Thursday, July 7, 2011

WWHD-What Would Hatim Do.


I will be having my final exams for this semester next week hence the long hiatus. Motif nak kena eksplen? You guys still remember this status i posted on facebook??

The response was overwhelming. I dont have much time to answer all the questions here due to my nowhere-near-complete-but-need-to-pass-up-next-week surgery portfolio and 30juta slides pelbagai topik yang masih belum dibaca. So i picked these two questions that i find most interesting since they are asking for my honest opinion.

Dont worry,other questions will be answered directly through FB message juga(when i have free time ok darlings). Heh,i should've just set up a formspring account kan?


Soalan pertama:

"Hi Hatim, since you offer nak jawab any soalan,ive a question or actually a situation to share. Harap you dapat bagi pandangan. Cmni, actually i baru lepas spm..dapat result bagus jugak la. My parents both suruh i buat medik but im not interested at all. especially lepas baca your posts,mcam susah plak hehe. So what do u think?

Yang benar,Gadis Keliru.


Ok nama Gadis Keliru tu memang baru cipta lah kan,kata nak rahsiakan identiti penanya,sekaligus mewujudkan aura ala-ala Ruangan Nasihat Sri Siantan.

Ini memang biasa terjadi nih kes ibubapa yang mengimpikan anak-anak berpangkat dokter. Bukan dokter Rozmey,tapi dokter betul. Dan masalah timbul apabila sang anak,seperti cik adik ini yang mempunyai interest yang berbeza. Confronting your parents (especially those dictator-like ones) adalah agak sukar. Jadi sila ikuti langkah ini;

First, grow a pair of balls (metaphorically),


and tell your parents exactly how you feel and what you want to do in life. But make sure you have a strong argument there lah. Jangan lah taknak buat medik,nak jadi penyanyi. Padahal suara macam katak tersedak lalat.

Bak kata pepatah;ukur baju jangan lah di badan Kate Moss.

Second, prepare for the backlash. Some parents might take it well some might just get physical and give you a slap across the face which is code for 'this conversation is over,follow what i say'. More often than not parents tahu apa yang terbaik untuk kita.

I know its not a good idea to study medik without minat but if your parents insist,what can you do kan? Redha je lah,and if you fail to graduate or get kicked out of med school you can always go blame your parents and tell them the magic phrase.

I TOLD YOU SO.


Soalan kedua:

"salam hatim.i baru masuk satu kolej ni,so nak tanya mcm mana cara you fit in with new group of people?"

Dara Manja



Wsalam Dara Manja(bukan nama sebenar).

You asked the wrong person. Im the most socially awkward person on earth. Throw me in a room full of strangers,after 10 minutes you'll fine me in the corner-tengah mencangkung muka menghadap dinding.

Selama hidup tukar sekolah dan tukar kolej i still haven't master the art of making new friends. But once dah berkawan tu memang dah tiada perasaan malu dan segan.(re:video Hattan menyanyi)

I guess to truly fit in a group of people,perkara yang paling penting ialah setiap ahli group perlu ada value yang sama. Tak kisahlah dalam group itu ada anak Dato',Tan Sri mahupun anak Aaron Aziz sekalipun,tapi kalau masing-masing berpegang dengan nilai dan gaya hidup yang sama pasti boleh ngam.

So untuk Dara Manja,take time to know people. Get to know everyone but choose few of them to be your close friends. You'll be fine.Besides,you are now entering college.So clearly you survived highschool.If you can get through highschool you can definitely survive college sebab basically college is exactly like highschool minus the excessive hairgel.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Thanks to those yang menghantar soalan. Soalan-soalan lain,dont worry ill get back to you on facebook! Have a productive day everyone!

ps:sebahagian ayat dalam soalan telah diedit sebab panjang sangat woih karangan ayat soalan nye. but thanks anyway =)

18 comments:

sweet life said...

go hatim!

Adileen Ramlee said...

incik hatim mesra rakyat...mnjawab soalan2 berbngkit teheeee

namaakulynn said...

wewittt.
motivasi khamis bersama dokter hatim.;))

nice one!ini mesti dah jadi idola para junior di blog ohsem ni.;))

p/s: new qoute 'suara macam katak tersedak lalat' LOL

Mira Hana said...

nak try jugak la buat macamny boleh ??? :)

ainun zulkiflee said...

Woot woot. Good luck untuk exam yee. Lepas ni boleh buat ruangan sri siantan for real la kann. Heee. All the best ;)

Nurul Lysa said...

ini sangat besh sile sambung part 2 TQ!

Princess Sasa said...

i like

dali said...

mantap betul cara penamaan cik sri siantan tu. i like. terketap2 mulut tahan gelak kah3x..

psl menyesuaikan diri tu sgtlah betul. sama kepala mesti ok..

gud job hatim

hatim a.r said...

@sweet life:im going lol

@adileen:yo lah.dh bezaman baru nk jawab

@lynn:tibe2 banyak plak lepasan spm menjadi kenalan fesbuk

@mira:buat apa?

@ainun:i need all the luck i can get!!!warghh tensi dh ni

@lysa:nasihat takbley pakai.there shudnt be a part 2!

@sasa:i likeee

@dali:cik sri siantan kan mmg suka bagi nama gelaran geli2 camtuh

Mira Hana said...

buat camny gak..status mnx soalan sebab tataw nak tulis apa kat blog

najihatussolehah said...

hm...bagus2...eh doktor rozmey tu mmg doktor perubatan kan..

Annie Han Yeon Rin said...

Sebiji cam sri siantan corner...

cayalah hatim.. balik mesia akak banjer awak makan kat kota warisan ek... ^_^ tapi make sure awak kena jawab soalan akak...


"bilo ko nak kawin?"

namivamp said...

part yang best adalah nama mereka. ;D

ainun zulkiflee said...

tak apa, semua dalam tangan. okay, cakap senang kan =,=

hatim a.r said...

@mira:owhhh haha ingat buat ape tadi

@najiha:entah.tapi gaya rambut beliau memang takbley blah

@annie:saya dah balik mesia pun dah kak.dh 4 bulan dh ni haaa.nak kawen bendenye?nk pass final exam ni pun dah semput ni

@nami:bukan nama sebenar tu hehe

@ainun:tau takpeeeee stress woh

freeter farn said...

best baca dr. to be hatim ~ i like your second Q :) it's also a question from me to you. thank you...

Apis Hilton said...

ala2 jwb soalan kat bhg sakit puan paper metro gitu..hahaa..well written!

misa said...

jadi nama dara manja plak. sgt x boleh blah! haha.

eh, i thought u ni orgnye sgt bersosial. rupenye tak. salah pulak sangkaan aku kali ni.