Monday, July 9, 2012

Di Penjara Janji


Sejak dilahirkan diri ini tidak mempunyai hobi yang tetap. Selalunya minat tu bertahan paling lama 2 bulan lepastu memang akan terpesong. Justeru the fact that belog ini masih lagi bertahan walaupun diupdate cuma setiap 3 Masihi patut dibanggakan. Selain dari belog, ada satu lagi yang patut dibanggakan- my 2 kura-kura.

Im proud to announce that those 2 bastards are still alive. 

Dahulu cuma sekecil tapak tangan kini nyiru kutadahkan. Guru bahasa melayuku pasti minum clorox apabila membaca penggunaan peribahasa sebentar tadi. Tapi memang betul pun, 2 ekor kura-kura tu dah besar gila sekarang.

Disebabkan dah berpindah ke fish tank yang lebih besar maka kadar tumbesaran mereka semakin menjadi-jadi. Setiap berapa minggu kena belikan makanan baru walhal tuan yang memelihara menderita makan maggi. Dalam fish tank tu they co-habitate dengan ikan-ikan lain. 


Tapi setiap kali balik dari cuti panjang/weekend mesti ada at least sekor ikan hilang. At first i suspected mungkin ikan lompat keluar atau disedut oleh tank filter until i saw this the other night;


The kura-kura ate them fishes! Kecewa ok macam bapak baru found out anak dia curik tabung masjid. How could you do this to me?? Selama ni bagi makan cukup, kehidupan selesa apakes kau nak baham ikan aku?

They've crossed the line and i need to do something. Stat. So i came up with this genius solution;


-yaaa itu sangkar burung peliharaan housemate.

Memang sedih bila tengok 2 ekor kesayangan ini dah macam videoklip Di Penjara Janji ke apa nih but i've no choice. Tapi so far dah seminggu dia duduk dalam tu ok je. Selera makan tak terjejas malah semakin menjadi-jadi.


I dont know how long imma keep them in that cage tapi sementara tu demi mengubati hati yang kecewa akibat perangai tak semenggah kura-kura peliharaan i decided to get a new pair of haiwan for my own amusement ngeh ngeh. 

Memperkenalkan, lobster peliharaan saya...


Memandangkan kura-kura masuk bilik kuarantin, 2 ekor lobster ini memang menjadi penghibur okeh. Dua-dua takde nama sebab sejak dengar Tiz Zaqyah nak clash dengan Remy Ishak takda mood dah nak namakan dengan nama artis.

Selain 2 ekor lobster yang harap-harapnya mampu mencapai saiz setaraf hidangan Victoria Station, we've added a few udang kecik yang dibeli oleh housemate dengan harga segenggam 2 ringgit. You can hardly see these udangs that's why it's so freaking cheap.


Mereka-mereka ini kini hidup bahagia di dalam satu fish tank yang sama. Diharap dengan langkah kuarantin ini misteri kehilangan ikan dan udang tidak lagi berulang di masa mendatang.


22 comments:

[i.l.y.a] said...

This is annoyingly cute. Egh.

sweet life said...

hahhaha... kelakar lah entry ni!!
cian tiz and remy... kempunan..
dapat tgk je lah ikan dan lobster hidangan istimewa tu...

kalo demo lagi besar camner plak?
tukar ikan masuk sangkar..

demo luar sangkar plak ke?
hehehe

Honey_dear said...

u better watch out, sebab nanti udang lobster tu besaq, akan ada lagi misteri kehilangan ikan..

my cousin cakap, lobster dia dah makan ikan bandaran dia, hoho..skeri tak?

Tiara Fazlin said...

ommmy hatim u make my morning! hahahah

FaznFaz said...

wakakakaka!!!! cian tiz n remy kena kurung!!! anyhow, they're still together lah!! LOL!!! so, maybe u shd name the lobster fasha n jejai? yusry n lisa? double LOL!!!!

lobster victoria station is so kecik n damn mahal!!!! so, good luck in membesarkan lobster utk hidangan hari raya!!!

Filla ~ Kasihs said...

bagus gak idea bela haiwan peliharaan cenggini.. tunggu besar pastu lobster tu masak fresh2.. pasni leh bela siakap, jenahak, bawal, kerapu.. sedap woiiiiii 3 rasa ;)

Zaqyah Razak said...

entry ni banyak punchline hehehe. Hi Tiz hi Remy!

dayanaazhar:) said...

dah nama pun otak bakal dokter, mestilah bijak memikirkan solusi, ye dak? tahniah!! best gila baca ...hahahha, nice entry seriously!! tak pernah sangka ada orang nak bela lobster. kalau lobster tu membesar boleh la buat candle light dinner. hehehe

syaidatina amirah said...

lepas ni boleh buat surat transfer ke akuarium Aquaria pulak.

Liyana said...

hatim, aku penah bela kura2..memang dia makan ikan. memula diorang macam suke main2 je gigit2 especially ikan yang ada ekor glitter2 pastu dah gigit ttbe ikan tu mati. then maybe nak sembunyikan bukti dia makan ikan tu. licik kan?

norhidana said...

hehehhe kantoi sudah.... itu 2ekor nyer keje yek baham ikan2 ko dik... tak kusangka...

comel gk 2ekor lobster tu dik, apa kata namakan, shila n sharnaz... tak pun memey n norman hehehe...
comei2 je udang2 lutsinar tu dik, msti kura2 ko tu tak sbr nk baham udang2 tu... hehehe sbr jelah

FARAH ASYIQIN said...

besarnya kura-kura tu. :O
your aquarium dah boleh jadi mini ocean dah. semua sea creatures mostly dah ada, shark je tade lagi. maybe you can consider that perhaps next time bila nak beli ikan lain? :P

hatim a.r said...

@ilya:tengok sapa bela la wei.kura-kura ko ye la mati kering

@sweet life:ni pun ada ikan yang agak bangang saja dok lepak dalam sangkar sama-sama

@honey dear:tapi lobster tu agak slow motion so tak risau sgt.kura-kura ni tak tau kena sampuk jin air mana,laju semacam

@tiara:good morning.eh dah petang

@faznfaz:opkos still bersama.lautan api tak mampu memisahkan

@filla:kan??harap-harap sempat la membesar.tak sabar nak grill sapu olive oil,thyme,garlic wah dah siap resepi haha

@zaqyah:hi dari tiz dan remy

@dayana:itulah tujuan penternakan lobster ni sebnanye

@amirah:permohonan dalam proses

@liyana:ni pun sama!mula2 aku pelik gak la apasal ikan aku ekor ada yang tertobek.sekali depan mata nampak dia kunyah ikan tu sampai separuh badan.trauma!

@norhidana:memang kantoi red handed ni.siap bukti rakaman

@farah:last time ive checked its illegal to keep shark at your house lol.kalau tak memang dah lama berangan nak bela dolphin

rerehalim said...

Ni stock makang budok pny kura2. Besar gila. N lobster pn bakal follow kura2 tu.

FaiZaH Fyn said...

tiz dengan remy memang pasangan serasi dan sehati sejiwa! makan ikan tuan dia pun boleh komplot sama-sama

/'zi:/ said...

keciknya sangkaq! kesiannya kat depa, cemuih o dok lagutu

Zuliza Mohadin said...

"Im proud to announce that those 2 bastards are still alive"...Haha..apa daa..

lynnaiza said...

ooemjay!dah besaqqq gila dua ekor ni.awal dulu kecik tapak tangan.noww,pheww..tuannya membela dengan jayanya.bagus3.

neway,tragis gila ikan tu matiii.hahaha.ganas aihh.

aisyah sakaria said...

sehati sejiwa tiz dengan remy.jangan nanti udang kecik pulak hilang lobster ngap haha

Musafir Melayu said...

Assalamualaikum,

Ahaha, ini comel. XD

nina syazwani said...

sempitnya cage kura kura tuh. hahaha.

~ Cik Azz ~ said...

Hahahaha... Elok la kura2 tu clash.. Dapat ikan sekor tu patutnya share la sesama.. Ni terpaksa berebut la pulak..

Cantik aqua ko.. Kalau tengok aqua kat rumah akak, mau pengsan ko.. Malas ya amat nak bersihkan aqua tu.. Lagipun ikan puyu je yg ada kat dalam tu..