 ringgit 70 sen. yusuf haslam pun menangis nak bayar weh

bahana dari program bersepadu belajar sambil makan ini berat badan terbaru berada di tahap tak berapa membanggakan.petang tadi jalan kaki pergi UCD untuk group discussion rasa macam kena angina. stamina tahap norlia ghani dah sekarang. lepas exam mungkin perlu tambah aktiviti senaman dalam jadual harian.

sebenarnya update blog juga salah satu aktiviti tak bermanfaat yang i buat bila daya fokus kurang ketika belajar. see now dah buang masa setengah jam update blog. sesiapa ada tips meningkatkan tahap fokus boleh kongsi bersama.

roger and out bebeh............



36 comments:

farah athirah said...

see now aku pun da buang mase lantas mengurangkan daya fokus aku terhadap lecture genetics semata mata nak bace blog ko. kalau markah aku kurang, aku bgtaw (cek lecture tgk sape lecturer kite) puan amanda yg ni sumer ko punye pasal +__+

tengku_fir21 said...

hahaha...murah ler weih roti canai tue&namoak besorrr (gilalah!miss roti canai)

sori ler geng tak der tips utk fokus belajar, sbb aku belajar bila ada mood klu tk der mood tk perlu paksa diri belajar pun!tk masuk dan lagilah tak ikhlas bagi aku lah

hatim a.r said...

@tyra:sape suruh kau baca dowh haha.tula tujuan aku updet nak bg ramai2 buang masa

@tengku:memang la nmpak besar sebab itu saucer kecik.ilusi optik je.kalau nk tunggu ada mood br study jawabnye mmg takkan study la

Sultan Fauzee ibnu Mazuki said...

hahaha..
kan best kalau aku samer ngan ko..
lamer da tak study ngan ko kan..
hwuia hwau whau

Liyana said...

tutup comp. baca doa sebelum belajar. niat belajar setengah jam dengan fokus gila. pastu rehat jap. pastu belajar setengah jam lagi dengan fokus gila (sebab tahap fokus sekejap.) pastu rehat pastu fokus balik setengah jam

makan chewing gum!

:)

~Kak AZZ~ said...

hehehehe.... akak sama mcm tengku_fir gak.... ada mood semua masokkk... hehe... Kalau takde mood, belajar la sampai seploh jam pon, alih2 yg kuar nnt lagu sejati dr wings tu... hahahaha...

Tp biasanya, bla minat tu mendalam, maka senang la untuk pokes... (agaknya laa...)

keep smiling Timm.... hikk3...

hatim a.r said...

@pojik:kalau ko ade mesti aku lebih tekun hwaaaaa

@liyana:kaulah satu satunya yg beri tips berkesan.akan diaplikasi esok hehe

@kak azz:kalau manjang takda mood cmno tu kak? saya mmg keep smiling je ni =)

~Kak AZZ~ said...

kalau manjang takdo mood, baik tojun yoo la kek sungai gombak tu haa... hehehh...

molampau la tuu kalau asek takde mood je.. Tapi kdg2 kan, bila taim mood tu datang, semua yg di buat/baca terus melekat kt kepala utak smpai rasa nak exam je sepanjang hayat... kakakakaka...

bagus keep smiling.... nnt boleh awet muda... haha...

m_m said...

norlia ghani fit woo skang.. jgn main2 xD

ape la tim.. blaja smbil makan koko krunch baru la pokus =p

tengku_fir21 said...

hahaha..kena cari mood ler klu nk study baru feel...
hahaha

Balqis Riza said...

pernah try study smbl tutup mata? hehe

hatim a.r said...

@kak azz:kalau sini tak brapa sejuk dh lamo den tojun kak hehe

@m_m:koko crunch tade jual so up jadik roti canai

@tengku:harini mood lebih serius YOSH!

@balqis:setiap kali study pun ending dia mesti tutup mata

Miss Rouge said...

hahahahhahaah mungkin budak 5 tahun pun attention span lagi lama dari esp kalau dah rasuah ngan roti canai :P

hatim a.r said...

ya mungkin juga T_T

tintin said...

sume tips ade kene mngena dgn makanan..
kena mkn bru ley stdy..tp lau mkn je mate pon mula la mntak di manje..hushh..
so stdy bia prut lapo..baru mate terbukak sbb duk pk nk mkn lepaih ni..

btw hatim femes msuk oh artis..lalala..lau x blur mke lagi femes..naty owg amik u jd guest artis kt dublin sane..=D

::alifdalmim:: said...

Salam,

berapa bayaran utk model tu??hehehe..

hatim a.r said...

@tintin:takbley cmtu.nnt study pikir makanan mmg kurang kekhusyukan. btw nama pun ohartis,yg bukan artis kena la blur muka

@alifdalmim:model ni charge ikut jam.sejam 30 euro.mampu?hehe

::alifdalmim:: said...

30euro??..mahal2..aku amik local model je la..haha

adrinaqamarina said...

hoho~
sme la jugak...
bile na kosentrasi blaja da hilang...
cam ne gak i buat...
hoho~
btw...
ok gak pe dapat jugak makan roti canai rm11...
huhu~
juz na wish...
gud luck untuk exam...
=)

Juma Karamah said...

lain orang lain fokus studynya... kalau dah tertonggeng terbalik itu cara paling berkesan, teruskan dik! Yang penting input yang masuk! Btw, fesyen study kita sama la;) Sebab tu akak berani jamin! Alhamdulillah dah konvo dgn jayanya:)haha!

Funny blog:) Tahu dari Rizalman Ibrahim. Yup! his blog la(^_^)

hatim a.r said...

@adrina:thanks!ada lg sekeping roti canai dlm fridge hehe.nk goreng jap

@juma:wah wah jeles dh grad.amek course ape kak?

Juma Karamah said...

tak la excellent mcm kamu amik medic, setakat law je(>_<)tapi profesion skrg dah jauh tersasar ke bidang publishing.. Haha;)

eima_fabulous said...

hatim formula i simple je..kt meja study i letak gmbr mak ayah..hahaa sooo apelg study rajin2 la sb rse cm dorg ckp 'im watching u!' lol!;P

I_Hate_Lolipop said...

aku study lagi 12 jam baru baca..dan result sgt membanggakan dgn pencapaian cukup nafas (mmg result hampas) C+ tak pun B-. haha.. good luck.

hatim a.r said...

@juma:ambik law gedik kata tak excellent lol.woh macam best gila je buat publishing!

@eima:takboleh letak gambar ayah.nnt tengah study terngiang-ngiang come back home my son.lepastu syahdu

@i hate lolipop:ok sgt la study last menet dpt B!!my uni kalau lulus pun kira dh boleh buat cukur jambul

siti norleela said...

focus beb..jgn stdy sbb nk exm je.abes exm sume lupe dh.nnt dh jd dr, patient dtg garu pale.uhuhuhu
gud luck!! anyway i like ur blog.two thumbs up :)

hatim a.r said...

siti!thanks for the reminder!!baru tersedar balik huahua.

lia lousy said...

konon konon tgh study, nak rehat kejap, tapi terus tido sampai pagi.
konon konon risau tak study exam tapi lepas tu still ngadap laptop, mmg harapan lah nak A.
konon konon susah hati nak exam, semayang hajat sampai 3x semalam. call mak beria suruh doakan,tapi buku pun tak bukak.cam ne lah tuhan tu nak tolong..
org kata, kalau baca sebelum tido tu bagus. tapi kalau sblm tido baca belog org lain, baca komen kat fesbuk, cam ne lah nak ingat nota nota tu kan.
bagus jugak kalau boleh gantikan belog ngan fesbuk mcm nota.
kelik je belog lect, terus keluar nota yg mcm sekali baca zuuuppp terus hafal sampai exam.
best jugak kalau mak cik tukang masak pandai hias nasi goreng pataya guna sos tulis formula nak kira ratio.
._.

hatim a.r said...

fuh panjang penjelasan haha.ini macam luahan perasaan ke apa nih

lia lousy said...

hahaha.
agak lah...
imaginasi tak sampai.
._.

aida said...

teringat kat kwn akak..dia ambik medic gak cam hatim..relax je dia study sambil layan tgk drama or movie citer jepun..dia kata kalau x buat camtu nanti ngantuk n susah nk study..giler kagum akak ngan dia time tu..huhu n i'm really proud of her coz now dh jd doktor pun dgn jayanya ;)

p/s:akak doakan hatim pun bjaya jadi doctor nanti ;)

schzn said...

thanks la hatim buat post camni. dapat gakla tumpang sekaki hasil reedback peminat ko..heheh

dUrRaNi said...

sukaa entry niiii....cam owg gle ketawa sowg2 dpn lapt0p.... hahaha...(^___^)

dali said...

wei hatim aku tak tahan ketawa wei baca entri lama2 hang ni. yelah didoakan anda berjaya cemerlang dalam exam..nanti hupdate blog ok bile da abes..dak (budak) hatim ni kelakar tol lah..

hatim a.r said...

isnin ni habis!!!!hah teruja tak?haha

牛五花Orange said...

徵信社,徵信,徵信,徵信社,外遇,尋人,徵信公司,徵信,抓姦,徵信,徵信社,徵信,抓姦,抓姦,外遇,尋人,徵信公司,徵信,徵信,徵信社,徵信社,徵信,徵信社,徵信,外遇,尋人,徵信公司,徵信社,抓姦,徵信,外遇,徵信社,,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信,徵信社,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信社,徵信,外遇,尋人,徵信公司,徵信,徵信社,徵信社,徵信,錄音,背叛,商標,商標,GPS,離婚