Saturday, February 25, 2012

Pengalaman Ngeri Yang Menginsafkan


I think i've told you guys before about this one weird habit of mine. I love spending time on youtube watching videos of animals giving birth. You freak!

I dont do this on a daily basis,tabiat pelik ini cuma menjadi-jadi di musim exam sahaja. -_-"
Giraffe, dolphin, stingray, you name it. i've watched it all. My absolute favourite is panda.


I find it amusing, this whole giving birth thing. It's gross and beautiful all in one. While i have no problem watching video haiwan beranak, i've only watched video manusia beranak once in Dublin Maternity Hospital,threw up in my mouth a little. The difference is haiwan beranak macam tak sakit ( i mean look at that panda,so composed.so pro), manusia beranak rupa dia macam sakit gila tak sanggup nak tengok.

Tapi apakan daya terlanjur sign up for medschool hari yang ditakuti akhirnya tiba juga minggu lepas. I have to watch deliveries at the maternity hospital. Live. *pitam*

I thought we were going to do this in the last rotation which is Obs & Gyn. By that time i figured i'd be more mentally prepared to face all this. Tetapi rupa-rupanya we've to assist in neonatal resuscitation last week jadi nak taknak kenalah menggagahi diri menonton orang bersalin.

The common scenario in delivery room:


At one point there was more than 10 people in the delivery room. So to those of you who wants some privacy, i suggest you to start saving up money and go to private hospital.

The process took up a long time,depending on how pro you are. Can you imagine squeezing a baby's head through a tiny birth canal? Kalau kita tengok video-video pembedahan mesti terasa ngilu macam kita yang kena bedah. That day i felt something funny in my tummy,and i dont even have a uterus.

Kita ni kalau sembelit dua hari nak berak taik keras pun dah menitiskan airmata,cuba bayangkan mak-mak yang beranak ni haa...mungkin sakit sembelit kuasa 3 bilion. At the end of the day, i've a newfound respect for mothers. Fathers are strong,but mothers..they are braver.

That lady in pink, she squeezed out 5 fatass kids- all done at government hospital. Mad respect.

I love you Mom,stretch marks and all.

18 comments:

hantumakan said...

it's like having 20 rib bones broken at the same time.. (having it read somewhere)

i done 3 times norm and 1 time c-section..

skang hanya teringin makan ribs yg succulent kat tony romas..

meisautumn said...

saya ada tgk secara live how the doctor induce labour. ya Allah.. nampak sakit gilaaaaa.... my friend yang laki pun kepit kaki.. hahaha.. tulah...dalam Quran ada ckp jgn melawan parents..n one of the reasons is kita x tahu n x nmpak mcm mana keadaan mak kita lahirkan kita..

~ Cik Azz ~ said...

Selalu tengok kucing beranak je.. :)

Selalu jugak dengar kawan2 yang beranak bercerita pasal ni.. Gambaran yang dorang bagi sebijik macam lukisan ko tu.. =,="

Selalu-selalu la jenguk mak kat rumah tu.. ehehh...

FaiZaH Fyn said...

tapi kan tengok LSCS punya lagi nampak sakit daripada normal delivery. sampai doktor cakap jangan takut nak beranak. laki cakap senang laa haih

Muhammad Al-Afiq said...

yes kuasa org pompuan ni beranak mmg hebat...i've watched it masa attachment hri tu kat hospital egypt ni...doc dia kejam jugak kdg2 kat patients yg nk bersalin tu...tp mmg seronok lps tgk baby tu dh selamat dilahirkan..c-section geli scary sikit sbb doc tu ganas tarik perut sampai rsa nk terkoyak...fuhhhh.!~

dayanaazhar:) said...

wah tak sabar nak rasa ngeri jugak...but I guess this experience is a million worth of gold kind of opportunity. u dont get it always till u kerja. plus, this is also a good way to instill the awareness of loving women more, appreciate them

LIP (^_^) said...

as a mom, i felt touched reading this entry... :-)

Fatin Hidhayah said...

sy pun dah tengok real normal delivery. urghh! takut ase nk bersalin. LSCS x berkesempatan lagi. susahnye nak dapat cross LSCS. humm..

Tiara Fazlin said...

guess what hatim! i observed delivery when i was 19! masa kat KMB buat CAS..2 deliveries at a time..there were only two of us in that labour room, yg lain sume doctor and nurses..awesomeeeee gilaa i was super excited! they even did episiotomy right in front of my eyes! coooliooossss! :)

norhidana said...

huhuhi... tp mmg btl pun cume masa akak aritu... nsb lah sbb kene operate... doc je yg tgk ngn nurses...
bile dh jd mak ni baru akak tau apa rasanyer yg mak akak rasa selama nih...

lynnaiza said...

aaaaa..seramnyaaaa..mom,leviewww..

Juno said...

Aku juga sayang mama aku.
Tapi video haiwan paling win, ialah gajah beranak. Darah mencurah ke ladang gandum. Epic gila.

syamin ariffin said...

Sayang mak.Sayang mak.

hatim a.r said...

@hantumakan:sesuai dengan nama hantumakan hehe.kalau makan ingatlah mereka yg kurang bernasib baik di sini

@meisautumn:once you see it,you will never look at your mom the same.

@cik azz:camano nak jenguk selalu,bukan murah nak ulang alik

@faizah:alah CS tu surgery je.kalau SVD lagi cuaks

@afiq:kalau gentle sangat kang tak keluar pulak

@dayana:its amazing what a piece of white coat can do for you.unlimited access to the whole hospital i tell you

@lip:you should be proud =)

@fatin:maternity hospital sini banyak

@tiara:u were there so obviously they did the episiotomy in front of your eyes.takkan tepi or pandangan sisi ye dak

@norhidana:kenapa akak operate?anak akak dh tambah berat dah?

@lynn:goodluck haha

@juno:oih yang gajah tu seram jugak.mau anemic lepas beranak tuh

@syamin:repeat 80 kali

Filla ~ Kasihs said...

OMG, 10 people in labour room... menonton bola sepak????? serious tak sanggup.. hahah... tp bila plak students nak blajo kan? ok, sila cari orang lain.. haku nak menabung nih gi swasta..kahkahkah... 5 tawun lagi cukup kot?

Tiara Fazlin said...

bhahahahah hatim! i meant i was standing right in front of her elevated legs! =p

az said...

tacing la entry nih. hampir menitiskan airmata. cewah!

.. said...

emm .. nampak sgt anak mak sebab mewarisi rupa mak & sayang mak. Alhamdulillah.