Wednesday, July 11, 2012

Roti Tahi


When it comes to eating out im not fussy. At all. The place could be next to a huge longkang but as long as they serve good food, i can always pretend that im in Venice. Besides, for a student who survives on 700 ringgit per month the 'ambiance' of the restaurant is the least of my concern. Asalkan sedap dan MURAH.

Being attached to the inspectorate unit of the district health office, i had a chance to tag along the health inspectors during restaurants inspection. Nasib baik pergi restoran-restoran besar jadi takdelah horror sangat tahap kejijikan dia.

And most importantly tak pergi restoran yang selalu dikunjungi untuk dinner. Kalau tak memang puasa seumur hidup lepasni akibat trauma melihat kekotoran makanan yang dimakan saban hari.

The first restaurant that we went to was a chinese restaurant that serves dim sum. Masuk-masuk je semua pelanggan menjeling curious apahal restoran ni nak kena raid ke apa, terasa macam artis pulak jadi centre of attention. Tempat makan dia bersih dan proper tapi sebaik melangkah ke dapur nya, terserlah kejijikan di situ.

-but this is actually not that bad. Ada group lain yang pergi tempat 20 kali lagi jijik.

-mesin mengadun doh dim sum di tepi longkang kecil yang airnya mengalir tenang. Wow,sungguh kembang tekakku.

Salah satu syarat untuk restoran ialah tak boleh letak food dan utensils directly atas lantai. At least kena ada alas. Tapi kalau setakat alas dengan bakul lubang-lubang cenggini baik tak payah.

-pinggan mangkuk yang telah dibasuh. Siapa dapat pinggan bawah sekali mesti ekstra sedap sebab ada jus lantai.

And these sengkuang ada alas tapi dengan air bertakung di sekeliling, tidak hairanlah jika percikan jus lantai akan menambah perisa kepada sengkuang tersebut. Pisau yang digunakan untuk memotong pula memang dah marinate siap-siap dengan air lantai.


Selain dari air jus lantai, aroma dari tong sampah tak bertutup berdekatan tempat memasak juga menyumbang kepada rasa lazat yang membangkitkan selera pelanggan. Maka tidak hairanlah golongan sampah masyarakat semakin berkembang biak. Bak kata pepatah purba; you are what you eat.


The second restaurant that we went to was a Thai restaurant. Pernah makan situ dua kali sebelum ni. Gulp.
Nasib baik tahap kebersihan dia tak berapa teruk,74% tahap kebersihan. Kira not bad la tu. Cuma some minor offence saja seperti;

-sudu garpu ditos di atas longkang. (patut sedap kedai ni)

-longkang tersumbat dengan air yang bergenang jernih.... NOT.

-menggunakan chopping board kayu

Sepatutnya semua premis makanan perlu menggunakan chopping board plastik as it is easier to clean. Chopping board kayu ni bila guna lama senang pecah-pecah. Jadi serpihan kayu dia tu ke mana perginya kalau tak straight ke tembolok pelanggan? Lepastu kalau ada crack dekat chopping board tu memang 7 generasi bakteria boleh hidup bermuafakat di dalamnya.

Seronok juga ikut pemeriksaan macamni. Baru kita tau tahap mana kebersihan restoran di Malaysia ni. Kalau restoran mahal pun macamni rupa dia apatah lagi restoran kecil-kecilan di tepi jalan. And dont think that fast food chain semua bersih. Ada jugak yang dah berapa kali diarah tutup sebab terlalu disgusting.

And the health inspector telah mengkonfemkan cerita tentang roti canai tahi yang femes di Penang ni. Its not an urban legend,ia kisah benar.

Ceritanya begini;

Di negeri Penang yang diberi jolokan food heaven ada sebuah gerai roti canai tepi jalan yang pemes (nama gerai terpaksa dirahsiakan atas sebab perundangan ecewah). Ive been to that place at least twice (but obviously takkan pergi dah lepas ni). Satu hari,sedang melayan pelanggan yang berasak-asak si penebar roti canai mengalami sakit perut yang maha dahsyat. Beliau bergegas ke toilet yang berhampiran. Selepas melepaskan hajat dengan tergesa-gesa beliau menyambung pekerjaan beliau selaku penebar roti canai yang disegani ramai.

Tiba-tiba seorang pelanggan komplen, "eh apasal roti canai aku bau taik?" Rupa-rupanya si penebar memakai cincin ketika menebar roti canai beliau. Dan cincin tersebut tidak ditanggalkan ketika beliau berak. Sedikit 'mash potato' beliau terpalit di celah-celah cincin tersebut. Maka terhasillah resepi unggul; Roti Tahi.

Sekian.

Jadi kesimpulannya di sini, jika anda kaya sila lah makan di hotel kerana kedai tepi jalan adalah sungguh disgusting. Dan jika makanan anda berbau tahi, most probably ia memang mengandungi tahi. True story.



25 comments:

dali said...

gaya penceritaan yg hebat. bab kuman bermuafakat tu akak suke. akk rasa ko ni boleh jd penulis iklan kem. kesihatan beside dorg punye iklan yg mmbohsankan itu.. jaga kebersihan bla.. bla.. halo.. ini zaman fb dan twitter (tiba2 nak emosi hari rabu)

norhidana said...

aduh dik... ko bt tekak akak loya lah pg2 nih... dh tu bt akak tambah2 seram nk mkn kt luar lg... takkan akak nk cek dapur restoren tu tiap kali nk mkn... huhuhui...

tp mmg ebtul2 jd kan... tak mustahil... psl cite roti tahi tu lg lah... aduhai, comfirm org yg terkena tuh dh blacklist restoren tuh... oh noooooo

beta kupu said...

pergh bila bca nih rsa cam tobat tanak mkn kat kdai da *dgnazampasnikenamasakbawakbekalhari-hari*...

sweet life said...

eeeyyyyy... dah kembang tekak ni...
dah lah tak breakfast lagi..
lapar ni...
tapi tak lalu dah nak makan...
....T_T.....


kembang tekak eden.. wekkk...

[i.l.y.a] said...

Thank god i cook my own food!

Rafhani said...

Thanks for sharing.Kembang weh tekak nih..tapi very gud info.Tobat lepas ni makan kat umah jer harihari.(azam ni,azam)

Kisah Aku... said...

yaAllah. serius ini macam post motivasi "memasak sendiri di rumah ialah amat digalakkan". ini bole jd ilham rajin masak nih

Filla ~ Kasihs said...

omg. haku dah la suka makan kat kedai.. pasni masak je lah.. oihh malasnyaaaaaaaa :(

FaiZaH Fyn said...

hatim sila update pasal makanan sedap untuk kembalikan selera makanku..urghh kembang sungguh tekakku lepas baca benda ni

houseoftheuglymother said...

kembang tekak mak!!! (kembong pipi tahan muntah)

Adileen Ramlee said...

Thanks a lot incik hatim!pffttt Elok je hampir menyuap nasi mamak setelah selesai paper....kembang tekak2 ni ha. Lepas ni boleh mengamalkan cara pemakanan yg sihat bila kena masak sendiri di rumah

rerehalim said...

Mamak mamak ni memang out. Tak laluuu

FaznFaz said...

ok, bab roti tahi itu --> that.was.super.duper.disgusting!!!

feel like throwing up!!! dah laa baru pas makan roti telur kat mamak!!!!

Dylla Fadzil said...

jgn kata tu kedai pak hussin huhuuuu

~ Cik Azz ~ said...

Betul..

Cerita pasal cincin ada tahi tu dah lama sebenarnya.. Masa akak belajar menjahit sekitar tahun 2001 dulu dah dengar dah kisah ni.. That's why akak tak suka masuk kedai mamak... Terbayang2 akan tahi yg melekat itu..

Tapi skang ni masuk jugak kedai mamak kat area sini.. Dah check dah dapur dan toilet dia... Okay la, lantai bersih siap mop dengan klorin kott.. Bau mcm spital je.. hehe..

Beruntung ko dapat buat lawatan macam ni.. Boleh tengok depan mata.. Sebab kadang2 kita ni kalau tak tengok dgn mata sendiri, mmg susah nak percaya.. Lagi2 kalau restoran tu ada awek cantik yang jadi tukang amek oder.. :D

Zinnirah Humaira said...

oh noes..tekakku terasa pahit bila membaca entry ini. thanks for the entry, tobat mahu makan gerai mamak dah..uhuk uhuk.

aisyah sakaria said...

dimsum satu kak, perap dengan jus lantai ye. ;P

syaidatina amirah said...

ya Robbi

lynnaiza said...

ya rabbbbiiiii.kembang tekak aih.

rasanya kesah cincin-roti-tahi ni pemes satu Mesia.hahahah

Miss said...

Dem!!geli tekak tengok kedai tu..huuuu..sib baik x penah singgah..adesss

nooratiqah mhhdruslan said...

taak baik betul peniaga tuu....

NaniRostam said...

Ala nasi kandar line clear tu pun...tempat dia tak berapa nak clear tau..kenzz...

Oklah hawker food memang betul betul hawker...

Tapi selain dari tak bersih mahal pun juga....

Kuala Lumpur/Subang/Shah Alam lagi best. Terutama Bawang Merah berhadapan dengan SJMC sentiasa dapat KATEGORI A oleh Majlis Perbandaran.

Sinilah sebenarnya Food Heaven.Bukan Shit Happens.huhu

Noorzaimah said...

Yes..true story bab dapur restoran yg kotor ni..even hotel pon belum tentu..coz my dad nyer team dulu pernah close dapur tmn tema di tnh tinggi (nama dirahsiakan) yg pemes tu 3 bln coz terlalu kotor.. thats y kami memilih utk mkn kt rumah :)

Faridzuan said...

Agaknya pengurus kedai dan para pekerja patut ambil Diploma Perhotelan atau Diploma Hospitaliti.

zuladlee said...

super gross to the max